Obrez sadnega drevja in brajde
Ali bi mi kdo ljubiteljsko in v praksi bil pripravljen pokazati kako se obreže sadno drevje (starejše) in brajda ? Že v naprej hvala. lp
Komentarji
Fghz hvala, sem že gledal nekaj posnetkov na yo.tu. pa mi ni nič jasno....nekaj govorijo o eno letnih vejah pa o nekih čepih itd... določeni mi pravijo naj se ne špilam če ne znam ,zato sem rajši vprašal... imam pa se željo naučiti.. hvala še enkrat
Fghz hvala, sem že gledal nekaj posnetkov na yo.tu. pa mi ni nič jasno....nekaj govorijo o eno letnih vejah pa o nekih čepih itd... določeni mi pravijo naj se ne špilam če ne znam ,zato sem rajši vprašal... imam pa se željo naučiti.. hvala še enkrat
crtj
Pri sadnem drevju lahko za nek splošen začetek upoštevaš tole:
- odrežeš vso tisto mlado rast, ki je skočila navpično navzgor
- ali pa je pod zelo ozkimi (ostrimi, majhnimi) koti glede na deblo ali glede na vejo, če raste iz veje
- počistiš tudi vse situacije, ko se veje med sabo prekrivajo (a boš rezal samo eno od obeh ali malo eno malo drugo - tvoja stvar)
- reče se, da mora biti drevo tako obrezano, da lahko vržeš klobuk skozi njega -- zakaj - zato, da je krošnja dobro "prezračena" in dovolj odprta soncu, ker bo na ta način manj pogojev za bolezni in sadeži bodo lepše dozoreli, kot bi sicer
- vendar PAZI, če boš z drevesa v enem obrezovanju pobral velik delež vej, boš dosegel to, da bo drevo začelo divje rasti in boš v naslednjem krogu na slabšem kot zdaj - tako da če imaš zelo zaraščeno drevo, ga boš moral v red spraviti počasi skozi več let, s tem da pobereš vsakič recimo max petino-četrtino lesa
- izjema je mogoče breskev, kjer rečejo - breskev daj obrezati sosedu, s katerim si skregan; njo se namreč reže zelo močno, zelo veliko pobereš - ampak mogoče počakaj, da se začnejo odpirati cvetovi, da boš videl, kaj je kaj in ne boš stran pometal vsega, kar bi sicer letos rodilo
- po drugi strani, če imaš slive, bodi še zlasti pazljiv, da ne pobereš veliko naenkrat, ker slive bodo vsako pretiravanje vzele kot izziv, kdo je močnejši, še zlasti čačanke (pri mladih slivah je mogoče bolj aktualno upogibanje kot rezanje)
- poleg pomladne rezi ti je na voljo še poletna rez, takrat lahko dodano počistiš, če je bil odziv drevesa na tvoje pomladne ukrepe preveč močan - ne pa rezati jeseni pred zimo
Tako, morda ti je to za prvo silo v pomoč.
Pozdravljen!
glede dreves - zadnje oko naj gleda navzdor, grugače spet poganjki gledajo navzgor, pa ne delaj metle posebno pri breskvi. Aja, metle - malo težje razložit mogoče po telefonu....sicer tu je res težje razložit, kot prikazat
lp
lp
kak je zdaj z rezanjen? si zrezo?
Se še trudimo ... nekaj smo po vaših nasvetih naredili,zdaj me čaka samo še brajda,pri keri pa nimam znanja... upajmo ,da bo kaj od sadnega obrodilo in tudi brajda kero bomo začeli zaj rezati... hvala vsem za nasvete
Se še trudimo ... nekaj smo po vaših nasvetih naredili,zdaj me čaka samo še brajda,pri keri pa nimam znanja... upajmo ,da bo kaj od sadnega obrodilo in tudi brajda kero bomo začeli zaj rezati... hvala vsem za nasvete
brajdo je še najlažje rezati. samo eno ali več novih vej pusti če je trta mlada pustiš eno dolgo vejico ki ima nekaj okic. Če pa so to velike brajde pa pustiš nekaj dolgih vej v vsakem primeru bo zraslo še preveč. več pustiš več zrase. Drevje pa ko bo cvetelo če bo imelo dosti cvetov še malo odreži nekaj vej. Če pa nima dosti cvetov pa pustiš kot je.
Iščem sadjarja ki bi mi lahko obrezal 2 trici na vrtu
nič težkega. brajde vse dol vrežeš samo pustiš eno ali nekaj novih vej z nekaj (ok). drevesa pa vse veje dol vrežeš ki rastejo gor (jablane in hruške) če je ljubiteljsko ne boš naredil nič napačno ker tudi če vse izrežeš po pognalo še posebej trta