Svet pretresa nov teroristični napad, ki se je zgodil v prestolnici sosednje Avstrije, kjer si kruh služi tudi nemalo Pomurcev.

Le nekaj dni po napadu v Franciji, ko je Tunizijec, ki je nezakonito prišel v državo, v cerkvi v Nici z nožem ubil tri ljudi, je prišlo do novega terorja na evropskih tleh. In to v kraju, ki je od nas oddaljenih dobrih 200 kilometrov oziroma pičle tri ure vožnje.

Zgodilo se je ravno na predvečer 'lockdowna' v Avstriji, vreme je bilo toplo, zato je bilo tudi veliko prebivalcev zunaj na dunajskih ulicah. 

Počilo je malo po osmi uri zvečer. Po do sedaj znanih informacijah je bil storilec 20-letnik albanskega porekla z dvojnim državljanstvom (Avstrija in Severna Makedonija), ki se je rodil na Dunaju, Kujtim Fejzulai. Ob napadu je bil oborožen z avtomatsko puško, pištolo in mačeto, nosil pa je tudi imitacijo eksplozivnega pasu.

Kot poročajo avstrijski mediji, je šlo za simpatizerja Islamske države, ki so ga decembra lani predčasno izpustili na prostost, ko je bil 25. aprila 2019 obsojen na 22 mesecev zapora, ker je skušal odpotovati v Sirijo in se pridružiti tej skrajni islamistični skupini. Še več, napadalec naj bi svojo namero nekaj ur pred napadom najavil celo na družbenem omrežju Instagram. Na Dunaju je sicer pokalo na več različnih lokacijah, Fejzulai pa je bil ubit s strani avstrijskih specialcev v bližini cerkve svetega Ruperta. Po poročanju Reutersa je odgovornost za napad prevzela Islamska država. 

V Avstriji tako danes potekajo številne policijske preiskave, opravljenih je bilo 18 hišnih preiskav, pridržali pa so že 14 osumljencev. Krvavi večer na Dunaju je terjal življenja štirih ljudi, najmanj 22 oseb pa je še ranjenih. Ustreljen je bil tudi 28-letni policist, ki pa naj bi bil izven življenjske ogroženosti.

Pomurci na varnem, a prestrašeni

Po zagotovilih slovenskega zunanjega ministrstva, v napadu niso bili poškodovani slovenski državljani, toda številni naši rojaki, ki živijo na Dunaju, so v strahu, kajti nikoli si niso mislili, da lahko pride do česa takšnega v mestu, kjer živijo.

"Sam sem se le nekaj ur pred tem sprehajal mimo prizorišča dogajanja, saj se veliko ljudi tam sprehodi, sploh ob lepem vremenu. Ljudje tukaj so seveda prestrašeni, vse skupaj je izgledalo kot v filmu. Povsod policijske luči, slišali smo helikopterje, strele. Skratka grozno. Ljudje, ki so bili v tistem času v okoliških barih, se niso mogli vrniti domov, saj so jih zadržali v notranjosti, ker je policija še iskala napadalce. Človek si nikoli ne bi predstavljal, da se kaj takšnega lahko zgodi v mestu, kjer živi," nam je povedal Pomurec A.H., ki s partnerko živi na Dunaju. 

Sobočanec D.N., ki si je po študiju našel zaposlitev v avstrijski prestolnici in tudi domovanje, pa je bil v času napadov v fitnesu. Kot nam je povedal, je kasneje izvedel, da so se prvi incidenti pričeli ravno, ko je parkiral avtomobil pred fitnesom in so ga policisti osorno odpravili, da na tem mestu ne sme parkirati, nato pa vklopili sirene in švignili proti centru mesta. Sam je bil na srečo nekaj kilometrov oddaljen od krvavih prizorišč.

"Dunaj velja za varno in odprto mesto, danes pa je v zraku čutiti strah in negotovost," pripoveduje in dodaja, da so oblasti priporočale, da naj se prebivalci ne gibljejo zunaj, razen če je to nujno potrebno. Tudi sam je danes ostal doma, saj mu je delodajalec zaradi dogodkov naložil delo od doma. Od danes so sicer v Avstriji v veljavi strožji ukrepi za zajezitev koronavorisa, med drugim so zaprte vse kulturne ustanove in gostinski obrati, velja pa tudi policijska ura med 20. in 6. uro.

FOTO: Bild.de

Kurz odločno, a spravno

Med tem, ko že ves dan potekajo intenzivne policijske akcije, pa s celega sveta dežujejo besede podpore, pri tem ni izostal niti slovenski premier Janez Janša. Avstrijski kancler Sebastian Kurz je ravno tako potrdil, da je šlo za islamistični napad, zločin storjen iz sovraštva "do našega načina življenja, do naše demokracije in družbe, v kateri smo vsi enakopravni".

Kurz je sicer svojo misel dopolnil še s tem, da se "moramo zavedati, da to ni boj med kristjani in muslimani ali Avstrijci in migranti, ampak med ljudmi, ki verjamemo v mir ter redkimi, ki si želijo vojne". 

Strokovnjak za terorizem na ljubljanski Fakulteti za družbene vede Iztok Prezelj je sicer dejal, da ga teroristični napad na Dunaju ni pretirano presenetil. Za STA je povedal, da so se potrdile povezave islamističnih skrajnežev v Avstriji z Zahodnim Balkanom. 

