Eksplozija v jedrski elektrarni

|

Spet je počilo v jedrski elektrarni. Tokrat v Franciji, precej bliže kot spomladi. Mislim, da je zdaj to resen signal, da je treba nekaj ukreniti na tem področju.
http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-14883521

Komentarji

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
Martina Horvat

Če že v začetku ob eksploziji pravijo, da obstaja možnost uhajanja radioaktivnih snovi v okolje, potem je to verjetno precej slab znak.

BuLsHiT

pa navci se citati, to je nej jederska elektrarna 

Martina Horvat

Sem prehitro prebrala, priznam. Lastnica elektrarne je EDF, nacionalni ponudnik električne energije, zato sem pač sklepala, da gre za elektrarno. No, saj to v končni fazi niti ni pomembno. Mene bolj skrbi dejstvo, da je v objektu, kjer je radioaktivni material, spet prišlo do nesreče. Mislim, da kljub tem nesrečam, še vedno premalo pozornosti posvečajo varnosti in preventivi.
Dexter, to je ena taka tematika, ki bi me zanimala tudi, če bi bila na dopustu.

Profile picture for user buldog Drago Balajc

Nej tak ostro. Oblasti so sporočile, da obstaja nevarnost radioaktivnih izpustov. To je bila jedrska elektrarna; zdaj pač ne deluje več, a je tam ogromno radioaktivnega materiala. In eksplozija je bila zraven "peči". Kakšne?
Res je; nesreče dokazujejo, da ta tehnologija ni povsem varna.

tinka78@@
Tou ka tij tukaj pijšeš samo ponavlaš Mij smo vse to že prečitali na netu .
Rejsan dopust je gotov ?Nekaj hitro .Pa zdaj po sezoni so nej več cejne navrejte ali ?

zajtam

Vaaj nesreča se zgoudila! pa jederske material je bil poulek! 
Zdaj mo pocrkale, razen če se odselimo v Afriko, do ta sejvanje nede prišlo...
Tinika pa ostale paranojike... Jederske elektrarne so najbole čiste pa najbole ekološke vir električne energije. Bole čisto je samo lejko samo tou ka enjaš nucate elektriko pa ob svejčaj pošilaš dimne signale na internet (vso srečo s ten).

Bonifacij Rumpelstilski

Kak san že ednouk napijso.... Klinični center v LJ proizvede dnevno več radioaktivnoga materijala kak JE Krško.... ka pa te še vse ostale bolnice pa raznorazni raziskovalni inštituti... pa ka nemo gučo o rentgentskon sevanji.

Ka zaj tinka... zaprejmo vse bolnice ali ka?

zajtam

dexter, nej ka nebe vrvo, ale lejko vsaj en vir na tou izjavo daš?

Bonifacij Rumpelstilski

Mater zdaj si me doubo... iščen iščen pa ne najden ge man shranjeno tisto poročilo ke so omenjene primerjave radioaktivnih odpadkov.... je pa rejsan ka so iz bolnic nizkoradioaktivni odpadki.... iz JE pa nizko in srednje radiokativni odpadki.

Kakkoli... še en zanimijvi podatek:

Po grobih ocenah proizvede 1000 MWe jedrska elektrarna približno 300 m3 nizko in srednje
radioaktivnih odpadkov in okrog 30 ton izrabljenega jedrskega goriva oziroma visoko
radioaktivnih odpadkov na leto. Za primerjavo je zanimivo vedeti, da termoelektrarna
podobne moči vsako leto proizvede 300.000 m3 pepela, ki med drugim vsebuje tudi
radioaktivne snovi in težke kovine. Za enako količino proizvedene električne energije je torej
neželeni stranski produkt termoelektrarne tisočkrat večji, skrb zanj pa neprimerno manjša, saj
večina pepela konča na površinskih deponijah in v zraku.

dupont

v primeri JE in medicine se nejde za dejansko proizvodnjo RA materiala ampak samo za emitiranje. v medicini so najbole na udari gama žarčenje in beta partikuli, to je pri radioterapijah in kemoterapijah najbole izrazito.se pa v manjšon števili z jako hitro razpolovno dobo to lejko tudi pojavi na MRI in CT. se pravi je povprečen starejši človek občutno bole izpostavleni radioaktivnomi sevanji kak pa če bi šou za en keden v indonezijo na počitnice zaj ob toj katastrofi na fukušimi.

dupont

še tou moren dodati. namen JE je zero emission.uhajanje RA materiala iz reaktorov je že tehnično nej ustrezno ker se radiaktivni delci uporabljajo za fizijo.
lidje itak gledajo na problem preveč enostransko in plastično. v biti de JE rešila samo ena stvar-nuklearna fuzija. pa nuklearke SO prihodnost in što se zdaj aktivno bori proti njin se ne zaveda kakšo škodo si dela. to je isto kak se boriti proti pšenici, torej naserejo kmeti, kruj, trgovine, pekarne in na konci tudi potrošnik, kero je cejlo zgago sprožo prek določenih napol kvalificeranih ali pa totalno neustreznih inštitucij

dupont

še za tebe dexter. tudi če številke ne kažejo v prid elektrarnan in močno upravičuvlejo pozicijo zdravstva je praktično vseeno što več odpada proizvede.važno je kak je skladiščeni zatou pa so pristojne druge veje organizacije ali struje. se pravi en japonski waste landlord je isto tak nika nej krijf za fukušimo kak je ta elektrarna nič nej kriva za delovno nesrečo ob skladiščenji odpadkov

Martina Horvat

Ne me razumeti narobe. Ne nasprotujem jedrskim elektrarnam, ker mi je jasno, da smo preveč energetsko potratna družba, da bi lahko vso potrebno energijo pridobivali iz obnovljivih virov energije, termo elektrarne so pa tako ali tako ekološka katastrofa.
Skrbi me pa to, da države v teh kriznih časih zategujejo pas tudi na področju zagotavljanja varnosti v objektih, kjer imajo opravka z radioaktivnim materialom. Ne glede na to, če gre za Klinični center Ljubljana, Fukušimo ali Krško.

Bonifacij Rumpelstilski

dupont, točno tak.... pomebno je skladiščenje. Ali.... nekoga mouti način kak se radioaktivni odpadki iz JE skladiščijo po drüjgi strani pa se sploj ne zaveda ka ga drüjge stvari dejansko bole neposredno ogrožajo in vplivajo na njegovo zdravje... tak kak v zgornjon primeri keroga san navedo.

Neverjetna je aroganca in napuh človeka..... kako nebogljeni so bili Japonci pred pol leta. Tehnološka in finančna velesila je nemočno obračala oči k skupini inženirjev in ekipam v smislu "naredite že nekaj". Malo starejši se še spomnimo havarije nad Černobilom; vsi ostali pa si oglejte kakšen dokumentarec iz mesta duhov; videli boste prazna mesta, kontaminirano prst, otroke Černobila.....
Saj ne poči pogosto (še to bi bilo potrebno!) - ampak ko poči je vse narobe. Kaj bi pomenila katastrofa nad Krškim si ne upam niti pomišljati - najverjetneje pa kontaminacijo največjega dela slovenskega ozemlja (pa še kakšnega zraven) ter finančni zlom Slovenije. Upam si trditi, da bi katastrofa takšnih razsežnosti praktično privedla Slovence pred konec eksistence. Takole BTW. - V Sloveniji so najpogostejši vetrovi jugozahodni, kar pomeni, da bi najverjetneje neslo radioktivni oblak proti SV - in ugibajte, kateri del Slovenije leži SV od Krškega.....
Ja, vsi so zatrjevali, da so njihove nuklearke izredno varne. To slišimo tudi iz Krškega. Jaz trdim le: Slovenci ne bi smeli imeti objekta, ki lahko ogrozi obstoj celega naroda. In to ni dovolj: že se pojavljajo težnje po novi nuklearki in to v državi, ki je v največjem delu potresno ogrožena, ki nima ustrezne tehnologije, ki nima surovine..... ima pa močan lobi, ki vidi le, kako bo zaslužil.
Zato se mi zdi primerjanje bolnic in nuklearke smešno. In tudi na pamet govoričenje kako potrebujemo vedno več elektrike in da bomo zato zgradili novo JE ....
Hvala bogu, da JE v Sloveniji ne bo, ker:
- večina Slovencev (po Fukušimi) ne zaupa v varnost tovrstnih tehnologij in bi na referendumu bil tovrsten poskus zavrnjen;
- v Sloveniji ne boste našli lokalnega okolja, ki bi bilo pripravljeno imeti nuklearko na svojem dvorišču (mogoče le v M. Soboti - ideja ni slaba);
- zaenkrat si Slovenija ne more (po Šoštanju) privoščiti še en tako dragi energetski objekt.
Zdaj seveda pričakujem prepričevanje, da je Slovenija brez novih nukleark praktično brez prihodnosti. In potem svizec zavije čokolado.

Profile picture for user BB Branko Boldižar

Vejpa preštite pa poslüjšajte že ednouk nekšo stvar do konca
Dünolo je pri pejči ge küjrijo niskoradioaktivni odpad kao zaščitne obleke, rokavice...

Spy

Tema je totalno bedna - že kda san prešto naslov san takoj znau ka je temo odprla paranoična Tinka (što pa drujgi?).

Buldog, Japonska je daleeeeč od finančne velesile.
Sicer pa se strinjam ka bi bila eksistenca Slovencov ogrožena, če bi v Krškon pošilo. Se pa poleg toga tudi zavedan ka so možnosti ka se to zgodi fejst male.
Znan ka te večina vas tej tezi oporekala, ampak JE Krško je dosta bole varna elekrarna kak tista v Fukošimi npr. Nej trbej biti jedrski strokovnjak ka ugotoviš to. Že sam pregled varnostnih mehanizmov pa delovanja razkrije to.

In še enok: folk je neverjetno paranoičen zadnje čase glede vsega ka se dogaja okoli nas. Pa ka eni mate resno telko časa ka se obremenjuvlete s ten?
Zaj še samo čakan ka te začali množično opuščati rabo mobitelov ker sevajo... svašta :)

Boštjan-Boko Rous

Zaprimo vse elektrarne, poderimo vse dalnovode, vso infrastrukturo in živimo kot KREMENČKOVI !

Bonifacij Rumpelstilski

Super..... zaprimo JE Krško.... napravimo 25 hidroelektrarn na Muri pa še ge.... dokončajmo 6 blok TE pa se zagiftajmo do konca. Malo se pozanijmajte kelko lidij ma težave z zdravjon pa kakšen je vpliv na ekosistem v okolici TE, pa kakše so težave v okolici JE.
"- v Sloveniji ne boste našli lokalnega okolja, ki bi bilo pripravljeno imeti nuklearko na svojem dvorišču (mogoče le v M. Soboti - ideja ni slaba);"

Ge san prlej za tou ka se v Soboti postavi nuklearka kak pa hidroelektrarne na Muri. Probleme z JE majo samo paranoiki pa paničari pa tisti kerin je nej jasno kak tej svari delujejo.

Sobochanec

@Tiiiiinnkaaaaa,
tij si naša svekla žarnicaaaaa,
tvoj dopust za nas redukcijaaaaa.

Seveda, prebivalci Fukušime so paranoiki.... dokazano. In otroci Černobila so paranoiki. Malo čujdni so že itak, potem pa še duševna bolezen.
Japonci so trdili, da so njihove JE izredno varne - ne samo Japonci, cel svet jim je verjel. Potem pa Fukušima. Mučno je bilo gledati kako največji jedrski strokovnjaki nemočno opazujejo destrukcijo jedrskega pogona.
In še: Japonska je velesila v vseh pogledih - tudi v finančnem.
Upam si trditi, da se bliža konec dobe jedrskih elektrarn. So enostavno prenevarne igračke. In takile dogodki zadevo samo pospešujejo.

dupont

dudlica tou neje rešitev zatou ka bi se te najšli posamezniki ka njin ne bi pasalo gledati v plavo nebo.ali pa loviti.ali bi jin pa enostavno na živce šli kamni pa lesene sulice. težko je živeti v družbi ge večina posameznikov razmišlja skrajno transcendentalno in z nekšin vceplenin kolektivnin subjektivizmon.

dexter trimesečno razlevanje nafte so vsi hitro pozabili čeglij bi bilo okolji lažje prebaviti rafinejrano gorivo pa nenazadnje tudi plastično embalažo kak pa na kilotone razlijane nafte kera je nej vredna nika. najležej se je boriti proti nečemu kar ne vidiš in ne poznaš. tisto za kar si neveden ali pa enostavno slejpi ka bi dojemo najbole straši.bog,satan, pa zaj v zadnjon časi tudi radioaktivni delci. sicer je neizvedljivo na interneti ali v realnosti niti en na deset lidij ne vej ka je nuklearna fizija in kak zadeva deluje. važno je ka se vseposejdi okronajo naslovi novic z RADIOAKTIVNIMI DELCI. dobro, tou te pomeni ka do radiji brez elektrike špilali ali ka? :D

najbole od vsega je pa zanimiva statistika. do zaj je blo pet najbole močni jedrskih katastrof ge se je jedro (vsaj delno) stalilo in je nastala škoda velkih razsežnosti: borax1 (eksperimentalni!), černobil, fukušima,tmi pa sl-1. na sveti je skoraj 450 aktivnih reaktorov.zanimiva statistika.mislin ka takše statistike ne dosega npr noben proizvajalec avtov glede razmerja med prodanimi in dokončno skrešejranimi avti s smrtnimi žrtvami. primerjava je skrajno bedna ali prilagojena za buldogovo malo šolo

Dupont vsaka jedrska katastrofa je katastrofa! Posledice so katastrofalne za okolje in za prebivalstvo na ožjem in širšem območju. Tvoja "primerjava" z avti je povsem neprimerna. Nihče ne more zagotoviti popolne varnosti JE elektrarn; tudi Krškega ne. Upam samo, da se nikoli ne bo zgodilo Krško. Strah me je ob sami pomisli na to. Ker potem je v Sloveniji samo še noč.

Spy

dexter, dupont - podpis.
buldog, obrno si (seveda namerno) moje besede za 180°. Neda se mi ponovno razlagati in razglabljati. San že napiso ka san ščel.
Pa še to: do tečas ka te uporabniki oz. odjemalci elektrike zaprite usta pa ne serite in ne moralizejrajte. Preštite dejstva kere sta napisala dupont pa dexter in še enok premislite, če je vaša paranoja upravičena.

Sobochanec

Jedrski skeptiki si zemte v rokou digitron  (kalkulator) na sunčno energijo, si fküp strejlite 2+2, pa se van moguče presvetli, ka ste (smo) brez nukleark v kmici.

Točno znan ka mi ščete dopovedati. Debata me spomni na neko izkušnjo izpred 20. let, ko so mi dopovedovali, da v Sloveniji nikar ne smemo zapreti umazane tovarne, ker bodo ljudje ostali brez dela. Umazana tehnologija postaja danes neetična.
Evropa bo kmalu (20, 30 let) ostala brez jedrskih elektrarn. Prvi jih bodo zaprli Skandinavci; potem Nemci; najdalj bodo zadevo vlekli Francozi. Ostali bodo sledili. Če pa se bo v Evropi zgodila jedrska nesreča večjih razsežnosti, pa bo šlo še hitreje. To je realnost. Spoštujem pa vašo zagnanost in zagovarjanje jedrske energije.
In še to: tudi take "nedolžne nesreče" odpirajo podobne debate vsepovsod. In to ne gre na roke jedrski energiji.
Tudi sam se umikam iz debate. Razumem kaj mi hočete dopovedati, a moje videnje problema je drugačno. In tudi moja vizija je drugačna. lp

Swan

Problem pri vseh teh prerekanjih kaj je boljše je v tem da svetovna poraba po energiji narašča hitreje kot je na voljo alternativnih virov energije. Ta je na koncu koncev tudi predraga in svetovna ekonomija si jo ne more še privoščiti. Teoretiki zarot bodo seveda rekli da je poceni in enostavna energija že na voljo vendar jo določeni energetski lobiji držijo v predalu, ker pač z obstoječo fajn služijo. Ob vsem tem pa vsi mi pozabljamo še na dežele v razvoju (Afrika, večji del Azije in južne Amerike) kjer o vsem tem lahko samo sanjajo. In tudi oni so del našega planeta in ne samo dvorišče na katerem pijemo pivo. Mogoče še enkrat za tebe tinka, ki si tak ekološko panična: 
www.youtube.com/watch

dupont

saj, fora alternative JE je tou ka je nega. druga fora je ka de mogla biti prekleto epohalna ka mo lejko pravli ka je JE za nas preteklost. tretje pa je cena kak si sam pravo.

članek ka ga je apachi dal gor je lepo zaključo kakši je gnesden trend - v informacijski dobi je važno biti informerani - ali z napačno ali s korektno informacijo.važno je ka si informerani. gnesden že missice laufajo po lublani ka zdignejo okoljsko zavest. kak? neman pojma.
tudi tu se vidi ka so eni informerani ampak so še vedno nevedni. prenepotrebno filozoferanje je samo pumpanje egoja pa samopromocija na interneti. eni s svojo pretirano ekološko zavestjo davlejo občutek, ka majo o velkih družbah in korporacijah kere delajo komunalno za vse nas potrošnike mnenje da so to eni navadni mastodoni keri samo teptajo naše tošline in mračijo naš um. mislin ka je sodoben povprečnež malo premali ka bi enin keri v razvoj vlagajo že desetletje in več in majo tudi za tou usposoblene kadre očito neprofesionalnost. vse alternative so do potankosti bile naštudejrane še prlej kak so tinka, buldog in podobni sploh začali zavedati da je na zemli, tak kak vse v vesolji, vse minljivo in uničljivo.

lejpi zgled van je električni avto. 2x višja cena in 10x višji stroški vzdrževanja v periodi 10 lejt. in še najbole boleče - 10x bole zamazana in neekološka proizvodnja. ali narod de šou kujpit pa makar hibrida. ker važno je DA JE! nema veze zakoj točno in če ma resno konkreten efekt...važno pač je da je, da smo navidezno del nekšoga lobija in lejko te brez slabe vesti s prston kažemo na druge, medten ka so še včeraj vsi kazali na nas.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Lokalno

Vse v Lokalno

Šport

Vse v Šport

Kronika

Vse v Kronika

Politika

Gospodarstvo

Slovenija

Scena

Svet