SiOL TV na računalniku †Vodič
Uporabniki SiOL TV ste se verjetno že srečali z možnostjo, da svojo tv spremljate, snemate… kar preko računalnika...sam bom tukaj opisal postopek za program VLC Player.
Najprej je sploh potrebno imeti naročeno TV preko Siola, o tem upam, da ne rabim izgubljati besed (vse informacije na tel. št. 0808000).
Pa začnimo:
Najprej se posvetimo nastavitvam modema. Siol ponuja več različnih modemov, a prav vsi z izjemo enega Sagema imajo enako konfiguracijo, ki pa se nič kaj dosti ne razlikuje, zato bom postopek namestitve opisal kar za modeme Iskratel, v mojem primeru Sinope568+.
Odpremo spletni brskalnik in vtipkamo naslov http://192.168.1.1 (pri Sagemu http://192.168.2.1), uporabniško ime user in geslo prav tako user. V desnem menuju izberemo Port Configuration in preverimo katere porte imamo nastavljene na video(TV) in katere na data(internet). Vrstni red je enak, kot so tudi označeni porti na zadnji strani modema!
Toliko kot imamo televizorjev toliko video portov moramo imeti, tudi za tv preko računalnika moramo imeti poseben prost video port. Privzeto sta na modemih video porta 3 in 4.
Nadaljni postopek se bo nanašal na konfiguracijo, če imamo v računalniku 2 mrežni kartici. Če tega nimamo je najbolj enostavno, če dodatno mrežno kartico dokupimo (strošek cca. 8€), saj si s tem delo zelo poenostavimo in lahko uporabljamo internet in tv siol na računalniku hkrati.
Nato povežemo en prost video port v modemu z UTP kablom z drugo mrežno kartico v računalniku, kar izgleda takole:
V mojem primeru sem video port 3 povezal z drugo mrežno kartico v računalniku!
Kar se priklapljanja tiče je to vse! Vso nadaljnje delo bo potekalo izključno preko računalnika.
Najprej poglejmo in nastavimo nastavitve te dodatne mrežne kartice. V windows xp (start/ nadzorna plošča/ omrežne povezave), v windows vista in windows 7 (start/ nadzorna plošča/ omrežje in internet/ središče za omrežje in skupno rabo).
Kliknemo na dodatno mrežno kartico (desni gumb na miški) in označimo Lastnosti oz. Properties!
označimo »Internet Protocol (TCP/IP)« in kliknemo »Lastnosti (Properties)«.
Označimo “Uporabi ta IP naslov” in v prvo polje za IP vpišemo poljuben IP naslov (naj ne bo oblike 192.168.1.?), da ne bi prihajalo do težav med preklapljanjem TV – internet. V mojem primeru sem sam uporabil kar IP: 1.1.1.1, masko podmrežja pa nastavimo na 255.255.0.0!
Tako smo nastavili “vrata” po katerih bo naš program vedel preko katere mrežne kartice naj komunicira s spletom in tako predvaja video signal.
Sedaj pa je na vrsti samo še programski del. Postopek za priljubljeni VLC Player.
Če, ga na računalniku še nimamo, ga lahko zastonj prenesemo tukaj!
Nato zaženemo VLC in gremo pod Orodja/Lastnosti, v Lastnostih (levo spodaj) izberemo “Pokaži vse nastavitve”, da dobimo razširjen pogled. V katerem izberemo “Prikaz pretoka/Dostopni odvod”:
V polje “Naslov IPv4 vmesnika…” vpišemo enak IP naslov, ki smo ga pred tem določili mrežni kartici. V mojem primeru 1.1.1.1 in kliknemo “Shrani”!
Sedaj potrebujemo samo še ustrezno playlisto s tv programi in že lahko začnemo gledat tv preko vlc playerja. Playliste se razlikujejo glede na to, na kakšno tehnologijo kodiranja slike ste vključeni (MPEG2 ali MPEG4). Če ne veste katero kodiranje imate svetujem, da vzamete MPEG4 playlisto, saj bo ta zagotovo delovala tudi, če imate drugače MPEG2 v obratni smeri pa žal ne bo šlo.
Uživajte!
Komentarji
Ve kdo nastavitev za T2?
Preveri na slo-tech, ker tudi sicer je ta zadeva copy/paste od oziroma s SiOL forumov
postopek je več ali menje isti za t-2.
tu je programska lista t2-
http://t-2.rula.net/viewtopic.php?f=3&t=2166&start=2835
Sem poizkusil vendar mi ne deluje :/
Pri T2 samo odpreš .m3u playlisto v VLC na računalnike/laptope keri je povezane v internet in dela takoj (če maš naročeno TV seveda). Nič zajebavanja z 2 mrežnama, 2 povezavama itd...
Vsaj pri meni je tak :)
za t2 je finta samo v vlc player-ju.
ko se ti odpre vlc player izberi orodja-lastnosti, ko se ti odpre izberi levo spodaj za prikaz nastavitev "vse", nato pa pri "dovod/kodeki" spremeni naslednje nastavitve:
vrata UDP: 5000
MTU za omrežni vmesnik: 1400
označi zahtevaj IPv4
časovna omejitev TCP povezave 5000
potem pa samo programsko listo shraniš na računalnik pa odpreš v vlc-ju
mislim, da je to vse. poskusi, če nebo delovalo piši, da vidim, če je še kaj.
Za T2 što je na optike nej trbej nika nastavlate. Samo more bite računalnik povezani prek kabla do "modema" v keri koli port. Če pa ščejte prek bilo kakšne dodatne omrežne naprave (router, switch, ...) pelate "tv signal" pa more ta podpejrate multicast. Ponavade malo dražja oprema od navadne. Se pa da navadno opremo malo programsko nadgradite pa podpejrajo tude tej multicast.
Pa neje pogoj VLC player, dela tude že z malo novejšin BSplayeron in tude brez kakšnih nastavitev dodatnih.
No pa san zrihto zadevo tak ka dela vredik. Edino podnapisov nejga na ne slovenskih kanalih. To mislim tiste kanale na katerih so normalno podnapisi, če gledaš preko TV.
San zrihto tude podnapise, trbej jih namreč dodatno vklopite v VLC-ji :)
....me veseli da si zrihtal
@ žeže ni cp iz SIOL FORUMOV če bi delal po siol forumih bi bilo bogo to vseskupaj.....sicer pa če si malo računalniško pismen ter podkovan z minimalnim logičnim razmišljanjem res ni teško tega ugotoviti tudi vsakemu posamezniku.
Drugi program, ki bo za nekatere celo bolj enostaven je MulticastTV, ki si ga lahko prenesete tukaj
Ko namestimo MulticastTV ga zaženemo in kliknemo “Možnosti/ Nastavitve”, pod “Mrežna kartica priklopljena na IPTV omrežje” izberemo našo dodatno mrežno kartico, ki smo ji na začetku določili poseben IP naslov:
Hkrati v nastavitvah kliknemo še “Uvoz” (spodaj desno) ter izberemo playlisto, ki je enaka kot za VLC player, ki si jo moramo pred tem seveda prenesti na računalnik (priporočam mpeg4, saj imajo mpeg2 možnost samo uporabniki na boljših povezavah Optika, VDSL in izjemoma ADSL).
Tako je tudi postopek preko MulticastTV končan in že lahko začnemo z gledanjem SiOL TV preko računalnika tudi s tem programom.
.
AMPAK POZOR!
TV preko računalnika vam bo vredu deloval le ob pogoju, da imate naročen signal še za dodatno televizijo ali pa, da se tista preko tv komunikatorja ne uporablja hkrati. Signal za dodatno TV, če je le ta možna, lahko naročimo na tel. št. 0808000 pri tem pa ni doplačila ob predpostavki, da je na vaši lokaciji sploh možna dodatna televizija.
Če komu ne dela playlista siol ima nove IP-je NOVO pl DOBITE TUKAJ
@roxio, daj nej tij meni o računalniški pismenosti
na spodnji povezavi je identičen opis in slike kak si jih dal na forum in si nej navedo vira, sorry če si tij avtor tej spletne strani, če si pa pač nej pa ne guči ka je nej copy/paste, ka znan ka san tou že pred 2 letoma vido na forumaj.
http://zelenik.net/2009/08/siol-tv-na-racunalniku-cist-na-izi/
http://forumi.siol.net/showthread.php?t=27173
vej pa, povej njemi
roxio, spet misli, da je najbolj pameten... kot vedno!
Roxio=multiuser eden od nas je pripopal vodiča gor .Tudi če je copy nič hudega hotel je pač pomagati ljudem .
Vir je : zelenik.net
žaže če si vido to že pred 2 letoma bi pa ti skopiral pa razložo liden, ali še boukše če si ti tak pismeni bi napravo svoj vodič.
neven ka se zdaj na njega spravlate, če glih je c/p van je bar nej trbelo iskate po drugih forumaj. Lajko ste srečni ka se je človek potrudo pa to še se gor na tej forum spravo.
@Srečko; strinjan se, neman nikaj proti njemi. Bole me moti ka se obnaša tak, kak če bi zdaj boga za jajca prijo. In moj prvi komentar v toj debati je nej biu mišleni kak kakše žalitev, navedo san samo, ka si naj pomagajo s forumami od operaterov. Stvari na spleti so avtorsko delo za kerin nešče stoji, in če nekaj ne spišeš san je fajn dati link, nej pa vse komplet prekoperati na sobotainfo in yeah, tou je pa zdaj moj vodič.
