FOTO: Mediaspeed
Avtor svetovne uspešnice tudi v Pomurju razvajal svoje čute in doživetje delil z britanskim medijem.

Te dni resda zaskrbljeno ugotavljamo, da na svetovnih zemljevidih velikih turističnih vodnikov vzhod Slovenije tako rekoč ne obstaja, a popotnike vendarle zanese tudi v naše kraje. In tisti, ki nas najdejo, kot kaže, niso razočarani.

Tokrat je za širšo prepoznavnost naše regije poskrbel Noah Charney, ameriški pisatelj in umetnostni zgodovinar, ki se je v britanskem Guardianu razpisal o lepotah Slovenije ter pri tem razkril tudi čare Pomurja.

Dežela priložnosti

V svojem zapisu avtor uspešnice Tat umetnin razlaga, da je Slovenijo, deželo priložnosti, prvič obiskal kot podiplomski študent leta 2006.

Tukaj se je zaljubil tako v samo deželo kot v svojo bodočo ženo, naš stil življenja pa ga je tako navdušil, da si je Slovenijo celo izbral za dom. Tega je sklenil pobližje spoznati, zato se je obrnil na nekaj zanimivih Slovencev ter jih prosil, da mu predstavijo slikovite pokrajine, navade ter kulinariko našega skritega bisera.

Med njimi je bil tudi Vlado Kreslin, ki ga Charney opiše kot pravo springsteenovsko glasbeno ikono. Na veliko veselje pisatelja se je prekmurski glasbenik odzval in Američana sprejel na ravnicah skrajnega severovzhoda države. 

Odlična hrana in družba

V krajih, ki jih, kot je izvedel Charney, zaznamujejo štorklje, vodni mlini in bogata romska kultura, je prisluhnil Kreslinovim zgodbam o odraščanju v očetovi gostilni ter se seznanil z našim – večini Slovencev – povsem nerazumljivim narečjem. 

Z ženo sta se v vikendu Kreslinovih udeležila zabave, kjer so se s številnimi gosti, od DJ-jev do politikov, zbrali ob kotlu bograča z domačo papriko in si privoščili ocvrtega soma iz bližnje reke Mure.

Po večerji so tako gostje kot glasbeniki pograbili po inštrumentih in pripravili improvizirani koncert. Ob zvokih harmonike, violine in kitare so se v soju mesečine zabavali pozno v noč.

Svoje čute pa je pisatelj razvajal tudi s pomursko kulinariko. Na panonskih ravnicah je okušal vrhunsko bučno olje stiskalnice družine Kocbek, ki si ga, dodaja Charney, po zaslugi njegovega finega okusa lahko privoščimo ne le kot preliv na solati temveč tudi v kombinaciji s sladoledom ali čokolado.

Učinkovit turizem z osebno noto

Podvig ga je sicer med drugim vodil še v Tolmin, Piran, Goriška Brda na Bled in Veliko Planino, svoj sestavek v Otoškem mediju pa Charney zaključuje z ugotovitvijo, da Slovenija svoje prave čare turistu razkrije šele pod vodstvom strastnih, z njo dobro seznanjenih domačinov.

O teh se je Američan razpisal tudi v knjigi Slovenologija - Življenje v najboljši deželi na svetu in popotovanje po njej.

Kot kaže, torej tudi Pomurje premore omembe vredne zanimivost in lahko očara obiskovalce – če mu je le dana priložnost.

Komentarji (13)

Brod na Muri (ni preverjeno)

Mislite, da bo zaradi tega reklamnega oglasa več turistov pri nas? Bili bi vsaj toliko fer in napisali reklamni oglas in blokirali komentiranje. S takšnimi prostimi spisi že ne boste privabili turistov. Bo0 potrebno kaj več in bolje.

gost1324 (ni preverjeno)

Več jih bau kak pa kda smo 300k€ dali ka je of redbulaš lejtau

In reply to by Brod na Muri (ni preverjeno)

Brod na Muri (ni preverjeno)

Dali smo veliko več! Ko je sfalilo je nehal lejtati. Po Soboti so pa vzvišeno odili kak da so glavni na svejti.

In reply to by gost1324 (ni preverjeno)

Čarni vrag (ni preverjeno)

Po domače povedano, to je članek o tem pisatelju in ne Red Bull air race.

In reply to by Brod na Muri (ni preverjeno)

Dr (ni preverjeno)

Vi niste tisti kateri zelite nekaj nudit,vi edino kaj želite je potegnit zadnji denar iz žepov naivnih ljudi..!Pa ka si ti ja nor,da ovca gre gor na brezvezni stolp,vam pa je samo cilj to da ovco pocuzate za 7 Eur na osebo...BANDA POKVARJENA!!!

Brod na Muri (ni preverjeno)

Najboljša je pa tista, da je Kreslin odraščal v očetovi gostilni.

Marko2go (ni preverjeno)

Vlado je velko IME in leko bo prineslo kaj dobroga ! Saksa reklama je dobra reklama!
Lucu pa reklamera Soboto hahah

cigelček (ni preverjeno)

Saj Pomurje je itak najbolj zanimiv ker ma puno narave to so.Goričko,Fazanerija, in ostale zanimivosti.

DESNI KOMUNIST (ni preverjeno)

Na fudbalere Mure si pozabu. Že jih iz Brazilije odijo gledat.

In reply to by cigelček (ni preverjeno)

12345. (ni preverjeno)

Ges pa mislin ka je največje bogastvo Prekmurja puno takših primitivcov kak ste več ali menje vsi zgornji komentatori. Takših majmunov nega nigi. Mislin ka bi tou bijla fejst dobra tržna niša. Voziti turiste iz celoga sveta gledat pokrajino ge živij največ budal na enon kvadratnon kilometri.

Hrošč (ni preverjeno)

12345.-eh moj gospodič zdaj se pa že ponavljaš , te tvoje tri veleumne stavke si že večkrat napisal in jih obračal tako ali drugače , kaj res nimaš nobenega besednega zaklada, ampak jaz preprosto mislim , da zate velja dobri stari pregovor , ki se glasi:" ko mlad poludi, tome život u sreči i veselju prolazi".Edini majmun daleč naokoli si ti , samo da še nimaš potrdila za to.

ZA GORIČKO (ni preverjeno)
cigelček (ni preverjeno)

Zokoj ste mi dali minuse če san dobro napiso.Če de miše kdo dal minuse te notre spadnole v reko muro pa te se utopili.HA HA.

Starejše novice