Če boste zadnje dni decembra še namenili nakupovanju daril, pozornost ni odveč, še zlasti pri nakupu igrač.

Za igrače, ki se prodajajo na evropskem trgu, velja ena najstrožjih zakonodaj na svetu. Evropski sistem hitrega obveščanja RAPEX pa omogoča hitro izmenjavo informacij med 31 evropskimi državami in Evropsko komisijo v zvezi z nevarnimi neživilskimi izdelki. 

Kar 29 odstotkov vseh prijavljenih izdelkov, ki jih na leto obdela sistem RAPEX, predstavljajo igrače. Leta 2017 je bilo iz obtoka tako umaknjenih kar 5,97 milijona igrač.

Hiter odziv za varnost vseh

Kako sistem deluje v praksi, ponazarja resnična zgodba: Jeseni 2017 je finski carinski inšpektor odkril sumljivo pošiljko steklenic s sokom. 

Za otroke bi bile zelo privlačne, saj je bila vsaki steklenici priložena igračka presenečenja. Po več opravljenih preskusih je finski carinski laboratorij potrdil, da je bila z igračko povezana nevarnost zadušitve. 

Finska je nato takoj sprožila vseevropski sistem hitrega obveščanja o nevarnih izdelkih. V naslednjih dneh so nacionalne oblasti po EU hitro ukrepale in te steklenice umaknile iz trgovin. Kot pojasnjujejo v informacijski točki Europe Direct Pomurje, je zgodba s Finske del kampanje Evropske unije EU – varujemo skupaj. 

Za varne igrače lahko sicer marsikaj storimo tudi sami:

-Vse igrače, ki se prodajajo na skupnem trgu Evropske unije, morajo biti obvezno označene z oznako CE (conformité européenne). 
-Na igrači preverite, za katero starostno skupino otrok je lahko nevarna, kar mora biti na izdelku jasno označeno. 
-Preberite vsa opozorila in navodila  za uporabo, ki morajo biti v slovenščini. 
-Kupujte v verodostojnih trgovinah in pri preverjenih prodajalcih. 
-Pred nakupom preverite, ali je izdelek že objavljen v spletnem sistemu RAPEX. Če ugotovite, da je lahko igrača, ki ste jo kupili za otroka, nevarna, jo vrnite v trgovino in jo priglasite Tržnemu inšpektoratu Republike Slovenije.
-Če nakupujete na spletu, bodite še posebej pozorni na verodostojnost spletnega prodajalca, kako lahko igračo vrnete in ali je izdelek opremljen z nazornimi fotografijami, ilustracijami in morebitnimi varnostnimi opozorili.

Več informacij najdete tukaj in tukaj.
 

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Vlado3333 (nepreverjen)

Poiščite Gola Ženske v vaši soseski tukaj: My.Su/Zenske

Starejše novice