[quote]žaže če si vido to že pred 2 letoma bi pa ti skopiral pa razložo liden, ali še boukše če si ti tak pismeni bi napravo svoj vodič.[/quote]
Saj je nej nišče proso za njega, razmo bi če bi se tema glasila, [b]SiOL TV na PC, kako?[/b]
In ja, če ščeš samo za tejbe napravin en izvod vodiča OK? Drugače pa če probaš v google napisati štiri ključne besede "SiOL TV na računalniku", je zadeva na prvon ali pa drugon mesti =P
@žaže to ti pa čistak prav dan, ka bi lepo bilo ka bi poleg oziroma spodaj napiso vir ge je to doj zel. Bi bilo poteno do avtora članka na zelenik.net.
Saj določene stvari san tak poisko še po neti, ker so ene zadeve nej delale.
na spodnjon linke je precik fajn tude vse opisano.
http://forumi.siol.net/showthread.php?s=3a4c5d6b58309048fe17bbfc4077b469&t=27173&highlight=siol
Uporabniki SiOL TV ste se verjetno že srečali z možnostjo, da svojo tv spremljate, snemate… kar preko računalnika...sam bom tukaj opisal postopek za program VLC Player.
Najprej je sploh potrebno imeti naročeno TV preko Siola, o tem upam, da ne rabim izgubljati besed (vse informacije na tel. št. 0808000).
Pa začnimo:
Najprej se posvetimo nastavitvam modema. Siol ponuja več različnih modemov, a prav vsi z izjemo enega Sagema imajo enako konfiguracijo, ki pa se nič kaj dosti ne razlikuje, zato bom postopek namestitve opisal kar za modeme Iskratel, v mojem primeru Sinope568+.
Odpremo spletni brskalnik in vtipkamo naslov http://192.168.1.1 (pri Sagemu http://192.168.2.1), uporabniško ime user in geslo prav tako user. V desnem menuju izberemo Port Configuration in preverimo katere porte imamo nastavljene na video(TV) in katere na data(internet). Vrstni red je enak, kot so tudi označeni porti na zadnji strani modema!
Toliko kot imamo televizorjev toliko video portov moramo imeti, tudi za tv preko računalnika moramo imeti poseben prost video port. Privzeto sta na modemih video porta 3 in 4.
Nadaljni postopek se bo nanašal na konfiguracijo, če imamo v računalniku 2 mrežni kartici. Če tega nimamo je najbolj enostavno, če dodatno mrežno kartico dokupimo (strošek cca. 8€), saj si s tem delo zelo poenostavimo in lahko uporabljamo internet in tv siol na računalniku hkrati.
Nato povežemo en prost video port v modemu z UTP kablom z drugo mrežno kartico v računalniku, kar izgleda takole:
V mojem primeru sem video port 3 povezal z drugo mrežno kartico v računalniku!
Kar se priklapljanja tiče je to vse! Vso nadaljnje delo bo potekalo izključno preko računalnika.
Najprej poglejmo in nastavimo nastavitve te dodatne mrežne kartice. V windows xp (start/ nadzorna plošča/ omrežne povezave), v windows vista in windows 7 (start/ nadzorna plošča/ omrežje in internet/ središče za omrežje in skupno rabo).
Kliknemo na dodatno mrežno kartico (desni gumb na miški) in označimo Lastnosti oz. Properties!
označimo »Internet Protocol (TCP/IP)« in kliknemo »Lastnosti (Properties)«.
Označimo “Uporabi ta IP naslov” in v prvo polje za IP vpišemo poljuben IP naslov (naj ne bo oblike 192.168.1.?), da ne bi prihajalo do težav med preklapljanjem TV – internet. V mojem primeru sem sam uporabil kar IP: 1.1.1.1, masko podmrežja pa nastavimo na 255.255.0.0!
Tako smo nastavili “vrata” po katerih bo naš program vedel preko katere mrežne kartice naj komunicira s spletom in tako predvaja video signal.
Sedaj pa je na vrsti samo še programski del. Postopek za priljubljeni VLC Player.
Če, ga na računalniku še nimamo, ga lahko zastonj prenesemo tukaj!
Nato zaženemo VLC in gremo pod Orodja/Lastnosti, v Lastnostih (levo spodaj) izberemo “Pokaži vse nastavitve”, da dobimo razširjen pogled. V katerem izberemo “Prikaz pretoka/Dostopni odvod”:
V polje “Naslov IPv4 vmesnika…” vpišemo enak IP naslov, ki smo ga pred tem določili mrežni kartici. V mojem primeru 1.1.1.1 in kliknemo “Shrani”!
Sedaj potrebujemo samo še ustrezno playlisto s tv programi in že lahko začnemo gledat tv preko vlc playerja. Playliste se razlikujejo glede na to, na kakšno tehnologijo kodiranja slike ste vključeni (MPEG2 ali MPEG4). Če ne veste katero kodiranje imate svetujem, da vzamete MPEG4 playlisto, saj bo ta zagotovo delovala tudi, če imate drugače MPEG2 v obratni smeri pa žal ne bo šlo.
Uživajte!