Številni Slovenci so se odpravili pomagat na območje hrvaške Petrinje, kjer je rušilni potres povzročil uničujoče posledice.

Tla na območju hrvaške Petrinje se še zmeraj ne umirjajo, od ponedeljka do četrtka so zabeležili kar 265 potresov, v novem letu pa do danes pa so jih tudi potrdili čez 100 novih. Do najhujšega potresa, ki smo ga čutili tudi v Sloveniji, je prišlo minuli torek, ko je dosegel magnitudo pet. 

Potres je za sabo pustil več poškodovanih, uničenih je na tisoče stavb, zahteval pa je tudi sedem življenj. Po rušilnem potresu so se množično aktivirali tudi Slovenci, ki so tako ali drugače priskočili na pomoč sosednjemu narodu.

Vojna podoba hrvaškega mesta

Na drugi dan novega leta so se tja odpravili tudi Pomurci, ki so se odpravili popravljat streho na hiši od sorodnice. Kot nam je dejal Denis Potrč iz Murske Sobote, je stanje v mestu zelo žalostno, najhuje jo je skupil center, ki je skorajda porušen do tal. 

"Mesto je videti, kot da bi bilo bombardirano, praktično vsaka hiša je poškodovana, če ne drugega, ima poškodovan dimnik," pravi Potrč. S svakom Leonom in še dvema paroma rok so se tja odpravili v soboto rano zjutraj, domov pa so se vrnili pozno zvečer. 

Težav na mejnih prehodih niso imeli, ob tem se pa zahvaljuje tudi slovenskemu podjetju Simbau in direktorju Simonu Grlecu.

"Posodili so nam kombi in pripeljali iz centra pomoči rezervne strešne opeke in les za zamenjavo letvic, ob tem pa ponudili še dva delavca za pomoč pri saniranju strehe," izraža hvaležnost Potrč. Simbau z Grlecem na čelu je sicer na območje, ki je prizadeto od potresa, poslal več ekip svojih zaposlenih. 

Pomoč sočloveka, ki navdaja z upanjem

Kot pravi Potrč, se bodo zelo verjetno morali še vrniti, ob tem pa dodaja, da je lepo videti kolone iz vseh krajev in držav, ki prihajajo na pomoč.

"Res je veliko ljudi, ki so prišli pomagat in ne samo iz Hrvaške. Videl sem Italijane, Poljake, Avstrijce, Nemce ... v centru mesta sta pa dva velika šotora, kjer rdeči križ nudi toplo hrano, pijačo in oblačila," še opisuje svojo izkušnjo Pomurec, ki se je pred kratkim vrnil iz prizadetega območja. 

S spleta

Komentarji (14)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Prerok. (nepreverjen)

Že od začetka decemba sem se bal da bo potres,čutil sem.
Sam vidim kar nekaj dogodkov vnaprej,ampak nočem jih napovedovat v javnosti,ker neven kako bi kdo odreagiral.
Sem pa povedal domačim in kolegom že v preteklosti kaj se bo zgodilo,večinoma sem dobro napovedal.

Zuiopp (nepreverjen)

Daj povej kaj bo januarja in februarja?

In reply to by Prerok. (nepreverjen)

profeti Mossesi (nepreverjen)

youtube.com/watch?v=NeQM1c-XCDc

In reply to by Prerok. (nepreverjen)

pište (nepreverjen)

tij si višju agronom??

Asrah (nepreverjen)

Prvo pomagajmo našim revežem že da ne bo nic "objavleno" nihce ne bo pisal o tem ne bo nic po televiziji ampak prvo pomagajmo našim ljudem se opravičujem za to izjavo ampak hrvaška ne potrebuje nase pomoči.

Uzio (nepreverjen)

Zakaj dobimo občutek, da nekateri hodijo tja zbirat fotke za fb in instagram?

slvkos (nepreverjen)

zanima me zakaj ni nobenih informacij o potresu v bosni katera je od Gline oddaljena le nekaj kilometrov ne na HTV in ne na SLO TV

Mnz (nepreverjen)

Uzio...zakaj imam obcutek da se ti oglsas iz kavca

Eral (nepreverjen)

Zakaj imam občutek, da si eden tistih, ki ima fb ali celo pozensceni instagram, kjer zabijes pol svojega prostega časa....

In reply to by Mnz (nepreverjen)

Jebiveter (nepreverjen)

Malo se doma okrog obrnite... dosta jih nuca pomoč...me zanimle kelko so hrvati prispevali, da se je zgodo mangrt....aja, te še facebook nej bil in...pa neman nikaj proti hrvaton, samo ...

jožko .š (nepreverjen)

Sedaj Slovenija pomaga Hrvaški,ko pa je bila vojna so pa take spuščali v Slovenijo

Tak je (nepreverjen)

Pojma nemate kak izgleda kda padaju bombe kak izgleda bombardirano mesto namesto ka bi revežima v sloveniji pomagali dosta je takih keri nemajo za kilo kruha vij rajše v hrvaško rivlete zanima me kak bi hrvati pomagali nam nikak kak do zdaj

Kreko (nepreverjen)

Uzio... mislin, ka je opraviceno “zbirat” fotke na instagramu in fbju. S cim se lejko ti pohvalis? S tem, da kritiziras? Mogoce je nekaj ljudi lahko spalo na toplem in suhem, ce je nekdo sel tja delat gradbena dela. Humanitarno. Zastonj. Iz dobre volje. Verjetno imas obcutek za socialna omrezja, kak je pa tam, pa ocitno nimas.

1 (nepreverjen)

Pa ka vas briga či so šli pomagat Hrvaton. Sakši ide pomagat kumi ščej tou je njihova stvar.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice