Slika je simbolična.
Danes obeležujemo mednarodni dan človekovih pravic pod geslom Svoboda, enakost in pravica za vse.

Današnji mednarodni dan človekovih pravic bo potekal pod geslom Svoboda, enakost in pravica za vse. 

Združeni narodi (ZN) tokrat v ospredje postavljajo 75. obletnico sprejetja splošne deklaracije človekovih pravic, ki je prvič na univerzalni ravni zapisala pravice in svoboščine vseh ljudi ne glede na njihove okoliščine.

Varuh človekovih pravic Peter Svetina je v poslanici ob mednarodnem dnevu izpostavil pomen solidarnosti, zaradi katere je človeška vrsta skozi zgodovino preživela številne kritične trenutke. 

Krize po njegovem opozorilu prinašajo številne tragične zgodbe, a nas hkrati dramijo in ponujajo razmislek. Poplave, ki so Slovenijo prizadele poleti, so imele zagotovo takšen vpliv, meni.

Po njegovi oceni imamo odgovornost, da presežemo ustaljene vzorce, saj bomo lahko le tako uspešno prebrodili obstoječe in nove krize, ki jih v prihodnosti verjetno ne bo manjkalo.

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres pa je zapisal, da je danes bolj kot kdaj koli pomembno spodbujati in spoštovati vse vrste človekovih pravic. 

Svet izgublja tla pod nogami

Splošna deklaracija je po njegovem zemljevid, ki pomaga končati vojne, zaceliti delitve in spodbujati življenje miru in dostojanstva za vse.

Ob tem pa ugotavlja, da svet izgublja tla pod nogami. Konflikti so namreč prepogosti, revščina in lakota naraščata, neenakosti se poglabljajo, podnebna kriza najbolj škodi prav najbolj ranljivim, je naštel.

Države članice je pozval, da ob 75. obletnici sprejetja deklaracije in v pripravah na vrh o prihodnosti naslednje leto okrepijo svojo zavezanost večnim vrednotam iz deklaracije.

Ob mednarodnem dnevu in obletnici sprejetja deklaracije je bilo v Sloveniji v minulih dneh več dogodkov.

Varuh Svetina je denimo pripravil slavnostni sprejem, zagovornik načela enakosti pa okroglo mizo o pravicah invalidov.

Komentarji (6)

administrator (ni preverjeno)

Združeni narodi so pičkin dim

angelika jeseniška (ni preverjeno)

Tako je
Jaz bi rekla da so kurez od ovce

In reply to by administrator (ni preverjeno)

smrkci (ni preverjeno)

In zakaj je tako,ker ni vere v boga,v so človeka,ker je prevladal hudič nad človekom,in človek si več ne more pomagati edini rešitelj je bog,vem da me boste kritizirali ampak je resnica,resnico je pa človek zavrgel in veruje v laž.

upokojenec70 (ni preverjeno)

In ti, ki veruješ v Boga, bi lahko bil vsaj toliko pismen in kulturen, da bi Boga napisal z veliko začetnico, da drugih slovničnih napak niti ne omenjam.

In reply to by smrkci (ni preverjeno)

tuncika

Take človekove pravice, kot jih pišejo sedaj so del Woke ideologije. Po domače : pravice - da in samo delati - ne.

upokojenec70 (ni preverjeno)

In po 75. letih te deklaracije lahko zapišem samo to, da ima človek toliko pravic, kot si jih je sam sposoben izboriti. Vse ostalo je sama navlaka zaposlenih ljudi, ki vedrijo po pisarnah le zato, da imajo dobro plačo, od njih pa ni nobene koristi.

Starejše novice