Ob uvedbi evra na Hrvaškem tarnajo zaradi visokih cen. Pa so te z novo valuto res tako zrasle? To je pokazala primerjava desetih izdelkov hrvaškega in slovenskega Lidla.

Hrvaška je s 1. januarjem uvedla evro, njeni prebivalci pa imajo bolj kot s prilagajanjem na novo valuto težave s sprejemanjem novih, višjih cen blaga in storitev ter informacijah o nižjih cenah v Sloveniji. 

Da pritoževanje Hrvatov nad neupravičenim dvigovanjem cen ob uvedbi evra ni iz trte zvito, so ugotovili tudi novinarji hrvaškega Jutranjega lista, ki so po uvedbi evra primerjali hrvaško in slovensko košarico v trgovini Lidl.

V primerjavo so vključili deset izdelkov, nato pa so cene iz zagrebškega Lidla primerjali s tistimi v slovenskih Brežicah. Kaj so torej ugotovili?

Hrvaška košarica kar za 40 odstotkov dražja

Za primerjavo so izbrali deset Lidlovih izdelkov, in sicer maslo, toast, mineralno vodo, kuhano šunko, sir trapist, čedar sir, puding, tuno v konzervi, ajvar in čips znamke Pringles.

Njihov mali eksperiment je pokazal, da bi za deset artiklov, ki so jih kupili v Sloveniji, na Hrvaškem plačali kar 40 odstotkov več. Namreč, košarica, za katero so v Sloveniji odšteli 19 evrov, bi jih, če bi jo isti dan kupili v hrvaškem Lidlu, stala celo 26,50 evra, in to z akcijskimi cenami.

Če pa bi gledali izključno redne cene, bi bila hrvaška košarica spet dražja od slovenske, in sicer za 12,8 odstotka.

Zanimivo pa je tudi dejstvo, da so novinarji Jutranjega lista ob primerjavi desetih izdelkov, spotoma našli še vsaj trideset drugih artiklov, ki so cenejši kot na Hrvaškem in samo tri, ki imajo enako ali nižjo ceno.

Cena toasta pri nas nižja od akcijske cene na Hrvaškem

Zanimivo je, da so pri nekaterih artiklih zelo prihranili. Na primer sir trapist, ki ima na Hrvaškem redno ceno 8,99 evra, v Sloveniji stane 6,49, v času njihovega obiska pa je bil v akciji, tako da so zanj plačali 5,19, torej celo 3,7 evra manj.

Zanimiv je tudi primer toasta znamke Toastino. Njegova redna cena v Sloveniji je 0,89 evra, kar pomeni, da je nižja od akcijske cene enakega toasta na Hrvaškem, kjer s popustom stane 0,99 evra.

Na drugi strani je konzervirana tuna v Zagrebu za 56 odstotkov dražja kot v Brežicah, otroški puding Monterey je dražji za 18 odstotkov, mineralna voda pa je na Hrvaškem kar 63 odstotkov dražja kot v Sloveniji.

Slovenija že pred uvedbo evra cenovno bolj ugodna

Zakonca Sunčica Kolarić in Goran Tišljar sta za hrvaški časnik Večernji list, povedala, da z nakupovanjem v slovenskih trgovinah privarčujeta okoli 2000 evrov letno.

V Brežicah zase in za svoje tri hišne ljubljenčke vsak mesec nakupujeta že zadnje tri leta, po eksploziji cen na Hrvaškem ob uvedbi evra pa se po nakupih v Slovenijo nameravata odpraviti najmanj dvakrat na mesec, sta napovedala.

Vrtoglave cene živil so bile na Hrvaškem namreč že pred uvedbo evra in vojne v Ukrajini dražje od evropskega povprečja.

Novinarjev zato ni presenetilo, ko so že na parkirišču pred slovenskim Lidlom opazili večje število vozil s hrvaško registracijo – kar je jasno nakazovalo na to, da se hrvaški prebivalci po nakupih raje odpravljajo v cenovno ugodnejšo Slovenijo.

Komentarji (17)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
realnooo (ni preverjeno)

samo ka se nekaj pise, vse za klike...

KOGA BRIGA...

KIRI TI SI HRVAT?

realnoo (ni preverjeno)

Nej debeli fuknjenec tij si ustaš.

In reply to by realnooo (ni preverjeno)

Genius xx (ni preverjeno)

Što južnije to 😭 tužnije 😵‍💫

. (ni preverjeno)

Malo še pišite ka do slo venci izenačili.

vrana (ni preverjeno)

pa točno tao, toga Golouba puste na mere, viš ka že na protestaj proute sebi ode, te de iz toga razbrao, ka mi tuj takšne cejne ščemo mete, pa de nan njih dao

In reply to by . (ni preverjeno)

Gost1 (ni preverjeno)

V Avstriji je Hofer cenejši kot pri nas.

VojkoZMajolko (ni preverjeno)

Ni res.

In reply to by Gost1 (ni preverjeno)

kommentátor (ni preverjeno)

Res je ! Tudi v ostalih trgovinah je ceneje in kvalitetnejše. V Sloveniji se prodaja roba za vzhod in balkan. Jebeš Slovenijo.

In reply to by Gost1 (ni preverjeno)

Budo (ni preverjeno)

Saj se pa lahko odseliš iz slovenije pa ti nebo treba jebat slovenijo....

In reply to by kommentátor (ni preverjeno)

Natashaa (ni preverjeno)

Še predobro nam gre v Sloveniji. Plače so več skoraj iste kot v avstriji

In reply to by kommentátor (ni preverjeno)

JJJ (ni preverjeno)

Naj propadne NDH

black panter

naši lopovski trgovci pa gostinci so isto napravili,da smo prevzeli evro

eeeee (ni preverjeno)

Za primerjavo napišite še primerjavo za RTV prispevek, dodatno zdravstveno zavarovanje, komunalne storitve... Sicer je Lidl še najcenejši na Hrvaškem, druge trgovine so še dražje...

Opazovalka (ni preverjeno)

V lendavi je tak lidl nonstop pun hrvatov, ze leta je tak. Hrana na hrvackem je bila vedno malenkost drazja kakor pri nas.

. (ni preverjeno)

Upam ka mo čimprej šli v nebo, tam je res vse kar si poželiš.

ofgori (ni preverjeno)

Edino boga nega tan.... so pravli rusi gda so šli v vesolje ka so nikoga nej srejčali v nebesaj, ka je prej bilo vse zaklenjeno in so vsi nekan odišli.

In reply to by . (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Hočemo takšne cene kot hrvati!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice