Več novih znanstvenih študij je pokazalo, da omikron manj prizadene pljuča, ampak se bolj širi v grlu. Znanstveniki menijo, da to pojasnjuje hitro širjenje omikrona, a da je ta zato manj usoden od delte in drugih različic koronavirusa.

Podatki šestih raziskovalnih študij, ki jih navaja Guardian, kažejo, da se različica omikron bolj širi v grlu kot v pljučih. To bi lahko pojasnilo hitro širjenje omikrona, hkrati pa so znanstveniki prepričani, da je novi sev manj smrtonosen od ostalih. 

Študije so pokazale, da različica omikron ne poškoduje pljuč v tolikšni meri kot delta in ostale različice novega koronavirusa. 

»Rezultat številnih mutacij virusa je, da omikron napade drugo vrsto celic v telesu. Napade zgornja dihala, celice v grlu. Tam se veliko hitreje množi kot globoko v pljučih,« je pojasnil profesor virologije z univerze College London Deenan Pillay

Omikron se hitreje množi v grlu

»Študija je resda preliminarna, a vse kažejo v to smer,« je še dodal. Ker se virus hitreje množi v grlu, to pomeni, da je hitreje prenosljiv, kot v primeru omikrona, navaja Guardian.

Študija raziskovalcev medicinske fakultete Univerze v Hongkongu ugotavlja, da se omikron v dihalih razmnoži kar 70-krat hitreje kot delta. 

So vzorci iz grla pri omikronu bolj zanesljivi? 

Zaradi omenjenih ugotovitev se poraja vprašanje, katera vrsta testiranja je najbolj učinkovita za zaznavanje okužbe z omikronom.

Nekateri znanstveniki zato predlagajo, da bi bili v uporabi hitri testi z vzetimi brisi iz žrela in nosu. 

V nekaterih državah že zdaj brise jemljejo iz grla in ne iz nosno-žrelnega prostora kot pri nas. Bolniki, ki so zboleli z različico omikron, poročajo o tem, da je test pokazal negativen rezultat, ko so bris vzeli iz nosu, in pozitivnega, ko so ga vzeli iz grla.

Najbolje kombinirani test – bris nosne votline in bris žrela

Tudi profesorica Jennifer Rohn z University College London je za Guardian povedala, da je bil rezultat njenega brisa iz nosa negativen, tisti, vzet iz žrela, pa pozitiven.

Iz navedena izhaja, da bi bilo smiselno, da si ob samotestiranju s hitrim testom doma najprej vzamemo bris iz grla in nato še iz nosu. 

Ob tem je priporočljivo, da nas ob simptomih, ki so podobni prehladu, osebni zdravnik naroči na PCR testiranje. Tovrstni testi so namreč najbolj zanesljivi, ne glede na različico covida-19

Pri okužbi z omikronom nekoliko drugačni simptomi

Kako vemo, ali smo okuženi z omikronom? Simptomi omikrona so lahko drugačni kot pri prejšnjih sevih. 

Najpogostejši simptomi so boleče in razdraženo grlo, kašelj, zamašen nos in izcedek iz nosu ter utrujenost. V nasprotju s starejšimi različicami oboleli redkeje poročajo izgubi voha in okusa. To je lahko torej eden od znakov, po katerem lahko prepoznate, ali ste okuženi z omikronom ali delto.

Kot enega glavnih simptomov navajajo tudi močno znojenje, še posebej ponoči, poleg tega pa so lahko prisotni še glavobol, trebušni krči, bruhanje in driska.

Je za omikron značilno hitrejše okrevanje in manj resnih zapletov? 

Raziskovalci iz Univerze v Liverpoolu so opravili testiranja na miših in ugotovili, da so tiste, ki so bile okužene z omikronom, izgubile manj telesne teže, prav tako so imele manjšo virusno obremenitev. 

