SLADOLJED

|

ponujajo se mi vprašanja glede slaščičarov, pa me malo zanima vašo mišlenje

kak tou ka gda kupiš kepico ali dvej sadoleda nikoli ne dobiš računa? ka te ten naša davkarija dokaže kelko so resno odale, ali pa če so od tan "spodaj" valajo za njih druge zakone.

pa še ena stvar ka se nej dugo nazaj zgodila v sobote, ka so na dvorišče ženske za slaščičara NIKI-ja kradnole maline? pa še dobro ka jih je lastnik zaloto, ka se bar zna kakše igre se tej idejo

Komentarji

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
Boštjan horvat

ponujajo se mi vprašanja glede slaščičarov, pa me malo zanima vašo mišlenje

kak tou ka gda kupiš kepico ali dvej sadoleda nikoli ne dobiš računa? ka te ten naša davkarija dokaže kelko so resno odale, ali pa če so od tan "spodaj" valajo za njih druge zakone.

pa še ena stvar ka se nej dugo nazaj zgodila v sobote, ka so na dvorišče ženske za slaščičara NIKI-ja kradnole maline? pa še dobro ka jih je lastnik zaloto, ka se bar zna kakše igre se tej idejo

ejc ec

če be mel malionov sladoled še.. zaj...

Nika Varga

Brez računov pretežno davlejo: Slaščičari, kebab, pa več ali menje vsi obrtniki ... 
Tak pač je prinas. 

5450

Zato pa so takši davki kakši pač so, ka tisti najebejo šteri pošteno plačuvlejo. Nažalost.

I OWN YOUR MOM

Jebeš davke. Vsi probamo mimo njih, telko ka so eni navoščene na tiste, kerin to gračuvle baukše. 

vsi se moremo izogniti, ge za naše lidij še razmen, ale za tej šiptare pa nej, ljeko so srečne ka delajio pri nas, te pa še gvušno državo norijo!!!

sonja sonček

Ni vam še jasno, da je največja mafija po svetu poleg Rusije, Albanija (vseh Albancev je 10 miljonov, čeprav jih v državi živi samo 2-3 milijonov), tako da tudi će bi hotli biti naši zakoni bolj strogi, ne morejo bit. 
KOT ZAnimivost: ko smo se peljali v Albanijo smo morali na meji plačati 10€  za vstop v državo. Super poteza, a ne? Koliko oni plačajo, ko prihajajo k nam in koliko odnesejo?? Ja sladoled je pa odličen, le čudi me, da noben slovenec ne premore vsaj dobrega.
p.s. : Danes sem bila prvič letos pri NikU in sem res opazila, da ne daje računov.

seblogger

Probajte sladolded v Dolce Pallina, lastnik Sani Bečirovič. Dobite račun, pa še sladoled je fantastičen in zelo zelo okusen, boljši od vsakega šiptarskega ali katerega koli drugoga, ka san jih gda probo, pa toga je nej bilo malo. Priporočam!!!

Vesna Dolšak

Šerif, ne pozabi, da so ti šiptari slovenski državljani in večinoam bolj pošteni od marsikaterega "originalnega" Slovenčka.

Profile picture for user buldog Drago Balajc

Samo za informacijo: Albanija je ukinila vse takse na mejah, tak ka center ma zastarele informacije. In še to: Albanci, ki se ukvarjajo s proizvodnjo in prodajo sladoleda so večinoma iz Kosova in Makedonije, nej iz Albanije. Poznan dva, tri in so nej slabi ljudje.
Se pa strinjam - račune morajo izstavljate, drugače je to protizakonito in nelojalna konkurenca tistim slaščičarnam, ki račune izstavljajo. Kje so naši inšpektori?

Vesna Dolšak

Buldog, izstavljanje računov za sladoled je delo za inšpekcijske službe, prav gotovo ne moje ali tvoje. Moje in tvoje delo je lizanje sladoleda v teh primerih, razen, če so tebe plačali na kakem ministrstvu za inšpiciranje sladoledarjev, če izdajajo račune. Mene niso. . :)

lendavcan

Zakaj se vedno mora nehče obregnit v zadeve, kere mu ne škodijo, niso nezdrave, mu ne kratijo življenja ipd... Kaj ma veze če kdo izstavlja račun ali pa ne? Si zaradi tega dobil kaj manjšo kepico sladoleda? Normalno da vsak podjetnik gleda da bo čim manj davka dal državi (sicer pa... kaj njim, pa tudi tebi da država? ... nič. Še to kaj zaslužiš/zaslužijo pol vzame ... )

Valda je tisti papirek več vreden kak pa tista kepica sladoleda ... Mene prav nič ne zanima če da račun ali pa ne... Glavno, da to kar sem plačal (po ceni ki je na veljavnem ceniku) dobim. Ostalo več ni moja domena in me ne briga.

"... pa še ena stvar ka se nej dugo nazaj zgodila v sobote, ka so na dvorišče ženske za slaščičara NIKI-ja kradnole maline?" ... to je v stilu "Baba čula, baba rekla..."

AnaLiza, točno to kar pišeš sem imel v mislih jaz. Drži pa tudi drugi del moje trditve v zadnjem odstavku; logika je lahko naslednja: neki sladoledar (npr. Dolce Pallina, kot je navedeno) izstavlja račune in plačuje davke. Zato ima manjši dohodek ali višje cene sladoleda, kar lahko pomeni manjšo prodajo, zgubo, zaprtje..... Nekdo pa računov ne izstavlja, ne plača davka in se smeje državi in ostalim - ampak po lendavčarovi logiki je to v redu. Torej:davke mora plačati večina državljanov, nekdo pa jih očitno ne plačuje. S tem mu ostaja 8% DDV- ja in še davek od dohodka. Lepo, ne?
Lendavčan, logika je naslednja: če računa ne dobiš moraš zato dobiti večjo kepico sladoleda kot pri tistih, ki račun izdajo. Smo pa krivi tudi porabniki, ker bi morali prositi tudi račun. Še več: če vzamemo sladoled brez računa nam inšpekcija lahko izreče globo (ali se je to že komu zgodilo?).

Vesna Dolšak

Buldog, res je. Prav imaš. Ampak, kot sem že rekla, to ni najina skrb. Imaš pa pravico zahtevat račun od sladoledarja. Najbrž sladoledarji res ne plačujejo takih davkov, kot bi jih po pravilih morali, če bi redno izstavljali račune, ampak mene bolj skrbijo tisti veliki goljufi, ki jih tu ne bomo omenjali, saj ne spadajo v sladoledarsko "družino". Ko bodo polovili vse tiste in jih primerno oglobili pa jim pobrali vse, kar so si v svojem mandatu nagrabili, potem se naj lotijo še sladoledarjev, izdelovalcev ključev, čevljarjev, urarjev ... in podobnih malih "ribic". Mislim, da jih, preden se bodo lotili problema sladoledarskih računov, čaka še toliko dela .... da ga ne bodo zmogli v petih življenjih. Vsaj ne s tempom in tendenco, s katero to počnejo.
Mislim, dragi buldog, da inšpektorji dobivajo posebno velike kepice sladoleda, zato jih pustijo pri miru. :)

Pussy Galore

morate pa priznati, da so tisti sladoledi, ki jih kupite pri sladoledarjih, dosti boljši sladoledi - so narejeni po "domačem" receptu, medtem ko so sladoledi, ki jih dobite v  navadnih slaščičarnah (med drugim tudi Dolce Pallina) industrijsko proizvedeni sladoledi. Sicer pa, je čisto vseeno če prodajalec plačuje davke ali ne - to je stvar davčne in prodajalca - glavno, ka dobiš eno fajn ornk kepico za mali denar, pa še uživaš poleg :) Pa še denar služijo pretežno (več kot 80 %) z prodajo samega sladoleda, medtem ko slaščičarne služijo na kavicah pa sokcih, takšnih ali drugačnih.

Zoran Vogrinčič

Lendavčan, rad bi te vido, če ti država nebi dala nič. Sploh v kakšni bolnici, kda bi račun za pregled dobo par 100 €, bog ne daj ka ideš na operacijo... te lejko kar kredit zemeš... Tak ka malo premisli pred ten kak poveš ka ti država nič ne da... Najbokši so mi tisti podjetniki ka nič ne plačuvlejo davkov, te pa propadnejo pa se bunijo ka jin država nič ne pomore...
Pa še to, ja če nešče ne da računa vpliva to na vse nas, ker poslednično ne plača davka, torej je majn denarja v državni blagajni, sepravi ali menje dobimo nazaj, ali pa ostala populacija prek drugih davkov pokrije majnko keroga napravi nešče z izogibanjon davki...

yellow

Haro Kiti, sladoled iz Dolce Palline je domači, delajo ga oni sami. Je pa meni eden bokših v Soboti.

