Foto: Bobo
Po več urah boja z ognjem v pariški katedrali Notre Dame so gasilci zgodaj zjutraj sporočili, da je požar pod nadzorom.

Po poročanju francoskih medijev so gasilci sporočili, da ponekod še tli, a je požar popolnoma pod nadzorom. Požar je izbruhnil v ponedeljek zvečer, okoli 23. ure so gasilci ocenili, da je struktura zgradbe, vključno z zvonikoma rešena.

Tudi francoski predsednik Emmanuel Macron je nekaj pred polnočjo na prizorišču požara potrdil, da so se izognili najhujšemu. Zatrdil je tudi, da bodo spomenik obnovili. Že danes naj bi tako po vsej Franciji steklo zbiranje prostovoljnih prispevkov za obnovo enega od nacionalnih simbolov.

Zaenkrat ni znano, zakaj je začelo goreti, so pa na katedrali potekala obsežna obnovitvena dela, ki bi po oceni gasilcev lahko bila vzrok. Preiskava se je sicer že začela in ponoči so zaslišali delavce, ki so opravljali dela na cerkvi.

V požaru sta se zrušila 93 metrov visoki stolpič in streha katedrale iz 12. stoletja. V požaru ni bil nihče poškodovan, piše STA.

Notredamska katedrala sodi med zakladnice svetovne gotske arhitekture. Nazadnje je utrpela večjo škodo med francosko revolucijo v 18. stoletju med nasiljem proti katolikom. Obe svetovni vojni pa je prestala večinoma nepoškodovana.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
smrkci (nepreverjen)

Velika žalost to kar se je zgodilo,ampak kdo je ta ki je vse to povzročil,850 let je preživela marsičesa,sedaj pa na enkrat nek idiot vse sežge,ali pa je načrtovano od druge vere.

pozorni (nepreverjen)

Ka do pobejrale. Vatikan ma zadosta pejnaz, pa naj poprave!

kikiriki2019 (nepreverjen)

Garant islamisti

nikolaus (nepreverjen)

trbelo bi napraviti eno križarsko vojno v evropi,pa vrnoti ten tepiharom-kozojebcom v isti meri kak nan vračajo uni

Starejše novice