Primerjali smo ocene pomurskih turističnih atrakcij na Googlu in TripAdvisorju ter ugotovili, da so naše znamenitosti, kar zadeva samo število ocen uporabnikov, pri prvem bistveno bolje zastopane. Zakaj?

Tako bliskovito se razvijajo mediji in komunikacijska tehnologija. Še nedavno so turisti prisegali na ocene TripAdvisorja in na priljubljeni popotniški spletni strani vestno delili svoje vtise ob obisku različnih atrakcij, zdaj pa naglo proti vrhu drvi Google.

Popotnik popotniku

Vsakomur je že jasno, kako nepogrešljiva je danes spletna prezenca. Tudi turisti se odločajo na osnovi izkušenj drugih popotnikov, zato se o destinacijah, ki jih nameravajo obiskovati, prej posvetujejo s temu namenjenimi spletnimi portali in aplikacijami.

V svetu si po nekaterih ocenah kar 93 potrošnikov mnenje o kakovosti podjetja ali storitve ustvari predvsem na podlagi ocen drugih uporabnikov. 

In nedavne raziskave kažejo, da se spletni gigant Google vse bolj prebija v ospredje kot platforma za ocene uporabnikov, saj beleži največje število novih ocen v primerjavi s konkurenti.

Trenutno zaseda tretje mesto med najbolj zaupanja vrednimi platformami, ki zbirajo ocene uporabnikov – takoj za družbenim omrežjem Facebook in Yelp – v zadnjem letu pa je celo podvojil število novih glasov.

Vir: brightlocal.com

Tudi podatki o pomurskih turističnih znamenitostih na spletu to potrjujejo. Primerjali smo ocene nekaj večjih atrakcij v naših krajih ter ugotovili, da ocene, podane na Googlu, v posameznih primerih lahko presegajo tudi tisoč glasov, medtem ko pri TripAdvisorju obtičijo pri enomestnih številih.

Čemu gre to pripisati?

Navada ali kredibilnost?

V svetu, kjer sta zasebnost in varovanje osebnih podatkov vroči temi, je neodvisno platformo TripAdvisor nekoliko oškodovalo razkritje, da je bila tarča kraje podatkov. Prav tako ljudje postajajo vse bolj oprezni zaradi obilja lažnih ocen, zakupljenih s strani ponudnikov turističnih storitev, na spletu. 

Tako je tudi TripAdvisor pred leti bil oglobljen za pol milijona evrov s strani italijanske zveze potrošnikov zaradi zavajajočih podatkov v svojih ocenah oziroma ker ni preprečila objavljanja lažnih mnenj, predstavljenih kot resničnih.

Ljudje torej iščejo kredibilnost in transparentnost. Morda se jim zdi, da večjo mero slednje najdejo pri Googlu, ki ob pomoči geolociranja beleži tudi, kje natanko je bila posamezna ocena znamenitosti, storitve ali nastanitve sploh podana.

Čez udobje je ni

A če smo iskreni, gre večji del najbrž pripisati povsem praktičnim razlogom. Googlu v prid govori njegova velikost oziroma število uporabnikov, saj je vsestranski in ni osnovan zgolj na agregiranju ocen. Z njim se uporabniki pravzaprav posvetujejo že ob iskanju poti do destinacije.

Bistvena je tudi njegova privzeta integracija v mobilne naprave z operacijskim sistemom Android, predvsem pa Google ob pomoči geolociranja uporabnike avtomatično naproša za podajo ocen in mnenj o nedavno obiskanih točkah.

Kot pri večini tehnoloških napredkov pa morda ni odveč premislek, kolikšnemu delu svobodne volje in nadzora se odrečemo za to udobje. 

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Začetek (nepreverjen)

Pm (lažovi eni naj vam Rukaš napijše kelko je bilo na Pušči OBISKOV v letu2016/2017/2018 rekord/no nesmimo pozabi, ka je to ptojekt PREPOROD zveza katera troši denar prekomerno in brez revizora seveda. Zaradi dobrega vodilnega ROKA ki je desna roka Rukašu (tu ni čistega vina saj Romeo Varga se mu je nasproti postavil zadnjič na konstruktivni seji mu je pokazo rogle.Nesmimo pozabi na turistično kulturno društvo PUŠČA vodilna ena katera je nekoč bila prefina pokazat se na Upravni enoti ka je CIGANJICA Horvatova vodi projekte katere so njoj prinesle bajno bogastvo seveda pogled je viden na ERAR.Tak ka glede zaposlenih da ne govorimo saj so imeli na minimalca oni pa črpali tehnost projekta.(Da se nebi ispostavljal in mislili da me je strah se ispostavjat se zelo motite sem eden od tistih ki nisem bil samo jaz .Tega si lahko vska pogleda na ERARU (tako da ni nič tajnega)ROMSKO KULTURNO IN TURISTIČNO D.....O PUŠČA 149.975,76 EUR
Izbrano obdobje: Ni izbranega obdobja. Za izbiro obdobja označite obdobje na grafu.
PLAČNIKI, kjer je prejemnik ROMSKO KULTURNO IN TURISTIČNO D....O PUŠČA:

MINISTRSTVO ZA KULTURO 33405€
ZAVOD REPUBLIKE SLOVENIJE ZA ZAPOSLOVANJE 26425€
MINISTRSTVO ZA ZDRAVJE 27111€
MINISTRSTVO ZA IZOBRAŽEVANJE, ZNANOST IN ŠPORT 33308€
URAD VLADE REPUBLIKE SLOVENIJE ZA NARODNOSTI 15407€
MESTNA OBČINA MURSKA SOBOTA 75795
URAD VLADE REPUBLIKE SLOVENIJE ZA KOMUNICIRANJE 15180€
RADIOTELEVIZIJA SLOVENIJA javni zavod, Ljubljana 35513€
INŠTITUT ZA NARODNOSTNA VPRAŠANJA 34630€
TURISTIČNO-INFORMATIVNI CENTER MORAVSKE TOPLICE 36420€
MINISTRSTVO ZA ŠOLSTVO IN ŠPORT 33111€
JAVNI SKLAD REPUBLIKE SLOVENIJE ZA KULTURNE DEJAVNOSTI 96075€
CENTER ZA SOCIALNO DELO ŽALEC 30716€

Starejše novice