Pomurje dobilo novo, tridnevno kolesarko pot Slovenia Green Pannonian Route, ki povezuje zelene destinacij in je še ena v nizu Slovenia Green poti.

Pomurje je pokrajina zdravilnih vrelcev, odlične kulinarike, vrhunskih vin in gostoljubnih ljudi. Poleg raznolike dediščine, regijo zaznamujejo številna zdravilišča in z vinogradi posajeni grički in ravnine, ki nudijo nepozabne priložnosti za fotografiranje in ustvarjanje spominov. Glede na to, sploh ni naključje, da je Evropska unija podprla razvoj kolesarskih poti v Pomurju. 

Regijo prečkata tudi dve tematski kulturni poti, ki sta bili razviti v sklopu projekta Transdanube Travel Stories pod okriljem transnacionalnega programa Interreg Podonavje in sta služili kot osnova za pripravo te »zelene« kolesarske povezave.

Tematske poti

V okviru projekta je nastalo več poti, dve se vijeta skozi Pomurje.

Pot 6, Danube for the Soul (Donava za dušo), je posvečena religiji in duhovnosti, pot 4, “Cultural harvest” along the Danube (»Kulturna žetev« ob Donavi), pa se osredotoča na umetnost, kulturo in arhitekturo.

Pot Slovenia Green Pannonian Route je pripravil Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota v sodelovanju z Zavodom Tovarna trajnostnega turizma GoodPlace.

Slovenia Green Pannonian Route je tridnevna krožna pot, ki povezuje zelene destinacije.

Potovanje se prične v Murski Soboti, največjem mestu Pomurja, in prvi dan ob levem bregu reke Mure vodi jugovzhodno vse do Lendave. Naslednji dan kolesarji prečkajo Muro in vstopijo v Prlekijo, gričevnato vinsko pokrajino, kjer obiščejo mesto Ljutomer in vinorodni Jeruzalem.

Krožno pot tretji dan zaključijo s povratkom v Mursko Soboto. Med kolesarjenjem po poti v obliki srca spoznavajo mešanico kultur: slovensko, madžarsko, avstrijsko in hrvaško.

Kolesarji obenem uživajo ob domači, lokalni hrani in izboru vrhunskih vin. Kolesarji ob organiziranem tridnevnem odkrivanju destinacije, spoznajo, da so ti kraji prepleteni z zgodovino, avanturami in zdravilnimi termalnimi vodami. 

Kolesarska pot je zastavljena s predlogi, kje se kolesar lahko ustavi, kje prespi in kje po potrebi tudi najame kolo ali kolesarsko opremo. Obenem je kreiran zemljevid, ki vodi kolesarje vse tri dni, ko so na poti. Več o sami kolesarski poti na spletni strani www.visitmurskasobota.si

O kolesarski poti sta poročala tudi The Gurdian in Lonely Planet.
 

Starejše novice