Foto: Jure Banfi
Jutri bo na Fazaneriji odigrana kvalifikacijska tekma za evropsko prvenstvo.

Slovenska ženska članska reprezentanca v petek, 31. maja, ob 18. uri, v Murski Soboti nadaljuje kvalifikacije za evropsko prvenstvo, ki bo leta 2025 v Švici.

Po uvodnih zmagah proti Moldaviji in Severni Makedoniji se bo naša reprezentanca dvakrat pomerila z Latvijo; prvič v petek doma, potem še 4. junija v gosteh.

Prvič proti Latviji

Po dveh odigranih tekmah Slovenija s šestimi točkami vodi v skupini C2, sledijo ji Severna Makedonija (3 točke), Latvija (3) in Moldavija (0). Medtem ko je Slovenija dvakrat slavila, je Latvija najprej doma izgubila proti Severni Makedoniji (3:4), potem pa v gosteh z 1:0 premagala Moldavijo. Slovenija in Latvija do danes še nista odigrali uradne tekme.

Vir: NZS

»Pred nami sta tekmi proti Latviji, ki je med vsemi našimi konkurenti najkvalitetnejši tekmec. 

Zanimata nas dve zmagi in jasno sporočilo vsem: dokazati, da smo boljši od konkurence in da kot ekipa ne sodimo v ta rang tekmovanja. To moramo vsakič znova potrditi na igrišču,« je odločen selektor Slovenije Saša Kolman.

Poklon Mateji

»Fokusirani smo na našo igro, pričakujem pa, da bomo imeli vnovič več žogo v svoji posesti kot tekmice. Cilj pa je, da izkoristimo njihove slabosti in čimpreje zabijemo prvi gol. 

Upam in želim si, da se zbere čim več ljudi. Tudi zato, ker bo to 100. tekma naše kapetanke Mateje Zver. Vem, da ljudje na tem delu Slovenije spremljajo ženski nogomet. 

Legenda Mateja si zasluži lep obisk, zato na tem mestu povabilo, da se čim več ljudi udeleži in ogleda to tekmo!« je še dodala Zala Meršnik.

Foto: Jure Banfi

Tekma bo imela tudi poseben pečat: kapetanka Mateja Zver bo še stotič oblekla dres članske reprezentance, kar popreje ni uspelo še nobeni od igralk. 

Mateja je prvo uradno člansko tekmo za Slovenijo odigrala 5. maja 2007 v Dravogradu, kjer je Slovenija gostila Srbijo. Do danes je Mateja odigrala že 99 tekem, dosegla je kar 47 golov, v tem času pa je s svojimi igrami in odnosom do dresa z državnim grbom postala vzornica številnim mladim in tudi sinonim za slovenski ženski nogomet. 

Kvalifikacije za EP 2025:

Murska Sobota, 31. maj
Slovenija – Latvija (18.00)

Jürmala, 4. junij
Latvija – Slovenija (17.00)

Latvija članice:
Enija Anna Vaivode (Riga FC Women), Sofja Ņesterova (RFS Women), Elza Renāte Strazdiņa (FS Jelgava), Anastasija Ročāne (SPF FC Lustenau/FC Dornbirn AVT),  Anastasija Vainere (RFS Women), Fanija Mežecka (FS Metta), Aleksandra Sofija Mairna (Michigan State University ZDA), Selga Penelope Vitmore (RFS Women),  Sofija Garanča (Riga FC Women),  Paula Linda Liniņa (FS Metta), Marina Teļukeviča (RFS Women),  Anastasija Čemirtāne (RFS Women), Taisija Smirnova (Liepājas FS), Anna Kristīne Gornela (Riga FC Women),  Viktorija Zaičikova (IBV Vestmannaeyja ISL),  Amēlija Lipšāne (FS Metta), Katrīna Daņilova (FS Metta), Signija Šenberga (FS Metta), Diāna Suvitra (Riga FC Women), Anastasija Poļuhoviča (RFS Women), Santa Sanija Vuškāne (FS Metta), Karlīna Miksone (Czarni Sosnowiec POL)  Selektor: Romāns Kvačovs

Slovenija članice:
Kaja Eržen (ACF Fiorentina ITA), Zara Kramžar (AS Roma ITA), Sara Gradišek (Bologna FC ITA), Melania Pasar (Budapest Honved FC MAD), Sara Ketiš (Chievo Verona ITA), Lara Prašnikar (Eintracht Frankfurt NEM), Sara Agrež (FC Köln NEM), Korina Lara Janež (FC Leipzig), Dominika Čonč (FC Levante Las Planas ŠPA), Nina Kajzba (Napoli FC ITA), Lana Golob (OH Leuven Women), Kaja Korošec (Paris F.C. FRA), Mateja Zver (SKN St. Pölten AVT), Zala Meršnik (Sporting Club de Huelva ŠPA), Naja Poje Mihelič (U.S. Sassuolo Calcio ITA), Mirjam Kastelec (ŽNK Ljubljana), Špela Kolbl (ŽNK Mura), Izabela Križaj (ŽNK Olimpija Ljubljana), Sara Makovec (ŽNK Olimpija Ljubljana).  Selektor: Saša Kolman

Sistem kvalifikacij

Kvalifikacije so sestavljene iz ligaške faze in finalnega turnirja play-offa. Ligaška faza se igra v enakem formatu kot Uefina Liga narodov: z ekipami, razdeljenimi v tri lige: Liga A s 16 ekipami, Liga B s 16 ekipami in Liga C z 19 ekipami. Začetni položaj vsake ekipe v ligi je bil določen na podlagi rezultatov prejšnje lige narodov za ženske.  Reprezentance vstopajo v kvalifikacije z dvema ciljema: uvrstitev na evropsko prvenstvo in biti čim višje uvrščen za prihajajočo ligo narodov, ki bo na sporedu v sezoni 2025/2026.

Starejše novice