Od začetka ruske invazije na Ukrajino prejšnji teden je po navedbah Kijeva v državi umrlo najmanj 2000 civilistov. V to številko niso všteti ubiti vojaki, so danes na Facebooku sporočili iz državne službe za nujne primere.

Med mrtvimi je tudi deset reševalcev, poroča nemška tiskovna agencija dpa. V luči trajajočih spopadov so ukrajinske oblasti posvarile, da vsaka ura terja življenja otrok, žensk in braniteljev.

Na drugi strani so Združeni narodi kasneje sporočili, da je v Ukrajini od začetka ruske invazije do torka opolnoči umrlo 227 civilistov, še 525 pa jih je bilo ranjenih. Med smrtnimi žrtvami je tudi 13 otrok.

Pojasnili so, da je večina žrtev umrla med uporabo eksplozivnega orožja z velikim vplivom, vključno z obstreljevanjem težkega topništva in raketnimi sistemi, ter v letalskih napadih.

Visoki komisariat Združenih narodov za človekove pravice je sporočil, da so številke v resnici verjetno veliko višje.

Čeprav je število podcenjeno, pa je že višje od števila žrtev med civilisti, ki so jih Združeni narodi zabeležili na konfliktnem območju na vzhodu Ukrajine med letoma 2012 in 2018.

Rusija je pretekli četrtek napadla Ukrajino, od takrat so po navedbah ukrajinskih reševalcev pogasili več kot 400 požarov, ki so izbruhnili kot posledica ruskega obstreljevanja. Na varno pa so prepeljali 500 ljudi, so še zapisali na Facebooku.

Komentarji (28)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Mix 28 (nepreverjen)

Potem kar je povedal Jereb je grozljivo in verjamem mu da je mir in svoboda nepopisna vrednost. Toda, če države tja pošiljajo orožje ne verjamem v mir! Evropa bi morala takoj pristopiti k pogajanjem z lastno vizijo miru ne tisto kar zagovarjajo amerikanci! Morali bi v Moskvo! Podpihovati vojno z orožjem in uvajati sankcije ne bodo rešile mir! Ukrajina v tem sporu ni nedolžna! Svet mora priznati, da Amerika vedno razpihuje nemir, zgodovina nas uči, kako deluje A erikav konfliktu Korejska vojna, vietnamska vojna, Iraq, Afganistan, Siriya, Libija v Panami so poslali vojsko in čez noč odstranili Ortego, enako delajo v latinsko ameriških državah, če jim režimi ne pašejo! Zato se mora evropa sama pobrigati za mir Rusija je določa tudi v EU! Da o našem puklastem ki je zaobšel parlament in sam odločil o pošiljanju orožja in osramotil Slovenijo njegov vzornik Orban tega ni hotel narediti in prav puklavi maršal twiter je za Slovenijo nevaren njegove teorije o vojni v Ukrajini pa nazadnjaške, nestrokovne in dilitantske!

Znon ale nej (nepreverjen)

S prven delon se čista strinjan! Odlična iztočneca, ka be se mogla Evropa malo več brigate sama za sebej, nej, ka se Amerekance seposejde mejšajo! Ka majo une od Ukrajine? Kakšne gospodarske interese? Skoron nikše, edijno širijtef Nata jeh zanijmle in tou je đaboka spora. Nato, zahod, tüde Evropa v okvijre Nata so prekršele par dogovorof z Ruskof federacejof. In tou, ka se Nato nede dale širo po lejte 1991. Pa ka so napravele? Priključele so še Romunejo, Bolgarejo, države na prage Ruske federaceje. Zdaj probajo odnosno so tou jasno pokazale že leta 2014 in ges čista Ruse razmen, ka so potijsnjene ob zijd in do se branele. Je bijla potrejbna bojna takšneh razsežnoste v Urajijne je drüjgo pijtanje, za zadaj sigurno pravoga odgovora nišče še nema.
Ka se tijče drüjgoga dela, nika se o ton ne porouča, ka je Janša zaobijšo parlament? O ton ne porouča nej nacionalka, nej POP-tv, nej Delo, nišče. Pa be fčasek zgrabele čunto, tou me vörvle! Istena je znonkar, ka za takšne zadejve pač nej trbej pijtate parlament. Nenazagnje, zakoj pa mamo vlado, če nika ne be smela sama!
Ka se tijče Slovenskoga vmešavanja v tou krizo, pa soflejranja Janše be somo pravo, ka se nan lejko tou nazaj obrnej. Kak se napijso, Ukrajijna se je dosta zaküjala tou sama, lepou jo gor napelavlejo Amerekance, Nato, zdaj tüde Evropa. Na konce de Puten sigurno neka dosejgo (tak je fčeraj pravo strokovne komentator v oddaje Slovenija izbira in tome ges vrövlen). Najebala pa de Ukrajijna v vsakon primere.
Pa še o zahodne demokraceje: zdaj izvajajo enostransko poroučanje, pa be ništerne rade vidle tüde, ka prave drüjga stran! Njuva demokracija zdaj zača zaplembo razneh pejnez ruskeh oligarhof. Do zdaj so jeh nej moutele, ka so mele kak pejneze v evropskeh banka, ka so küpuvale nepremičnine in še kaj. Tou je za menej čijsta dvoličnost. Da de se bojna končala, pa do jeh pa nazaj vabele, somo ka pejneze prinesejo. Što se tak obnaša??? Poštenjak, odkrijte človek sigurno nej!!!

In reply to by Mix 28 (nepreverjen)

pipić (nepreverjen)

Nobeno izgovarjanje na “imel sem prav”, “moje vrednote so boljše od tvojih” ne velja, ko primeš za orožje. Lahko me žališ, provociraš , karkoli… vse do meje fizičnega napada. Od tam naprej je zgodba končana. Toliko o tem, koliko so mediji in NATO krivi za Ruski napad.

In reply to by Znon ale nej (nepreverjen)

VRANA (nepreverjen)

Daj ne seri ! Za to rusko operacijo so krivi izključno genocidniki Ameri na čelu in podrepniki NATO!! Tole hujskanje in poniževanje se je moralo nekje končati!!! Na žalost z vojno, nasrkajo pa nič krivi navadni ljudje !! Na obeh straneh, Ukrajinski in Ruski !!

Amerika pa spet kot "rešitelj" sprostila velikanske zaloge nafte, da bo Evropi "pomagala" (prodajala-vojno dobičkarstvo, saj vemo, kako to gre). Orožje se zopet prodaja kot sveže žemlje, biznis "vojna" prinaša veeeelikanske dobičke !! A veste, komu ?????

Kaj pa če je kriza sproducirana, samo da se lahko nekdo gre biznis "vojna" ?? Nekdo, ki je na robu bankrota, ki tiska denar kot za šalo,..... Samo v razmislek...

In reply to by pipić (nepreverjen)

Znon ale nej (nepreverjen)

Nej nafto, zdaj do odavale utekočinjene plin! Se je tak lepou narijsano, ka težko, ka ne be vido!

In reply to by VRANA (nepreverjen)

Persona Non Grata (nepreverjen)

Aja? Ka pa na ruske zlocine proti clovecnosti za casa SZ se ne spomnes? Uzbekistan, Afganistan, nasilje v satelitskih drzavah v Evropi, groznje na Kubi, Arktike, itd. Resno mislite ka, ce de se rus se doj širo ka de nas priso objet samo zarade toga ka smo slovane? Tak kak do ostaleh slovanskeh narodov skozi zgodovino? Tak kak tude zaj kaze? Rajse se strlin pa zastrupen cejlo rodbino kak pa ka bi me ete okoule lazo mladoleten mongolsko azijske ruske izrodek. Mi Slovence nemamo absolutno nobene kulturoloske pa geografske povezave z njime se menje pa koreninske.

