Slika je simbolična (foto: Facebook Festival Vinarium).
Ob stolpu Vinarium, ki je od leta 2015 turistični magnet Pomurja, se je v Lendavi v zadnjih letih  uveljavil Festival Vinarium, ki tudi letos združuje številne kulinarične, etnološke in kulturne prireditve.

Festival Vinarium se bo letos odvil med četrtkom, 24. avgustom, in soboto, 2. septembrom.

Lendavčani vabijo na tradicionalni Bogračfest in Lendavsko trgatev, ob tem pa bodo obeležili tudi 450. obletnico prve natisnjene knjige na slovenskem območju.

Podroben program festivala najdete tukaj.

»Letos nadaljujemo s tradicijo dogajanj v poznopoletnih terminih, dogodke smo poenotili v celoto in jih umestili v širši sklop dogajanja Festival Vinarium, dodali številna spremljevalna dogajanja in zagotovili ponudbo za širok spekter gostov,« je pojasnila Martina Bukovec, direktorica Zavoda za turizem in razvoj Lendava. 

Dneve pred Bogračfestom so namenili pestremu predfestivalskemu dogajanju, ki ga je zaključila Mednarodna znanstvena konferenca: 450 let prve tiskane madžarske knjige v obdobju reformacije v Dolnji Lendavi.

Festival Vinarium s pestrim dogajanjem in tradicionalno kulinariko

V okviru etno večerov, ki v Lendavi postajajo tradicionalni, se bo na letnem odru Gledališke in koncertne dvorane Lendava predstavila romska, slovenska, madžarska, hrvaška in srbska kultura.

Obiskovalcem bodo poleg pestrega programa na odru ponudili tradicionalno kulinariko na stojnicah.

Lendavske gorice so dom dobrih vin, ki jih bodo obiskovalcem ponudili na Večeru lendavskih vin, z razstavo, okušanjem in predstavitvijo nagrajenih vin.

Bogračfest znova z visoko udeležbo tekmovalnih ekip, zvečer zabava z Zlato žilo in Mladenom Grdovićem

Osrednja prireditev festivala Bogračfest je tudi največja kulinarična prireditev v Sloveniji, kjer se bo vzdolž ulice okoli 100 ekip merilo za naziv mojstra bograča.

Zadnja sobota v avgustu ne obeta le pristnega vzdušja ob kotlih, pač pa tudi pestro celodnevno dogajanje s spremljevalnim programom za otroke s sladko ulico, zabavo na mestnem odru, kulinarično ulico ter večernim koncertnim dogajanjem, nastopom skupine Zlata žila in dalmatinske zvezde Mladena Grdovića

V času Bogračfesta in Lendavske trgatve bo na voljo brezplačni avtobus na stolp Vinarium

V tradicionalni povorki več kot 800 udeležencev

Etnološka prireditev Lendavska trgatev je vsakoletni praznik vinogradnikov, ki postreže s tradicionalno povorko ter zabavnim glasbenim programom še pozno v noč.

Ob povorki je treba poudariti tudi pester spremljevalni program z okusno kulinariko, ki ga pripravljajo društva in lokalni ponudniki, med katerimi je prava poslastica in paša za oči pečenje vola. 

Letošnja Lendavska trgatev bo ponudila tudi animacijski program za otroke, pravljično dvorišče ter folklorni program, kjer se bodo predstavili nastopajoči iz Slovenije, Madžarske, Srbije in Hrvaške.

Popoldne bo zbrane zabaval Ansambel Štrk, za večerno glasbeno zabavo pa bodo poskrbeli člani skupine Parni valjar – Parni valjak Real Tribute.

Komentarji (1)

Opazovalka (ni preverjeno)

Ze lansko leto so bile cene ubitacne, kaksne bodo sele letos? Porcija bograca je bila 10evrof in od te porcije se nisem najedla. Se mi je zamerilo, nikdar vec.

Starejše novice