Združeni narodi danes prvič obeležujejo mednarodni dan izobraževanja. S tem opozarjajo na pomembno vlogo, ki jo ima izobraževanje pri ohranjanju mednarodnega miru in izpolnjevanju razvojnih ciljev tisočletja.

Organizacija ZN za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) je članice pozvala h krepitvi politične zaveze do izobraževanja, napovedujejo pa tudi objavo publikacije o pravicah do izobraževanja.

Kot opozarja generalna direktorica Unesca Audrey Azoulay, izobraževanje namreč predstavlja najmočnejšo silo, ki jo imamo za doseganje pomembnih napredkov pri zdravju, gospodarski rasti in inovacijah, potrebnih za gradnjo bolj trajnostnih in odpornih družb.

Po podatkih Unesca po svetu približno 262 milijonov otrok in mladostnikov ne obiskuje šole. 617 milijonov otrok in najstnikov ne zna brati in računati, manj kot 40 odstotkov deklic v podsaharski Afriki zaključi srednješolsko izobraževanje in okoli štirje milijoni otrok beguncev nimajo možnosti šolanja, piše STA.

Verjetnost pridobitve srednješolske izobrazbe tudi desetkrat nižja

Sicer pa je Unesco za danes predvidel tudi objavo svežih podatkov s področja neenakosti v izobraževanju. Ti naj bi razkrili velika razhajanja med premožnimi in revnimi, med dekleti in dečki, pa tudi med urbanimi in ruralnimi območji v državah v razvoju.

V državah s skromnejšimi dohodki imajo otroci iz revnih družin denimo dvakrat manjšo verjetnost, da bodo končali osnovno šolo, kot otroci iz bolje situiranih družin. Pri nižji srednji šoli je ta verjetnost štirikrat nižja, pri srednješolskem izobraževanju pa kar desetkrat nižja. Prav tako otroci iz ruralnih območij več kot dvakrat verjetneje ne obiskujejo šole v primerjavi z otroki iz urbanih območij.

Sinergija teh dejavnikov pa težave seveda še poglobi. Ukrepanje pri odpravljanju neenakosti v dostopu izobraževanju je po mnenju Unesca torej nujno.

Komentarji (15)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

prokleti smrdljivi komunajzerji so vse pokradli, in s tem ustvarili ogromno siromakov, katerih otroci so že sedaj obsojeni na siromštvo

DF (nepreverjen)

Ti si meni ukradel nick, zdaj pa pod tem ukradenim nickom bedarije pises.

In reply to by Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

bedarijo je naredil tvoj foter ko je tebe šel delaat,,,Boljše da je svinjo po riti praskal kot pa tebe delal.Sigurno je zraven bral marksov kapital ko je tebe delal

In reply to by DF (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

D F ali bolj vljuden ne moreš biti,
kaj te briga kaj je moj foter bral ko je mene delal

In reply to by Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

A zdaj se pa že sam s abo pogovarjaš butec

In reply to by Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

car (nepreverjen)

Ztem se ne strinjam poznam nekatere otroke da glih niso .V osnovi šoli so jih že tako imeli da niso sposobni.Sedaj so ti učenci naprej kot nekateri NADARJENI.Pa jih ne podcenjevat.Kaji ti otroki so z malim zadovoljni in se zato bolje trudijo kot tisti,ki imajo vsega v izubilju.

Jezz (nepreverjen)

Se popolnoma strinjam.
In imam nasprotno mnenje kot sobota info..
Se pravi da tisti,ki so revni nekako bolj drzijo skupaj kot familija in so otroci bolj ubogljivi,skromni kar tudi ucitelji opazijo in takim stojijo ob strani in jih vzpodbujajo v dosti primerih je tako..
Seveda pa ne sme biti v druzini alkohola ki prinese samo eno zalost,utopijo,trplenje otroka za vse zivljenje in taki bo tezko napredoval,tezko ,ampak so primeri ko so se otroci le teh po svoji moci tudi znasli in ogromno dosegli in tem je treba cestitat..

In reply to by car (nepreverjen)

gghhj (nepreverjen)

z mojih cajtov so te kvazi ''revni'' otroci najbole k marjani gejst odli in po sendvice v menzo...tudi z zuranjom cez vikend nejso bili nic prikrajsani. Dostikrat se pozablja da dobijo stipendije, bone, subvencijo na javni prevoz, otroski dodatki. in ko tau vse skuper potegnes imajo vec kak pa tisti kerih starsi obadva delata za skoraj minimalca.

Jezz (nepreverjen)

Se popolnoma strinjam ..
Ce bi mi kdo dal da izbiram med skromnostjo in bogastvom ter slabimi odnosi v druzini..
Brez razmisleka izberem skromnost ter razumevanje..
Zapomnite si..ti otroci bodo dosegli dosti vec v izobrazbi kot tisti- primerljivi po razvoju -z bogatimi..
Bogati bodo prej zabredli..

In reply to by gghhj (nepreverjen)

pepič (nepreverjen)

Samo vprašam ali si otrok, ki se je rodil v izobilju ali si hinavec prve vrste ali pa neumen bedak, ki nima mesta v družbi ampak v ustanovi kjer zdravijo take vele ume? Mogoče imaš dober rodovnik in ti je vse dano v zibelko, ali si reven otrok niti sendviča ne sme privoščiti pa iti v družbo ali na zabavo ali ga naj zaprejo in naj hira in umre? Kako je možno, da obstajajo izmečki v družbi, ki zagovarjajo take neumosti?

In reply to by gghhj (nepreverjen)

Jezz (nepreverjen)

Nemas me kaj spitavat..
Ce ti kaj ne stijma lejko pijtas starisa zakoj je tak kak je..
Ce ti je pa vse vrejde pa boj ponosen na njidvaj..
V glavnem je kak san ti prej pravo..
Kak so ziveli pred 50lejti?..
Ziveli so vecinoma v siromastvi v primerjavi z sedanjim zivljenjem..
Meli so sauside,razumevanje in vsega za dosti..
Ka majo gnes den..primanjkuje ljubezni,spostljivosti recimo na delovnem mestu..ce kjer delas sam vidis kak je..
Edino kar je ,je tao ka drzava sciti tiste ka so brez dela..ka mij keri delamo pa stanemo tak rano moremo krmiti tej keri bi lejko delali in so zdravi,ka placuvlemo davke,dobijmo manj izplacanega kak si zaslujzimo..na delovnem mestu mas neko brigo,vse more biti narejeno ok..ka pa tej ka zivejo od nas..jebe se njin...

In reply to by pepič (nepreverjen)

pepič (nepreverjen)

Žal san odgovarjo na ovoga gghhj če se pa pod nickon skriva eden in isti mi je pa žal, ker se s tem komentarjem strinjam.

In reply to by Jezz (nepreverjen)

pozorni (nepreverjen)

Ne ven kak je po svejte. Pri nas je pa tak, ka de se srmak v šaule trüjdo ,pa se včio, če de ščeo kaj dosejgnote. Od bogatoga pa do starešje s cekrame odile pa ga skauz spravele, te pa ešče "veze pa poznanstva" ponücale pa ga v dobro slujžbo spravele, vej ne delat, ka delate ne vej. Zatau pa mamo telko bedakof, štere samo tau znajo kda je plačilne den.

car (nepreverjen)

Me zanimle kako si ti pri delu če ze tak razmisljaš.Isti čakaš kda bo plača če seveda delaš.Ostalo bi te rad vido kaj veš naredit.

In reply to by pozorni (nepreverjen)

Df (nepreverjen)

car kaj tebe briga kaj jaz delam
za sebe se brigaj in boš imel celo življenje kaj delati

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice