Pregrevanje računalnika
Man en problem, in sicer prenosni računalnik se mi je začo fejst fejst pregrevati, takka je delo znjin zaj že praktično nemogoče, saj 15-20 min po prižigu se že tak segreje, ka samo sam od sebe doj vgasne, pa te pa moren čakati 1 vro ka se malo shladi, pa tak dale.....
Računalnik je Acer Travelmate 5320 (star pribl. 2 leti). Moje vprašanje je sledeče: se tau da kak zrihtati oz. obstaja med vami kakši majster, keri bi mi tau lejko popravo/zrihto, in ga spravo v stanje (seveda proti primernomi plačili), ka bi se znjin lejko spet normalno delalo? Ma sploj spas še takši računalnik?
Hvala za odgovor!
Komentarji
Verjetno je tvoj laptop poln praha. Koristno je, predvsem za računalnik, da okoli njega vsaj enkrat na teden obrišeš prah, saj elektronske naprave zelo privlačijo prašne delce. Tukaj pa so potem še ventilatorji ki jih kar uspešno pošljejo na potovanje po tvojem leptopu.
Odpelji ga k najbližjemu kolegu ki ti bo odvil nekaj vijakov in odmaknil spodnjo ploščo prenosnika, potem pa lahko s sesalcem ali previdno s kompresorjem očistiš notranjost računalnika. Mogoče bo trebalo odmaknit še kaj dodatnega, da boš lahko dosegel popolno notranjost. Probaj s sesalcem malo k ventilatorčku laptopa, in k kakšnim hladilnim mrežicam oz. pikicam ki so definitivno na spodnji plošči.
Ne pozabi da je za laptop pomembna tudi podlaga. Prenosnik nikakor ne sodi na noge ali na posteljo oz. kavč. Prenosnik je narejen za mizo oz. trdo podlago, saj je nekoliko dvignjen predvsem zaradi razloga hladitve. V kolikor si počel tudi to, vedi, da je uspešno deloval kot sesalec ;)
V kolikor čiščenje ne bo pomagalo ... piši :) Pa srečno!
se strinjam z lendavcanom
to si lejko doma san napraviš slabe pol vore dela pa malo dobre vole
vzemi si primeren križni šrajfinceger pa bayb palče(za ušesa vo pucate) pa veselo na delo
s tem ka njemi najprle odklopi baterijo te pa ge ma ventilator lepo razmeči in ga spucaj pa boš vido ka de delal kak novi, san jih že kar nekaj tak nazaj spravo k sebi iz lastnih izkušenj gučin
in rač. se ti segreje tuj do 85 stopinj celzija ima san vgrajeno notri ka ti kaže kak se ti segreva.
pa veselo na delo ...ge je volja tam je pot...
Evo še moja izkušnja.
Stvar je nej tak nedolžna ka bi sesanje rešilo problem. V prenosniki skoraj nega mesta ka bi se praj nabiro. Moj HP se je postopno v pou leta zjebo do tej mere, ka san prišo do namizja pa se je vgasno.
Pokvaro se je HeatPipe, ki odvaja toploto od grafičnoga pa centralnoga procesora na posebna rebra skozi kera fuda ventilator. Nadomestni del je mogoče dobiti najležje prek Birotehne d.o.o. samo je zadeva zelo draga. Ge san za HP HeatPipe dal 80€. Če te je tou nej preveč idi v tou, ker je še vedno vsaj 2x cenejše kak do te ne servisi obrnili. Lejko naročiš tude s tujine, če maš paypal oz. nekšo plačilno sredstvo. Skoraj siguren san pa ka je nej samo praj krivec za težave. Meni se je HeatPipe pokvaro, ka je zrak prišo not (slabo zapreti konec cevi, ki je vakuumsko izsesana), kar v praksi pomeni ka pride do vrelišča tekočine v cevki šele pri 100°, kar je pa za procesor že 20°preveč in se računalnik vgasne zavolo varnosti. HeatPipe-i majo ponavadi življensko dobo med 2-4 lejtami, odvisno od kakovosti izdelave. Samo delovanje je pa kak can opiso. Not je tekočina, ki izpari na zgornjo stran cevke, se ohladi, pa vrne nazaj na dno. Na tej način se toplota odvaja. Ker je not vakuum pride do vrelišča pri nižjih temperaturaj in zadeva zača delati - hladiti komponente.
Torej priporočan ti ka neseš nekomi, odpreta leptop in locerata HeatPipe. Ponavadi se po barvi vijdi, kak daleč je prišla vročina in od ge naprej je več cevka nej funkcionalna. Lejko vužgeta leptop pa probata, če se cevka sploj segreje od procesora naprej. Če se ne segreje, je sigurno HeatPipe kriv. Drugi način za diagnostiko je ta, ka laptop celi čas fuda mrzel zrak v, namesto vročoga.
Pucanja praja se ne loteva s sesalcon ka krtača naredi dodatno statično elektriko, ki lejko poškoduje elektroniko in niti je nej učinkovito. Zatou se nuca KOMPRESOR, s kerin delo opraviš v par sekundaj.
Za več info ZS.
Hvala vsen tren za koristne informacije. Zaj san napravo fazo 1., torej san spuco praj kar se je dalo - notri v ventilatori med režami ga je bilau FEJST dosti. Fačik san pa cejloga sprefudo, takka mo vidli, či de zaj kaj baukše.
Či nede, te mo nekak probo preverit tau varianto kak je žaže predlago, pa te mo vidli dale...
žaže tou si mel še srečo pa poceni si skoz prišo. v hladilnij cevkaj je ponavadi etanol keri je fejst fajn vnetljivi. dobro ka je nej nika gor na pcb prišlo.
To še ne pomejni ka je heatpipe odpovedo če se pregrejvle. V večijne primerov je krijf praj keroga trbej spucate. San že dožijvo 0,5cm debelo plast praja med hladilon in ventilatoron v prenosnike. Trbej odprejti laptop pa razmetati ventilator + hladilo in odstranite vo vso zamazanijlo. Lejko fudaš kelko ščejš z kompresoron pa neboš vse spravo vo. Pa če že delaš to z sesalcon ali kompresoron moreš OBVEZNO fizično stavite ventilator-e ka se ti ne vrtijo kda fudaš z kompresoron v laptop! Ventilator deluje kak generator in če ga preveč hitro zavrtijš z kompresoron se v njen dela napetost kera ide v matično in ti lejko zarade toga matična pregorij. Taka napraviš več škode kak koristi. Pa kda spucaš vse vo pa vklopiš laptop preveri če se ventilator vrtij. Ker se zna zgodite ka se ti od fudanja praj ger med ventilator zgrabe in se sploj nede več vrto.
Pa večijna prenosnikov je tak napravlenih ka kda odstraniš tipkovnico iz njega maš lepo dostop do ventilatorov in lejko zadevo na-easy spucaš brez večjoga razmetavanja prenosnika. No ene pa majo z spodnje stranij odprtino kera ti olajša pucanje. De pa trbelo definitivno odprejti laptop pa spucate.
Evo ti primer kak to zgleda:
http://repair4laptop.org/contrib/sony_vaio_pcg_962c/pics/sony_vaio_pcg_962c_keyboard_removed.jpg
Tu si še pogledni:
http://www.youtube.com/watch?v=113KNwathiA
Evo, še mene neka zanima glede teh prenosnikov in praha keri se nabira notri. Čul san namreč, ka je možno prenosnika odnesti (če je še v garanciji seveda) k prodajalci, keri ti MORE zašenki razmetati in spucati računalnik nesnage in praha.
Je to istina ale san bil nategnjeni? :)
Ma što izkušnje s tem?
Zakoj točno bi že bil servis šenki?
