Slika je simbolična.
Preverite, katera so dobra dejanja, s katerimi lahko v letu 2023 postanemo boljše osebe - zase in za skupnost.

Prvi januarski teden že tradicionalno zaznamujejo novoletne zaobljube.

Tokrat bomo pa res ... bolj zdravo jedli, redno hodili v fitnes, napisali tisto diplomo, pospravljali stanovanje pogosteje kot dvakrat letno in tako dalje.

Novoletne zaobljube so ponavadi usmerjene v to, kar bomo mi sami odslej počeli drugače, manj pa v to, kako se bomo drugače vedli v odnosu do drugih ljudi. Za razne dobrodelne akcije je praviloma rezerviran december, januarja pa dobri duh v skupnosti pogosto kar nekako izpuhti.

52 dobrih dejanj

Morda je čas, da to spremenimo. Britanski medij Guardian je te dni objavil seznam dvainpetdesetih dobrih dejanj, po eno za vsak teden v letu, ki si jih lahko zadamo za leto 2023, da bomo boljše osebe zase in za skupnost.

»Še nikoli ni bil boljši čas za to, da pomagate drugim,« zapiše njegova avtorica Emma Beddington in nadaljuje: »To bo izboljšalo tudi vaše življenje.«

In še: »Vsem ta dejanjem je skupno to, da se boste ob njih dobro počutili. Raziskave kažejo, da smo, kadar smo prijaznejši, tudi srečnejši. Torej lahko pomagamo drugim in se sami počutimo bolje, oboje hkrati! Takšnega zmagovalnega izkupička ne boste dobili, če se včlanite v lokalni fitnes.«

Kako smo lahko prijaznejši?

Z Guardianovega seznama smo izbrali nekaj najpreprostejših dobrih dejanj, za katere se vam ni treba nikamor včlaniti ali tega vnaprej načrtovati, kot to denimo velja za krvodajalstvo, ki je prav tako na seznamu, ali prostovoljno delo v zavetišču za brezdomce.

Če bi torej začeli z nečim povsem enostavnim, je to seznam za vas, celotnega pa najdete tukaj.

1. Posnemite fotografijo

Ste med tistimi, ki zavijajo z očmi, ko vas turisti v vašem mestu ali na počitnicah prosijo, če jih lahko fotografirate? Čas je, da premagate ta predsodek.

Če opazite turista s telefonom v roki, ki se pred lokalno znamenitostjo nervozno ozira naokoli, parček, ki že pet minut neuspešno dela selfi, ali gospo, ki je na počitnicah sama, stopite do njih in jih vprašajte, ali bi želeli, da posnamete njihovo fotografijo.

2. Ne skoparite s komplimenti

Najbolj preprost način za širjenje prijaznosti, a se zdi, da nanj preradi pozabljamo. »Danes si videti super,« »Všeč mi je bila tvoja predstavitev«, »Super nova frizura« so stavki, ki si jih bodo tisti, ki jih prejmejo, zapomnili za dlje, kot si mislite.

3. Ustvarite playlisto

Za nekoga, ki vam je pri srcu - ali več prijateljev - naredite personaliziran Spotify ali YouTube seznam pesmi, za katere mislite, da jim bodo všeč.

4. Bodite skriti Božiček v službi - celo leto!

Če ste v dobrih odnosih s sodelavci, ni treba čakati na december, da jih obdarujete. V pisarno sem ter tja prinesite škatlo piškotov ali torto - ali pa na mizah sodelavcev pustite čokoladne ploščice in jih pustite, da se sprašujejo, kdo se je spomnil nanje.

5. Napišite razglednice

Poiščite stare nenapisane razglednice, ki se vam valjajo po stanovanju še iz časov, ko smo dejansko pisali razglednice. Napišite jih in pošljite na naslove ljudi, s katerimi že dolgo niste govorili.

Povejte jim, da mislite nanje in obudite skupen spomin ali pa se zahvalite za kaj, kar so nekoč naredili za vas.

6. Pomagajte pospraviti

Se je prijatelj pred kratkim preselil ali pa enostavno ne najde časa, da bi se znebil šare in bivalni prostor končno spravil v red? Ponudite mu pomoč in preživite nekaj kakovostnega časa z njim.

7. Naučite se oživljanja

V Sloveniji srčni zastoj doživi od 70 do 85 oseb na 100.000 prebivalcev, kar pomeni od 1400 do 1700 oseb na leto. Srčni zastoj zunaj bolnišnice je vzrok približno 8,5 odstotka vseh smrti letno.

Poznavanje postopkov oživljanja zato lahko nekomu reši življenje. Naučite se jih lahko tudi s pomočjo brezplačnih internetnih tečajev.

8. Skuhajte za druge

Na topel obrok povabite nekoga, ki je osamljen, preveč zaposlen ali brezvoljen, da bi si ga skuhal sam, ali pa si dragih živilskih sestavin ta hip ne more privoščiti.

Sporočite mu, da ste skuhali preveč in bi bili veseli, če bi se oglasil in vas odrešil »odvečne hrane«.

9. Pomagajte nekomu z nošenjem

Če vidite nekoga s težkimi vrečkami ali kovčkom na javnem prevozu, mu ponudite pomoč.

10. Vozite varno

Ustavljajte na prehodih za pešce in spustite v vrsto pred sabo avto, ki na stranski cesti že pet minut čaka, da se vključi v promet.

Komentarji (6)

čipiranec (ni preverjeno)

Pozabili ste na pravilo 11: Bodite ustvarjalni novinar in skopiratje članek iz guardiana. Tako boste uspešno prispevali h globalnemu poneumljanju ljudi, da bodo voljni sprejeti še stoti odmerek cepiva in bodo kot ovce sledili svojim gospodarjem

Mura je večna (ni preverjeno)

Ka bi te pomaga drügim če še sebi nemrem

Princesa (ni preverjeno)

Nevoščljivec isti či ga pelaš ali neseš.

PREDSEDNIK KS (ni preverjeno)

Več pomagaj manj sodi to vodi do sreče samo to se ne bo zgodilo nikoli več.

Video vzrok (ni preverjeno)

A to velja enako za našo vlado ???

Mura je večna (ni preverjeno)

Ka bi te pospravla za drügimi, če pa drügi tüd za meno nena. Zadnič sem se vsral sosedi pred düri, pa še nasledni den ni posprava

Starejše novice