Tudi ameriški raziskovalci so v študiji, objavljeni v reviji Nature, ugotovili, da so miši, okužene z omikronom, izgubile manj telesne mase in da so imele nižjo virusno obremenitev.

»Testiranja na živalih so pokazala, da je potek bolezni manj resen kot pri različici delta in kot pri izvornem novem koronavirusu iz Vuhana. Kot kaže, tudi hitreje mine, živali so se hitreje regenerirale,« je povedal profesor James Steward.

PREBERITE ŠE:

Kako dolga je inkubacijska doba omikrona?

Po prvih raziskavah je lahko čas, ki je potreben, da okužena oseba razvije simptome po izpostavljenosti, pri omikronu krajši kot pri prejšnjih različicah. 

Pri prvotni različici je bil ta čas lahko tudi več kot en teden, pri različici delta okrog štiri dni, pri omikronu pa po navedbah ameriškega centra za nadzor nad nalezljivimi boleznimi le od 33 do 75 ur.

Da je pot omikrona v človeško telo drugačna od drugih različic, so ugotovili tudi na Centru za proučevanje virusov na Univerzi Glasgow. Pred okužbo niso v celoti zaščiteni niti osnovno cepljeni niti prebolevniki.

Kot kaže, omikron pri tistih, ki so prejeli dva odmerka cepiva proti covidu-19, zaobide imunski sistem, vendar pa naj bi ga tretji odmerek cepiva »delno obnovil«.

Raziskovalci sicer opozarjajo, da so vse omenjene raziskave preliminarne in da bodo potrebne dodatne raziskave.

Komentarji (26)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
22 (nepreverjen)

Najboljše da se testiramo vsako polno uro tudi z odvzemom analnega brisa pred nosno in ustno votlino :D

otovci (nepreverjen)

22 +++++++++++++++

In reply to by 22 (nepreverjen)

Fafanfauči (nepreverjen)

Nej iz grla ampak iz ustne votline!
Že slina je čist dovolj!

In reply to by otovci (nepreverjen)

otovci (nepreverjen)

Najboljše da tűdi iz rijti vzemejo bris pa te v nos in grlo

Fafanfauči (nepreverjen)

Ja, pa boš še mogel dati spermo v tiston kontejneri, tudi tisto želijo preverjati!

In reply to by otovci (nepreverjen)

degzaa (nepreverjen)

Direktorju enega izmed zdravstvenih domov se je zgodil zanimiv zdrs, ko je dejal, da je COVID slab za ljudi, a finančno dober za zdravstvo. Izjava, očitno iskrena, odpira cel kup vprašanj o tem, kako se deli denar v času epidemije in kakšen sistem vzpodbud to ustvarja?

koloapa (nepreverjen)

Berem članek iz 2007. Zanimivo, afriške države, kjer ima GAVI (Global Alliance for Vaccines and Immunisation, katerega utemeljitelj je Bill Gates) največ vpliva, in ima cepljenje popolno prioriteto, so obenem tiste, ki imajo najvišjo smrtnost otrok..

nithdil (nepreverjen)

vido si dvej statistike pa si jivi povezal, napijše še članek za Nature, nobelova ti ne vujde

In reply to by koloapa (nepreverjen)

Jug (nepreverjen)

Esce eden ka vidi zaroto v vsen. Pa ka ti resno vrvles vse ka prestes na interneti?

