Nova maša v Murski Soboti

|

Ko se odločiš da boš živel drugače.

Komentarji

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
Vesna Dolšak

Saj mu drugega ni preostalo, revežu, kot da razdaja Kristusa.
Malo sarkazma. Drugače je pa fante kar korajžen za moje pojme, da se je lotil tega "poklica".

bb bb

Ja korajžen je,če bi ga poznala bi to vedela.

Andreja

Odličen človek.
Kda tak gučiš z njin, si niti ne misliš, ka bi bil v kakšni smeri duhovnika. De vsaj lejko ogromno z mladimi delo.

Vači pa ... to je takšna slovesnost kak poroka. Svečani obred svete maše, te dale pa pogostitev pa fešta v šotoru  

KRT

Če se pelaš proti Rakičani novomašnika pozdravlja transparent v ljubljanskom dialekti. Ka so si ga tan sposodili zaradi varčevnja li pa je štos v kakši retro obliki slovenščine?
pozdravljen bod' novomašnik (če se prav spomnim)

Rad bi spozno prekmurca, ka to tak pravi :)

uiui uiuiui

Iden mimo cerkve fajn normalno pa me včasi kraj tirajo varnostniki pa vse :O Kak če bi jih 20 bujo....

udbaš

@krt

to tudi menej moti. Velki kiks!

čriček

Apachi-namigovanje- @malicka ka točno de z deco delo???-ni zapisala deco, temveč mladimi, torej ne namiguj na nekaj  kar se je porodilo v tvoji glavi !

Zoran Vogrinčič

San se glih po konci toga dogodka mimo pelo, pa moren priznati ka so ene vernice ble kar vredne greha :) 
@cJEgan ziher so meli kakšne skrivnostne lozinke ka si jih mogo pri varnosniki spopejvati ka si lejko mimo prišo..

čriček

Izrezek je iz uradne strani Škofije Murska Sobota , v  katerem se predstavi Goran Merica , da ga bolje spoznamo  .

Profile picture for user flower-in-the-sun flower-in-the-sun

Pozdravni transparent je res mimo, še Ljubljančanko je zmotil. Da o pomanjkanju vejice sploh ne govorimo! 
Upajmo, da bo možak vseeno opravljal svoj posel tako, kot je prav.

renata varga

Upam, da bo enkrat en župnik opravljal svoje delo v skladu s celibatom, doslej še namreč nisem srečala župnikav pravem pomenu besede. Morda pa nas bo Goran presenetil, Bog ve.

janja žalik jerebič

"Novomašnik, bod' pozdravljen!"
ker se telko obregate ob te "ljubljanski dialekt", naj van poven, ka je to verz iz pesmi monsinjorja Birtiča  z naslovom Gospodu Jožefu Cedarmazu. Glede na to ge in kda je živo te duhovnik (Ruonac 20. 12. 1909 - Vidan 13. 8. 1994), dvomin ka tu ide za ljubljanski dialekt...
in po celi Sloveniji malo načeloma iste pozdravne napise, neglede na dialekt...

@Apachi srejčo san že puno blesavih lidi ali to kak si ti ščuknjeni v to glavo je pa neverjetno. vupan ka do te nagačili, pa postavili v muzej, ker to more biti na ogled tudi prihajajočin genaracijan

Goran   

KRT

spooky: se mi je zdelo da bo kaj takega, ker se to pojavlja po celi Sloveniji ob enakih priložnostih. Moraš pa priznati da v Prekmurju ta retro dialekt izpade tuje :)
In kak vam je uspela žurka?

Aja, še eno pitanje ateista. Od kec vgojno ljudje pridejo v koloni (šli so po Gregorčičevi)? Od njegovoga doma?

janja žalik jerebič

@KRT: ja, mogoče je pač nenavadno za tu.. eni se pač v vse smetejo notri, samo ka majo kaj šinfati... ene pa resan moti... to vpr. za žurko je bilo namenjeno komi?

Vesna Dolšak

Dexter, a veš, da to ni zdravo - ne eno in ne drugo?!
Vsak ima pač svoje želje. Eni bicikle in muziko pa Snickers in CocaColo, eni pa ... kaj drugega.

Tadej žižek

Če vas že zanima... :D .. žurka je uspela v nulo ... sicer pa lejko bi kakšoga sobotainfovca poslali ka bi kejp ali dva napravo pa bi se vidlo :D 
san pa še ščel pojasniti transparente ampak me je nekdo prehito :)

Damjan Bohar

Cerkev kak je fejst moralna ustanova bi naj skrbela za revne lidi,nej pa ki gnili bajsiji samo žepe punijo!!No saj so si nej krivi,krive so babice ka kda se of dere darujte darujte te ona misli če več da de v lepši del raja šla!!

Marko Kepe

@dbohar: končno en ka kapera!

@tzizek full je uspelo ja.. se je vidlo po železniških tirih... miljon flaš.

Špela Hozjan

@dbohar, Apachi; Kakši paradoks; državi moremo mus dati obvezne dajatve (davke) ,pa od toga nikaj nemamo, oz. majo samo edni, ka so pri skledi. In da so v odhajanji, skasejrajo odpravnine, ka se zvrtij...
Cerkvi je nikaj nej mus dati, vse je z dobre vole, pa ostane prenovlena cerkev, novi župnijski dom, urejena okolica cerkve, mladina se zbira pri skavtaj, na oratorijaj...nihče nikaj seuf ne pela, nihče ne prosi odpravnin...
Karitas poskrbij za revne, verjetno na bole pošteni način, kak državni Rdeči križ...

Marko Kepe

znani je primer z goričkoga ka je župnik nej ščel pokopati moškoga ker je žena nej mela penez. Nič nej trbej plačati? Meše tudi nej? pa krsta... Ge je torej davek?

Andreja

Apachi :)))
Kar se je dogajalo na železnižkih tirih, ni niti najmanj povezano s včerajšnjim slavjem v cerkvi.

Glede same slovesnosti ...
Najprej smo Gorana v procesiji pospremili iz Lendavske ulice do katoliške cerkve (pred blokom so potekali še govori, slovo od doma ...), kjer je nato potekala sv. maša. Ogromno ljudi se je zavedalo, da je bil to zelo pomemben dogodek za Soboško župnijo - pred cerkvijo na ploščadi so celo poskrbeli za televizorja, kjer je množica lahko prenos spremljala tudi od zunaj. Sama sv. maša je trajala kar tri ure, kar pa je za takšno zadevo ˝mala malica˝.
 Po končani maši je bila pogostitev na ploščadi, nato pa smo povabljene sprejeli pod velikim šotorom, katerega vhod je krasil napis: Vstopimo in se veselimo. Zbralo se je dobrih 700 ljudi. Med jedačo in pijačo je potekal še zabavni del, ki je bil namenjen izključno Goranu - prepoznavanje skečov, slik iz otroštva, spremljanje finala SP, streljanje na gol ... Dogajanje se je zavleklo pozno v noč, in verjetno ni bilo obraza, ki bi z nasmeškom izstopil iz šotora :)

Slike bodo objavljene predvidoma čez 2dni.

Andreja

... pa ka nede što mislo, ka je to samo tak.
Gnes se slavje nadaljuje. Najprej je ob 14h mel Goran sv. mašo še v evangeličanski cerkvi, sledil je piknik, keri de se verjetno spet zavlekel pozno v noč.

To je dejansko kak uradna poroka. (Ka te razmili tisti, keri ste ateisti)

en_pojeb

pomnite neka časa nazaj. ene (predvsem avtor te teme) ste se tak fejst gor rašile kak lejko subkulture majo javna zbiranja. omenile ste kak lejko pripadnike določene subkulture izražajo svojo pripadnost, občutke, barvo, verovanje, politična in druga prepričanja itd kar tak v javnosti. s tem namreč, po mnenju nekaterih, ostalim ljudem vsiljavlejo ka morejo gledate takše grdobije cuj. omenile ste naj takše ceremonije izvajajo doma za štirimi stejname, ka nedo druge trpele kda morejo to cuj gledate.

točno to se je dogajalo včera, ko je omenjena organizacija organizerala to srečanje. očitno je avtor te teme pripadnik te subkulture, zato njega naenkrat takša zborovanja več ne motijo. mogoče se jih je celo udeležil pa tako prišel v protislovje z svojimi izjavame v sorodnih temah.
ščen samo povedate ka takše kak je avtor te teme, nesmijo zatirati ljudi ki so pripadnike drugeh subkultur. majo namreč mnogo več skupnoga kak se mislijo.

po moje super ka ste to fešto včera mele. kelko san vido, pa kak pišete je bilo zakon. mene je čisto nika nej motilo. merici pa čestitan za ta uspeh

podperan naj se takše stvari dogajajo v našon kraje večkrat. seveda nej samo v okviri omenjene organizacije. vsi ka sta pa bili včera tan udeleženi, pa vas pozivan ka naslednjič ne spodkopavate (pa ne praven ka ste) sorodne subkulture kda do ščele organizerate slično srečanje.

