Slika je simbolična.
Na Hrvaškem lani med tujimi kupci nepremičnin največ Slovencev.

Na Hrvaškem so lani prodali okoli 67.000 nepremičnin, kar je za sedem odstotkov manj kot predlani. Tujci so jih kupili za četrtino manj. 

Med njimi so največ nepremičnin kupili prebivalci Slovenije, ki so kupili 3392 nepremičnin ali 100 več kot leto prej, piše časnik Jutarnji list.

Po številu kupljenih nepremičnin so se za Slovenci lani uvrstili Nemci. Kupili so okoli 3000 nepremičnin, kar je za petino manj kot v letu 2022, podatke hrvaške davčne uprave navaja hrvaški časnik. Sledili so kupci iz Avstrije, Češke in Slovaške.

V nekaterih župnijah je promet z nepremičninami upadel

Promet z nepremičninami na Hrvaškem se je lani v primerjavi z letom 2022 zmanjšal v 12 županijah. V Zagrebu se je denimo zmanjšal za nekaj več kot sedem odstotkov, v splitsko-dalmatinski županiji pa je padel za deset odstotkov.

V devetih županijah, predvsem na severu in vzhodu države, se je promet z nepremičninami povečal. 

Najbolj ali za dobro polovico se je povečal v varaždinski županiji. Večji promet so zabeležili še v šibeniško-kninski, sisaško-moslavški, bjelovarsko-bilogorski, brodsko-posavski in vukovarsko-sremski županiji.

Največ prodanih nepremičnin je za poslovne namene

Četrtino kupoprodajnih pogodb so lani sklenili za nakup poslovnih, trgovskih in gostinsko-turističnih objektov. 

Sledili so kmetijska zemljišča, ki so predstavljala petino prometa, ter stanovanja in apartmaji, prav tako s petino prometa. Na četrtem mestu so bila gradbena zemljišča.

Komentarji (2)

Prostoročno vdor (ni preverjeno)

Tisti kupuvlejo tan nepremičnine šteri najbole popluvlejo in sovražijo naša južna brača .

fičeko (ni preverjeno)

Za mnoge premnoge ni krize, včasih so v krizah obogateli samo tisti na vrhu, zdaj si je pa ceno nabil vsak d.o.o. ali s.p. odlično vam gre...potem pa sikate čez zdravnike ki želijo višje plače.

Starejše novice