*Fotografija je simbolična
Kenijec Eliud Kipchoge je na Dunaju, kot prvi v zgodovini, maraton pretekel v manj kot dveh urah

Kipchoge je 42 kilometrov in 195 metrov pretekel v eni uri, 59 minutah, 40 sekundah in dveh stotinkah. Mednarodna atletska zveza pa dosežka ne bo priznala za uradni svetovni rekord v maratonu.

V drugo gre rado: mejnik, ki ne bo uradno priznan

Tokrat je že drugič poskušal prebiti mejo dveh ur, pred dvema letoma v Monzi mu je zmanjkalo 25 sekund, sedaj mu je uspelo. Kljub temu, da dosežek ne bo uradno priznan, je Kipchoge vseeno postavil zgodovinski mejnik. Tudi sam je svoje iskanje zmogljivosti človeškega telesa primerjal s pristankom prvega človeka na Luni, javnost pa je delala primerjave z osvajanjem Everesta, poroča STA.

Današnje vremenske razmere so bile idealne za Kipchogejev podvig, ki se je začel ob 8.15 v Praterju. Ritem mu je narekovalo 41 vrhunskih dolgo in srednjeprogašev, ki so se izmenjavali. Ob njemu je bila ves čas sedmerica v posebni formaciji in to ne le zaradi ritma, ampak tudi zaščite pred morebitnem vetrom. Zadnjih 500 metrov so se umaknili in Kipchoge je sam pritekel v cilj slabih 20 sekund pod mejo dveh ur. Dosežek ne bo obveljal za uradno priznani rekord, ker ni šlo za uradno tekmo in zaradi tega, ker je bila proga posebej postavljena ter prilagojena.

Kipchoge je drugače tudi lastnik uradnega rekorda, ko je lani berlinski maraton pretekel s časom 2:01:39, leta 2016 pa je v Riu de Janeiru postal olimpijski prvak v maratonu.

Komentarji (2)

Hh (ni preverjeno)

Nemogoče je mogoce

12 (ni preverjeno)

Uspel je...upam da je cist-)

Starejše novice