Slika je simbolična.
Kovček v eni roki in transporter z mačko v drugi. Ali pa kuža v naročju lastnika, zavit v odejo. To so pogosti prizori na ukrajinski meji. Zato so v begunskih centrih vzpostavili točko za pomoč živalim.

Kot je za STA povedal koordinator točke v enem od slovaških centrov Jan Vozarik, so živali še zadnji košček doma, ki ga begunci vzamejo s sabo.

Vozarik je koordinacijo skrbi za živali prevzel kot prostovoljec. Nevladne organizacije so ob ukrajinsko-slovaški meji vzpostavile oskrbo živali, ki so, ko pridejo z lastniki čez mejo, pogosto utrujene, lačne in dehidrirane.

»Kot veste, je ponekod hrane premalo še za ljudi, kaj šele za živali. Zato jim, ko pridejo čez mejo, zagotavljamo hrano, vodo in po potrebi veterinarsko oskrbo,« je navedel za STA.

Večinoma begunci potujejo z majhnimi psi, mačkami, »oskrbeli smo tudi papagaja, nekaj podganic, hrčkov in celo veverico«, je pripovedoval Vozarik, ki je sprva deloval prav na mejnem prehodu Vyšne Nemecke-Užgorod, pozneje pa so tudi oskrbno točko za živali prestavili v na novo vzpostavljeni begunski center v kraju Michalovce.

Hrano večinoma zagotavljajo s pomočjo donacij, blizu centra imajo tudi večje skladišče za shranjevanje.

Na voljo jim nudijo vse kar potrebujejo

Lastnikom živali nudijo tudi informacije, ki jih potrebujejo za vstop živali v Evropsko unijo. Pravila v državah članicah so sicer zaradi situacije v Ukrajini zrahljana, a obenem različna po državah. Zato se povezujejo tudi z veterinarskimi službami po Evropi. Je pa povsod obvezno čipiranje psov in poskrbijo tudi za to.

Na voljo je še osnovna oprema, kot so kletke in nagobčniki. Prostovoljci se namreč zelo trudijo preprečiti, da bi prišlo do kakšnih neljubih situacij.

»Mi smo tu prvenstveno za oskrbo živali, a poskrbeti moramo tudi za javnozdravstveni vidik. Če se zgodi - in se je že zgodilo, da je žival koga ugriznila, je potem to velik problem za žrtev, a tudi za lastnika živali in samo žival. Zato poskušamo preprečiti tovrstne situacije,« je navedel.

Lastnike denimo opozarjajo, če vidijo, da pes ni na povodcu. »Če vidimo agresivno žival, poskusimo lastniku dopovedati, naj psu nadene nagobčnik. Če vidimo pse, ki tekajo naokoli brez nadzora, pa jih poskusimo ujeti, jih damo v kletko in potem poskusimo poiskati lastnika,« je pojasnil Vozarik.

Iz Ukrajine se trudijo evakuirati živali z vojnih območij

Tudi nastanitve v šotorih in prevozi beguncev so organizirani tako, da preprečujejo morebitne neljube situacije. Živali denimo ne smejo v določene šotore, za lastnike psov je organiziran poseben prevoz, so za STA povedali prostovoljci v centru Michalovce. Prostovoljci so se odzvali in priskočili na pomoč tudi, ko se je na meji steplo več psov.

Ljudje lahko namreč čez mejo ob zrahljanih pravilih pripeljejo do pet živali, kar je več, se razume kot komercialni transport in so pravila zanj strožja. »Se pa ta pravila skoraj dnevno spreminjajo, tako da se prilagajamo razmeram,« je opozoril Vozarik.

Nevladne organizacije se trudijo tudi evakuirati živali z vojnih območij v Ukrajini, in hkrati dostaviti humanitarno pomoč za živali, ki ostanejo tam.

Razmere izredno težke tudi v ukrajinskih zavetiščih

lede na to, da odrasli moški, mlajši od 60 let, iz Ukrajine ne smejo, se številne družine zanašajo nanje, da bodo poskrbeli za živali. Psa in papigo je tako očetu v skrb prepustila Jana, sicer veterinarka, ki je pribežala na Slovaško.

Živali je doma očetu pustila tudi družina iz Sumija, a jih zelo pogrešajo, je za STA povedala 17-letna Saša. Če gredo moški v boj, pa te možnosti nimajo.

»Ravno te dni sem govoril z enim od ukrajinskih poslancev in povedal mi je, da zelo nujno potrebujejo hrano in osnovna zdravila za domače živali. Kot vemo tudi iz drugih virov informacij, je v Ukrajini namreč situacija še kar grozna. Tisti, ki živali ne morejo vzeti s seboj, jih poskušajo dati v zavetišča, še vedno pa jih veliko žival pusti kar doma, z veliko hrane in vode in upajo, da se bodo lahko pravočasno vrnili. In za te živali je zelo težko skrbeti,« je opisal Vozarik.

Vozarik sicer opozarja, da so tudi v zavetiščih v Ukrajini razmere izredno težke. »Morali smo denimo evakuirati zavetišče v bližini Kijeva, ker ni imelo več ne vode, ne hrane in ne kadra, saj so vsi pobegnili na varno, kar je seveda razumljivo,« je še povedal.

Komentarji (4)

Lokolino (ni preverjeno)

Hisni ljubljencki,bi morali biti med prvimi,ne pa nek zaden koscek!!!!!

čarni vrag (ni preverjeno)

če spomnite leta 1991 smo Slovenci nej brezglavo bejžali kak Ukrajinci. Poleg toga v zahodni Ukrajini nega nikšne vojne in bi ljudje lejko tan počakali konec spopadov.

_______ (ni preverjeno)

Baj idejo kama scejo, ce se ne pocutijo vrede tan nsj idejo. Kak de njin ukrajina pomagale ce je v vojne. Ne guce bedarije.

In reply to by čarni vrag (ni preverjeno)

what (ni preverjeno)

Seveda ka so, se kelko lidi je odislo v Nemcijo pa tak dale pa tak ostalo. Zdaj ce tvojih 5 sosidov nej slo nikan, se ne pomeni ka so lidje nej sli. Ampak ti si pac eden tistih ka mislis ka si najbole pameten pa vse znas, ampak vedno znova dokazujes ka tvoja splosna razgledanost ma velke luknje

In reply to by čarni vrag (ni preverjeno)

Starejše novice