DESET BOŽJIH ZAPOVEDI

|

Tej temi namerno ne bom dal spremne besede.

Komentarji

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
Prozac

Vrejme se mejša - in tak se tüj njemi.

seblogger

Zakoj san nej presenečeni nad ten, ka je čriček avtor nove teme.

Nika slaboga čriček, ti njemi samo davli haha.

Dan ti en super link, ne ven če razmiš angleško, meni se je zadeva zdela izredno dobro razdelana. Vrata so ti odprta...

//swfobject plugin

/*Get the Flash Player<\/a> to see this player.<\/div>');
var params={};
var attributes={};
var flashvars = {};
params["play"]="true";
params["menu"]="true";
params["loop"]="true";
params["allowfullscreen"]="false";
swfobject.embedSWF("http://www.youtube.com/v/dM-EYjggT2U&hl=en_GB&fs=1", "flash201062914427", 370, 270, "7.0.0", false, flashvars, params, attributes);
/*]]>*/

čriček

Sem ga točno gledal predvčeraj zvečer ko sem brskal po Yu Tubi , odlična stvar.Nesam si mislo ka de kdo naleto na to, no maš dober nos seblogger.

roxio

čriček pozabil si 11-sto zapoved

11.Vzemi revnemu naivnežu in daj meni ,da bom imel še več

čriček

roxio-To je Mojzes pozabo vklesati na tabli,mogoče pa nej bilo več mesta ....

čriček

Da ne bo pomote, bok jih je na gori Sinaj  dal Mojzesu in to seveda že izklesane na ploščah.

Uroš Žižek

roko na srce, forum sobotainfo zadnje čase neje več za šteti, predvsem zaradi takšnih kak je čriček
pa brez zamere

Dani Smej

11. zapoved... obvaruj računalnik pred vnovičnim odpiranjem teme uporabnika čriček.

roxio

@uzk

Vsak ima pravico na forumu podati svojo temo ,saj zato forum je .Jaz pišem o občinah ,čriček o zapovedih ,nekdo spet išče dekle ,ki jo je nekje videl ,tretji o športu ...itd

Nevem za ostale ampak meni ,če se zdi vredno pogledam ,se nasmejim ,včasih se zgražam ....včasih pa tudi kaj napišem  ...pač ljudje smo različni in nismo istih mišljenj .Prav je da se piše o vsem mogočem tako se tudi učimo in primerjamo razmišljanja in mnenja.

čriček

Bil bi veseli ka bivsaj eden do zdaj ki spremlja ta forum, napisal kaj je slabega v teh zapovedih, ni potrebe da si veren pa da živiš po teh načelih , nihče ne sili nikogar da sprejme teh 10 zapovedi za svoje ampak nekaterim se ne da ogniti.

roxio

Sosedov Pišta mi je rekel " te pa jo mej če ščeš"  -  njegovo ženo Micko namreč ,frajla je zelo všečna  kdo si je nebi  želel.....torej  ne kršim 9-te zapovedi ?- ali pač?!

Vesna Dolšak

Nisem verna, ne verujem v te krščanske pravljice že od malega ne, ne hodim v cerkev, vsaj ne k obredom, razen v ekstremnih primerih, ko se je skoraj nemogoče temu ogniti, ampak, če bi se več ljudi vsaj približno držalo zgoraj naštetih t.i. božjih zapovedi, v resnici so pa to, vsaj od četrte naprej splošno-moralno-človeške zapovedi, potem bi bilo v naši ljubi deželici vse veliko lepše in boljše.

Attila Szabo

Čriček, želel si kritiko 10 zapovedi.
Če ste pristaš ideje, da moralo (znanje o tem, kaj je dobro in kaj ni) človek dobi od judovsko-krščanskega Boga (ali katerega koli drugega od trenutno 7000 dokumentiranih vsemogočnih bogov na svetu), ste se ujeli v dogmatizem, ki pravi, da moramo brez premisleka, aksiomatično (kar tudi Erniša in ostali teologi radi uporabljajo) sprejeti to, kar nam je bilo »razodeto« (sprejeti karkoli po razodetju nedokazanega pomeni slepo, nekritično sprejeti to nedokazano), v katero se je nek vernik slučajno rodil (če bi se uporabnik foruma »miic« rodil v Bagdadu, bi verjetno danes zagovarjal sunitsko ali šiitsko verzijo tolmačenja Korana in islamsko duhovnost – če se boš iz tega poskušal potegniti tako, da boš rekel, da se v to vero nisi rodil po slučajnosti, temveč po nekem božjem načrtu«, te čaka nepremostljivo delo dokazovanja).
Morala je kot jezik (glej npr. Marc Hauser, Steven Pinker, Frans de Waal in druge) – ima biološko in kulturno podlago, nima pa nadnaravne podlage (kot ničesar drugega nima nadnaravne podlage). Človeški jezik je kombinacija bioprograma, katerega »centra« ležita v levohemisferičnih možganskih arealih za enkodiranje/dekodiranje zvočnih podatkov (Wernickejevo in Brockovo področje – če se ta dva areala poškodujeta, pride do izpada zmožnosti govoriti ali razumeti jezik), kulturni učinek na ta bioprogram pa so (iz okoljskega jezika prejeti) parametri jezika, ki bodo določili, ali bo otrok spregovoril v mandarinski kitajščini, zulujščini ali soboški različici slovenščine. Toliko o jezikovnem znanju. Razlaga za moralno znanje je ravno taka – v možganih imamo predele, ki imajo evolucijsko korist (in tak izvor), ki odpovedo, ko pride do poškodb teh predelov (lezije, tumorji, kapi ali druge fizične poškodbe teh predelov spremenijo osebnost in moralno vrednotenje človeka tako, da ga/jo ne prepoznajo več niti lastni starši – preberite si medicinsko dokumentacijo in druge znanstvene vire).
Večina vernikov (in žal tudi nevernikov) tega znanja nima (kajti danes žal malokdo bere), ker niti krščanstvo tega znanja nima, saj niti pisci Biblije tega znanja niso imeli, ko so »ustvarjali« krščanstvo. Reči, da se brez Boga ne bi vedeli dobro obnašati, je ena najglobljih žalitev človekovega dostojanstva in univerzalne moralnosti na sploh. Morala je, kot vemo, bioprogram in ga ima vsak otrok instinktivno v sebi. Obredje in druge oblike kulturno-specifičnih obnašanj pa seveda določi kultura, v katero se posameznik slučajno rodi. Žal je glavni faktor tega kulturnega učinka na moralo religija in »sveti spisi«. Religije ali 10 zapovedi v bistvu človek ne rabi, saj so mu te zapovedi samoumevne in so jih poznali že pisci Biblije in VSE GENERACIJE PRED 10 ZAPOVEDMI in jih zato pozna vsak tudi danes, ki si 10 zapovedi nikoli ni prebral (ves ostali svet, ki ni krščanski). Če to ne bi bilo res, se človeštvo kot tako do takrat, ko je Mojzes na gori Sinaj prejel 10 zapovedi, že dolgo časa ne bi sploh obdržalo pri življenju.
Ker je ta post že kar dolg, bom zelo kratek (o podrobnostih lahko na vašo željo debatio poglobimo). Prve tri zapovedi nimajo z moralo ali etiko nobene zveze, saj temeljijo na dejstvu, da je očitno šlo za več konkurenčnih bogov, da gre za ljubosumnega Boga, ki bo preklel in hudo kaznoval četrto generacijo potomcev, če se predniki tega ne bodo držali, tudi če so živeli po 10 zapovedih. Grozi in kaznuje tiste, ki se ne držijo sabata. Grožnja, ustrahovanje in kaznovanje ni moralno in kaže na človeško delo. Če berete naslednjih 5 zapovedi V KONTEKSTU, v katerem so zapisane, spet najdem enak diskurz – nikjer ne piše, da je treba spoštovati starše, ne ubijati, ne krasti itd. zaradi tega, ker so ta dejanja SAMOUMEVNO nemoralna, temveč je treba te zapovedi ubogati zgolj zato, ker bo sicer po tebi! Sam način konteksta, kako je treba biti moralen, je skrajno nemoralen. Bog Izraelitom obljublja nagrado, in sicer deželo Kanaanitov in drugih manjvrednih ljudstev. Skrajno moralno vprašljivo je tudi, zakaj nikjer Biblija ne omenja zapovedi, da morajo tudi starši biti dobri do otrok? Ne ubijaj in Ne kadi sta univerzalni zapovedi, ki sta samoumevni VSEM svetovnim kulturam že od nekdaj (razen psihopatom). Deseta zapoved je vir nemoralne drže, ki je vzgled totalitarizmom, in sicer prepoved pomisliti na nekaj (thought crime) – kazensko je ne samo to narediti, ampak že zgolj POMISLITI na to. V bistvu je to definicija vseh TOTALITARIZMOV. Deseta zapoved ima še levičarsko kritiko. Levičarska kritika desete zapovedi je v tem, da si revni ne smejo želeti, da bi postali premožnejši in ta zapoved dejansko uniči vso željo po posnemanju in stremenju po ekonomsko boljšem blagostanju! Biblijske zgodbe o lakomnosti Izraelitov po ozemljih in devicah drugih ljudstev, katere jim ne samo dovoli, ampak tui ukaže Bog, so v diametralnem nasprotju s prepovedjo, ki jo izreka dekalog! Ravno zaradi teh osvajalskih teženj, ki si jih Izraeliti dovolijo v imenu Boga, V BIBLIJI NE NAJDEMO ZAPOVEDI o PREPOVEDI GENOCIDA, SUŽENJSTVA in SPOLNIH ZLORAB.

LP

Attila Szabo

Debata o tem, kako zakaj je religija škodljiva in kako podpihuje politično sovražni diskurz.
Zagovornik kritike religije je Christopher Hitchens, čigar knjiga God is not great-How religion poisons everything, prihaja v slovenskem prevodu k nam v septembru 2010.
Zagovornik religije je teolog Marvin Olasky, apologet.

Debata:
http://www.youtube.com/watch?v=K8hWh7MQfFA&feature=related

čriček

Durano, Predstavljaš poglede, novoateistične pozicije, torej jih razlagaš v svojem kontekstu,Krščanski svet ima razlago za vsako zapoved in to ne tako kot si jo ti opisal, preberi si knjigo ki je predstavljena v uvodo v to debato , tam boš našel obširno in strokovno razlago v sake izmed 10 božjih zapovedi. Ti pa si lahko te zapovedi predstavljaš po svoje seveda z svojimi  novoateističnimi očmi.

Attila Szabo

Čriček, podati kritiko česarkoli pomeni, da to analiziraš v kontekstu, kjer se nahaja.
Iz tega razloga je moja kritika 10 zapovedi, če si jo sploh prebral, napisana izključno v bibličnem kontekstu. Hitchensovo predavanje, če si si ga sploh ogledal, je ravnotako izključno ob branju citatov iz Biblije. Razlage so v bibličnem kontekstu. Vabljen k ogledu.
Ljudje teh tekstov ne poznajo, kajti kdo pa bere Biblijo razen nekaterih posameznikov. Namesto, da mi daš nepravilen in to tematiko ignorirajoči odgovor, te vseeno vabim, da podebatirava/podebatiramo.

čriček

Nekje si zapisal, sem fan ateizma, nisem pa fanatičen.Kolumne v Delu ,Vestniku, Integralu, ja tvoje kolumne gredo samo v eno smer, si zastopnik tega gibanja, katerih podobnih je po svetu ogromno,  te debate v forumu  o 10 b. z.apovedi se bodo vlekle v nedogled zato s tabo ne bom debatiral, ker  si fan ene struje  katere ne jemam resno.Tvoje razlage skleneš vedno sebi v prid in tako ne moreš debatirati.

Attila Szabo

Apologet se je malce ustrašil kot vidim. Argument, da se debata "zavleče", pa je v najboljšem primeru poskus, kako se ne soočiti z nekom, ki ve, o čem govori.
Malo mi vseeno raztolmači vsebino tiste knjigice o 10 zapovedih. Res me zanima. Če si goreč vernik in jo reklamiraš, si jo sigurno vsaj trikrat prebral. Morda pa boš rekel, da si jo bomo morali prej kupiti? Religija se zna dobro prodajat, to vemo vsi.
Kako veš, da ne morem debatirati? Že tretjič te vabim. Za sabo imam nekaj kilometraže debat in priznam, da deluje zastrašujoče. Ampak če je Bog na tvoji strani, kaj hudega pa se ti lahko zgodi?

čriček

Malo mi vseeno raztolmači vsebino tiste knjigice o 10 zapovedih.Durano@Knjige ne reklamiran, prav zato ti jo priporočam v njej je razlaga že prej opisanega.Je iztočnica za razlago v domače namene.Čeprav ne dvomim v tvojo strokovnost , pa določene stvari razlagaš v duho fanatizma, seveda novoateističnega, te razlage tvojih fanatikov lahko spremljaš in komentiraš  sam v svojih fanatičnih kolumnah .

Attila Szabo

Hvala ti za lepe besede in ad homineme, dragi čriček, ki kar žariš od ponižnosti in nesebične krščanske ljubezni. Dokazal si to, kar sem sam hotel pokazati. Res si narejen po božji podobi!

čriček

Mene božja podoba kak krščana vzgojenega v tem duhu in tako tudi živim, ne moti po pravici povedano sem ponosen na to, bolj me moti tvoj fanatizem, čeprav imaš pravico do njega.

mile82

Či me spomin ne vara (neda se mi tou iti preverjat), v stari zavezi piše, ka je Mojzes šou na Goro Sinaj, ge njemi je bog dal tej zapovedi. V času njegove odsotnosti so židje začnole slaviti zlato *žaljiva vsebina je bila odstranjena*. Gda je Mojzes tou vido jih je raztriro..mislin ka moja kratka obnova tej zgodbe drži....
In zaj se lejko pitamo.. Ali je Mojzesu zapovedi dal bog?? Na kakši način njemi je tou dal?......Ali je pa mogoče Mojzes fejst dobro premislo, pa napravo  zapovedi na način, ka de lejko njihova družba funkcionejrala?? Se pravi, ka je na osnovi vere enostavno zmanipulejro z lidmi.. Mislin, ka je ta druga različica bole verjetna, čeprav nemren nikak mimo toga, ka nebi dal vsaj nekši odstotek prvi opciji. 
Moren te Durano neka popraviti. Deseta zapoved "Ne želi svojega bližnjega blaga" je v ćasi mojzesa nej bila napisana v takšnon kontekste, kak si ga ti predstavo. Či malo preveriš, boš vido, ka je takratna židovska družbena ureditev bila fejst zanimiva. Bogatunov je nej bilo, ker so si na vsakih 30 let( lejko je tude 20 let, nej san v tou 100% prepričani) na novo talali posestva. S ten so preprečili, ka bi se nešče preveč obagatil, oziroma praveč osiromašil. Ta zapoved je bila napisana v konteksti "ne boj nevoščeni soside, či je njegov kunj hitrejši" in nej  v smisli "či nemaš nika, boj s ten zadovolen, pa fejst moli ka boš te prišo v nebesa". Za poznejši čas se strinjan, ka je Cerkev tou zapoved grdo zlorabila.
Mojzes, Jezus, Mohamed...vsi ti lidje so bili nadpovprečno razgledani pa fejst premišleni. Za moje pojme fejst dobri filozofi. Njihovi nauki nan 99% procentaj ne povejo nika slaboga. Mohamed je npr. prepovedo svinjsko meso. Za tisti čas genialna ideja. Gda smo po evropi meli kugo pa ostale bolezni, so tan doj nej meli skoraj nič od toga. Ne zavajajo nas. Zavajajo nas edino lidje, keri so pisali stvari za njimi, in si njihova razmišljanja spreobrnili v lastno korist... Pitamo se lejko edino, ka je bila motivacija Jezusi, Mohamedi... Ka se Jezusa tiče, nekših teženj po bogastvi, slavi nej je mel.Sklepan tou po ton, ka so njemi ponudile židovsko krono pa jo je zvrno. Torej je verjetno rejsan mel težnjo, ka bi svejt bil boukši, lepši. Zaj či za ten stoji Bog, je pa preveč filozofsko vprašanje. Tou či Bog je ali nej, pa nevej nišče.. Niti Durano (malo se hecan)... Mogoče je primer Mohameda malo bole zanimivi. On je pa bil "bog i batina" po domače povedano. Tu se je po moje šlo tude za oblast... Podobno tudi za 10 zapovedi nemo nigdar točno znali vzroka, zakoj so bile napisane. Lejko pa fajn predebatejramo o ton.
Čričkove teme se mi čiduže bole vidijo.. 
Še bi kaj napiso, samo de post vači predugi...

čriček

Dve razlagi sta  koko so nastale table 10 božjih zapovedi , tudi sam si teško razlagam ti dve razlagi vendar je bistvo v samih zapovedih.Nova zaveza se dopolnjuje z staro in tak so zgleda priredili Novo zavezo starejši vendar primerno sedanjemu oz tedanjemu pogledu na verovanje.Mile82 , vsi mate-mo   pravico pisati kolko želite, zato je forum.

čriček

Durano- te razlage tvojega fanatičnega vodje za katerim se skrivaš in ne upaš priznati da si na vse kriplje prizadevaš da bi jih uveljavil v Slovenskem prostoru, me spominjajo na ene od manjših razlagalcev božje besede  ki v Murski Soboti vneto hodijo v parih po ulicah, blokih in domačijah, ter vneto vsiljujejo svoje nauke in vero,in to zakaj, ker ko se jim pridružiš več ni izhoda tudi premoženje si prilastijo, pakaj bom razlago, fanatik je fanatik.

Glupi Glupan

Religijia bi lejko bijla ena čisto super stvar! Sasmo či ne bi bilou vernikov.....

Attila Szabo

Čriček, iz tebe veje toliko neznanja, da sploh ne vem, kje naj začnem in ali se mi to sploh še splača narediti. Fanatik in veliki vodja sta izraza, ki v ateizmu in njegovem načinu diskurza ne obstajata, saj ateizem ni religija, ideologija, dogma, program ali karkoli drugega. Sta diametralno nasprotna izraza ateistu, za katerega je značilno, da ga ni strah se podati v golo razumno razmišljanje z dvomom na podlagi logike in znanstvenih dognanj/dokaznim gradivom. Ne obstaja veliki vodja in nikoli ga ni bilo, temveč je vsak razmišljujoči človek sam zase in razmišlja s svojim neodvisnim bitom in se naslanja na realizem, znanstvene dokaze, empirična gradiva, zdravo skepso in razum. Vsega tega seveda vneti vernik ni sposoben, saj je ravno on tisti, za katerega sta značilna zgoraj omenjena izraza in je sam lutka velikega vodje - Alaha, Jehove, Baala, Ištarja, Zevsa itd. Očitno sem te toliko zmedel, da mešaš osnovne pojme in še bolj toneš v posmeh in nevednost. Zato bom morda jaz tisti, ki bo moral razmislit, ali si zmožen kakršnekoli resne debate.
Knjige, ki jih bere vsak razmišljajoči človek, in jih korajžnim, neodvisnim, racionalnim ljudem toplo priporočam v branje, so:
Sam Harris: The End of Faith - Religion, terror, and the future of reason
Richard Dawkins: The God Delusion (imamo jo v slovenskem prevodu Bog kot zabloda)
Daniel Dennett: Breaking the Spell - Religion as a natural phenomenon
Pascal Boyer: Religion Explained - The evolutionary origins of religious thought
Vsaka boljša enciklopedija verstev sveta - na svetu obstaja in je obstajalo več desettisoč religij in bogov, ki je vsak zase trdil, da je edini in večni in vsemogoč in odrešujoč, zato krščanstvo ni nič posebnega, je zgolj kapljica v morju mitoloških pravljic za lajšanje muk v življenju
Victor Stenger: "God - The failed hypothesis"
David Mills: "The Atheist Universe"
Christopher Hitchens: "God is not great - How religion poisons everything" (prihaja v septembru v slovenskem prevodu)
Michel Onfray: "In Defense of Atheism"
J. Paulos: "Irreligion - A mathematician explains why the arguments for God just don't add up"
Članki filozofov (NIetzsche, Russell, Dennett itd.)
P.B. Shelley: "The necessity of atheism"
C. Kimball: "When religion becomes evil"
T. Paine: "The age of reason"
S. Žižek: "Nasilje" in "On belief"
I. Warraq: "Why I am not a Muslim"
in mnogo drugih.

seblogger

čriček, zakoj mislš ka si ti kristjan? Zato, ker je to vero glij tak nekdo vsilil tvojin prednikon, keri so nej bili kristjani in so jo tvoji predniki prenesli na tebe. Oz jih je nešče "prepričal" v njo, tako ali drugače, mogoče na silo mogoče ne. Tak kak tebe zdaj prepričujejo tej pari po ulicah MS. Samo gnes je to zajebano delati, ker obstaja časopis, radio, knjige, tv, internet in se informacije širijo s svetlobno hitrostjo, narod je kelko telko izobraženi, ozaveščeni, informirani itd (zemlja je okrogla, čarovnic nega, zemlja je nej središče vesolja, strela in grom nista kazen od boga) in naroda se ne da več napizditi karkoli. Zdaj se pa deni 2000 let v preteklost, ge je že sveča bila luksuz, pa pride tej par do tebej in ti razodene resnico...

Si se mogoče pito kdaj, kak je vesoljna Cerkev prišla do svojega premoženja ter kelko zlata in ostaloga bogastva (zemljišča, nepremičnine, umetnine) so si nagrabili skozi stoletja in na kakšen način so prišli do le tega? Na pošten način ziher nej. Mislin, ka mi niti nej trbej naštevati (od odpustkov pa prodaje titul in blagoslovov, križarskih vojn,do tega ka so določeni ljudje bili prisiljeni dedovati cerkvi in teh je nej bilo malo, suženjstva, zaplemb premoženja itd). Zato je gnes Vatikan ena najbogatejših držav na svetu.

Kelko san ges razmo biblijo, da san jo čito, je Jezus ovin mešetaron vsen obrno mize in stole in jih izgnal iz templja, ker so tam kupčkali z denarjem. Moralni nauk te zgodbe še razmin, ne razmin pa, kak je kasneje ta ista institucija, kera "si je dodelila monopol na trženje Jezusa" delala in še vedno dela ravno to, čemur je on nasprotoval. Grabi si bogastvo. Mir s teboj.

čriček

Christopher Hitchens Eric , je v prvi vrsti pisatelj in publicist ter vodja  novega ateizma in  on lahko razlaka teh deset zapovedi na svoj prikrojeni način kak njemi odgovarja ,zgodovine in dejstev pa ne more zanikati ,zato je po mojem naivnež.

čriček

Seblogger- Kaj ti n aj napišem v odgovor, ali si je črnec kriv da ni bele polti? verjame v to da ni poti nazaj da bi postal bele polti, tudi jaz imam tako prepričanje , upam da me razumeš.In še nekaj , neki kolega vojak ki je služboval v Avganistanu , se je ob umirajočem prijatelju Američanu spraševal zakaj vendar cel čas kliče na pomoč svojega boga, takrat je od kolegov izvedel da je to edini kolega in rešitelj večina Američanov, in to je edina resnica.

Sobochanec

Ma koje zapouvedi, drek na smeteni.

Cerkev pa religija pa popouvske smernice so najvjkša pokvarjenost na našon planeti.
Še dobro, ka sakši od ovih 7000 deklarejranih bogouvskih dildojov nema zadosta ofčic, ka bi lejko rašo svejt pa vojne gor vužigo.

Pussy Galore

1. zapoved ni pravilno razlagana - rekel je "ne imej nobenega drugega boga pred mano" oz. ne veruj v nobenega drugega boga ampak samo mene.
Torej so drugi bogovi, vendar, če jih boš postavljal v ospredje, boš od tega enega "kaznovan". V času Jezusa so ljudje še verovali v druge bogove. Vsak bog je bil dober za nekaj.
Stvar posameznika je, v kar bo verjel, da pa nekdo poskuša nekomu vsiliti neko vero pa lahko primerjamo s posilstvom.

en_pojeb

črikeč, glij ti se vupaš obsojate jehove priče (ale na koga kole je to letelo). vejpa ste pravzaprav pripadnike bratskeh oranizacij kere se razlikujejo samo v minimalne interpretacije in načine doseganja svojeh ciljev.

vsi mi smo strpne do tebe pa tvojeh krščanskeh tem, ti pa neboš do bratov v veri strpen. nika so te nej navčile...

Pussy Galore

čriček
30. 7. 2010

ob 13:37
"Christopher Hitchens Eric , je v prvi vrsti pisatelj in publicist ter vodja  novega ateizma in  on lahko razlaka teh deset zapovedi na svoj prikrojeni način kak njemi odgovarja ,zgodovine in dejstev pa ne more zanikati ,zato je po mojem naivnež."

Dragi čriček, ti še vedno očitno nisi ugotovil, da je prvi, ki je sploh začel krojiti po svoje "10 zapovedi" tisti, ki je začel z krščanstvom. To kar je Jezus učil, ne bo vedel nihče, ker se že več kot 2000 let ljudje učijo tega, kar si je cerkev prikrojila. Najprej se malo pozanimaj poteka in zgodovine cerkve, pa potem podajaj take butaste izjave, češ, da si en učeni človek prikrojuje večtisočletno laž.
V prvi vrsti začni z čist simpl čtivi, kot so Dan Brown - kjer ni čisto nobenih strokovnih izrazov, da jih ne bi razumel navaden človek. Čtiva, ki jih priporoča Durano so verjetno malo pretežka za tebe. Dan Brown, pa ti lepo v njegovih knjigah razloži, kaj si je cerkev prikrojila in ima neizpodbitne dokaze - zgodovino (z začetkom pri simbolih itd.)