Garancija ti ne more zagotoviti, da ti neboš spravo prahu not v notebook. Prah v prenosniki je izključno zaradi lastnika samega in nevem zakaj bi servisi šenkavali servisno delo.
Avto tudi kupiš pa misliš ka do ti ga avtohiše šenki pucale pa serviserale? Recimo KIA ma 7 let garancije...
Drugače pa vsake toliko časa spihati mašin pa to je to..
če je laptop v garanciji še, ti ga zastonj spucajo, če je seveda to potrebno; vači pa preventivnoga pucanja ne delajo. ge san ga neso pucat, pa je blo dva tedna čez garancijo pa san plačo 40€, zaj pa dela kot novi. for real :)
fespaceman,
torej je zašenki pucanje v času garancije če te dobro razmin? :)
praviš ka spucajo če je potrebno. hm kakšen je kriterij, ka lehko poveš ka je potrebno? :)
fala
še enkrat - pucanje ne spada pod zastonjska garancijska dela!
Če ga zastonj spucajo, je to dobra volja servisa.
kakša ideja za laptop, če je redno glasen? dobro, glasen je zato, ka ma not 7200-obratni disk, pa ka je nasploh hp pavilion nej gli potüv, ali seeno ... se da to kak zadišiti? zaj če kujpin kakši ovi pocejni namizni ventilator, ka pride pod računalo po cejli dolžini, te neven če ma to gli dosti veze z glasnostjo; bole s segrejvanjon, i guess. samo meni se vači segrejvle, razen či je na kolenaj, nej gli kaj omembe dosti, pa čigli je star že skor 2 leti. moren ga pohvaliti malo tudi. :)
en koristen link---Prenosnik se mi pregreva - čiščenje prenosnika za telebane :)--klikni
Apachi, san si ga pa dejansko v časi garancije tudi nemreš oz. nesmiš pucati, ker kelko znan, je raćunalnik v času garancije prepovedano odpirati. Oz. če ga odpreš ti garancja ne velja več. Nej tak? :) Tak ka je edina opcija pistiti računalnik pač prašnati? :)
tak, praj san spuco, in moren povedati ka zadeva zdaj špila fenomenalno :)
miic, ne pošleš ga na pooblaščeni servis, ge ti ga lepo razmečejo pa spucajo, pa te drapnejo tistih 100€, pa maš dale garancijo, pa čisti prenosnik..
Jaz sem Toshibo samo spihal s kompresorjem pred skoraj pol leta. brez odpiranja računalnika, samo ventilator sem fizično "zaštekal", da se ni mogel zavrteti, ko sem pihal. Rezultat je odličen, laptop dela kot nov.
kak ste nepraktični-
vej pa zaj da se ohladi kijšto ven daš na okensko polico
pa se nede več segrejvooooooooooooooo
Za naslednič si poglejte tale blog post: https://pcagent.si/racunalnik/pregrevanje-racunalnika-pogosti-vzroki-in… - Dobro napisan za troubleshooting - pri laptopih je vedno problem da se termalna pasta preveč posuši in neprevaja toplote. je pa vedno dobro, da se laptop malo dvigne z pomocjo stiropora, hladilne enote za laptope itd.
Man en problem, in sicer prenosni računalnik se mi je začo fejst fejst pregrevati, takka je delo znjin zaj že praktično nemogoče, saj 15-20 min po prižigu se že tak segreje, ka samo sam od sebe doj vgasne, pa te pa moren čakati 1 vro ka se malo shladi, pa tak dale.....
Računalnik je Acer Travelmate 5320 (star pribl. 2 leti). Moje vprašanje je sledeče: se tau da kak zrihtati oz. obstaja med vami kakši majster, keri bi mi tau lejko popravo/zrihto, in ga spravo v stanje (seveda proti primernomi plačili), ka bi se znjin lejko spet normalno delalo? Ma sploj spas še takši računalnik?
Hvala za odgovor!