Kljub vse glasnejšim pozivom k varovanju okolja tako na državni ravni kot v regiji še vedno prisegamo na avtomobile. Pomurci smo lani posedovali 60 510 osebnih avtomobilov.

Ta teden obeležujemo že 16. Evropski teden mobilnosti in tudi v Murski Soboti bo jutri potekal Dan brez avtomobila. V okviru dogodka bo med 5. in 17. ure prišlo do popolne zapore Slovenske ulice od Hotela Zvezda do Ulice arhitekta Novaka. 

Pa smo Pomurci na področju trajnostne mobilnosti dovolj ozaveščeni?

Alternativ ne manjka, toda …

»Združimo moči, delimo si prevoz,« k souporabi prevoznih sredstev in posledično manjšemu onesnaževanju okolja poziva letošnji slogan.

 

Tradicionalnim potovalnim vzorcem se namreč pridružujejo nove oblike premagovanja razdalj: od souporabe koles in sopotništva v avtomobilih (na primer Prevoz.org) pa do souporabe avtomobila v obliki carsharinga, ki je z Avant2Go letos prispel tudi v naše kraje.

Toda kljub vsem prizadevanjem, osveščanju in obilici možnosti deljene mobilnosti, podatki Statističnega urada Republike Slovenije kažejo, da število avtomobilov še naprej narašča – tako v Sloveniji kot v Pomurju.

Še vedno prisegamo na avtomobil

Število osebnih avtomobilov se je v zadnjem desetletju v državi povečalo za kar 11 odstotkov in lani si je osebno vozilo lastil že skoraj vsak drugi prebivalec.
 

Z njimi je bilo pred tremi leti opravljenih 86 odstotkov vseh potniških kilometrov, v veliko manjši meri pa smo se posluževali avtobusa (12 odstotkov) in vlaka (2 odstotka).

Z lastnim avtomobilom vsak drugi Pomurec

V preteklem letu smo v Sloveniji po podatkih SURSA našteli kar 1.424.934 motornih vozil, v Pomurju pa 85 758. Od tega je bilo osebnih avtomobilov na državni ravni 1 096 523, v naši regiji pa 60 510.

V Pomurju s populacijo približno 116.434 oseb to torej nanese na približno 0,5 avtomobila na posameznika.

Če si ogledamo številke v minulih letih, sicer ugotovimo, da v številu osebnih avtomobilov na 1000 prebivalcev ne izstopamo bistveno iz slovenskega povprečja.

Toda zanimiv je predvsem podatek, da se število pri nas še vedno vzpenja, medtem ko se je v slovenskem povprečju v zadnjih letih vendarle začelo nekoliko stabilizirati.
 

Pomurci vozimo slabih deset let stare avtomobile

Sicer kot zanimivost velja omeniti tudi, da v deželi ob Muri nekoliko presenetljivo ne vozimo bistveno starejših vozil od preostanka Slovenije. 

Povprečna starost osebnih avtomobilov je namreč leta 2015 v Sloveniji znašala 9,7 let, medtem ko smo v Pomurju vozili v povprečju 9,8 let stare avtomobile

Slika je seveda nekoliko drugačna v Osrednjeslovenski regiji, kjer se ponašajo z jeklenimi konjički povprečne starosti 9,1 let.

Komentarji (6)

Tujec 2
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Skoraj polovica jih dela v Avstriji in za prevoz tja in nazaj je potreben avtomobil.

Bg (ni preverjeno)

Baksuz svoje vrste nemas kaj.

Tujec 2

" Najboljši " so ti plavi avteki na zadnji sliki ! Vedno polno zasedeni !

Tujec 2

Jevšek je s temi avteki res trufil "

fak777 (ni preverjeno)

Daj fak sobotainfo dajte nazaj ka se komentare skrijejo če ma nešče -10 al več. Ka tau nesnajgo nemo sake den glejdo. Drujgo nega kak komentari enoga retardejranoga uporabnika.

Tujec 2

fak777, ti se raje pitaj za pamet teh ljudi, ki dajo minus, ko zapišeš resnico, da je v Prekmurju veliko premalo delovnih mest in so se ljudje prisiljeni voziti na delo v Avstrijo, da lahko preživijo. Tudi v tvoji glavi je velika " frka " !

Starejše novice