Redki avtomobili saab?

|

Že nekaj časa sem navdušen nad avtomobilsko znamko Saab. V Murski Soboti sem do zdaj naštel enega,mogoče največ dva.... Zanima me zakaj po vašem mnenju ni več teh avtomobilov,glede na to da je veliko audi-jev A4,mercedesovC,,E bmw 3,5, in ostalih "boljših" avtomobilov saab pa je cenovno popolnoma v isti kategoriji? Zanima me še kakšno mnenje imate o Saabih in Volvotih ostali?

Komentarji

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
frixonfrik

Že nekaj časa sem navdušen nad avtomobilsko znamko Saab. V Murski Soboti sem do zdaj naštel enega,mogoče največ dva.... Zanima me zakaj po vašem mnenju ni več teh avtomobilov,glede na to da je veliko audi-jev A4,mercedesovC,,E bmw 3,5, in ostalih "boljših" avtomobilov saab pa je cenovno popolnoma v isti kategoriji? Zanima me še kakšno mnenje imate o Saabih in Volvotih ostali?

x y

Jaz sem imel Volvo S40  pa sem imel stalne težave. Pa še stroški popravila in delov so zelo visoki. Saab pa kolikor se spomnim tudi ni ravno pojem zanesljivosti - vsaj po ADACovih testih je "hitro pokvarljivo blago". Je pa res da ima svoj poseben šarm.

fs sf

Kda kupiš saaba, se moreš z njin ženite, v vseh njegovih napakah, ker ga prodal neboš hitro, če slučajno neboš zadovoljen z njim... Ma pa seveda Saab svoj šarm, keri je tudi meni všeč... skratka avto, keri ne izstopa je pa nekaj več... ali v soboti te z saabom nišče nede pogledno RAZEN ZA NOVIM 9-5!!
Zanesljivost je, ampak popravila znajo biti krepko draga, saj delov ne dobiš samo tak na hitro kar zna za uporabnika biti zelo moteče.
Maš pa v Budimpešti zastopnika za Saabe, in ti je to najhitrejša pot za servise... sicer obstaja tudi v SLO okolica LJ, a jim nebi glij zavupo...

Se pravi... pametno pred nakupom...

marko89 klosar

z saabon načeloma lejko ideš tuj na opelov servis glede na to ka majo oplove motore not.

Landini

Mene osebno se Saabe tüj  vidijo. Poznan eno familijovv Ljubljane, ka majo 3 Saabe, pa so fejst zadovoljne (tüdi s servisom). Se strinjam, da veljajo za eksote.  San pa enkrat imel možnost za pogovor z novinaron Avto Magazina, pa je tüj gučo fejst pozitivno o njen. Odločitev je tvoja. Majo pa dosta menšo paleto na izbiro, kak smo tao vajene pre Švabaj (ge maš pre enon modele 50 možnoste.
 Maš pa tü nekaj testov: http://www.avto-magazin.si/testsearch/?csrfmiddlewaretoken=17764ec3e98f…

Landini

PS: Cejne so pa po mojen nekje od 25.000,00 gor.

Profile picture for user spidi55 R L

Saab dela boukše avione od avtojof.
Saab Jas-39 Gripen letij cilou z hitrostjo 2 Macha.

Alexei&Monika

LP!
Mi mamo doma dva Saaba  9-3 (novejši je 2009,starejši pa 2006) v poletnih mesecih nameravamo dodati zbirki še  novega 9-5.  Saab je relativno exkluzivna znamka pa jih v Sloveniji naslošno nega dosti. Mislim ka smo v MS eni med redkimi. Medtem ka jih je relativno dosti v Nemčiji,Avstriji,pa seveda na Skandinavskem polotoki. Po ceni so primerljivi z vsemi ostalimi znamkami recimo Audi,Mercedes,Bmw,rabljeni so še mogoče malenkost cenejši. Kar se tiče servisov so zelo poceni upam si trditi,da veliko cenejši od preostalih znamk višjega razreda, predvsem če ga serviseraš v Lj na KOP d.o.o.
P.S. Marko 89 ,Saabi so meli Oplove motore od 2001-2006 in sicer vse dizelske motore 2.2 TDI(najslabši motorji btw),novi saabi pa majo 1.9TDI motorje,kere je razvil Fiat.
LP

Oplove motore so mele, za štere praviš ka so slabe.
V kon so pa te fiatove boukše?? 
Ge osebno bi vseeno rajše mel oplov motor v avtoje kak pa italijanskoga. malo bi se pijto glede zanesljivosti, znaš kakše so italijani

Wizeman

Pojdže, 1,9 TiD motor sta fküper razvila GM pa Fiat, je pa preci zanesljvi. Na splošno so fijatovi sodobni dzelski motouri preci cenjeni, JTD je bil prava revolucija pa vzor mnogin drüjgin, šteri so se v ton cajti razvijali... Tak, ka, nej je tüdi fse taljansko božno...

marko89 klosar

Fiat ma trenutno si vupan praviti deleč najboljše motore. pa najčistejše. ( gnesden fejst pomembno ) 

Tisto o italjanaj  ka so nezanesljivi je pa preteklost si vupan praviti, tudi oni se zavedajo ka če de se vse popvrek kvarilo pa crkavalo ka te nedo odali nič, in so trenutno italjanski avtoji fiat, alfe, gratali fejst zanesljivi.