Pussy Galore

aja? ups. my mistake, zemen nazaj. ali verjetno pa razmiš point ;)

Ne želim se spuščati v debato o kvaliteti sladoleda, toda Fingerling ima popolnoma prav. Zato mi je razmišljanje o tem, da je na koncu pomembno le kakšen in koliko sladoleda dobiš, tuje. Gre za prevaro države (ostalih davkoplačevalcev) in nelojalno konkurenco. Pika. Vse ostalo je v stilu komentatorjev z fuzbalnoga prvenstva, ka je bil Villa pri nekem svojem golu le 27 cm v ofsajde. Ali potem to ni ofsajd? Point: če je malo, je v redu. In: najprvo z onimi, ki na veliko, potem še po malih. Jaz sem mali in bognedaj, da ostanem državi dolžan 2 evra. Rubež! Za nekatere pa očitno to ne velja. Tudi zaradi posebno velikih kepic sladoleda.

I OWN YOUR MOM

Saj pa kepice dobiš vsaj 3x večje, kak si jih dobo še npr. 6,7 lejt nazaj. Torej? Ka bi malo menje favšije meli v sebi, bi tudi fajn blo. Ka te mate vi od toga? Ge že znan ka man - dober sladoled, pa dosti ga dobin. Vi pa sekejranje s ten, či je šlo državi teh 15 centof davka ali nej. O joj, to tuj samo v Prekmurji vidiš.
To, ka pa ovi delajo 15vr/den pa ka s ten hranijo še 3 vasi skup, pa nišče ne vidi. Vi bi jin pa še davek gemali, samo zato ka "je tak praf". Itak.

Pussy Galore

pa zaj ste se vsi na sladoledare spravile. Če idete na tržnico kupuvat, dobite račun? Če kupiš mleko iz avtomata, dobiš račun? Če detete kupiš kakšno igračo iz avtomata, dobiš račun?? Pa sigurno san še kaj pozabila. Večji problem so tisti "big mejkeri" denarja, keri več desettisoč evrov zatajijo ali pa celou stotisoče. En sladoledar davčne nede mogo za par tisočakov okoli prineste, ka telko ne zasluže v lete - še sploj, če odavle samo za časa sezone.

Kar nadaljuj Haro Kiti..... Tudi v gostilne ne dobiš vedno računa, pa pri frizere, pa kakšen obrtnik ti tudi vedno ne izda račun.... Ko vse sešteješ iz malih zneskov neplačanih davkov računov nastanejo ogromni zneski. In nej biti naivna; tu gre za tisočake, celo desettisočake. In še vprašanje: ali je potem narobe, da v Dolce Pallina izdajo račune? In ne mi servirati bolane, ka morajo vzdrževati deco in vasi - tudi jaz moram vzdrževati deco in plačujem davke. Pa ne gre za sladoledare, gre za način in nelojalno konkurenco. Ker če ne plačuješ davka si bolj konkurenčen!

Pussy Galore

Zmanjšano zalogo mora tudi nekje zabeležiti (jajca, mleko, arome...) Isto je pri tistih par deci soka, ki pri vsakem gostilničarju izginejo, ker se polije tu centiliter, polije tam centiliter. (jao ne ven kak se naj izrazin, ka de razumljivo ka ščen povedate, pa mo celo študijo napravila) Nebo ti on za vsako kepico pa škufko izdajal računa, lahko si ga on sam zablokira, ko v 5-literski posodi postavi sladoled v vitrino. Ma deset različnih sladoledov. In on sigurno zna, koliko kepic mu pride iz 5 litrov sladoleda, pa tako lahko izračuna, koliko prometa je imel. Sladoled ob koncu dneva, keri ostane, pa takalitak vrže vstran (upam vsaj). Pri seštevanju teh manjših zneskov par neplačevalcev davka prideš do višine enega desettisočaka, katerega pa lahko en malo bolj premožen zataji na en mah. (groba primerjava, ne oprijemaj se številk)

Oprosti Haro Kiti, nisva na isti valovni dolžini in res ne razumem, kaj mi hočeš povedati. Lep dan!

Matjaž Gomboc

Če bi davki od odanoga sladoleda bili nakazani občini M.Sobota, te bi tüdi ges za sakšno kepico proso račun. Jebote, ena najbole obdavčenih držav v Evropi smo in če dobro pogledneš okoli sebe, Sobota nema kaj dosta haska od toga. (samo pogledni kakšno avtocesto smo dobili...) Dok de Ljubljana dobro živela na račun cele države, tak dugo mo podpejro utajo davkov v največji možni meri.
Preprosto kak pasulj! :):):)

Zoran Vogrinčič

Jao... sploj se nejde za višino davka ka ga utaji... Utaja davka je utaja davka... Mogla bi biti kaznovana.
Haro Kiti a sepravi kda konča den, de pogledno kelko njemi fali pa de si doj vdaro telko kepci? Ne pravi? Pač de povedo ka je nej nič odo, pa ka je vse ta vrgo pa de še stroške meu... :) Nišče je nej tak pošteni. Račun more bite izdani ob opravljeni storitvi, ker če je nej, pa se blagajna zaključi, se storitve zgibijo... Kak ga te lejko sploj inšpektor zgrabi? Pride v slaščičarno pa njemi šef povej ka še nej konec dneva ka de nakonce dol mlato vse sladolede za nazaj? :D No shit?

miic miic

Fingerling je dobro napiso! davek se more plačuvati pa gotovo! neven ka je tu komi nej jasno? no ok saj razmin ka se ga včasik probaš izognoti (kak naprimer če ti što prijde pleskat stene pa njeme daš na roko pa adijo), ampak nemreš pa zaj ka konstantno nebi plačuvo davka!
kak je že bilo napisano: kelko menje država pobere davka zaradi recimo tomi sive ekonomije, telko več mo mogli mi pošteni ljudje plačati ka nede primanjkljaj v blagajni... še kaj nej jasno? 

Pussy Galore

Ne razmes...on lejko za sakšo kak v vitrino postavi 5 litrov sladoleda, doj vdari račun (za tistih 5 litrov), ne glede na to če jih oda ali nej. Lejko pa oda več, ali nekaj sigurno ma v računici za napoved dohodnine. Kak je pa s pajdojon bilou, kda je bil v kioske? Te je nej davo računov, zaj pa jih more.
Pa nej me pa narobe razmite...pravin ka lejko, lejko pa tudi ne. Trbelo bi pitate enoga tipa na davčne ali pa samoga prodajalca. Vejpa vrag nej vido, ka se nebi stvar razčistila.
Se pa strinjan s ten, ka če de čeduže več lidij tajilo davek, mo na kunce v takšoj rite kak je Grčija. De jih pa sigurno čeduže več tajilo, vejpa je bila recesija (pa še eno napovidavlejo za 2012).

Zoran Vogrinčič

Haro Kiti nišče nede naprej 5 litrov sladoleda kasejro kak ga oda... Glej nejde se zato če kaj doj vdari ali nej, more bite točno, če oda 1532 kepic na den, jih more telko dol vdarite.. (seveda se kalo upošteva) Nemreš pa zaj biti zadovolen z ten ka pač neka že dol zmlati pa ma nekaj v računici za napoved dohodnine... Vej pa nej smo divji zahod al pa grčija ka bi davke od oka plačuvale..

miic miic

2012 še tej recesije nede konec, nej ka bi že nova bila... v glavnem larifari... 

Pussy Galore

@Fingerling - jaoooo...pa teh 5 litrov je samo primer...lejko ob kunce dneva računa po litreh, ka pa te ges znan, lejko ma dober spomin, pa zna, kelko kepic je na den odo, pa jih koncem dneva zblokira (npr. kepica sladoleda 0,80 evra  - količina 700 x 0,80 evra = 560 evrov,; pa še kornete cuj zračuna). Samo nemren si predstavlate, ka bi davčna pri njih poglednola skozi prste. To je še pri nikon nej, še sploj če je tak očitno, ka odavle sladoled, pa tortice, pa še kaj drujgoga - edino, če je plava kuverta v promete ;)
@miic - ja, saj ges tude mislen ka je to samo napihovanje, ali nikdar ne veš, če je Grčija šla "zu grund", Slovenija njoj peneze posoja, posledica toga pa je lejko tudi bankrot Slovenije :S

Zoran Vogrinčič

Mislin ka se pri teh sladolednih zadevah davek plačuje pavšalno... Kar je vbistvi logično, ker če se dejansko držiš ena kepica en račun, je to telko računov ka čuda :)

Pussy Galore

več stroška za rolo papira kak pa odanih kepic?? lol.. ali nekšna finta je tu sigurno, isto kak pri onih na tržnici, ali pa z tistimi avtomati. :)

Pussy Galore

z jogurtom??? zeleno jabolko je tudi fenomenalno; sranje, zaj man samo lušte

I OWN YOUR MOM

Kda ti malar na čarno stejno prefarba te ti je nači, miic. Znaš zakoj? Zato, ka maš te ti tudi konkreten hasek  (menše plačilo) od toga, medten ka pri sladoledari mogoče to tak ne opaziš in bole opaziš to, ka je pač nekši "šiptar, keri ne plačuvle davkof pa se neka ide". Vse skup samo človeška favšija, nika drujgo. Kak san že pravo - ka bi pa mel keri od toga, če do te trije, štirje sladoledarji v MS začali davke plačuvati? Mislite, ka te meli večjo plačo? Ali te čujtili samo zadoščenje, ker te "stopili na prste" tistin, keri so se za razliko od vas nej držali pravil. Nejde se skos za to, ka je praf pač tak, zato ka je tak v zakoni. Včasih so stvari malo bole šurke, kak so na drujgi strani lejko ozki zakoni. 