In reply to by koloapa (nepreverjen)

zeleno--. (nepreverjen)

kar naenkrat gore vseh teh odpadkov od tega cirkusa niso tako pomembni. Samo maske rabijo 450 let v naravi da razpadejo, da ne govorimo o testih, plastiki.

virologist (nepreverjen)

Stroka, ki jo promovira isti sistem, ki je sponzoriran s strani farmacevtov me ne zanima. Zanima me resnična stroka, tista, ki jo ta isti sistem želi utišati.

naše.pravice (nepreverjen)

Pravica pacienta je izbrati medicinsko obravnavo v skladu s svojim osebnim prepričanjem, vključno z odklonitvijo vsakršnega posega. Vključno cepljenja, še posebej z eksperimentalnim cepivom, toliko bolj v času, ko ni razglašena epidemija.

pozorni (nepreverjen)

COVID=PLJUČNICA, OMIKRON =ANGINA tau so zaj novai nazijve tej dvej betegov

Larifari (nepreverjen)

Vse je tau en velki larifari. Vsako leto je ponavadi clovek betezen (po navadi v zimskon casi), ker samo tak se tejlo lejko spuca. Zaj nainauk pa ka so zacali tirati PLAN O KORONI (keroga so zasnovali ze nekaj lejt nazaj) je vse virus keri se kao prenasa, kriv. Nega logike, nikak.

Perssee (nepreverjen)

Naj me tan dolik potegnejo..

Gost5 (nepreverjen)

Najbolše da vsakemu še prst v rit porinejo in ga na koncu poližejo. Več ne vejo kako bi zavajali ljudi da bi še to malo kaj je ostalo pokradli.

HojSS PRESS (nepreverjen)

Jaooooo, kaj so sedaj pogruntali !!!!
Že lani sem bil zraven, ko je zdravnik jemal bris za tes iz ustne votline in sem vprašal, če je ok.
In mi je povedal, da je še bolje in bistveno manj moteče za pacienta, kot pa iz nosu !!!!!
No, ker so Kitajci pričeli jemat brise iz nosu so pač vsi po svetu, kot ovce po črednem nagonu posnemali !!!
Čeprav zdravniki vedo, kako in kaj ampak jih nihče ne posluša !!

sava (nepreverjen)

Od kec majo informacije o simptomih, kda si pozitiven na testi ideš domov in to je to. Zdravniki nikoga ne pregledajo in preverijo simptomov.

7fj52368811 (nepreverjen)

DA VAM JEBEM MATER U SMRDEČA LAŽNIVA USTA VSEM SODELUJOČIM U TEM NATEGU IN PRAVARI! KAPIŠ TELE RETARDERANO POHABLJENCI ENI IZMEČKI DRUŽBE DNA OD DNA STE!

powwq (nepreverjen)

Israel records highest daily rise in Covid infections. vir france24. Se pravi Izrael že 4 doza cepiv in beleži največ okužb. Naša kvazi stroka po poti, ki vodi v prodad in odvisnost od cepiv. Ali res hočejo ubit ljudi??

Mojapot (nepreverjen)

Opa, gnes so pa antivaxeri aktivni pri komentejranju. Gnes ste se že stestirali pri Maximusi pa mate malo časa težiti z komentarji. Sicer pa vsi zelo izobraženi, pametni, razlgedani, posebej iz infektologije.

6955754788 (nepreverjen)

Antivaxer te naredo TELE ENO NEIZOBRAŽENO ne videš ka cepiva ne delujejo razen za POSPEŠEVANJE STRDKOV IN SMRT! KRIMINALEC PODKUPLENI LAŽNIVI CIGAJNER OPICA NIČ VREDNA!

In reply to by Mojapot (nepreverjen)

Jug (nepreverjen)

Ti niti velkih crk ne vejs nucati. Za tebej so slikanice. Debil.

In reply to by 6955754788 (nepreverjen)

black panter

Modrijasa iz zabacenoga sela, proti muri že pa perejo na FB

čarni vrag (nepreverjen)

Kitajci so iz riti jemali brise, ka je predvsem Japonce strašno motilo. To o koroni je ena ritna znanost. Bolezen, ka naj ne bi imela enotne klinične slike, ima simptome enake kot druge bolezni. Zelo primerna za jebanje glupoga naroda v živi mozek.

sandi 1 (nepreverjen)

STROKA VEČ NE VE, KAKŠNO LAŽ BI DALA NA TV ali INTERNET.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice