Slovenija od 1. oktobra do 31. marca 2022 sodeluje na mednarodni razstavi »Expo 2020 Dubaj«, ki je odlična priložnost za mednarodno promocijo. A so spet »pozabili« na Pomurje.

Svetovna razstava Expo 2020 Dubaj je priložnost za vse, ki se predstavljajo, da krepijo politične, gospodarske in kulturne odnose. Predvsem pa, da se države predstavijo.

Pomurja ni v osrednjem videu s katerim se predstavlja Slovenija

Poleg umestitve Slovenije kot trajnostne ter hkrati visoko tehnološke in inovacijske države in povečanje prisotnosti slovenskih izdelkov in storitev na svetovnih trgih, je eden od ciljev tudi promocija Slovenije kot turistične destinacije.

Slovenski paviljon omogoča obiskovalcem celostno doživetje Slovenije z vsemi čuti, in je razdeljen na dva prostora, osrednjega z videom in manjšega z interaktivno sobo.

In ravno tu se zatakne, Pomurja kot edine regije niso vključili v osrednji video, ki predstavlja našo državo.

Omenjeno je le na seznamu enajstih slovenskih doživetij v interaktivni sobi, v kategoriji Termalna doživetja. Kjer pa so v videu posnetki iz celotne Slovenije, in nikjer ni posebej označeno, da gre za Pomurje. 

Ministrstvo: Treba je poznati širšo sliko, zakaj Pomurja ni v videu

Z vprašanji, zakaj so spet »pozabili na Pomurje«, smo se obrnili na Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki je koordinator projekta. Za Sobotainfo so pojasnili, da se Slovenija na Expu 2020 predstavlja skozi vrsto vsebin in aktivnosti. 

Med najpomembnejšimi sta videa, ki predstavljata naravne bisere in ustvarjalne dosežke Slovenije ter interaktivna soba. In ravno tu Pomurje ni nikjer omenjeno. Sicer na ministrstvu dodajajo, da so pomembne tudi vsebine, ki so na voljo obiskovalcem na številnih zaslonih, v poslovnem središču inz dogodki, ki se bodo odvijali celotno obdobje Expa.  
 
»Da bi o ustreznosti predstavitve posamezne destinacije, v vašem primeru Pomurja, lahko sodili objektivno, je pomembno poznati širšo sliko. V videu o zeleni Slovenijo smo želeli v za obiskovalce obvladljivih petih minutah zaobjeti vse tiste zgodbe, na katerih temelji slovenska turistična podoba in prepoznavnost naših turističnih potencialov v tujini. 

(V spodnjem videoposnetku predstavitev slovenskega paviljona v Dubaju.)

Med naravnimi biseri smo za kriterij izbora podob, ki jih predstavljamo na Expu, vzeli dvoje:  

  • ikonične podobe slovenskega turizma ter  
  • vključitev motivov Slovenije iz štirih turističnih makro regiji,« so na ministrstvu pojasnili za Sobotainfo.

Želeli zagotoviti enakovreden prikaz vseh delov Slovenije

Torej potemtakem v Pomurju nimamo ikoničnih podob slovenskega turizma niti prepoznavnih motivov. 

Na ministrstvu še pojasnjujejo, da so želeli zagotoviti kar se da enakovreden zajem vsebin iz vseh delov Slovenije, zavedajo pa se, »da je pri tem težko biti matematično natančen in predstaviti vse, na kar smo upravičeno ponosni«.

»Pomurska regija oziroma turistična makroregija Termalna Panonska Slovenija je v videu zajeta tako v sporočilu o deželi izjemnega vodnega bogastva in ga sicer prikazujemo s kadri z jezer in rek, kot v zgodbi o čebeli in naši predanosti uglašenosti z naravo, ki jo predstavljamo s podobo ajdovega polja, posnetega v bližini Murske Sobote,« še dodajajo na ministrstvu.

Vendar dodajmo, da nikjer v videu ni napisano, od kod so posnetki, tako, da gledalec težko ve, kaj gleda. Medtem ko imajo druge regije oziroma mesta lastne kategorije in so posebej predstavljeni.

Termalna Slovenija bolj zgovorna kot Pomurje

V interaktivni sobi predstavljajo 12 zgodb o Sloveniji, med njimi je tudi zgodba o termalni Sloveniji. Na ministrstvu pojasnjujejo, da so izhajali iz dejstva, da je pojem termalna Slovenija za trge, na katerih je Slovenija kot turistična destinacija manj poznana in jih nagovarja tokratni Expo, bolj vsebinsko poveden kot Pomurje. 

»S tem vrednosti in pomena Pomurja kot pomembnega segmenta turistične identitete Slovenije nismo zmanjšali, kot tudi ne drugih, v segmentu termalnega turizma ravno tako pomembnih destinacij, ki v videu prav tako niso izrecno omenjene«.

Podobe, ki so privlačne na prvi klik

Na ministrstvu še dodajajo, da so pri predstavitvi izhajali iz podob, ki so razumljive in privlačne na prvi klik. 

Na neki način nas še »potolažijo«, da je pa Pomurje na svetovni razstavi Expo v Dubaju predstavljeno skozi kulinarično ponudbo, ki jo nudijo obiskovalcem, »pa skozi uradno vodo našega paviljona, ki izhaja iz tega dela Slovenije - Radenska«.

Kaj pa Expano?

Na koncu pa nas je zanimalo še, če ne bi bilo lahko vsaj omenjeno, da paviljon iz Milana - Expano, zdaj stoji ob Soboškem jezeru. 

Vendar na ministrstvu pravijo, da je vsebina Expana komunikacijsko bolj relevantna za domačo javnost, medtem ko z vidika predstavitve v Dubaju ni tako izstopajoča, zato so dali prednost drugim vsebinam.    

Komentarji (41)

. (ni preverjeno)

Jebe se slo vencon za nas.

dghfhzh (ni preverjeno)

Mogli bi mij biti fajn podalšek bad radkersburga. Delali bi dale kak hlapci al bi vsaj plačani bli za to.

In reply to by . (ni preverjeno)

Ja ja (ni preverjeno)

Čüdno, ka je Kodila z svojimi šunkami nej na kejpi ( sliki ).

In reply to by . (ni preverjeno)

jebeš goričko (ni preverjeno)

Vej pa lepou piše ka so predstavljali "naravne bisere in ustvarjalne dosežke". Štere prekmurske ustvarjalne dosežke in naravne bisere bi lejko predstavili Dubaji pa svejti? Expano, Vinarium, Bukovniško jezero z čarobnimi točkami, Moravce, Ižakovce, GTM, BTC, Lindauring, skakalnica v Pertočaj in soboško sinagogo? Ali? Nadaljujte naštevanje, kama naj idejo svetovni turisti v Prekmurji svoje dolarje potrošiti? Vej pa ene dobre kurve ne najdeš v cejlon Prekmurji, ka se mora odseliti, či šče preživeti ...

In reply to by . (ni preverjeno)

Prdni lujza (ni preverjeno)

Zanimivo maš tu gori bisere ki bi jh trebalo predstaviti kot rešitelje vseh problemov sveta vse vedno vejo boljše kot preostali del sveta poznajo vse natege in prevare itd...

alkimist

Roko na srce, kama boš dal spat ali gejst družino iz Dubaja? Nemamo ponudbe in nemamo servisa. Slovenski gostje z boni so plafon turizma v Prekmurji. Nevejmo se iti, nemamo znanja, niti kapitala, interes pa se kaže samo pri posameznikih.

A (ni preverjeno)

Alkimist ka pa pijšeš nesmisel v M.toplicaj maš hotele najvišjoga ranga ka naši z bounami ne odijo pa či bi ka ma veze. Livada Vivat hotela keriva se nudita vključno z termalno vodo saune itd.

In reply to by alkimist

livadnik (ni preverjeno)

Sava turizem ma Moravske hotele samo zato ka lejko pejneze od tu v hotele na Bledi vlagajo. Drugo kak izčrpavanje v Moravcaj nega. Vložilo se pod lastništvon Save neje nič. Eni se spomnimo s kakšin pompon so odpejrali Livado in napovdovali svetovno smetano v ton hoteli. Prvi par mejsecov so sicer odli nekši frajeri z dragimi avtojami, te pa se je stavilo ka so vidli ka je tou nej nič od nič od luksuza kakšnoga so pričakovali. Kak je pa Sava vse to prevzela pa je itak žalostno kak so Moravske terme zaostale na cejlon področji.

In reply to by A (ni preverjeno)

A (ni preverjeno)

Pijšeš nekaj o čem nemaš pojma v Vivati si nej biu pa niti ne vejš kak je tan. Ja Livada je rejsan nej tak kak so si zamislili po zasedenosti ka se ptestiža tijce ni da ni. Tan si nej biu pa ne pijsi na pamet.

In reply to by livadnik (ni preverjeno)

klur (ni preverjeno)

No no, Vivat tudi neje na nekšon ekstra nivoji. Tudi oni so probavali z arabcami, pa ločenimi kopanji za njihove žene, pa tudi nikan s ten nejso prišli. Spodaj ti je eden napiso ka so časi velkih hotelov mimo. Lidje ščejo aktivne in butične počitnice, nej pa pun penzion pa ležanje ob bazeni.

In reply to by A (ni preverjeno)

alkimist

Človek, idi v svejt. Što še gnes den spi v teh velkih hotelaj razen penzionerov, Britancov pa Slovencov na Hrvaškon? Nega toga več, moderni turizem je to že lejta nazaj pujsto za seuf.
V Prekmurje ide narod gejst, se namakat v termalno vodo in kolesarit. Gesti je dobro, ampak nega servisa, Vivat se trudi in je na dobri poti (o Sava hotelaj je škoda pisanja) kolesariš lejko pa samo v krogi. Nemamo nika, zakoj bi to reklamejro? Trbej se sprijazniti. Najboukše ka damo gor njive z žuto ogrščico in Vinarium pa povejmo
dobrodošli. Ka pa dale?

In reply to by A (ni preverjeno)

anton77 (ni preverjeno)

Alkimist, tebi in ostalin v vednost; na Goričkon živej milionar, poreklon iz Libanona, prebivališče in državljanstvo v Veliki Britaniji, natančno Londoni in Dubaji.... Firme ma v VB, Dubaji in sloveniji, natančneje v MS, je doktor medicine, večkratni milijonar in mimogrede, taisti človik, šteri je ščel slovencan donejrati na milione mask, pa ga v slovenistani nišče nej upoštevo, ker so rajši, ka bi šenki nekaj doubili, sami slujžili na nesreči drujgih!!!! TOU je SLOVENIJA!

In reply to by alkimist

€€€ (ni preverjeno)

Super, tudi v Večeslavcaj živej eden takšen, Švicar je, če se prav spoumnin. Pa ka ma zdaj to veze s to temo?

In reply to by anton77 (ni preverjeno)

anton77 (ni preverjeno)

Ma! Zatou, ka bi nas kurčevi primitivni slovenci radi predstavili kak skoro neandertalce....

In reply to by €€€ (ni preverjeno)

Kakič (ni preverjeno)

Šteri so na oblasti? Levi? Pa so oni krivi ka nas nega! Pijtajte si svojega Twitoja Janeza!

p3p (ni preverjeno)

Pa kozjanskoga bika Počivalška on drma s turizmom

In reply to by Kakič (ni preverjeno)

someone1 (ni preverjeno)

Pride en šejk z dubaja v prekmurje pa ide gest ka Zvejzdi. Saj nej ka bi doj gledo Zvejzdo ampak ovi šejk je bil verjetno po vseh znanih restavracijah po svejti. V ton primeri pomurci nememo niti za burek....

emirat (ni preverjeno)

Aha, OK. Torej po drugih delih Slovenije samo šejki odijo na dopust? Enin bi resno mogli glavo odsekati ka jo itak za drugo kak za frizera nemate.

In reply to by someone1 (ni preverjeno)

A (ni preverjeno)

Trbelo de resno razmisliti o Prekmurje republika po ton kak nas tej nesposobni lopovi tretejrajo.

Zmeda (ni preverjeno)

V prejsnjon video so nas lejvi ignorejrali, zdaj nas pa desni ignorejrajo. A mi mo se dale stukali pa obkladali s komunisti in domobranci. Njin se pa itak vsen po vrsti jeebe za nas. Itak smo si pa cisto sami krivi. Tak zabitoga in primitivnoga naroda kak je v prekmurji nega nigi drugje po svejti. Mogoce bi to lejko izkoristili kak trzno niso, ka bi turisti odli gledat tou mentalno zalost.

U2 (ni preverjeno)

Vsaka ti čast...čista pravilno pa še smejšno

In reply to by Zmeda (ni preverjeno)

Secret Place (ni preverjeno)

Mogoče bi pa tou lejko izkoristili v svoj prid in začnoli sami z oglaševalsko akcijo po svejti pod sloganon:
- Skrita in neokrnjena destinacija, katero ne pozna niti lastna država!

anton77 (ni preverjeno)

Komentar leta++++++

In reply to by Secret Place (ni preverjeno)

Toporišič (ni preverjeno)

Dobro napisano, vendar z napačno sklanjaš: "... destinacija, katere (koga ali česa /rodilnik) ne pozna ..."

In reply to by Secret Place (ni preverjeno)

Ofeden (ni preverjeno)

Ka se sploj sekerate za tou Slovenijo? Uni nas majo za Madžare, mi se pa nemamo za slovence.
Zavole mene, če de po novon granica na reki Muri.

NE SE ČUDIT ! (ni preverjeno)

Ne se zdaj čudit pa se norega nevednega delat, katere turistične objekte pa imamo Prekmurci "v rokah" nić in nobenega, večino je prevzela Sava turizem, ki se ji jebe za Prekmurje, glavno da ima osebje na minimalcu, ves dobiček pa lepo ide iz Prekmurja, se še spomnite, starejši seveda, firme Moravske Toplice pa Terme Lendava, Radenci itd ko je to bilo v "prekmurskih rokah" ne se zdaj čuditi predvsem rdeči tovariši komunisti, saj pa ste vi vladali ko se je to dogajalo 27 let. Tisti mnogi Prekmurci, ki so se tu iz plenic skotali s Kučanom na čelu in potem postali veliki tovariši in gospodje v Ljubljani, napišite mi enega, ki je kaj naredil za Prekmurje, razen da sem hodijo jest in pit in nas norce, ki še vstajamo v Prekmurju napizdavat, obljubljat in lagat. PA TO VSE NI DOVOLJ DA BI SE ZAVESTNIM PREKMURCEM ENKRAT POSVETILO DA NA SVOJEM MORAMO SAMI BITI GOSPODAR vse ostalo je hlapčevstvo.

en običen državljan (ni preverjeno)

Se podpišem pod tvoj komentar. Kdo je prodal Terme 3000? Bencik! Kdo je prodal Potrošnik? Kovač! In še bi lahko našteval. Ti Prekmurci, ki prihajajo iz Ljubljane v Prekmurje na vikende in kosila, niso za Prekmurje nič naredili. A na žalost se jim na veliko klanjamo in njim še živečim skoraj postavljamo spomenike!

In reply to by NE SE ČUDIT ! (ni preverjeno)

p3p (ni preverjeno)

Ti si napiso dva ge je pa Mura-poslanec Horvat, Agroservis-brača dalton, Panonija-Zelko, Pomurka en kup lopovov je še tu mogoče de pa ednok štoj dobo ka si je isko če nede prle jih načno zob?

In reply to by en običen državljan (ni preverjeno)

pa daj... (ni preverjeno)

Pa ka serete neka palik s temi forami. Razprodaja družbene lastnine se je začnola s certifikatami. Tak smo na silo ščeli po osamosvojitvi vse spremeniti ka smo se na pune zajebali. To ka smo zgibili Jugoslavnski trg, na tujon pa nej bili konkurenčni, je največji vzrok ka so propadnola vsa ta podjetja kere omenjate. Najbole smejšno pa je, ka desničari zdaj tak na pune zagovarjate privatizacijo in prodajate družbeno premoženje, za razprodajo pred leti pa očitate nekšin namišljenin komuniston kak so vse pokradnoli. Resno kak je ov zgoraj pravo, Prekmurje je pokrajina z najbole primitivnin ljudstvon v državi in lekar tudi na svejti.

In reply to by p3p (ni preverjeno)

grobar (ni preverjeno)

Da de pa oblejtnica priključitve prekmurja k sloveniji,ka nete pozabili povabiti velemože iz slovenije.

anton77 (ni preverjeno)

Brez brige, do se spoumnili na nas, kda do ščeli šenki piti pa gesti, pa se na puna usta drejti kak fajn pa radodarni smo Prejkmurci.... Samovšečni, glasni pa arogantni do skrajnosti so tej naši sosdi slovenci!

hmm (ni preverjeno)

Mogoče je Prekmurje predstavljeno na Madžarskem rastavnem paviljonu.....

Ofeden (ni preverjeno)

mislin ka bi bilou več haska...

In reply to by hmm (ni preverjeno)

Kejd (ni preverjeno)

Ker Pomurje kot regija ne obstaja, ne vem kaj vam ni jasno...

Genao (ni preverjeno)

Točno tak! Mi smo Prekmurci ovi prek so pa Štajerci, oziroma smo vsi Prekmurci.... odvisno iz kere strani Mure gledaš. :)

In reply to by Kejd (ni preverjeno)

F*LDI (ni preverjeno)

Ti si pravi biser tega portala. Predlog za mejo podprt tudi z naše strani. Čimprej!

Vejpa (ni preverjeno)

Če tak vzememo, ka mamo mi z lublanskimi uličnimi protestami? Nujno biti republika zasebe. Tej
par crvenih koralov odseliti ta, ka do meli bliže na ulične karnevale.

Kakič + p3p (ni preverjeno)

Te boš tij , vampi, tüj šou, znaš?

Vejpa (ni preverjeno)

Te de kakič+p3p oziroma "vampi-r" tüj šou.

Cezar (ni preverjeno)

prekmurski turizem je 0, nejso razvite lokacije, nega tistoga ka bo vse povezo, zato si solejrajo ... slovencom je glavno so v glavnon mesti, ka idejo malo smučat, malo na morje, malo gejst v brda ka so usput, vse ostalo za njih ne obstaja ... prekmurje je za njih samo njiva pa štala ... krivi smo si pa večinoma sami ...

realnoo (ni preverjeno)

KELKO OD VAS TUKAJ GLASNIH IMA KAJ OD TURIZMA???
RAJSI SE BRIGAJTE, DA DRZAVA IN OBCINE ZNIZAJO RAZNE DAJATVE KATERE OD NAS VLECEJO!

A BO DRZAVA SPUSTILA TROSARINE NA BENCIN!? FIRMA MI PLACUJE STROSEK PREVOZA V VISINI SUB.CENE PREVOZA AVTOBUSA KER ZAKON TO OMOGOCA! VSAKI MESEC GREM Z BENCINOM 100 EUR V MINUS!

Starejše novice