Slika je simbolična.
Čebelarji se spopadajo z množičnim pomorom čebel, v katerem je bilo po podatkih prizadetih 350 panjev. V njih je bilo zastrupljenih kar 17,5 milijona čebel.

Hrvaški čebelarji v Medžimurju se spopadajo z množičnim pomorom čebel. Po besedah predsednika medžimurske zveze čebelarjev Agacija Željka Trupkovićka je zastrupljenih okoli 17,5 milijona čebel.

Vzrok zastrupitve vidi v rabi pesticidov in insekticidov, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Podobno je bilo v Medžimurju že pred dvema letoma.

Pomor čebel so zabeležili na štirih lokacijah: v Prelogu, Mali Subotici, Čakovcu in Slatini. Po dosedanjih podatkih je bilo prizadetih 350 panjev.

Eden od prizadetih čebelarjev, Ervin Grabant, ima v lasti 51 panjev, čebele pa še vedno poginjajo. Kot je ocenil za hrvaške medije, bo pomor trajal še nekaj dni. »Zame je to katastrofa, ne gre se samo za denar,« je izpostavil.

Škoda večja od 200.000 kun

Po Grabantovih besedah sicer ena čebelja družina stane okoli 100 evrov, panj pa dodatnih 50 evrov. V dobrem primeru v enem panju čebele proizvedejo 40 do 50 kilogramov medu. »Ko vse seštejemo, bi bila škoda lahko večja od 200.000 kun,« je izračunal.

Državni inšpektorat na terenu preiskuje primer, po mnenju čebelarjev pa obstajata dve razlagi. Nekateri sumijo na bolezen, lokalni čebelarji pa menijo, da gre za neodgovorno rabo pesticidov na poljih, sploh zato, ker se je letošnji pomor zgodil ob istem času, kot cveti oljna repica. Da vzrok za pomor niso bolezni, ampak pesticidi, meni tudi Trupković.

Tokratni pomor se je zgodil manj kot dve leti po tem, ko je v petih naseljih v Medžimurju pomrlo več kot 50 milijonov čebel. Razlog za tedanji pomor še vedno ni znan.

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
upokojenec70 (nepreverjen)

Vse se da odkriti, samo hoteti je treba. In vse se da preprečiti, samo hoteti je treba. Vse kmete je treba pozimi, ko imajo čas, povabiti na obvezno izobraževanje glede uporabe pesticidov, varnega dela s traktorjem in njegovimi priključki, ter obnovitev prometnih predpisov. Ko bi naslednjič odkrili tak velik pomor čebel, bi pa moral nekdo najmanj pet let "sedeti" in razmišljati o naravi.

Ivekof (nepreverjen)

Ne pomaga… tu se vedno velja miselnost ka raje malo več “strupa” damo not ka de sigurno držalo, kak pa se navodil držimo….

In reply to by upokojenec70 (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Pa to je novica stara dva tedna. Bravo Sobota.info!

goričanec2 (nepreverjen)

Tao, ka pa Panvita kole čebele po Goričkon tao pa nika ne pijšejo!

Starejše novice