čriček

Za Harō Kiti-@Dragi čriček, ti še vedno očitno nisi ugotovil, da je prvi, ki je sploh začel krojiti po svoje "10 zapovedi" tisti, ki je začel z krščanstvom. To kar je Jezus učil, ne bo vedel nihče, ker se že več kot 2000 let ljudje učijo tega, kar si je cerkev prikrojila. Najprej se malo pozanimaj poteka in zgodovine cerkve, pa potem podajaj take butaste izjave, češ, da si en učeni človek prikrojuje večtisočletno laž...........ZA tem kar sem zapisal stojim  ,10 božjih zapovedi so samo ene in bodo v tej obliki tudi ostale ,kak si jih gdo predstavlja in po svoje kroji , pa je njegova stvar,laži vam trosijo  novodobni ateisti z zgoraj opisanim razlagalcem, kot je naprimer Eric.

manhunter05

čakaj, durano, tij s tvojimi literaturami lejko riti brijšeš. so lejko tak resnične ali pa zlagane kak je literatura verujočih. tak ka, zaj ka vö z rokava trojsiš naslove pa pisce, ne pomeni ka majo vsi tij modeli na konci praf.

Pussy Galore

kaj čriček ti ni jasno...odgovoril pa še vedno nisi. Nimam opranih možganov, ker lahko povem, da ne verujem niti v eno niti v drugo..se približujem stvari z zgodovinske strani. Ti pa v nasprotju deluješ bolj kot en fanatik, ki želi na vsak način prepričati ljudi, da je treba verovati in se držati 10 zapovedi, pa še kaj drugega.

manhunter05

Haro Kiti
durano je potem takšem tudi fanatik, velik! se strinjaš?

čriček

Harō Kiti--tu sam te čako ka se izjasniš, jas sem svojo vero potrdil , preberi si sam uvod oz odprtje teme in si preberi kaj sem zapisal , takrat ti bo vse jasno.Koliko je zgodovinarja v tebi ne vem, vendar si zapomni eno ......zgodovine se ne da pretvarjati.

Pussy Galore

čriček - lahko pa jo prirejaš! To pa je velika razlika. Obstajajo 3 različice 10 zapovedi, in se zelo razlikujejo - iz tega lahko sklepaš, da sta 2 sigurno prirejeni. Ampak kateri??
manhunter05 - ja, je. Durano že malo preveč fanatično vsiljuje ateizem ljudem.
Je pa dejstvo, da boš globokega vernika le težko prepričal v nasprotje njegovega verovanja.

čriček

Harō Kiti- saj vidiš ka me razmiš , vem ka je več različic zapovedi s tem ka je original v prvih nekaj zapovedih malo drugačnih , ta različica  ki je sedaj v uporabi je pač narejena za današnje razmere, vsaj jaz jo tak razumem, tudi biblija ja stare pa nove zaveze , zakoj , pri verouki nam je bilo povedano ka je pač prirejena razmeram v novi dobi, upam ka sem to dobro napisal , tak ka vem kakšen je original  10 zapovedi .

Pussy Galore

ja no vidiš, je prirejena!!!. to pomeni, da je lahko tudi zlagana. Ne moreš biti čisto siguren v točnost. Prirejena pa je v tem smislu, da pritegne čimveč vernikov. Kar je spet posiljevanje ljudi. Poleg tega, da so jim kurili knjige, ki niso razpečevale miselnosti cerkve, so jih pobijali...(kaj ne pravi biblija, da ne ubijaj??). Samo krščanstvo ima v svojih naukih toliko kontraindikacij, da se res lahko sprašuješ, kaj bi verjel in kaj ne, kaj je laž in kaj je resnica. Slednje pa lahko najde vsakdo sam v sebi.

čriček

To bi naj bil original , seveda ka je druga novejša prirejena, tak je naj si vsak sam ustvari svoje mnenje ,mene moti dosti stvari vendar zopet ne tak ka bi nujno  izpodbijal zgodovino. Resnica ima več oči .Harō Kiti@

čriček

Administratorje prosim za izbris spodnjega podvojenega besedila,hvala.

Pussy Galore

1. ne imej drugih bogov poleg mene. Jaz sem ljubosumen bog. (kaj ne pove, da obstajajo drugi bogovi, vendar časti samo njega??)
4. sobotni dan izvira iz časov paganizma. (sabbat) - festivali segajo v čase keltskih in germanskih praznovanj, ko so častili enakonočje.
6. ne ubijaj (kaj je cerkev počela, ko je vsiljevala svojo vero?); v Ex. 32:27; Sam. 6:19; 15:2,3; Num. 15:36 pa pravi čisto drugače?? www.borndigital.com/tcont.htm
7. ne prešuštvuj! - v današnjem svetu delajo duhovniki ravno nasprotno - še malo pa bodo to zapoved priredili spet po svoje.
8. ne kradi! - že od začetka cerkev kot ustanova sama krade - od kod ji le tako bogastvo.
Cerkev je skozi zgodovino sama ustvarjala nasprotje tem zapovedim, ko je ravnala drugače. Kako lahko še sploh verjameš ve te zapovedi, če se jih tisti, ki jih učijo sami ne držijo??
Upam pa, da se ti, ki se trdno oklepaš teh zapovedi, tudi teh zapovedi držiš.

čriček

Glej Harō Kiti--- v prvi vrsti verjamem v svojega boga , drugo mi ni važno ,motijo me stvari ki se dogajajo v cerkvi in sami duhovščini , vendar je to že druga tema , prosim da razumeš da je verjeti v boga eno ,drugo pa je cerkev kot ustanova ,tudi sam sem razočaran nad dogajanji v njej .

Pussy Galore

to ti čisto verjamem, ne razumem pa, kako lahko imaš zaupanje njihovim naukom, če so sami nezaupljivi ljudje. Kako lahko verjameš, da je to, kar naj bi učili, tudi resnica. Ne vem, če se izražam tako, da me razumeš. Seveda je teh 10 zapovedi iz samega začetka krščanstva, ampak, že na samem začetku so ravnali v samem nasprotju z nauki. V realnem pogledu bi moralo človeku upasti zaupanje v same zapovedi, že samo zato, ker ne moreš vedeti, če so resnične oz. če izražajo njegove resnične zahteve.

marko režonja

verjamem v boga, ne verjamem pa v cerkev! Cerkev je le podjetje, nič drugega...vsaj danes

seblogger

Še eno moje vprašanje, kak neverujočega človeka, tak laično mo pito, ker san ges nej načitani kak Durano, ampak moja vprašanja in dvomi izvirajo bole iz skepse pa recimo temu, logičnoga mišljenja, ker kontradiktornosti je mnogo preveč že v sami bibliji. Recimo, da bog obstaja. Recimo, da je Mojzesu dal tistih 10 zapovedi. Glede na to, ka je bog ustvaril vse kar obstaja, lejko predvidevamo ka je popolno "bitje," nezmotljv in nadnaraven, vse je dobro premišljeno, vse je z razlogom.

@čriček: ta različica  ki je sedaj v uporabi je pač narejena za današnje razmere, vsaj jaz jo tak razumem, tudi biblija ja stare pa nove zaveze , zakoj , pri verouki nam je bilo povedano ka je pač prirejena razmeram v novi dobi, upam ka sem to dobro napisal , tak ka vem kakšen je original  10 zapovedi.

Zdaj pa me zanima tvoje razmišljanje tak laično, če je bog in če je popoln, nezmotljiv, vse je planirano itd zakoj je njegovih 10 originalnih zapovedi potrebno prirejati novin razmeran? In kdo ma to pravico, ka jih prireja, če jih je ustvaril sam bog? Ali pa mogoče nucamo odrešenika cca vsakih 2000 let ka nas malo updejta? Glede na to, ka je napredek zadnjih let dokaj velik, de trbelo 10 zapovedi updejtati na 20 let počasi. Če malo premislin, to niti ne bi bilo slabo.

Pa še eno vprašanje glede 2. zapovedi. Kak si predstavljaš vso umetnost srednjoga veka pa tudi današnjo, ki upodablja jezusa, marijo, zadnje večerje itd. Poleg seveda toga, ka je bog ljubosumen in de preklel 4 generacije, ma vas pa istočasno rad. Torej se ti zdi na tej zapovedi kaj motečoga?

Ker san nej obiskoval verouka, me zanima ka so vas učili glede tega in če ste debatirali kaj na to temo ipd teme sploh. Hvala.

čriček

Seblogger-telko vsega si mi zastavo ka upam ka boš razmo moje odgovore.Vera se prenaša iz roda v rod tak je tuj prinas , bog ali jezus, če bi bil rojen v kateri drugi zahodni državi ,bi morda verjel ali ne v kaj drugega , zakaj prav on ?ne vem  je to volja staršev ,je , je to sedaj tudi moja volja, je, ne morem brez te misli da ne bi bil verujoč, so mi to vcepili v glavo,ja,,bi bila razlika če nebi verjel v boga, ja,tedaj bi me zanimalo kako v nekaj ali nekoga sprejeti za svojega boga ali voditelja. Nič ni narobe ča si ateist , važno je kaj te vodi v življenju ,tvoja pot je važna dobra dela, odnos do soljudi trpečih, siromašnih, ,Pri verouku smo dosti debatirali posebno v mladinskem, po osnovni šoli pa verjemi mi da bolj o stvareh ki so se tikale nas v povezavi z bogom in odraščanjem , osnovno šolski pa ima svoje stopnje in tam te učijo vse te podrobnosti od  celotne jezusove poti in rojstva dalje, pomptem pa vsako leto več in več , isto kot sedaj  morda še sedaj več-Zakaj so priredili 10 zapovedi sem že zapisal , če je bog popoln in nezmotljiv , nevem  ker  je zato ,bog, in zato bi to moral vprašati njega....Marija,  je pač svetnica in je ustrezno temu tudi čaščena, pa naj bo dovolj a danes.

miic miic

Ne morem razumeti, zakaj je vernik (človek, ki veruje v Jezusa in njegove nauke denimo) takoj označen za fanatika!? Se pravi, če nekdo veruje v Boga to takoj pomeni, da ima oprane možgane?? Po mojem mnenju je islam edina vera z ''pravimi'' fanatiki, ki si se pripravljeni razstreliti za vsako drobnarijo, ki jim ni po godu. Prepričan sem, da krščanska vera v tem pogledu ni niti bluzi islamu! Hvala bogu...

Če celostno pogledamo 10 božjih zapovedi... se vam dejansko zdi, da je neko splošno vodilo zrešeno? Mislim, da je univerzalno sporočilo čisto jasno razumljivo in ni treba prebrati 100 knjig, da bi razumel določene osnove. Mislim, da prebrane knjige ne morejo biti merilo o znanju nekoga... In tu se pojavlja vprašanje: Kdo ima zdaj oprane možgane? Nek povprečen vernik, ki gre enkrat na mesec k maši, da si ''spočije'' dušo ali pa neki načitanec, ki bere samo knjige, katere so napisane, da načrtno rušijo in blatijo vero (predvsem katoliško). Knjige ne perejo možganov??? To se mi zdi zadnje čase nakako popularno. Če poveš, da je RKC največji drek na svetu si ĐEK!

Harō Kiti, Zanimive argumente imaš no. Nekje si zapisala nekaj v smislu: zakaj bi se pa sama držala nekaj, česar se še sama cerkev in duhovščina ne drži. Ta argument je nesmiseln! Enako beden šolski primer je, kot če bi povedal: Če je on lahko ubil človeka ga lahko tudi jaz! Če se on ne drži pravil se tudi meni ni treba...

Škoda je edino, da peščica duhovnikov RKC (pedofilija...) meče slabo na celotno cerkev in potem to vse takoj poslošite ter zaženete vik in krik. Zakaj enostavno ne morete pustiti vernikom, da ostanejo še naprej verni in jih vedno prepričujete, da živijo v zmoti, zablodi... ???

Za konec pa, da se razumemo: Nisem noben verski fanatik, ne hodim k maši, Bog me ne omejuje... Veren sem le ''formalno'' - krst itd.

Aja pa upam, da lahko sodelujem v debati, glede na to, da nisem prebral nobene izmed naštetih knjig in zato ker knjig dejansko sploh ne berem  

Pussy Galore

čriček 30. 7. 2010 ob 20:17 Harō Kiti---Ali ti verjameš učiteljem da so te učili po resnici, to je pravilno vprašanje.
Ja to pa je res neumestno vprašanje. Ne moreš ti primerjati prirejenih cerkvenih zgodb in šole. V šoli so nas učili, pa še vedno učijo zgodovino, biologijo, ki pa se v nasprotju z 2000 let staro "resnico" cerkve iz leta v leto spreminja, v skladu z dognanji zgodovinarjev, biologov itd. edina snov, ki se ni spremenila v 2000 letih in ki se samo nadgrajuje je univerzalni jezik - matematika.
Pa še tista izjava o devici Mariji - veš, da ta osebnost izhaja iz verovanj starega Egipta, kjer so častili Izido kot mati in ženo, kot boginjo narave in magičnega. Prikazovali so jo kot okronano devico z otrokom v naročju. Rodila je (na veliko noč) sina Horusa.

Pussy Galore

@ miic - samo krščanstvo je skozi zgodovino zakrivilo dosti več smrti kot islam.
Harō Kiti, Zanimive argumente imaš no. Nekje si zapisala nekaj v smislu: zakaj bi se pa sama držala nekaj, česar se še sama cerkev in duhovščina ne drži. Ta argument je nesmiseln! Enako beden šolski primer je, kot če bi povedal: Če je on lahko ubil človeka ga lahko tudi jaz! Če se on ne drži pravil se tudi meni ni treba...
Vseeno pa imaš v neki meri prav. Vendarle pa - morilec te ne bo na vsak način prepričeval, da je njegovo prepričanje pravilno - cerkev pa že skozi stotine let dela ravno to. (Križarske vojne, inkvizicija - posebna institucija cerkve za zatiranje herezije...)
Je pa res, vernikom, naj pustimo da verujejo, vendar le pod pogojem, da nas verniki ne prepričujejo, da je njihovo verovanje edino pravilno, in da bi se ga vsi mogli oprijeti. Saj enako v bistvu velja za nevernike.  Da pa se cerkev vmešava v vse mogoče zadeve, je pa dejstvo. Zato pa se mi tudi zdi resnična neumnost, da bi v šolah uvedli verouk - kjer mi nihče ne more zagotoviti, da bi v krščanskem svetu kršanstvo ne imelo poseben poudarek, ostale religije pa bi bile zatirane.

Pussy Galore

čriček ti očitno nočeš in nočeš razumeti. Vem kdo je Marija. Ampak ti ne veš od kod ikona Marije izvira, ali pa nočeš vedeti. Bom raje zaključila, kot pa da se ta debata razvije v neumen prepir, ki traja že par tisočletij, pa vse v imenu vere ali pa nevere.

miic miic

Harō Kiti  Skozi zgodovino res, vendar je islam na dobri poti da jih prehiti. Sicer pa so to bili drugačni časi (časi križarskih vojn), v katerih so se tako rekoč vsi spori reševali z vojnami. Diplomacija je bila v tistih časih zanemarjena in če se spor ne rešuje z diplomacijo se mora z vojno - logično.
Kaj bi naj pomenil tvoj prvi stavek? Podporo islamu?    Sam sem prepričan, da je islam mnogo bolj gnila vera kot vse ostale skupaj. Sicer si pa ženska in nikoli nisem razumel kako lahko neka ženska zagovarja islam (ok, saj ne rečem, da ga ti zagovarjaš). Ženske v večjem delu islamskega sveta živijo slabše kot psi...

Sem pa tudi sam proti vmešavanju cerkve v državo prav tako sem proti verouku v šolah. Vendar verjami da verouk v šolah ne bo uveden, ker je v ustavi zapisano da je cerkev ločena od države in bi ustavno sodišče tak predlog zakona gladko zavrnilo...

LP

čriček

Harō Kiti@ ---s tabo ne bom več polemiziral ker imaš pomešane pojme, in kup verskega neznanja , se  razume, krščanskega.

Dejan Sbul

Pozdravljeni,
glede debate o 10 božjih zapovedi, bi vam predlagal, da si preberete knjigo od Alojz Ihan, Deset božjih zapovedi.
Nekaj izvlečkov iz knjige:
Interpretacija verskih resnic je nasploh eden poglavitnih problemov, ki danes prizadevajo religioznost. Krščanstvo je v osnovi mediteranska religija, polna čudovitih napotkov, metafor, približkov, usmeritev, iz katerih mediteransko širok človek uspešno oblikuje svojo duhovnost in si pri tem bistveno ne otežuje vsakdanjega življenja. V severnejših krajih, kjer ljudje nimamo več mediteranske domišljije, bi nas Cerkev pravzaprav morala nenehno opozarjati, naj se (glede na originalni izvor krščanske religije) ne obnašamo tako trdo, nesproščeno in pravniško zateženo, ko gre za Boga in naš odnos do verskih resnic. Na žalost pa se osebna zateženost, ki smo jo v podalpskih dolinah tako in tako vsi polni, pogosto stopnjuje še s pretirano zateženim odnosom Cerkve do njenih verskih resnic. In tako je človek, še preden se prav zave življenja, že domala brezupen grešnik in mu preostane le še globoka pokora, do konca življenja. Lahko pa se preprosto odreče religioznosti, čeprav s tem seveda tudi marsikaj izgubi.
Po drugi strani pa so človeški sklepi, ogrnjeni z božanskim plaščem, tudi zelo lahka tarča vseh, ki iz lastnega interesa ali pa iz čistega veselja nasprotujejo cerkvenim interesom ali cerkvenemu nauku. Tako se vrnejo"božji spopadi", v katerih Božji privrženci pogosto s pretirano samozavestjo ogrinjajo svoje lastne (nepopolne in negotove) misli z Božjim imenom, nasprotniki, pa te iste negotove človeške misli pobijajo in se jim pri tem samozavestno zdi, da zanikujejo in pobijejo Boga. Na koncu takih spopadov seveda sploh ni pomembno, katera stran je bila v posamezni razpravi uspešnejša, usodnejše je dejstvo, da sta obe izrabljali Božje ime kot poligon za človeške spopade. Ki imajo v ozadju največkrat še bolj človeške interese. V takiih spopadih zanesljivo izgublja le Bog, ker se mora nenehno umikati z bojišča, ki ga vedno bolj zasedajo goreči borci. (str. 25)
Edini končni sodnik je Bog in njegove sodbe ne pozna noben človek-tudi ko gre za sodbo o človekovih lastnih delih. Zato karkoli že človek stori, ne more nič storiti tako dobro, da bi svoje delo razglašal za edini in končni kriterij sebi ali celo vsem drugim. Nihče namreč zares ne pozna celotne slike, razen Boga.(str. 21)

Vesna Dolšak

Meni se zdi, da je vse to dokazovanje en drugemu, kdo ima prav, Sizifovo delo. Eni rinete skalo v hrib, drugi jo pa potem porinejo dol ... in vse znova. Ampak - pomembno je, da debata teče. Samo ne se pobit, prosim. :)
Prav zanimivo je brat ene in druge. Približno poznam Sveto pismo, z ostalo navlako si ne polnim glave in en delam skrbi. Okvirno poznam tudi ostale verovanja in vere, v podrobnosti nobene, ker me tako daleč to ne zanima.
Nekdo veruje v Boga in Marijo, en drugi v Alaha in spet nekdo v enega tretjega, četrtega ... ali kerega že boga. Nekateri verujemo v sebe, eni pa v nič. In vsak ima svoj prav. Kakor pač gledaš na zadeve. Če komu vera prinaša tolažbo, neko zadoščenje ali kakor koli kaj pozitivnega, je vse OK. Ko pa vera postane prisila, navada ... potem je pa to ena velika neumnost. Moje skromno mnenje pač.
Durano se verskih zadev, prav tako ne-verskih, pač loteva na čisto "znanstvene" načine. Prebral je - po moje - ogromno literature na to temo, ker ga očitno zadeve zanimajo. Čriček pa se loteva vere na spet "drugačen" način. Po čričkovo. :)
Kdo je bila Marija in kdo ni bila? Poznam kar nekaj Marij. No, moram jih izprašat, kera je prava, upam, da bo priznala, če ne ... bo joj. Malo heca.
Po moje so vse skupaj le legende in zgodbe, ki jim nekateri bolj, drugi manj verjamejo. Pravljice imam načeloma rada, legende in zgodbe in basni prav tako, zato me načeloma tudi zgodbe o bogu, Jezusu, Mariji, Jožefu, Alahu, Hare Krišni ... in ostalih zanimajo. Zame so vse to le zgodbe, s katerimi nekatere inštitucije držijo skupine, množice ljudi v "čredah", s katerimi poskušajo manipulirati. Ampak to je le moje mnenje, nič posebnega, ker ima pač vsak pravico do svojega.

Pussy Galore

10 zapovedi je prirejena kopija Egipčanske knjige mrtvih (Mojzes jih je prejel kot kamnite plošče/ egipčani so klesali v kamen). Napisana naj bi bila okoli 2300 pr.n.št., medtem, ko naj bi Mojzes prejel 10 zapovedi nekje 1513 pr.n.št., po novejših študijah celo 100 let pozneje. Razen prvih dveh zapovedi najdemo vsa moralna načela v hebrejski bibliji, katera je napisana tudi v egipčanskih hieroglifih.
Poglavje 125 iz omenjene knjige:

Glej, sem prišel do tebe. Prinesel sem ti resnico, greh sem za tebe odvrgel. Proti nikomur nisem grešil.
Nisem zlorabljal ljudi. Nisem storil slabega namesto pravičnosti. 
Nisem blatil Boga.
Nisem dvignil roke nad siroto.
Sem naredil ničesar, nad čim se bog zgraža.
Nisem moril, nikogar nisem predal morilcu.
Nisem povzročil nikomur škode. . . Nisem se poročal (nezakonito), nisem bil nečist.
Nisem povečala niti zmanjšala mere (nisem kradel ), nisem posegal na poljih.
Nisem dodajal tehtnici, nisem rokoval z tehtnico.
Nisem odvzel mleka iz ust otroka, nisem jemal drobnice od krme.
Nisem ustavil (pretoka) vode v sezonah, nisem zgradili jez pred tekočo vodo.
Nisem kalil ognja .
Nisem odtujeval goveda od lastnine boga. Ne zanikam/blokiram boga v njegovi procesiji.

HVALNICA OZIRISU

Hvaljen bodi, Oziris, gospodar Večnosti, kralj bogov, ki imaš raznotera imena, ki se pojavljaš v svetih oblikah, ti, ki se nahajaš v templjih v skriti podobi in ki imaš sveti Ka. Ti si upravitelj Tattuja (Busiris), pa tudi mogočnež v Sekhemu (Letopolis). Tebi, Gospodar, namenjajo hvalnice v nomi Ati, ti si Princ božanskih jestvin v Anuju. Ti si Gospodar, katerega se spominjajo v Maatiju, ti si skrita duša, gospodar Qerrta (Elefantin) in vrhovni vladar v Belem zidu (Memfis). Ti si duša Raja in njegovo telo, tvoje mesto počitka pa se nahaja v Henensuju (Herakleopolis). Ti si blagodejnež, hvalijo te v Nartu. Dosegel si, da se je tvoja duša dvignila. Ti si Gospodar Velike hiše v Khemenuju (Hermopolis). Ti si silnež iz zmag v Shas-hetepu, ti si Gospodar večnosti in Gospodar Abidosa. Sled tvojega prestola se nahaja v Ta-tcheserju (del Abidosa). Tvoje ime je trdno uveljavljeno v ustih ljudi. Ti si bistvo Dveh Dežel (Egipt). Ti si Tem, hranitelj Kaua (Dvojnikov) in Gospodar Združb bogov. Ti si blagodejni Duh med duhovi. Bog Nebeškega oceana (Nu) črpa vodo iz tebe. Ob večerih prinašaš severni veter in dihaš skozi nosnice, kot ti srce veleva. Tvoje srce obnavlja svojo mladost, ti prinašaš... Zvezde na nebeških višavah se ti priklanjajo in velika nebeška vrata se odpirajo pred teboj. in tako naprej....(je kaj znano??)

Pa še o devici Mariji - Podoba device je bila čaščena že dolgo pred nastankom krščanstva. Namreč poganska ljudstva so častila mati boginjo. Bila je oboje devica in mati in je rodila otroka, ki je bil napol človek, napol božansko bitje, ki umre in se znova rodi. To je bilo tako tudi pri Afroditi, Astarte, Cybele, Demetri, Hathor, Inanni, Ishtar in še najbolj znani Izis. Njena najbolj znana karakteristika je, da je bila personifikacija Zemlje, mati vsega živega...Poleg tega najdemo po vsem sredozemlju, še posebej v italijanskih cerkvah, podobe črne device-matere, ki prikazujejo boginjo Izis, pozneje znano kot devico Marijo, ki je bila prekrščena v židovsko mati boga.
Potem sam križ - kateri ni bil v uporabi prva štiri stoletja krščanstva, ampak komaj potem,ko ga je Constantin videl v viziji kot podobo križa pred soncem. Križ je drugače povezan z babilonci in njihovim čaščenjem boga Mithre in Tammuz-a.
Jezusova riba - (tista, katero vidiš pogosto na zadnjikih avtomobilov) - je že obstajala pred krščanstvom, je pa prikazovala oris vulve Velike matere boginje.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Lokalno

Vse v Lokalno

Šport

Vse v Šport

Kronika

Vse v Kronika

Politika

Gospodarstvo

Slovenija

Scena

Svet