Pomladni dnevi na plano že kličejo številne tekače, še posebej pred večjimi tekaškimi prireditvami. Ena izmed slednjih je zagotovo Maraton treh src, do katerega nas loči še približno kot mesec dni.

Pravi maratonci in maratonke v teh dneh tekaško formo le še pilijo; a tudi tisti, ki se za tek šele odločate, imate še vedno čas, da poskrbite za svojo športno formo.

Izziv, s katerim premagamo sami sebe in si za naslednje leto cilje postavimo še stopničko višje, je lahko tudi 5 ali 10-kilometrska proga!

Da bo izgovorov manj, teka pa več, do 17. aprila izkoristite priložnost za ugodnejšo prijavo na maraton v idiličnih Radencih.

Tek med Slovenci in Slovenkami postaja vse bolj priljubljena oblika rekreacije. Vsa dejstva namreč govorijo teku v prid - gre za odlično kardio-vadbo, ki ne zahteva posebnih finančnih vložkov; trening lahko prilagodite svojim sposobnostim; tečete pa lahko praktično kjerkoli in kadarkoli, v skupini ali sami. Tega se zavedajo tudi tekači iz vseh koncev Slovenije ter tujine, ki že pridno trenirajo za že tradicionalni tekaški praznik - Maraton treh src, ki bo 18. maja v Radencih ponovno povezal profesionalne atlete in rekreativne tekače.

Koristni nasveti za tekače:

Da boste skupaj z njimi ciljno črto prečkali tudi vi, smo vam pripravil nekaj koristnih nasvetov.

 

 

1.   Prijava je najboljša motivacija

Za veliko večino ljudi kot najboljša motivacija deluje postavljen rok, in tako je tudi s prijavami na tekaške prireditve. Zato tisti, ki radi odlašamo z odločitvami, največ zase naredimo takrat, ko jih sprejmemo in nato vse sile usmerimo v zadani cilj. Zgodnja prijava na maraton je tako zagotovo močna spodbuda, da začnemo s pripravami. V prid pravočasni prijavi govori tudi višina štartnine. Prijava na Maraton treh src je do 17. aprila ugodnejša za kar 10 evrov, hkrati pa je lahko tudi lepo darilo ali spodbuda za najbližje, s katerimi bo tek še prijetnejši in zabavnejši.

 

2.    Realno ocenite svojo kondicijo

Po dolgi zimi se padec telesne aktivnosti hitro odrazi na telesni formi. Zato je pomembno, da sami ocenite, v kakšni kondiciji ste, kakšen tip tekača ste in kako hitro ste sposobni napredovati do želenih rezultatov. Šele po realni oceni se odločite za vaš tekaški cilj, ki je lahko za začetek tudi 5 ali 10 kilometrov. Sledi priprava ustreznega tekaškega načrta, kjer je zelo dobrodošlo, da vam na pomoč priskoči izkušen tekaški trener. V Pomurskem koncu vam pri pripravah brezplačno pomaga Andreja Zrnić, ki se ji lahko pridružite vsako nedeljo ob 17h pred zdraviliščem v Radencih.

 

3.    Vztrajajte in se obkrožite se spodbudami

Začetno nabiranje kondicije je za marsikoga najtrši oreh. Naj boleče mišice ne postanejo izgovor! Začnite postopno, brez pretiravanja, in bodite vztrajni. Po začetnih tekih boste prebili led in vaše noge bodo postajale vse hitrejše. Za mnoge je najboljša spodbuda tek v skupini prijateljev ali sodelavcev. Skupinski tek na Maratonu treh src zato nagrajujejo s posebej ugodno prijavo, ki do 17. aprila znaša le 28 evrov! Velja tudi nenapisano pravilo, da večina tekačev rezultate na tekaški prireditvi še dodatno izboljša, kar je posledica energije množice tekačev in srčnih navijačev, ki z bučnim navijanjem poskrbijo za nepozabno vzdušje.

 

4.    Poskrbite tudi za regeneracijo in sprostitev

Vsaka telesna priprava mora biti sestavljena iz dveh faz - aktivacije in regeneracije mišic. V osredotočenosti na fizično pripravljenost pogosto pozabljamo na drugo, prav tako pomembno fazo, v kateri se polnijo energetske zaloge, telo pa “sprocesira” informacije, pridobljene s treningi. Uspešna regeneracija pomembno vpliva tudi na motivacijo, saj tek začnemo povezovati s pozitivnimi čustvi in željo po dodatni aktivnosti. V ta namen so organizatorji Maratona treh src v sodelovanju z Zdraviliščem Radenci poskrbeli poseben paket “Maratonski vikend”. Ta že za 72,5 evrov na noč ponuja startnino, odlično kulinarično ponudbo ter številne aktivnosti – od mineralnih kopeli do sproščujočih masaž. 

 

5.    Ne tekmujte z drugimi, temveč sami s sabo

Vsak tekač je svet zase. Nekateri se s tekom ukvarjajo profesionalno, večina pa rekreativno. Na Maratonu treh src ste dobrodošli prav vsi, celo ljubitelji kužkov s štirinožnimi prijatelji, zato naj vam bo tek v užitek in izziv, s katerim boste poskušali preseči sami sebe. Če je za nekoga preteči 10 kilometrov mačji kašelj, je to namreč za drugega lahko vrhunski dosežek! In prav nič ni narobe, če del proge tudi prehodite. Najpomembnejše je, da prečkate ciljno črto … in pri tem občutite lastno zadovoljstvo! 

NE IŠČI IZGOVOROV. PRIJAVI SE NA NAJBOLJ SRČEN MARATON LETA! MARATON TREH SRC – KJER RAZDALJE PREMAGUJEMO S SRCI. SOBOTA, 18. MAJ 2019

 

Več na www.maraton-radenci.si

Starejše novice