Alexi&Monika:

Trenutno v saaba 9-5 (novi model)  vgrajujejo oplove bencinske motore.
Ecotec 1.6T I4 1598 cc 180 hp (134 kW; 182 PS) @5500 rpm 230 N·m (170 lb·ft) @2200 rpm 9.5 220 km/h (140 mph) 179 2011–

Ecotec 2.0T I4 1998 cc 220 hp (164 kW; 223 PS) @5300 rpm 350 N·m (258 lb·ft) @2500 rpm 8.0 240 km/h (150 mph) 198 2010–

2.8T V6 2792 cc 300 hp (224 kW; 304 PS) @5500 rpm 400 N·m (295 lb·ft) @2000 rpm 6.9 250 km/h (160 mph) 269 2010–

isto kak insignia z manjšimi spremembami seveda pa nastavitvami.

Poven pa tuj ka so meni saabi zanimivi, najbole model 9-3.

Alexei&Monika

Če ga FIAT razvija ne pomeni ka je FIATOV motor.
Wizeman strinjam se FIAT in GM sta ga vkup razvijala,je pa bil edini dober motor cele korporacije GM,isti motor so davali oziroma še zmeraj davlejo v Cadillace nareje za Evropski trg. Drugače pa odkar je Saab prišo po SPIKER,je v Saabi še vedno ISTI 1.9TID motor edino ka so spremenili je ka so ukinili 120 konjskega 1.9Tid in zdaj sta samo še 150 konjski in 180 konjski. Drugače pa JTD tehnologija še vedno predstavlja vzor tudi nemcem Wolksvagen,bmw,itd...
Kar se pa tiče Oplovega 2.2. tid pa je katastrofalen poglednite si malo starejše avto teste pa statistiko pokvarljivosti v obdobji 2001-2006 pa de van vse jasno.

Alexei&Monika

ja bencinske se strinjam ka so modificirani. Ge san mislo za dizelske.

Alexei&Monika

1.9 TiD 2004–present I4 8V Z19DT 1910 cc 88 kW (120 PS; 118 hp) @ 4000 rpm 280 N·m (210 lb·ft) @ 2000–2750 rpm High-pressure
1.9 TiDS 2004–present I4 16V Z19DTH 1910 cc 110 kW (150 PS; 148 hp) @ 4000 rpm 320 N·m (240 lb·ft) @ 2000–2750 rpm High-pressure
1.9 TTiD 2007–present I4 16V Z19DTR 1910 cc 132 kW (179 PS; 177 hp) @ 4000 rpm 400 N·m (300 lb·ft) @ 2000–2500 rpm*1
370 N·m (270 lb·ft) @ 2000–2500 rpm*2 High-pressure twin turbo
2.2 TiD 2002–2004 I4 16V D223L 2171 cc 92 kW (125 PS; 123 hp) @ 4000 rpm 280 N·m (210 lb·ft) @ 1500 rpm High-pressure

s tem ka tej prvi 1.9 Tid je 120 konjski (takšoga man ge :) ) samo ga več ne delajo.te zadnji je pa glij tej 2.2. Tid kere se je oziroma se še vedn o kvari :)

marko89 klosar

aja, nejsan znal ka samo dizelske misliš, zato san koperal za saki slučaj.

droptovič

ge san se vozo v puberteti z auton NSU. znate ka se saab nemre z njin primerjati.zokoj?

Wizeman

@drotmantraš
Zakoj? Ščeš praviti, ka je bil prinz še bole grdi, kak njegov sodobnik SAAB 96 V4?  :)

droptovič

NSU Prinz 1000 je bil zakon avto,za tiste čase mel fejst močen motor.edjno ka je naprej v nousi bil lejki pa smo notri dejvali žakel pejska...no ali s kombinacijo pogon zadaj / motor zadaj, se mi še gnes cedijo sline  in je bil idealen za ucenje Powerslidea (pomagale so zlizane gume zadaj in dobre spredaj) ker  te je odneslo ze pri 30 na uro in je bijla moznost srecanja robnikov relativno mala -idealno za zacetnika- sledi san  si seveda zazelo edijnoga logicnoga naslednika -Porscheja, samo glede na cejno mo ga docako verjetno komaj v penziji, da do me po "driftanju" iz avtoja rešavali gasilci...

dupont

wizeman jtd je sploj nej nobeno čudo tehnike je bil pač eden izmed prvih evropskih common rail dizlov.še itak z 10letno zamudo za japonci.

Wizeman

Hja, moreš priznati, ka JTD kar JE čudo tehnike. Rejsan, ka so đapanezeri  1995 serijsko delali kamon rejl motoure, ali samo za tovarnjake, pa še tou z mehansko uravnavanin odperanjon injektorof (EDU). Prvi prototip sodobnoga common rail motoura z elektronsko nadzorovanin odperanjon injektorof pa so razvili pri Fiati fküper z Magnetti Marelli že 1990 leta, kesnej pa se je fklüčo še BOSCH. In tou je prva prava revolucija na področji dizelašof, štera je tüdi pripomogla takšnomi razcveti pa popularizaciji dizlof. Prvi osebni auto NA SVEJTI z ECU common rail motouron je bil alfa romeo, leta 1997 z motouron 1.9 JTD, tü so đapanjezeri preci lejt odzaja. Tak ka vi gnešnji sodobni dizelaši (fklüčno z đapanskimi) temelijo na fijatovon.

dupont

tou je vse rejsan wizeman ka tebi wiki pravisamo si par stvari malo skup zabekslo ali pa samo preveč povzemaš.elektronsko krimljenje je sploj nej bilo problem ampak naprafti elektromagnetni ventil keri de se odpiro pa zapiro pri skoraj 2000 bar. pa še tou ti povzemaš samo CRDI sistem, keri je direktni vbrizg, skupni vod goriva pa je jako šurki pojem. saki CRDI je skupni vod, neje pa vsaki skupni vod avtomatsko CRDI
fiat pa magnetti sta samo začnola razvijati CRDI sistem po preteklih izkušnjah in poskusih cele industrije in ker sta tevi dvej firmi vredni samo drobiž in avtoje praktično na gumli fkuper sestavlajo so bole podjetni bosch pa siemens zadevo lepo spravili v komercialno obliko.sicer pa maš common rail dizel toyote iz 80 lejt pač z mehansko pumpo

alfa pa neje vredna komentara fala lejpa za takše polizdelke

Wizeman

CRDI je nej nika drüjgoga, kak common rail direct injection, ka dobesedno pomejni direktni ajnšpric po sküpnon vodi. Fora elektronskoga uravnavanja je nej samo v ton, ka elektromagnet zamenja običen mehansko gnani ventil, liki tajming - trenutek, kda se naj odpre, pa kak dugo de odprejti. Samo v ton je keč razlike med enin pa drüjgin. mehanski se pač ciklično odpera glede na vrtljaje motoura, elektronsko uravnavani je pa kak bi človek pravo inteligentno uravnavani - glede na trenutne potrejbe po mouči motoura. Zavolo toga je vžig sikdar op pravon cajti, nej glede na tou, či njemi sijpleš gas, pa je zatou zgorejvanje dosta bole ekonomčno pa popolno, nezgorejni plini pa nejdejo v auspuh.
 Tou, ka pojdže delajo na gümli je samo znak entuzijazma, ge v ton ne vijdin nika slaboga. Ali kak pravijo, s pune rijti je nej žmetno srati. Rejsan je ideja sküpnoga voda pri dizelskoj mašijni že fejst stara - skoro telko kak dizel motor, šteri se je najprle uveljavo v podmornicaj. Tudi common rail motoure so mele najple podmornice, in tou že pred bojnof, rejsan dosta bole primitivnoga, kak je tou gnesden. Prve injektore, v takšoj obliki, kak so gnes, samo mehanski, je pa razvil đapanski DENSO. Zaj, kakše motoure je mejla Toyota v 80-lejtaj ne ven, se pa spotin, ka so čista načik vö vidli kak recimo mercedes ali pa fauvej dizelaši, pa tüdi brneli so dosta bole potüu.
 Ali idejo elektronsko nadzorovanoga ajnšprica je prvi realizejro Fiat fküper z Marellijon, šteri je napravo mikroprocesor za krmiljenje (ECU - engine control unit). Zavolo vekši izkušenj so pritegnoli BOSCH, šteri ma največ izkušenj na ton področji (bošpumpe še od pantiveka). ECU krmiljenje je pa ešče itak aktualno pri nouvon sistemi Tetra fuel, šteroga je Marelli razvil za motoure na bencinsko-etanolni pogon (laufajo na mejšanco alko-bencin, samo alko, samo bencin ali pa na plin.
 Alfa je rejsan šajs, bar ge je ne bi meu, ali JTD motouri so pa OK.
 Dobro, malo je že fse fküper of topic, nej?

dupont

dobro wizeman nej me fčiti tisto za koj san na faks odo :D

btw, si strojnik ali prevajalec? ;) ovak pa je dizel satanovo gorivo. pravin cajt/tajmin je sploj nej važen. to je blo važno pri mehanski pumpi na perforejrani rotor. elektronika krmili tajming brez problema samo nemreš tij elektromagnetno ali piezzomagnetno držati ventil zaprejti či nad špicof nafta čaka pod pritiskon 2000 bar. nafta je gorivo kero samodejno detonejra in zatou je bilo pomembno ka injektor zdrži konstantni pritisk. cajti odpiranja pa so najmenši problem,gnesden je vsaki ecu visokofrekvenčni na dizlaj

Krt13

Bujta repa

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Lokalno

Vse v Lokalno

Šport

Vse v Šport

Kronika

Vse v Kronika

Politika

Gospodarstvo

Slovenija

Scena

Svet