Z zamenjavo pnevmatik bo bolje počakati – še posebej, če se odpravljate v tujino.

Pomlad je tako rekoč tukaj in tudi jutrišnja nedelja bo na nek način zaznamovala spremembo letnega časa. S 15. marcem se namreč izteče zakonsko predpisano obdobje obvezne uporabe zimske opreme. Vozniki bodo tako lahko zimske pnevmatike znova zamenjali za letne. 

Če niste med tistimi, ki celo leto uporabljajo zimsko-letne gume, morda že razmišljate, da bi preobuli svojega jeklenega konjička. Toda morda bo pametneje, če z obiskom vulkanizerja še nekoliko počakate – pa ne le zaradi preprečevanja širitve okužb z novim koronavirusom.

Sneg nas še vedno lahko preseneti

Narava nas je s snežno pošiljko v preteklosti znala presenetiti tudi v pomladnih dneh. In če sneg zapade po tem, ko ste že namestili letne pnevmatike, se lahko znajdete v skrajno neprijetni situaciji.

Zakon o pravilih cestnega prometa v 29. členu namreč določa, da morajo biti motorna in priklopna vozila med 15. novembrom in 15. marcem naslednjega leta opremljena s predpisano zimsko opremo, ki pa je obvezna tudi izven tega datuma v primeru zimskih razmer – torej ko se ob sneženju sneg oprijema vozišča ali je vozišče zasneženo, zaledenelo ali poledenelo.

Takrat morajo vozniki uporabljati zimsko opremo; bodisi zimske pnevmatike, nameščene na vseh kolesih, bodisi poletne pnevmatike in v priboru ustrezno velike snežne verige za pogonska kolesa ali verigam enakovredni pripomočki. Vozila nad 3.500 kilogramov morajo med opremo imeti še lopato.

Če vozilo v zimskih razmerah nima predpisane opreme, globa za prekršek znaša 40 evrov. Če se tako vozilo ustavi na cesti in ovira promet, ga mora voznik nemudoma odstraniti, poleg tega pa se kaznuje še z globo 500 evrov in 5 kazenskimi točkami.

»Ker je spomladansko vreme nestanovitno, poleg tega je marsikje po Sloveniji v teh dneh na cestišču še vedno poledica, vsaj v zgodnjih jutranjih urah, ponoči in v senčnih legah ter višjih krajih, imejte za vsak primer v avtomobilu tudi metlico in strgalo za čiščenje stekel, guma na brisalcih pa ne sme biti natrgana ali drugače poškodovana. V posodi s tekočino za čiščenje vetrobranskega stekla naj bo dovolj tekočine, ki v mrazu ne bi zmrznila. Naprave za odtajanje in sušenje vetrobranskega stekla ter naprave za ogrevanje in zračenje pa morajo zagotoviti normalno vidljivost skozi steklo. Tudi sneg lahko še vedno preseneti in povzroči hujše ovire v prometu, zato niso odveč niti topla oblačila, kapa, rokavice, odeja, svetilka, lopata, prva pomoč in mobilni telefon,« na svoji spletni strani svetuje Slovenska policija.

Pri sosedih zimska oprema obvezna še ves mesec

Prav tako velja opozoriti, da je raba zimske opreme pri naših sosedih v veljavi še približno mesec dni. Tudi drugod po Evropi se zakonski prepisi razlikujejo od naših. Po podatkih Prometno-informacijskega centra za državne ceste so določila glede obvezne zimske opreme naslednja:

  • Avstrija – Od 1. novembra do 15. aprila.
  • Italija – Od 1. novembra do 15.aprila. V dolini Aoste od 15. oktobra do 15. aprila. Ponekod je obdobje krajše.
  • Hrvaška – Od 15. novembra do 15. aprila, ne glede na vozne razmere, oziroma vedno v primeru sneženja. 
  • Nemčija – Ni datumsko določeno. Obvezna uporaba zimske opreme je kadar so zimske razmere, na primer: sneženje, snežna brozga, poledica sneg na cestišču ...
  • Francija – Ni datumsko določeno. zimska oprema je obvezna kadar so zimske razmera ali kadar je s prometnim z znakom določena uporaba zimske opreme, na primer snežnih verig.
  • Švica – Ni datumsko določeno. Zimska oprema je obvezna v primeru zimskih razmer; ob sneženju, ko se sneg oprijema cestišča, poledica, zglajen sneg na cestišču, ...

Sicer pa je s prehodom na letne pnevmatike smiselno počakati, dokler konstantna dnevna temperatura ne doseže petnajstih stopinj Celzija.

Komentarji (3)

Avtomobilist (ni preverjeno)

V Avstriji je oprema obvezna samo ko so snezne razmere, ce sije sonce se lahko tudi januarja podnevi vozis z letnimi gumami, presoja je v rokah policistov. Novinar bi lahko malo tocneje navajal stvari ne tak laicno baba rekla baba čula ker slovenceljni to lahko resno vzamemo.

administrator (ni preverjeno)

spet so ga moji usrali
in to ravno sedaj
ko primanjkuje toaletnega papirja

Karl Marx (ni preverjeno)

kaj pa je sedaj to
seveda moramo imeti zimske gume
vsaj na pogonskih kolesih

Starejše novice