Po največjem in najdaljšem izpadu delovanja aplikacij Facebook, Instagram in Whatsapp, se porajajo vprašanja o tem, kako varna so družbena omrežja. 

Facebook je kot razlog za izpad navedel težave s konfiguracijo strežnikov. Podjetje se je svojim uporabnikom opravičilo in zahvalilo za potrpežljivost.

Nekatere uporabnike je izpad družbenih omrežji razburil, spet drugi so pozdravili nekaj urni odmik od omrežij. 

So se pa med drugimi na račun izpada pošalili tudi Facebookovi konkurenti, predvsem podjetje Twitter, ki je zapisalo: »Živjo vsem, dobesedno.«

Več samomorilnih misli zaradi družbenih omrežji

Na to, da Facebook premalo pozornosti namenja varnosti uporabnikom in pomanjkljivo nadzoruje širjenje dezinformacij, je opozorila žvižgačka Frances Haugen.

Nekdanja projekta vodja je za The Wall Street Journal razkrila interne dokumente, ki dokazujejo, da se podjetje zaveda kakšno škodo povzročajo njihovi produkti in odločitve.

Za CNBS je pojasnila, da se zavedajo negativnega vpliva teh omrežji na mlade in najstnike.

The Wall Street Journal poroča, da eno izmed internih dokumentov govori o samomorilnih misli med najstniki, med šest odstotki ameriških uporabnikov Instagrama so zasledili željo po samomoru. 

Dezinformacije se hitro širijo

Facebook je tudi omrežje, ki je znano po tem, da ima težave s prepoznavanjem in odstranjevanjem dezinformacij oziroma lažnih novic. Te so v času t. i. korona krize v razmahu, hitro pa so se širile tudi med ameriškimi volitvami.

Facebook je po navedbah Frances Haugen zanimala rast ogledov.

»Pri Facebooku so ugotovili, da sprememba algoritmov v korist javne varnosti povzroča, da ljudje na omrežju preživijo manj časa. Zato bodo videli manj oglasov in podjetje bo zaslužilo manj,« je pojasnila.

V času ameriških volitev, ko so se dezinformacije hitro širile in posledično vplivale na javno mnenje, so spremenili algoritme, a kot pojasni Haugsen ne za dolgo.

»Takoj po koncu volitev so jih spremenili nazaj, k prejšnjim nastavitvam, ker dajejo dobičku prednost pred varnostjo. To se mi resnično zdi kot izdaja demokracije,« dodaja.

Facebook trdi, da se trudi preprečiti širjenje dezinformacij

Medtem pa je za CNBS predstavnica Facebooka Lena Pietsch pojasnila, da se na podjetju trudijo preprečiti širjenje dezinformacij in škodljivih vsebin.

Zanikala je tudi, da spodbujajo deljenje slabe vsebine in da preprosto ni res, da ne storijo ničesar, da bi to zaustavili.

»Vsak dan naša ekipa išče ravnotežje med svobodnim izražanjem milijonov uporabnikov in ohranjanjem platforme varne in pozitivne,« pojasni Pietsch.

Kako pa varno uporabljati družbena omrežja?

Varni na internetu svetujejo:

  • Pozorno izbirajte katere podatke, slike in videe boste objavili.
  • Ne objavljajte svojih osebnih podatkov.
  • Pazljivo sklepajte nova prijateljstva.
  • Za registracijo na družbenih omrežjih uporabite zasebni e-naslov in ne službenega.
  • Spoštujte zasebnost drugih in ne objavljajte drugih brez njihovega dovoljenja.
  • Preberite pogoje uporabe in politiko zasebnosti.

Komentarji (1)

Rvpilot (ni preverjeno)

Eni brez facebuka še srat ne bojo znal, Nej crkne lepše bo

Starejše novice