Pravica za Bora!
Če ma što čas pa facebook, en klik de ga koštalo:
http://www.facebook.com/pages/Pravica-za-Bora/222586126092?ref=nf
Gda to sliko človek pogledne od njega, pa oči... vse mi težko grata!
Lp, S
Komentarji
res tragična zgodba..taka nestrokovnost s strani zdravstva bi se mogla kaznovati!!!!!
nega ka bi klikno všeč mi je
Sramota ka se tou tak dugo vleče, samo so pa po drujgoj strane mi že tak dosadne s ten ka groza.
Skratka država sucks!
ja... malemi bi lejko pomagali, ce ze pomagajo pijancon (ciroza jeter) - kajti ce sklepam po "povisanju amonijaka v krvi" so simptomi podobni kak pri pridobljeni hiperamonemiji zaradi drog, alkohola, hepatitisa, torej je lejko razlog za to samo Genetsko pogojena Hiperamonemija, povezana z x kromosomom. To se pravi izguba zavesti, motnje zavesti, tezko in moteno dihanje, srcni ritem, slabse izlocanje urina, ocesna papiledema, tremor, povecanje jeter, hipotermija in koma.
Zdravnik bi moral otroka poslati na pregled urina, hematoloske preiskave in biopsijo jeter. Dati bi mu moral natrijev fenilbutirat, oz. Ammonaps.
Pa tou nemreš vrvati... ka zaj si pouleg vsega ostaloga še doktor medicine???:)
nej prijatelj, san pa studiral farmacijo malo, samo sem se preusmeri pozneje. Ovaci pa saksi normalni clovik lejko zna ka pomeni povisanje amonijaka v krvi...lejko sklepas.:)
ja pac. Ovaci man tuj slabe izkusnje z podobno situacijo in sicer mi je enkrat kolega zatozo ka ga boli v predelu prsnega kosa med predavanji in nej mogel dihati normalno... san pac pozval resilca, steri so ravno meli malico (in ka nemrejo priti) :D in naj ga pripelan sam v bolnico:S (verjetno bi ga mogel spraviti na avtobus) in po 15 minutah nagucavanja so se odlocili ka do prisli po njega za pou ure...:D
ja pa ja malico so glih meli ravno. Daj ne seri. Pa ite živet v Burundi pa naj vas tan rešilec okoli vozi.
Razlika med zdravniki in Bogom? Bog si ne domišlja, da je zdravnik!
Ja pa še ta misel
Zdravnikovi uspehi se svetijo na soncu, napake pa pokrije zemlja!
Saj je težko priznate ka se je napravila napaka, saj smo vendar nej stroje, pa še ti se zmešajo. Take stvari nimajo blagoslova, se povrnejo z časoma.
ge se tude moren pridružite van, ka je tau svinjarija ka se dogaja v našon zdravstve. po ton takšon bi lejko vsak bil doktor, pa če bi kaj zajebo, pač bi. Glavno ka nebi bil nič kriv.
kak drugo pa me fejst motijo njegovi starši, ka se sakši den kažejo na TV, pa nekše konference, pa bla bla bla. ali bi radiva bila slavniva na ta račun, ka zaradi pojavlanja v medijih nič nista napravila.
Kazen, kero bi tak radiva dosegla, je nej nika drujgoga, kak pa maščevanje. Pa nej ka bi bil apriori proti kazni; saj ne bi blo tak narobe tudi či bi jo dobila - hujšo, namreč. Ščen povedati, ka je to IMO slaba človeška lastnost. Mali spi ... to ga nede gor zbujdilo. Napake delajo vsi, na vseh delovnih mestih, telko ka či se tu pripeti ena takša fatalna, pa čigli na par lejt, grata telko večja drama, kar je pa na konci najugodneje za medije, keri praf čakajo ka se takše stvari pripetijo in coj manejo roke.
Saj fajn, ka ščeta tudi drujge opozoriti na to napako, ali kak je šerif omejno, se že pitaš, či ščeta na ton zasloveti/zaslujžiti (?)
samo za napake se odgovarja ali nej?
Očitno nej!
ma ka ste dosadni s ten boron, ka kurac se pač zgodi na 10000 primerov eden takšen... ta doktorca saki den par življen reši pa te eno pač zajebe pa bi jo že v zatvor zaprli... debili ! Mutite tu neka kak če že nebi bilo tistočkrat po raznih trenjih pa seposedi to lepo povedano ka se je zgodilo, pa kak so takši primeri redki... tejva starša se pa naj obesita, kak če bi ediniva v sloveniji deco zgubila....
5450 - ti ge pokažen očij vseh 4000 otrok keri so spomerali v afriki od lakote pa od pomanjaknja zdravnikov v zadnjih 24 vraj, ka se mi leko tu presedavlemo pr doktoraj kda se nan prdec stavi....
To je isto kak ova britanska deklica ka je bila Madie ali kak ji je pač bilo imej... ka sta stariva napravila galamo ka so jo ugrabili, ka so po celon sveti o ton poročali... po celon sveti na den izgine po par sto otrok, pa se nišče ne pita ge so ali so še živi ali mrtvi...
To so takšne zgodbe kere napivnejo mediji, pa s ten krmijo folk kak ste vij... ;)
čudno ka ste nej medicine doštuderali, ka ste vsi tak pametni....
mislin čuda je to... za 4 mesece so njej ščeli odvzeti licenco (pa te se je izkazalo ka je še to preveč). mislin wauuuu kakša velka kazen? :O
4 leta zapora nej pa 4 mesece brez licence...
glede madie se pa resno strinjan! nafudnjena zgodba do konca!! poleg tega pa san 100% siguren ka sta stariva mela prste polek tega izginotja...
@boltzmanovakonstanta "ja... malemi bi lejko pomagali, ce ze pomagajo pijancon (ciroza jeter) - kajti ce sklepam po "povisanju amonijaka v krvi" so simptomi podobni kak pri pridobljeni hiperamonemiji zaradi drog, alkohola, hepatitisa, torej je lejko razlog za to samo Genetsko pogojena Hiperamonemija, povezana z x kromosomom. To se pravi izguba zavesti, motnje zavesti, tezko in moteno dihanje, srcni ritem, slabse izlocanje urina, ocesna papiledema, tremor, povecanje jeter, hipotermija in koma.
Zdravnik bi moral otroka poslati na pregled urina, hematoloske preiskave in biopsijo jeter. Dati bi mu moral
natrijev fenilbutirat, oz. Ammonaps. "
kolega to je vse res, ampak pri otroku teh stvari nemores opazit, predvsem ker so dokaj pogoste pri otrocih. majhni otroci ze po naravi dihajo plitkeje in hitreje, srce jim bije z dost visjim pulzom in je to vse normalno.
pravtako nemores govorit o simptomih pri otroku, simptom je to kar ti pacient lahko pove o svojih tezavah, bolecinah. pri otroku lahko samo opazujes znake (stvari ki lahk sam izmeris, ugotovis z opazovanjem).
ampak ne glede na to, ko imas majhnega otroka v bolnisnici je prvo to da ne sparas z diagnosticnimi metodami, odvzem krvi in urina je tukaj prvo kar nardis. pri otroku nemores izlocit se niti tako redke bolezni, posebej ne pri tako majhnem otroku.
to kar se je zgodilo je cista malomarnost zdravnice in se strinjam da bi morala biti kaznovana bolj strogo, upam da sam ne bom nikoli kaj takega nardil, ker to je res hudo za otroka, starse in pa tud za zdravnika konec koncov, ce ma ta zdravnica trohico vesti potem se bo upam da ogromno naucila iz te grozne napake. sam sem pricakoval kazen vsaj odvzem licence za leto dve ce ne celo trajni odvzem. zbornica bi morala naredit vzor kako se obravnava take krsitve in da se tako ne sme ravnati.
Kria ko boš enkrat na delovnem mestu še enkrat preberi kaj si napisal. Zdaj ko je gotovo bi vsi vse preverili in analizirali. Dečko je imel tako redko bolezen da je do njega v Sloveniji še ni bilo. In ta dotična zdravnica je enemu najstniku iz Bistrice že večkrat rešila življenje. Ali jebiga ko pa enkrat ni mogla vedeti kaj naj dela pa jo linčati. Beda. Še bole bedniva pa sta starša ki se po novinaj in TV vlačita in špilata nekšno žrtev. Njun sin je imel smolo ka je dobil takšno bolezen katere izhod je na žalost takšen kakšen je bil. Pred 30 leti niti bolnice videl nebi.
Pa či bi vsen zdravnikon licence za takše generalne napake krej jemali, se upravičeno pijtan: Bi sploj šče lehko hodili kama k doktoran, bi sploj šče što mel licenco? Mogoče kakši doktor v kakšoj veškoj ambulanti, šteri zavolo svoje zaščite fčasi vse z napotnicof dele pošle, v bolnici se pa te itak s toga smijejo. Mijslin, ka so vsi pod kožof krvavi, samo ka na žalost njuve napake zemla pokrije. Vsak je zmotljivi, me pa resno malo moti mala oz. nikša kazen, pa tudi revolucija staršov je ali od fiškališa napihnjena, ali pa se njima zaj tak fejst za koj drugo ide? Maloga ne kupi nazaj niti prikolica pejnez, duže ta dregala, huše de za njeva, kesnej ta začnola prebolejvati. Bolečina zavolo izgube se naj zdravi, nej pa neguje, ka šče duže pa bole bolij!
sej nebos ugotavljal bolezni, za kaj takega rabis mal vec casa. ko ugotovis tahipnejo (povisana frekvenca dihanja) pri mirujocem bolniku bos prej ali slej moral pomislit na metabolno motnjo, ponavad bos dal kri na preiskave in ni kaj da ne bi tud obkrozil amoniaka in uree na listku, glede na to kako toksicen je amonijak.
mogoce se v rutini res take stvari spregledajo, zato pa je tu komisija ki potem obravnava tvoj smrtni primer in ga po moznosti tudi obravnava zbornica, kjer se opozori na take napake ostale zdravnike. problem je res da je stvar malo prevec medijsko izpostavljena, ampak isti problem je tud z gripo, zdravniki se bodo(bomo) morali navaditi tudi na to.
kar pa je najvecji problem trenutno pa je to da so nekdaj redke genetske bolezni cedalje pogostejse zaradi cedalje vec rojevanja otrok po 35 letu starosti, ampak v to ljudi prisili trenutno stanje na delovnih mestih in neugodna politika drzave do mladih druzin. zdravniki pa se bodo tudi morali prilagoditi temu trendu in postati bolj pozorni, je pa problem ko ima en zdravnik ogromno pacientov na svoji glavi.
"kar pa je najvecji problem trenutno pa je to da so nekdaj redke genetske bolezni cedalje pogostejse zaradi cedalje vec rojevanja otrok po 35 letu starosti, ampak v to ljudi prisili trenutno stanje na delovnih mestih in neugodna politika drzave do mladih druzin. zdravniki pa se bodo tudi morali prilagoditi temu trendu in postati bolj pozorni, je pa problem ko ima en zdravnik ogromno pacientov na svoji glavi."
o ton se Kria85 popolnoma strinjam s teuf. Zenske rodijo po 30 lete, valjda de otrok mel vekso sanso za kaksno izmed genetskih bolezni...
Tisti, ki mislite, da imajo le otroci žensk, ki rodijo po 30 letu lahko genetske bolezni, brcate v temo. Veliko otrok, katerih mame so bila krepko pod 30 let, ko so rodile, ima različne take in drugačne bolezni, tudi genetske, tak da ....
Kar se dohtarce tiče, ki je zajebala situacijo pri tem dečku ... ne vem, na dodatno izobraževanje bi jo tudi jaz poslala, ampak bi si ga morala plačat sama, iz svojega žepa, ne pa iz državne "blagajne". Največjo napako je naredila, ker se ni pozanimala o primeru, če sama ni vedela, kako in kaj. Dečka ne bo vrnila nobena kazen, meni se zdi, da starši malo pretiravajo. Resnica je, da je nekaj najhujšega /najbrž/, če izgubiš otroka, ampak kljub temu se mi zdi, da je vse supaj že precej neokusno in pretirano.
AnaLiza v čisto vsem se s teboj strinjam, še najbolj pa s tem, da je vse skup že krepko pretirano ...
noben ni rekel da imajo samo otroci zensk ki rodijo po 35 leti genetske bolezni, res nevem od kje je zdej to prislo, problem je da se nevarnost in pogostost genetskih bolezni poveca z visjo starostjo zenske. ce ne ves zakaj do tega pride, te lahko spomnim da imate zenske od rojstva naprej koncno mnogo stevilo jajcec in vam z leti to stevilo upada, ampak se vedno gre pa za tiste iste zarodne celice ki so pa kar naenkrat ze stare 35 let in so bile izpostavljene raznoraznim vplivom, ki lahko ali pa ce je sreca ne vplivajo na njih.
izobrazevanje tukaj ni resitev, izobrazevat se kot zdravnik moras kar sproti, posebej zaradi napredka ki se je zgodil v zadnjih 20ih letih. kazen se meni zdi premila trenutno, sicer res nimam vseh podatkov in znanja da bi lahko res 100% to rekel. kar je motece je ta gonja proti njej z strani medijev in zmedenih starsov ki najverjetneje vec niti sami ne vejo kaj pocet ob izgubi otroka. tezko se je postavit na katero koli stran, nisem stars tko da ne morem razumeti kaj pomeni izguba otroka, pravtako pa nisem se zdravnik in tudi nemorem soditi zdravnice. vse kar pocnem je podajam svoje mnenje na podlagi svojega znanja.
Sem včasih zmedena, dosti jokam, delam bedarije, se zaletavam z glavo v zid, pozabljam, kaj izgubim.... in študiram medicino. Velikokrat se zmotim, in velikokrat se še bom. Tudi o pomembnih stvareh. Nažalost sem samo človek. Ali naj zdaj neham študitrati?
To kar se dogaja so bedarije. Ljudje umirajo vsak dan. Nikomur ni mus iti k zdravniku, vsak gre sam, nihšče ga ne "sili". Obstaja tveganje. Nažalost. Vendar pa obstaja tudi upanje. Dvorezen meč. Pač tisti ki ne zaupajo zdravnikom naj ne hodijo, bodo pač umrli doma. Nihšče ne vidi 10000 življenj ki jih je rešila.
Vsi imajo pač izkušnje z "slabimi" zdravniki, ki jih je nažalost res kar nekaj in zdaj svoje sovraštvo in naperjenost pač morajo projekcirati na nekoga, bluziti nekaj o bogovih v belih plaščih, itd. Najde se dosti sranja, vendar se ga najde tudi med direktorji, frizerkami, avtomehaniki, vsepovsod.
Teško si predstavljam kako je, če izgubiš otoroka, ker še nimam svojega. Nevem kako bi reagirala sama. Lahko pa povem s stališča "opazovalca" tega neokusnega šova po televiziji. Zdi se mi nizkotno.
Predvsem pa je velika vzpodbuda za nas, ki se učimo 10 ur na dan, 10 let + do konca življenja, samo zato ker bi radi pomagali. Potem pa bodo zopet jamrali, da primankuje zdravnikov.
To je pač samo moje mnenje...
Chevapcic Himself
.. ja, samo tu se ide za človeško življenje, tau je nej tak, kak če fizuro zamrdaš ale remen šlampasto gor djeneš .. nega poti nazaj .. zato pa je medicina v najvišjih sferah zajebana in je nej za vsakoga .. drugače pa zajebano zdaj tau vprašanje okrog Nekrepa .. vedno sta dvej strani, pa še kup dokumentacije trbej najprle prešteti, sploj o kon se je šlo, ka lejko sploj daš kakšen kompententen argument etc., no, razen gostilniškega guča, kak ga zdaj vij mate ..razmen starše pa njihov odziv, pokopate lastno dajte je groza, še posebej če je bijla naravna ljubezen v odnose stariš-otrok etc. ..
Se strinjan popolnoma. Ge samo pač pravin ka smo mij tude samo lidje. Delaš z življenjon ampak si ševedno človek, komot se lejko zmotiš. To je samo moment, en trenutek nezbranosti ali biločesa. Nemreš biti vedno 100%, pa tude če si tij 100%, narava vedno znova preseneča in postreže z takšimi stvarmi, na kere nas vse mogoče bukve ne pripravijo. Te pač tvegaš, včasi tude narobe. In ti je samomi zadosta hudo..
Če ma što čas pa facebook, en klik de ga koštalo:
http://www.facebook.com/pages/Pravica-za-Bora/222586126092?ref=nf
Gda to sliko človek pogledne od njega, pa oči... vse mi težko grata!
Lp, S