In reply to by Mix 28 (nepreverjen)

Senat (nepreverjen)

Ti si en tak tipičen primerek generičnega pametovalca, ki je, v svoji srednje-mladi življenjski dobi, utegnil prebrati 3 članke NY Timesa in sedaj samozaverovano drugim soli pamet, še posebej sočno ob pomoči internetne anonimnosti.

Nimaš pojma.

In reply to by Persona Non Grata (nepreverjen)

Der kes du (nepreverjen)

Ne verjet vsa ta sranja od gnovinarov!

In reply to by Mix 28 (nepreverjen)

r77 (nepreverjen)

"Na drugi strani so Združeni narodi kasneje sporočili, da je v Ukrajini od začetka ruske invazije do torka opolnoči umrlo 227 civilistov"

Nevem če vam ne grejo osnove matematike ali zanalašč pišete v naslov 10x večje številke??!

pwow (nepreverjen)

samo teh otrok mi je škoda. a se je bilo tako težko NATO-ju umaknit iz ukrajine. vse to je krivda žida Zelenskega

reetww (nepreverjen)

Balkanci naj malo poslušajo, kako briljantno Ukrajinci v Sloveniji govorijo slovensko!

lingvist (nepreverjen)

Če nebi bil tak zabiti kak si, bi verjetno gor prišo zako se balkanci neščejo, niti jin je nej potrebno, ka bi se nafčili našoga jezika. En srb pa bosanec v Sloveniji čistak normalno funkcionejrata zato ka njiva vsi razmijo, če gučita po svoje in nima v njunon jeziki tudi lejko odgovarjajo. Ukrajince pa dvomin ka što razmi, niti oni ne razmijo nas. Zato so drugi tujci prisiljeni ka se nafčijo našoga jezika, če ščejo pri nas funkcionalno živeti. Balkancon se pa pač toga nej trbej. Ali eni kak san pravo, ste pač zabiti in toga ne razmite.

In reply to by reetww (nepreverjen)

peace.tako (nepreverjen)

Normalni ljudje upamo, da bo čimprej v dobro vseh zavladal mir. Sociopatski vojni hujskači iščejo načine, kako mir preprečiti in zanetiti totalno vojno.

nobvinarkap (nepreverjen)

Pa poglejmo na Zahodu kjer baje demokracija, se ne sme demonstrirati zoper domačih oblasti (sploh Kanada) lahko pa se organizira shode "za Ukrajino", medtem se v Rusiji odvijajo protesti proti vojni, ergo proti dejanjem lastne oblasti. Kaj je bližje komunizmu?

vredhaa (nepreverjen)

Ko bo kitajska napadla Tajvan, sem prepričan da bomo vsepovsod videli Tajvanske zastave, bomo cenzurirali vse kitajske izdelke, zaprli zračni prostor za kitajce in njihove podružnice izgnali, bojkotirali vse izdelke. samo ne vem ali je to sarkazem ali ne.

zsaldea (nepreverjen)

vse po načrtu, da se pozabi in zamegli pogled na diktatorja v Kanadi in Novi zelandiji, kjer so največje oblike tiranije nad LASTNIM ljudstvom.

Gees (nepreverjen)

Pa na covid nesmisle,! celo drzavo so sjebali! Zdaj pa gledamo neksne operetne samogovore zelenoga, pa neksne ex boksare! Kak prvo, ge pa je ukrajinska vojska? Samo neksne blekate starce kazejo! Pa deco silijo v vojsko,, pa se naso deco bi radi ta potegnoli, v tisti kotel ge so tak mesani rusi pa ukrajinci, se svetovne vojne se nebi branili kak jaz opazam jin rusi davlejo cas ka se narod umakne oni pa civile izpostavljajo, (me spominja na vukovar to, vse za priznanje ,) zato tak pomali tiste Ruski konvoj ide, , “namesto ka zrtvuje narod bi se naj vlada pogajala o nevtralnosti pa pozabila na nato!