Za kmete znan, ka plačajo davek glede na katastrski dohodek. Če oni prodajajo na tržnici brez računov je to okej, ker bi bili sicer dvakrat obdavčeni. Sladoledari pa bi morali izdajati račune (v slaščičarne, če naročiš sladoled in pijačo dobiš račun, kjer je zabeleženo vse!).
Zmaga pa trditev "ka bi tou bilo čuda računov"). Ali je že kdo opazil, da dobiš na cestninski postaji (tudi na Hrvaškem, Srbiji in Makedoniji) račun za cestnino? In tam ni "čuda računov"? Osebno menim, da gre za navadno izigravanje zakonodaje. V resnih državah je to hudo kaznivo dejanje (ne prekršek!), na vrhu Balkana pa.....

miic miic

I-OWN-YOUR-MOM
hmm neven ka si mi ščel zaj povedati :)
tak kak san že pravo. gočijmo o sivi ekonomiji kera je v večini primerov kazniva pa zdaj če se ti strinjaš s tem ale nej :)
ščel san pa tudi povedati to, ka je dejansko nej nič narobe, če se što kdaj pa kdaj izogne davka (saj koncev koncev vsi gledamo kak čimbaukše prijdemo skoz...), če pa to postane rutina je pa NAROBE ja! in ja, verjemi ka bo se na letni ravni v proračunu kar poznala razlika, če bi vsi slaščičarji v sloveniji plačuvali oz. če ne bi noben plačuvo davke...
drugače me pa ne obtožuvli favšarije, ker je to resno zadnja stvar na kero pomislim :)
ge man za sebe zadosta penez tak ka neman komi kaj zavidati. se mi pa pač stvar ne zdi poštena in to je vse...

lp

I OWN YOUR MOM

Tisti malar se te isto SKOS izogiba davka, če njemi plačajo na črno, ali ka si zaj TI mislo povedati? Telko ka v takših primeraj, kda ma folk hasek in posredno zaradi toga plača menje, te je naenkrat vse skup nači. Ge ne vidin ene razlike, kera bi bila nači, či to primerjamo s sladoledaron.
Mislin ... razmo bi vse skup, če bi to bila nekomi slujžba pa bi bil nekši inšpektor pa bi po toj dolžnosti drko sladoledare, ali ka folk zača to naprej nositi ... folk, keri nede mel nika od nika od toga (če se motin, me popravite), če de of plačo tisti davek ali ga pač nede ...

I-OWN-YOUR-MOM to, kar delajo sladoledare (nekateri) ni v redu ker: a) nikoli ne izdajo računa, torej oni ne spadajo med slovenske davkoplačevalce; b) to je nelojalna konkurenca tistim, ki izdajajo račune (to sem ponovil že nekajkrat, a se mi zdi pomembno) ; c. )to ni fer do mene, ki sem slovenski davkoplačevalec in imam plačani vsak stotin davka (zdaj spet čakan na izpis iz DURS -a, kjer bo pisalo, da je moj saldo 0,00 evra); d.) in zdaj naj bi bili še vsi tiho, ker kao nič nimamo od toga in se tou ne splača naprej nositi... Ena groba primerjava: leta 1933 so bili Nemci (v ogromni večini) tiho in so leta 1945 opazili ka na sveti fali 50 milijonov ljudi..... To, kar ti zagovarjaš ima v slovenskem načinu razmišljanja domovinsko pravico in se imenuje oportunizem.

Vesna Dolšak

Haro Kiti ima prav. Kdo bo pa za vsaki cent izdajal račun? Kepica sladoleda je 1 euro in malo čez, pri nas v Mb so že tak vrste pri sladoledarju, ki ima dober sladoled, kadar je vroče, zdaj bom še na račun čakala dodatno al kaj? Tudi on moram plačevat davke, brez skrbi. Kaj mislite, da ga davkarija pri miru pusti? Po moje ima non stop neke inšpekcije, ker taki so na udaru, ker so vidni, gre inšpektor mimogrede tja, verjemite.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Lokalno

Vse v Lokalno

Šport

Vse v Šport

Kronika

Vse v Kronika

Politika

Gospodarstvo

Slovenija

Scena

Svet