Robinija ali po domače akacija je bila v Evropo prinesena iz Severne Amerike.

Akacija, znana tudi kot trnovo drevo, je skupno ime za več kot 1000 vrst dreves in grmovnic iz rodu Acacia, ki so razširjene po vsem svetu.

Te rastline so znane po svojih trnovitih vejah in listih ter so pogosto uporabljene v krajinskem oblikovanju zaradi svoje odpornosti na sušo in dekorativnega videza.

Medtem ko so akacije v nekaterih delih sveta cenjene zaradi svojega lesa, ki se uporablja v različne namene, kot so pohištvo, gradnja in gorivo, so v drugih regijah invazivne vrste, ki predstavljajo nevarnost za lokalne ekosisteme.

Cvetovi navadne robinije izstopajo s svojo lepoto in vonjem. Oddajajo močan vonj, ki privablja različne žuželke, kar je pomembno za opraševanje. 

Cvetovi akacij so običajno majhni, beli, združeni v goste socvetje. 

Čas cvetenja akacij je odvisen od vrste in lokacije, vendar se običajno pojavlja v spomladanskih mesecih. 

Cvetovi akacije v prehrani 

Cvetovi akacije niso široko znani kot prehranska sestavina ali kot del človeške prehrane. Kljub temu pa so nekatere vrste akacij uporabljene v tradicionalni kuhinji nekaterih kultur. 

Na primer, cvetovi nekaterih vrst akacij se lahko uporabljajo za pripravo sirupa, napitkov.

Priljubljeni so tudi akacijevi ocvrtki, ki jih naredimo tako, da v malo bolj gosto maso za palačinke dodamo sveže nabrane cvetove in ocvremo na ponvi.

Posebna sladica je tudi ocvrto cvetje akacije.

Starejše novice