Slika je simbolična.
Neupravičeno zvišane cene na Hrvaškem po ukrepanju inšpekcije znižalo 70 odstotkov ponudnikov.

Na Hrvaškem je 70 odstotkov trgovcev in ponudnikov storitev, ki so po ugotovitvah tržnega inšpektorata po uvedbi evra neupravičeno zvišali cene, te vrnilo na raven pred 31. decembrom.

Kot so sporočili s tamkajšnjega inšpektorata, to jasno kaže, da so ukrepi vlade za zaščito potrošnikov obrodili sadove.

Ugotovili 305 neupravičenih zvišanj cen

Od 5. januarja, ko je vlada pozvala trgovce, naj cene vrnejo na raven pred 31. decembrom lani, do srede so inšpekcijske službe opravile skupno 1458 nadzorov.

V 305 primerih so ugotovili neupravičeno zviševanje cen po 31. decembru, za 211 primerov pa upravičenost podražitev še preverjajo.

Največ, 604 nadzore so opravili v gostinski dejavnosti, 382 nadzorov v storitvenem sektorju, 328 v maloprodaji in 108 v pekarnah.

Izdali za skupno 457.000 evrov kazni

Cene storitev na Hrvaškem so se po uvedbi evra v povprečju dvignile do 30 odstotkov, cene izdelkov v pekarnah za 15 odstotkov, cene gostinskih storitev do deset odstotkov, cene v maloprodajnih trgovinah pri posameznih izdelkih, kot so mleko, piščančje meso in pivo, pa za 17 odstotkov.

Tržna inšpekcija je nadzore opravila v 19 trgovskih verigah, skupno 93 nadzorov. Pri štirih trgovcih je ugotovila neupravičeno zviševanje maloprodajnih cen za deset izdelkov.

Med njimi so bili hrana za mačke in pse, napitek iz kakava, pečenica, tekoči jogurt, maslo, čokolada za kuhanje, kisle kumarice ter piškoti.

Vsem poslovnim subjektom, ki so po 31. decembru 2022 neupravičeno dvignili cene, so izdali denarne kazni. Do 25. januarja so jih izdali 272 v skupni vrednosti 457.000 evrov.

Komentarji (3)

Genius xxx (ni preverjeno)

Tan baren inšpekcija ukrepa proti vsem in ni nobenih izjem, pri nas je pa praksa da inšpekcije ukrepajo le po fizičnih osebah, bog ne daj da bi ukrepali zoper politikov, županov itn.

045 (ni preverjeno)

Novica brez kljucnega podatka, novinarsko nicvredna - na kaksni osnovi so ukrepali oz kateri zakon prepoveduje dvig cen? Recimo če frizer pač dvigne ceno jaz v EU ne poznam zakona ki bi to prepovedoval.

. (ni preverjeno)

Spet bomo vso hrano tovorili dol poleti.

Starejše novice