KRT

en_pojeb: dober in kulturno povedano. toleranca do drugačnih je osnova naprednega družbe.
malicka: kak to ka je imel tudi v evangeličanski cerkvi. znan ka je sta starša različnih ver, ampak ide to? ali pa je bil v pari z evangeličanskim kak na mešanih gostuvanjaj?
dobra primerjava s poroko :)

čriček

en_pojeb- ka takše kak je avtor te teme, nesmijo zatirati ljudi ki so pripadnike drugeh subkultur. majo namreč mnogo več skupnoga kak se mislijo    Ne vem če se naj smejem ali jočem  ,nesmijo zatirati ljudi, pa ti sploh loćiš debate na forumu in zatiranje ljudi ? Kje si to našel ali prebral , v mojih člankih sigurno ne, če pa se osebno čutiš užaljenega , pa je čisto tvoj osebni problem ali pa problem tvoje usmeritve .

zizi23

Nemren vrvati kak je slovenija zaostala zaradi takšnih blesavih lidi kak so tu eni. Pa ka van je novomašnik naredo ka ga telko zdaj eni šinflete?
Kda pa van starši idejo na karitas po različne stvari pa ste vsi pridni pa lejpi!

PS: Za tiste keri ste pametni (ge in kelko keša dobi cerkev oz. ima) van povem, da nemate pojma!

čriček

Prispevek je iz spletne strani, Družine,ter je last avtorja podpisanega pod članek-

I OWN YOUR MOM

Ma ja ... čigli ga je ovi niti nej razmo, ka njemi je razložo. 

Marko Kepe

telko v info je žurka še zdaj ... dovoljenja nemajo, policija pa ma kar nekaj dela ker je full pijanoga folka ki hodi po tračnicah, en se je celo z avton pelo malo prej po železniški postaji kar po tirih.....
Itak te palik gučali ka neman pojma ampak man več kak vi.. če pa ne vrvlete pa pitajte keroga koli policaja ka zdaj trenutno dela :)

Vesna Dolšak

Človek ne more verjet, kaj vse pride iz ene novičke o novomašniku. Kaj bi šele bilo, če bi kdo omenil novi družinski zakonik.

KRT

forum = prostor za razpravo

Tadej žižek

1. kak 1. En pojep ... še enkrat odpri sskj pa pogledni def. subkulture zato ka prazne klanfe mlatiš ... 
@Apachi ... in ka ma nova meša s ten ka narod po štreki odi pa se vozi? ko da so na eni vejški veselici vsi pridni pa pri mizi sedijo pa gejo pa pijejo ... ma daj no ... vedno se najdejo ene temne izjeme kere kazijo eno prireditev... 

Opportunity

saj san ge tude ščeo včeraj iti malo ta poglednit pa kaj pogeste, ali te bi me župnik grdo glejdo, kda bi šo mimo cerkve pa nebi nika pejnaz ta neso :)

uiui uiuiui

glavno ka so si vsi telko peciva domov nesli ka čuda :D cejle škatle hehe

en_pojeb

nejsan antropolog, se strinjan ka je moj izbor besed kak so subkultura, zatiranje pa še mogoče kere druge slab. bi pa bilo fajn mete enoga antropologa gor.

nej se vam pa trbej v vsako besedo spoteknote. namen je bil samo ka van omenen ka smo lejko vsi tolerantni do prireditev vseh skupin, kak smo/so nekateri do vaše.