S spleta

Komentarji (19)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Crnejkdhk (nepreverjen)

Še več bo tega sranja na svetu dokler nas vi podkupljeni mediji terorizirate vsaki dan 5x da vas ni sram

trgyhuj (nepreverjen)

sedaj se delajo nevedne in so preseneceni, spremljanje neodvisnih, neodvisnih in realnih medijev ti pove, da bo v eu prestolnicah tega na vsake kvatre nekaj. islam v vsej svoji strpnosti. Zakaj zmerni islamisti nikoli ne obsojajo dejanj radikalnih islamistov?

Policija mora … (nepreverjen)

kontrolirati in ce potrebno zapreti cerkve, moseje, sole in klube kjer se muslimani zbirajo. Vsi teroristi so muslimani ali islamisti.

In reply to by trgyhuj (nepreverjen)

wienastrah (nepreverjen)

So ga pred meseci že obravnavali kot osumljenega terorista in mu niso odvzeli prostosti ali pa poslali nazaj v makedonijo.

dunajcani. (nepreverjen)

evropski fajonizem. wilkomen.

edina razsvetj… (nepreverjen)

še en dokaz, da organizirane religije ne spadajo v moderni svet

gostja (nepreverjen)

"Človek si nikoli ne bi predstavljal, da se kaj takšnega lahko zgodi” ! Zakaj ??
mene pa ne preseneča, to je bilo za pričakovati, le nacijonal socializem nas lahko reši.

Vi.tor (nepreverjen)

Kje ste zdaj vneti zagovorniki in "uvozniki" migracij z njimi vred pa množičnega islamskega terorja, ki nas
leta in leta vsakodnevno "pribijate na križ", ker menimo da zanje ni mesta in prostora na evropskih tleh?
Aja, ker so vam v Bruslju naročili tako!

Ne, ampak (nepreverjen)

ker so migranti teroristicna islamska mafija !!

In reply to by Vi.tor (nepreverjen)

re (nepreverjen)

Še dobro ka si ne prestavljate... Kakšna panika bi bila če bi znali kelko tragedij so v par letih v evropi agencije na skrivaj prepričile s svojimi specialci, agenti, računalničari.

EMIL S. (nepreverjen)

Za to v Avstriji je sigurno kriv Janša, tako so povedali sl. levičarji, pa da bo huda zima je tudi kriv Janša pravi fajonka.

Karčči (nepreverjen)

Kot stari spreobrnjni komunist bi moral vedeti, da nihče za to ne krivi Janše, prištinskega doktora, šolanega v Kumrovcu, ampak Janša za vse krivi druge. On ni za nič odgovoren. Za vse so krivi drugi. On je vedno žrtev.

In reply to by EMIL S. (nepreverjen)

EMIL S. (nepreverjen)

ZDAJ TI BOM NAPISAL KAJ JE GLAVNA IN VELIKA RAZLIKA MED KOMUNIZMOM DO 91 IN PO NJEM. Za komunizma v Jugoslaviji se ni kradlo, ker če si kradel je Tito poskrbel, da te je uzela magla. Po 91 pa so kradli vsi komunisti pa se nobenemu ni nič zgodilo. Pri svojih 70 letih sem to doživel in preživel. Zato se ne oglašajte deca, ki pojma nimate razen ka so vas učili v šoli - napačno

Maiki (nepreverjen)

Mene so naucili da ko pridem v drugo hiso se kot prvo spostljivo pozdravim, ce me not povabijo se sezujem, ter nato na miru sedim in poslusam gostitelja ter se ne prerekam z njim! Tem ljudem pa tile (dobesedno kaviar)socialisti, dobro placana elita , daje obcutek kot da brez njih ne moremo, ker rabimo milijonski narascaj, ne glede da z to overpopulacijo unicujemo naravo, naj pridejo in se obnasajo kot doma, v svojih ( od njih samih)unicenih drzavah, mi pa smo tiho kot kake p....

1F1 (nepreverjen)

Vidiš, ti svojo kulturo neseš s sebov in se ne prilagodiš, ti samo misliš, ka upoštevaš gostitelja. Isto kak musliči. Še zuješ se gda v goste prideš, to delajo samo musliči.

In reply to by Maiki (nepreverjen)

Maiki (nepreverjen)

Kot pravim, od nekdaj enega najbolj spostovanih poklicev ni ostalo nic, tile novodobni” novinarji’ niso sposobni enega resnega komentarja vec!! Dragoceni cas zapravljajo z trosenjem puhlic v stilu “ grozno, kako je to mogoce” , poslusamo vtise vsakega ki ima voljo in je slucajno bil vsaj par kilometrov od kraja tragedije! Zdaj bojo kazali posnetke svec in sopkov, ter vse bo izvodenelo do prihodnjega napada. Nobenemu pa se ne bo zdelo umestno zahtevati striktno spostovanje shengna in vracila nezakonitih migrantov domov expresno, tak da bi vsak prej kot se poda na pot razmislil ce se mu to izplaca! Pa koncno bi mogoce zaceli spreminjati svoje drzave na boljse, saj si jih sami unicujejo, ne pa kaki vesoljci

black panter

Avstrijski policaji zdaj pa tak,naj van malo v vdari dolfekov gen,pa potamanite te muslice vse po vrsti

kva (nepreverjen)

Tiiiiij boš gućooooo
Sobota ti polna ciganjorov pa muslimanorov, pred svojim pragom najprej pometat črni panter.. drugače nič ne bo z bele Sloveniji

In reply to by black panter

Prekmurjejelep… (nepreverjen)

Naj ide vse v pm

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice