Spodbudno odkritje britanskih znanstvenikov.

Študija britanskih znanstvenikov, objavljena v ponedeljek, spodbija ugotovitve prejšnjih glede večje intenzivnosti bolezni covid-19 pri britanskem sevu. Potrdili so, da se britanski sev virusa širi hitreje od ostalih, a bolezen ni hujša kot pri ostalih različicah. Prav tako pri raziskovanem sevu naj ne bi obstajala večja verjetnost smrti.

Razlike med britanskim sevom in ostalimi zanemarljiva

Študijo so objavili v strokovni reviji The Lancet Infectious Diseases, narejena pa je bila na pacientih, ki so se okužili med devetim novembrom in dvajsetim decembrom 2020. Od 341 covidnih bolnikov, katerim so sekvencirali genome virusa, jih je imelo 58 odstotkov britansko različico, 42 odstotkov pa jih je bilo okuženih s katero od drugih različic virusa.

V raziskavi znanstveniki niso našli povezav med britansko različico in hujšo obliko bolezni. V obeh skupinah je huje obolelo ali umrlo slabih štirideset odstotkov okuženih. Umrlo je 16 odstotkov okuženih z britanskim sevom in 17 z ostalimi, poroča STA.
 

Kritike na račun raziskave

Znanstveniki Nacionalnega centra za infekcijske bolezni v Singapurju opozarjajo, da so ugotovitve britanskih znanstvenikov v nasprotju s prejšnjimi raziskavami. V treh preteklih študijah so ugotovili, da je britanska različica covida-19 smrtonosnejša od drugih. Kljub temu, da so novice spodbudne, je po mnenju ostalih znanstvenikov vzorec premajhen, da bi bil reprezentativen.

Prejšnja študija britancev nasprotuje novejši

Bolj zgovorna je še ena študija britanskih znanstvenikov opravljena pred kratkim. Tam so ugotovitve ravno nasprotne, saj so na analiziranem vzorcu več kot 100.000 pacientov ugotovili intenzivnejšo obolelost pri okuženih z britanskim sevom. Sicer so v tej raziskavi bile razlike med sevi višje, a vseeno težko končne. Izmed 55 tisoč okuženih z britanskim sevom je umrlo 227 pacientov, med enakim številom okuženih z ostalimi sevi pa 141.

S spleta

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Jansa himself (nepreverjen)

Oooooopppppaaaa hahhahaha znanstvena fantastika...hlapci moji ovcke steeee

Hmmmmm (nepreverjen)

Ja in? Je bole nalezljivi. Tej podatek je preverjeni. Ce 1% vseh obolelih nuca bolniscnicno oskrbo (neodvisno od seva), to pomeni, ka ce je sev bole nalezljivi in okuzi 100 lidij vec kak prejsnji, je to en clovek za v bolnico... Opazno v vecini drzavaj v EU pa v VB konec lanskoga leta...

In reply to by Jansa himself (nepreverjen)

tihi (nepreverjen)

Ajd ne bluzi, sploh ni vredno da komentiramo te izmišljotine....

In reply to by Hmmmmm (nepreverjen)

Hmmmmm (nepreverjen)

Ja, saj, dokec san nebos izkuso bolezni, bos to mel za izmisljotino. Marsisteri so jo tudi meli za izmisljotino, pa so pristali na intenzivnoj negi. V Avstriji dober primer Manfred Haimbuchner: star 42 leti, clan politike, stere deli tvoje mnenje, novembra guci o "nazaj k dejstvan in k razumni politiki". V marci dobi korono in je 9 dni na intenzivnoj negi.

In reply to by tihi (nepreverjen)

Labdopojo (nepreverjen)

Aj ne prdi prosin te lipau

In reply to by Hmmmmm (nepreverjen)

Hmmmmm (nepreverjen)

Vse se da poiskati. Malo znanja nemscine in v roki dvej minut najdes, ka gucin resnico. Ali pa znanci od sefa. Meli so delavce v kuci, virus so dobili trije, 50-letna hcerka pa 75-letna starsa. Hcerka pa eden izmed starsov so mrli.. Ampak kak receno, dokec te samoga ne trufi ali pa koga izmed tvojih bliznjih, do tecas je lejko gucati, ka virus ne obstaja pa ka je to nika nej...

In reply to by Labdopojo (nepreverjen)

samo pitan..... (nepreverjen)

Ka si tij mogoče plačani za tou tvoje nonstop zagovarjanje teh bebastih ukrepov in terora keri se zdaj zganja nad zdravimi ljudmi? Na sveti obstaja en kup bole smrtnonosnih bolezni za kere ne obstaja nikšo zdravilo in majo skoraj 100% smrtnost. A vi eni zganjate takšno paniko zaradi virusa pri keron je smrtnost zanemarljiva, bolezen pa pri večini poteka asimptomatsko. Zaradi tistoga procenta maš travme in z njimi napekaš ostalin okoli sejbe, ka pa ma cepivo smrtnost 1 od 1mio pa te ne mouti. To je pač kolateralna škoda, to ka pa umre glede na nenormalne številke pozitivnih zanemaljivi procent ljudi na intenzivni, in še to večinoma takšni kere bi pobrala navadna gripa ali mrsa v bolnici, pa ti predstavla zadosten razlog ka si se pripravljeni prostovolno odpovedati svojin pravican in svoboščinan, ter v to to goreče nagovarjati še ostale. Pa tej zlajnane nebuloze glede okuženosti in smrti bližnjih so tudi že totalno mimo in izpdajao primitivno, ter v bebsta luč mečejo človeka keri jih piše. Ka ne omenjan napekanje kak tisti ka nasprotujejo toj masovnoj histeriji kao zanikajo viruse. Patetičen si dečko moj dragi, patetičen do amena.

In reply to by Hmmmmm (nepreverjen)

Hmmmmm (nepreverjen)

Ti mislis, ka ges zagovarjan vse ukrepe? hahaha, od kejc ti to. Človik, ti očitno nemreš, ali neščeš razmiti, ka je nej problem v ton, ka večina bolezen preboli asimptomatično in smrtnost okoli 0.5%, ampak to, ka kar velki delež okuženih nuca bolnico oz. intenzivno nego. Ka ti pomaga 99% asimptomatičnih pa tistih, šteri prebolijo to kak navadno virozo, če pa vsaki stoti nuca bolnico? 1000 okužb na den, od toga jih je 10 za v bolnico. Pa 1000 gnes, pa 1000 vutro, pa za dva dni, pa smo pri 50 v bolnicaj. Itd. To s starostjo je pa eden najbole glupih argumentov, seveda verjetno palik od nekoga, šteri nema 75-letnih svojcov. Seveda, stari naj ta spokapajo. Što pa jih nuca. Za pokojninski sistem je dobro, prlej erban zadeve, nej mi trbej plačuvati staračkih domov. Super logika... In ja, po večini so to starejši. In? Vidiš številko umrlih 3941? Neje to zadosta lidij? Zaradi gripe na leto 150-200 smrti, tu pa skoraj 4000. Pa preden prideš, ka se pretirava pa vse da v to statistiko, si lejko poglednemo presežene smrti med oktobron pa decembron (čudno, sovpada točno z okužbami) ali pa delimo to številko z 10 (kar pomeni, ka je samo vsaka 10 smrt rejsan zaradi covida), pa smo še itak faktor 2 več kak gripa. To z avstrijskih, 42-letnin politikon je na žalost resnično. Tudi to z šefon pa njegovimi kolegi je resnično. Tudi dejstvo, ka v enon leti poznan več okuženih s korono (kljub ukrepon) kak v zadnjih 15 letih okuženih z gripo. Ampak ti pač dokazuješ točno to: dokeč se san ne srečaš z zadevo, do tečas je nej vredna oz. je nega. Pa po pravici povedano, čeprav me na ton forumi vsi po vrsti žalite, mi želite, ka me cepivo pokople in podobne reči: ne želen te toga....

In reply to by samo pitan..... (nepreverjen)

Starejše novice