Andreja

@KRT, popravlan se, nej celotne maše, ampak le besedno bogoslužje je mel Goran v evangeličanski cerkvi, in to ravno zaradi tega, ker je oče evangeličan. Ide to, ja :)

Glede primerjave s poroko je pa čista boža istina. Že to, ka je špilala skupina Horizont, kera špila domače muzike za fešte, je dokaz, ka je blo fantastično. (Pa ka je vse skupaj trajalo 2 dni ...)

vruuum

Nimam nič proti veri ,imam pa proti cerkvi in njenim klečeplaznikom (duhovnikom ,če se jim lahko tako reče).
1.Zapleniti jim vso premoženje tako kot so ga plenili oni siromakom
2.Obdavčiti jih ...in to pošteno
3.Ukiniti celibat ,ker je to največja farsa in sprenevedanje kar jih svet pozna
4.Pedofilske župnike poslati v Ruske zapore ali gulage .
5.PREPREČITI DA  OTROCI SPREJEMAJO ZAKRAMENTE PRED POLNOLETNOSTJO KO SE LAHKO SAMI ODLOČAJO O TEM ,saj s tem kršijo osnovne človekove pravice otrokom in to lastni starši pod vodstvom cerkve.

Skratka : Cerkev je metanje peska v oči naivnežem ...vera je nekaj drugega saj lahko vsak veruje v tisto kar hoče cerkev te pa usmerja in posiljuje s svojimi verovanji .

še indouk.. ge začan zbejrati keš, keroga te donejran sobotainfo ali bolnici za umsko motene, če se Apachija odstrani iz sobotainfo. 
@RX7, vsaka ti čast čudak.
@dbohar tejbe vupan ka v klet zaprejo za par let, ka ne boš takšo sramoto sebi pa nan delo. 
fak, pa vi sploj preštejte svoje poste? nej čudo ka nas prekmurce med zaostale lidi pakivajo, če se takšo čudo od lidi med nami sprehaja. pfuj 

@RX7 - zapleniti jim premoženje

halo!!! tou se je delalo v staroj juge gda so tito pa partija prevzele oblast, nej pa zaj gda je svet civilizarane grato!!!

Bonifacij Rumpelstilski

Glede na tou ka se zadnje čase dogaja po ton našon svejti (ene stvari tüdi z blagoslovon Cerkve) san ges skouz bole skeptičen glede tej naše civilizejranosti.

vruuum

@šimi
Zakaj pa čudak? malo poglej zgodovino  ali pa se je nauči dobro ...kako je cerkev prišla do premoženja ? odgovori mi na to vprašanje ,mi ga upraviči in postal bom največji in goreči vernik .Aja še to pod točko 6  še vsako vojno je zakuhala prav  vera .
Očitno si še prezelen da bi razumel nekatere stvari

@serif 
tudi zate velja isto vprašanje kot je zgoraj napisano 

Damjan Bohar

@šimi resnica boli,ha??? Kdor ne misli z glavo cerkve je takoj čudak,oprosti no ker nisem tako pameten kot ti!!!!Pač je imeti IQ kot ga imaš ti(na kredarici najnižja temperatura),imeti težko!!!

@RX7, te pa ajde povej ka je bijla bilo štera cerkver kriva za začetek prve pa druge sv. vojne, štere sta bili najbole zaznamovale prejšnje stoletje???? npr. vojna za osamosvojitev slovenije, ka je tu vera špilala?????? razmen te lejko samo za križarske vojne (katoličani) pa tou ka zadnje čase muslimani delajo. Sicer pa te vseeno prosen ka mi opredeliš štere vojne so se začnole glede vere?? tak ka mo vsi znale, pa nej ka bi se tome zaj izogibo, če že trdiš ka za vsen vera stoji. 
pijtaš še kak je cerkev prišla do premoženja, malo premisli ka so vse bogate vladavine( za evropske znan) davale za katoliško cerkev, pa kakše ka umrejo dajo prepisati premoženje na cerkev, pa v cerkvi lejko daš šparavec ali nej v to te nišče ne sili. (edijne problem je lekar luteranska cerkev ali binkštna, ka morejo vsako leto date določeno vsoto za cerkev, ka se ne zgodi tak kak je inauk notre v novinaj pisalo, ka ena ženska nej davala pejnez, pa so jo neostavno nej cerkveno pokopale zaradi toga) 

Damjan Bohar

Fora je po moje ka je nauk še kar dober,samo ustanova je gnila!!Tao o vojnah je istina ka jih je nej začala,ali cerkev je bila zelo vohunska in te enga vohuna kak je grozde oni posvetijo,ali tao nema veze me ne boli,naj delajo ka ščejo samo mene naj nameri pistijo!!!Pa mojo deco kda bom jo mel san pozabo,naj jo nameri pistijo,znaš ka je nemo zaupo nej maestroje pa nej ovome dugome itd.Ali tao ščen povedate ka v času križarskih vojn je spadnilo več ljudi kak v vseh ostalih vojnah fkup!!!Tak ka komunizem vs. domobranstvo je mala malica proti cerkvi!!

Benjy V

@serif
trbej malo raziskati zadeve. Kak misliš ka je mogoče ka je Hitler dobo večino glasov v takrat večinoma krščanski Nemčiji? V šoli nas namreč nejso včili o njegvon životi in kakši kristjan je bil v resnici... Ge pa misliš ka je vido navdih za antisemitizem in zakoj njemi je sledilo tudi ljudstvo? Valda ka v krščanski sveti knjigi...
ZDA gnes den idejo v vsako vojno s svojin bogon in svetin pismon.

vruuum

bravo  benjy  se vidi da si poučen za razliko od serif-a  ,ki verjetno še svetega pisma ni videl kako zgleda

RX7 san znau ka nevejš nič obrazložite!!!
samo navajaš neke stvari za štere nevejš date podlage

@dbohar nej si vrejden ka bi več kak 2 vrstici zaradi tebe na piso.

@RX7 cerkev je napravila v preteklosti več nespametnih dejanj/napak, res je. neven ka je narobe s premoženjon cerkve, saj s svojin kapitalon dolgoročno vplivle na dosta lidi, saj so poleg pri določenih kulturnih in družbenih organizacijaj kak tudi pri pomoči socialno ogroženin.
sicer pa mi lejko razložiš kak pa te to ka določene fare niti za ogrevanje nemajo? 

Damjan Bohar

V ovon mojon poste san se resno pusto na nivo kakšoga pač ti uporablaš,to pomeni na zelo nizki,no se opravičujem!!Samo me pa zanima po kon si ti po mojon prvon poste ocejno ka me trbej v klejt zaprejte,ka san v poste takšoga napiso???san mogoče izazo samo svoje mnenje???In ge te v drugon poste ne bi užalo,če ti mene ne bi,saj pravin ka san se prenaglo!!Ampak me rejsan zanima s ken v prvon poste san te tak prizadel???ge ne ven če pač vi tako zelo verni ljudje ne znate sprejeti drugačnoga mnenja ali je kaj drugo vzrok!!Ti pa še inaok na kratko poven kakšo je moje mnenje:CERKEV KAK USTANOVA JE GNILA,NAUK JE PA DOBER!! in če je tao za bolnico te ne ven ka še večina ljudi vone dela!?

vruuum

@serif...... ne izzivaj me ......ker si preprosto prezelen !

Pravzaprav se o tem govori že odkar je Slovenija začela z denacionalizacijo. RKC kot največja “upravičenka” pri veliko ljudeh zbuja občutek hinavske institucije, saj na veliko trosi ideologijo o skromnosti po drugi strani pa dobiva premoženje + odškodnine + proračunske subvencije + preko podjetij kot investitor z motivom dobička nastopa na trgu kapitala in s tem podpira kapitalizem, ki ga po drugi strani rada kritizira.
Do sedaj je RKC dobila za več kot 200 milijonov evrov vrnjenega premoženja. Še veliko milijonov evrov vredno premoženje pa čaka na rešitev. Če bo RKC dobila vse, kar je zahtevala, bo to pomenilo, da bo lastnica več kot 2% površine Slovenije. Da o stavbah niti ne govorim.
Glede na to, da v smislu pravičnosti veliko ljudi z rezervo gleda na današnji družbeni sistem, ki se mu reče demokracija, si je težko predstavljati kaj je šele pravičnost pomenila v fevdalizmu. In veliko premoženja cerkve izhaja ravno iz fevdalnega obdobja. Nekaj takega premoženja je celo odvzela heretikom in čarovnicam pred likvidacijami. Pravzaprav nihče ne govori o tem kako je cerkev sploh prišla do njega, govori se le o tem, kako so ji zlobni komunisti vse pobrali. Obljubljanje nebes vernikom, če zapustijo cerkvi premoženje, bi lahko bil en način. Verjetno je veliko vernikov zaradi zelo velike stopnje indoktrinacije katolištva v svojem nazoru prepisalo premoženje RKC, ta pa seveda ni neumna, da bi se ga branila. In če je bil ta vernik na visokem družbenem položaju ter je cerkvi zaradi izkazanega interesa prepisal premoženje, ki mogoče sploh ni bilo njegovo? V fevdalizmu se je to dalo še lažje narediti kot danes sploh ob taki moči in avtoriteti, ki jo je RKC predstavljala v tistem času. In ko se cerkvi vrne tako premoženje, se uzakoni tudi taka nepravilnost. Ne smemo pozabiti, da bolj ko gremo nazaj v zgodovino, večji vpliv je imela RKC na odločitve ljudi. Predvidevam pa, da jim danes niti približno toliko vernikov ne prepusti svojega premoženja, saj je k sreči verskega enoumja vseeno nekoliko manj kot nekoč.
V vseh teh stoletjih se je nabralo ogromno premoženja. Zaradi svojega izjemnega družbenega vpliva na vladarje, verjetno ni imela prevelikih problemov, kako priti do denarja in vso to premoženje vzdrževati. Danes stvari niso več tako samoumevne. Vsaj meni se zdi, da ne bi smele biti, vernikom so verjetno še vedno.
Zaradi napredka znanosti, kulture, ki ni bila zgolj reciklaža verskih idej, in spreminjanja nazora ljudi, se je del sveta, kjer je krščanstvo imelo svojo bazo, počasi obrnilo v drugačno smer, kot bi si RKC želela.
Prav neverjetno je, kaj so si cerkveni ideologi vse izmislili, da bi nadoknadili družbeni manjko, ki je nastal z manjšanjem vpliva cerkve v družbi. Seveda se ta manjko vidi na materialnem nivoju zato je cerkev tudi zajahala vse konje v to smer
Danes, ko nekako velja načelo ločitve države in cerkve, se povsod po svetu RKC poslužuje kar veliko trikov, kako se čim bolj uspešno prisesati na državni proračun. V državah, kjer je manj privilegirana, se seveda zgovarja na druge države, kjer je bolj. Kar poslušajte njene predstavnike, kako se zgovarjajo na tujino, ko hočejo doseči boljši izplen.
RKC se je že zdavnaj spomnila recepta, kako doseči, da stroške vzdrževanja verskih objektov prepusti državi. Čim več cerkvenih objektov je potrebno razglasiti za del pomembne zapuščine zgodovine nekega naroda. To je še lažje doseči, če cerkve personaliziraš z imeni znanih osebnosti določenega zgodovinskega obdobja (npr. Plečnikova cerkev). Torej z znanimi arhitekti, slikarji, kiparji, raznoraznimi umetniki. Tako RKC lažje argumentira zakaj mora država poskrbeti za vzdrževanje takega objekta, pa čeprav je verska opredelitev neke znane zgodovinske osebe njena osebna stvar. Kot tudi to ali je neka kičasta cerkev na vrhu hriba res del kulturne dediščine ali zgolj cerkvene kalkulacije. Odločitev se ponavadi ne prepušča javni obravnavi kaj šele referendumom ali podobnim demokratičnim odločanjem ampak posameznikom na državnih položajih.
Vendar državno vzdrževanje cerkvenih objektov za RKC seveda ni dovolj. Hitro se je pojavila tudi potreba po čim večji implementaciji cerkvene duhovščine v različne pore družbe. Seveda spet na stroške države. Ena takih je, da verniki potrebujejo nujno duhovno oskrbo sploh med poklici, kjer nimajo časa hoditi po cerkvah. V nasprotnem naj bi bile kršene njihove pravice, ki izhajajo iz t.i. verskih čustev.
Naslednja stvar je financiranje cerkvene duhovščine, njihovih zdravstvenih in socialnih prispevkov, ker baje delajo družbeno koristno delo in si sami ne morejo zaslužiti sredstev. “Revna” cerkev, ki ne plačuje nobenih zemljiških prispevkov, kaj šele davkov, seveda nima denarja za svojo duhovščino.
Pri cerkvi radi rečejo, kako financirajo Karitas. Nikoli pa ne rečejo kolikšna je razlika med prihodki in odhodki. Kaj če je ta razlika zelo velika v korist prihodkov in v resnici RKC namenja zgolj majhen delež za Karitas, ki je seveda bolj kot pomoč ljudem potreben za dobrikanje javnosti?
Požrtnost cerkve po materialnem se kaže tudi v tem, da si večkrat ne želi zgolj vračila objekta ampak tudi odškodnino, ker ga ni mogla uporabljati, češ, da je krivda države, ker ima tako dolgotrajne postopke.
In ko se bo ves ta cirkus okoli denacionalizacje polegel, takrat, ko bo zmanjkalo zahtevanih objektov in zemlje, je RKC preko svojega poslušnega vernika in malteškega viteza, bolj znanega kot minister za pravosodje, pripravila načrt oz. lepše rečeno zakon, kako se za veke vekov dodatno prisesati na državi proračun, ki pa ga ne polnijo zgolj verniki njene vere ampak tudi drugi državljani. To, da si slednji tega mogoče ne želijo, celo v demokraciji ni pomembno. Vprašanje ali omenjeni državni funkcionar mogoče ne dela več v korist države katero zastopa in od katere prejema plačo ampak v korist verstva, ki mu pripada, se verjetno med verniki redko kdo vpraša. Pa bi bilo prav, če bi se. Gre za naš skupen denar. Več ko ga bomo usmerjali za razna verstva in njihove pokvarjene apetite po proračunskem denarju, manj ga bo ostalo za življenske stvari navadnih državljanov kot so sociala ali zdravstvo.

Jezus z vami d.o.o

@RX7 prvo kak prvo mi razlože stvar, ka je vse vojne začnola vera, ka čujen če si že prle bil tak močen???? tou san te spitavo pa vijden ka se že pa izogibaš teme

kak denacionailazicaija, jebem te kak si noure, ka če bi tebe vzele komuniste po druge svetovne vojno premoženje, a ga ti nebi nazaj zahtevo????? to je pravica ka zahtevajo nazaj, tak kak vsi druge štere so bili oškodovani od tedanjega totalitarističnega režima.

ge osebno san bil sigdar zatau ka se vsen v naravi vrne nazaj ka njin je bilo odvzeto, pa lejko je tou RKC, grofofske družine, tovarnarji, pa še bi lejko naštevo....

vruuum

@serif

...sine mali....ne mislim vojne v Sloveniji saj to ni bila vojna VSE VELIKE VOJNE  JE ZAČELA VERA  ,VOJNE KI ŠE TRAJAJO v imenu vere ...se ti ne zdi ...malo se sprehodi do knjižnic ,malo spremljaj novice tudi drugje ne samo visiš tukaj na portalu in ti bo kmalu jasno kaj  je kaj ....no ostalo sem ti pa itaq zgoraj razložil ...še kaj te zanima ?

Andreja Bohar

Gnes san poslušala trn v peti pa je ena ženska pravla, ka je pop nej ščel krstite diteta ka sta starša nej bila cerkveno poročena. Ge praven ka je tu naura baba ka se tou sploj živcejra, še kak do jih radi krstile. Vej pa da te babice spomergejo što de še te  v cerkev odo, na kolenaj do nas te prosile.
Pa ka nete mislile ka san nej verna, san, samo v cerkev pa ne oden. Duhovnik mora bite nikak takšen ka je bil papež (tiste ka je mrau), te človek je bil takšna dobričina, pa tak mijle, ka Rode pa Stres tau nikdar neta. Pa tiste zaporniške duhovnik, Robert se mi zdi ka njeme je ime, on je tuj dober.

čriček

Tuj v cerkveni  instituciji veljajo razna pravila tudi glede krsta, tak ka vsakši nemre biti krščeni, pa zakoj bi glih mogo biti krščansko krščeni? So tudi druge verske  ustanove pa se lejko krstijo ntudi v drugih cerkvah.Druge cerkvene skupnosti ki jih je kar precej tudi v M S bi bile srečne če pridobijo nove člane.Se distanciram od omembe teh cerkvenih skupnosti.

@RX7 kelko ge visin na ton portale pa kelko tij visijš, si samo pogledne kelko postov si tij samo gnes napijso, pa te se pijtaj što visij cejle čas.

če ti osebe ka je stara 40 let praviš sine mali, kelko si te tij star? 80

zanš ka deca mene nedo pamet solila, spoj pa nej takša kak tim ka glede na tau kakše poste pijšeš (san malo pregledno) nemreš mete več kak 20, se pravi ka moreš še malo mozolčkaste bite.

čriček

Hindujska vera časti nekaj več kot 3.300 bogov, mislim da jim ne delajo toliko problemov kot nam eden, velja premisliti.

vruuum

@serif

nimam mozoljev brez skrbi  ..ne več... sem pa starejši od tebe 2 leti.

Lp

Tadej žižek

@kjfhgd ... če so ti takšni vrejdi kak si napisala ... te pa še našoga novomašnika moreš spoznati :)

Andreja Bohar

@tzizek spomnem se ga kak ministranta da san še v cerkev odla, če je tou on.

Frenk

tzizek zdaj ka je še novomašnik van je sen ok, problem nastane ko postane "staro"mašnik

badass mothafucka

@RX7
...sine mali....ne mislim vojne v Sloveniji saj to ni bila vojna
prosin no...
nej zaničevati naših veteranov...
ka je pa te bilo, če nej vojna?

vruuum

@daddy

kdo pa jih zaničuje? sam sem bil udeleženec ,ti pa če neveš razbrati iz kontexta na katere vojne mislim pa je to tvoja stvar

badass mothafucka

ma nej, napiso si, ka je tou nej bijla vojna.
kakšen kontekst?
že istina, ka je nej bilo na tisoče mrtvih,
nevola je pa vseeno bila.

Frenk

no malo off topic. Pravno gledano vojna ni bila ker z nobene strani ni prišla vojna napoved. Bil je le oboroženi spopad. In če se primerja cela stvar z Hrvaško in Bosno je bil to le pik komarja.

vruuum

jap nevola ja  je bila :)  ni pa bila vojna  bil je boj  vojne so nekaj čisto drugega tako v tajmingu kot v žrtvah ki jih omenjaš ...seveda sem proti vojni saj samo človek ,ki ni gladek je za vojno pa tudi za boj če je že temu tako  ....mislil sem na vojne ki so oblikovale zgodovino človeštva.

čriček

Ker so komentarji izven konteksta teme prosim administratorja za zaklep ,hvala za razumevanje.

vruuum

hehe čriček nismo iz konteksta ...samo definirali smo besedo vojna ,recimo temu malo smo zapeljali na šikano drugače je pa ok ;)...,ker če bi gledali na kontekste potem mora administracija zakleniti 90% foruma

čriček

Ostajam pri svojem mnenji, vojna resan nema s to temo čisto nič.

badass mothafucka

ma nej...
sorry, zaradi mene nej trbej zaklepati.
zadeva je rešena.
komot lejko dale komentejrajo novo mašo;)

Tadej žižek

@cJEgan samo en novomašnik je bil z nami ... vsi smo se pa meli super :P
@Frenk ... poznan ga že duga leta in moje mnenje o njen de še duga leta ostalo isto kak je zaj :)

Andreja

cJEgan: ˝se mate fajn v termaj 3000 novomašniki?˝ :)

Mislim, da smo si po tednu dni dela/priprav, od 9 ure zjutraj do 21 ure zvečer, lahko privoščili čofotanje in sprostitev v termah.

Luana L. Luk

1. Če cerkev tak rada daruvle te naj ma malo menje razkošne cerkve. 
2. Mogoče je nej začala sakše vojne ampak inkvizicije pa požiganje čarovnic mene folga, ka neman zavupanja v njo. 

Opportunity

pa ka se zavolo nekše cerkve eti štükate, to van je isto kak či bi se štükale  za zrak, ali kaj podobnoga zrake (nič)...

miic miic

eh pa pusti zaj inkvizicijo... to je davna leta nazaj :)

ovak je pa debata okrog toga resno brezplodna. što ščej naj veruje, što nej pa pač nej...
10 zapovedi si je pa vredno zapomniti v vsakom primeri, ker dejansko ne učijo nič slabega :))

miic miic

dobro, odvisno kak si razlagaš to zapoved :)  pomenila bi naj namreč pravilno vrednotenje spolnosti... ok, mogoče je ta zapoved resno malo konzervativna, univerzalno gledano je pa čist na mesti

Profile picture for user čevapčič na ražnje Chevapcic Himself

.. čaka se še na panoramo iz Slovenija : Anglija, ogled finala na Trge v MS, made by Bencak ..

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Lokalno

Vse v Lokalno

Šport

Vse v Šport

Kronika

Vse v Kronika

Politika

Gospodarstvo

Slovenija

Scena

Svet