In reply to by zsaldea (nepreverjen)

mitja 75 (nepreverjen)

NATO propaganda dela z polno paro

Matjaž Dekenbauer II (nepreverjen)

1.lazete
2.to kelko civilistov pa so amerikanci sfernihtali pa nikoli nejst pisale

Afganistanski … (nepreverjen)

so jih veliko in so nevarnost Evropi in svetovnem miru

In reply to by Matjaž Dekenbauer II (nepreverjen)

Orozarski posli (nepreverjen)

Te pa jin li se dale orozje posijlajte in jin poduksavlite agonijo ka de jih se vec mrlo. Na bruhanje mi ide gda vse to gledan. Prekprokleti mediji so vse to skuhali, glih tak kak korono. Rejsan more komet priti ka spuca clovesko golazen s toga planeta.

Pravilno da se… (nepreverjen)

bori proti talibancom teroristom islamistom

priko (nepreverjen)

https://sl.wikipedia.org/wiki/Gladomor

eni narodi so rejsan nesrečni, eni pa še ruse hvalite

lingvist (nepreverjen)

Če bi pozno celotno zgodovino toga področja bi vido ka se to vliče že duga stoletja. Isto kak so se srbi pa hrvati nej začnili mrziti 1991 leta. Je pa situacija trenutno čista nekaj drugoga in se nejde za to, če je što na ton področji rus ali ukrajinec, ampak se ide samo zaradi NATO-RUSIJA. Ukrajina je kolateralna škoda prepotentnežov na obeh straneh.

In reply to by priko (nepreverjen)

lelek (nepreverjen)

kak koli boš obračal, ukrajinci so žrtev

In reply to by lingvist (nepreverjen)

lingvist (nepreverjen)

Se strinjan in san tak tudi napiso. Ukrajinci so žrtev NATO-ja in Rusov. Žalostno je pa najbole to, ka zdaj Ukrajinci na pomoč zovejo glih tiste ka so jih v drek potisnoli. Če bi prejšnji teden gda se je že 100% znalo ka do Rusi napadnoli, Ukrajinci razglasili nevtralnost do tej vojne nebi prišlo. Ali Amerikanci in zahod so jin obečavali pomoč in jih zalagali z orožjon, zdaj so jih pa pustili na cedili. Edino ka do jin še dale orožje pošijlali in s ten podukšavali njihovo trpljenje. Rusi zaradi sankcij nedo nehali srati po Ukrajini zaradi vsen znanin razlogov. Rusi rabijo tampon zono med njimi in NATO. Zgoraj majo Belorusijo, sredinski del jin je v preteklosti pokrivala Ukrajina, spodaj majo Moldavijo te dale pa itak vse bivše Sovjetske republike, kere je Putin že spravo pod svojo komando. In NATO je znao ka de vojna, če do rinoli v Ukrajino in jo ščeli priključiti, isto EU. To vojno so namerno sforsirali ka bi oslabili Rusijo, kera je zaradi toga ka je Amerika na robi bankrota začnola preveč širiti svoj vpliv po svejti.
Zdaj pa si predstavljajte ka bi bilo, če bi Rusi ščeli Mehiko zejti pod svoje okrilje in tan postavlati vojaške baze. Američina bi Mehiko zravnali z zemlo.

In reply to by lelek (nepreverjen)

ukra (nepreverjen)

Poglednite si zemljevid na prvi strani na MMS v prvon članki. Lepo se vidi ka je cca 10% Ukrajine v vojni. Ostalih 90% Ukrajine pa je mirnih in nega problemov. Zanima me zakoj Ukrajinci bižijo iz države? Što forsejra pa tej begunski val?

necepec (nepreverjen)

ges pa znan kak problem rešiti in vojno staviti................
Rusijo sprejeti v NATO in EU!!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice