Slika je simbolična.
Košarkarji Slovenije so se sedmič v zgodovini uvrstili med osem najboljših ekip na evropskih prvenstvih. V prvem dvoboju na izločanje v Berlinu so premagali tudi Belgijo.

Slovenija se bo v sredo, 14. septembra, v četrtfinalu pomerila z zmagovalcem dvoboja med Ukrajino in Poljsko, ki je na sporedu v nedeljo ob 12. uri.

Za Slovenijo je to štirinajsti nastop na evropskih prvenstvih. Prvič se je med osem najboljših prebila leta 2005 v Beogradu, četrtfinalno stopničko pa je preskočila le dvakrat, in sicer leta 2009 na Poljskem ter pred petimi leti v Istanbulu.

Kot kaže, pa se jim dober rezultat obeta tudi na tokratnem prvenstvu, tudi zadnja tekma z Belgijo se je namreč končala obetavno. 

Slovenija premagala tudi Belgijo

Slovenija je do tretje zmage v nizu na tem prvenstvu in skupno šeste prišla brez posebnega sijaja. Izpolnila je sicer svojo nalogo, ni pa uresničila želje strokovnega vodstva reprezentance, da bi se ob dovolj visoki prednosti odpočili nosilci igre in priložnost dobili vsi igralci.

Kljub temu pa se je tekma odvila v njihovo korist, Belgijce so namreč premagali z 88:72.

Tekma se je sicer na krilih Luke Dončića odprla v velikem slogu, že po štirih minutah so si naši priigrali dvomestno prednost (16:5), nato pa je prednost občutno padla, Belgijci so pospešili igro in si priborili točke (20:19), a ne za dolgo.

Z neprepričljivo predstavo so Slovenci tekmeca ohranjali pri življenju vse do zadnje četrtine. Šele ko so Belgijci prvič in edinkrat na tekmi povedli (64:63), je vrag odnesel šalo in Slovenija je zaigrala tako kot se spodobi za evropskega prvaka in enega od glavnih favoritov za medaljo v Berlinu.

Z delnim izidom 19:1 je v naslednjih petih minutah rešila tudi vprašanje zmagovalca tekme. V 37. minuti je povedla z 82:65, zaključila pa z rezultatom 88:72.

»V zadnjih desetih minutah smo dali v višjo prestavo in zanesljivo prišli do zmage«

Kako pa so se ponovne zmage na tokratnem evropskem prvenstvu razveselili člani naše ekipe?

Kot je povedal Aleksander Sekulić, selektor slovenske ekipe, so vedeli, da bo tekma proti ekipi iz Belgije precej težka, a kljub temu jim je uspelo. 

»Belgija že celo prvenstvo igra dobro košarko, danes pa je imela nasproti evropskega prvaka z Luko Dončićem, zato se je hotela še dodatno dokazati. Hkrati smo bili mi v vlogi izrazitega favorita, kar je določeno breme. Vseeno smo v zadnji četrtini strnili vrste, odigrali boljšo obrambo in zasluženo prišli do zmage,« pojasni Sekulić.

Glavna zvezda tokratne tekme je bil ponovno Luka Dončić, ki je po zmagi povedal naslednje: 

»Vedeli smo, da tekma ne bo lahka. Belgija je igrala dobro v napadu, zadevala z razdalje in bila tri četrtine v igri za presenečenje. V zadnjih desetih minutah smo dali v višjo prestavo in zanesljivo prišli do zmage. Morda danes nisem dovolj podajal žoge soigralcem, a važno je, da smo zmagali. Vseskozi smo se spodbujali in ko je bilo treba, smo stopili skupaj in odigrali nekaj dobrih obramb ter napadov,« je zadovoljen Dončić.

Nad odigrano tekmo je sicer zadovoljen tudi Goran Dragić, kapetan Slovenije, a meni, da bo treba proti boljšim ekipam igrati nekoliko drugače, več poudarka bodo morali dati predvsem na obrambo in boljšo komunikacijo med tekmo. 

»Zmagali smo z dvomestno prednostjo, a proti boljšim ekipam bo treba igrati precej drugače. Res pa je tudi, da tekmec, kot je Belgija, igra drugače kot najboljše reprezentance na tem prvenstvu. V zadnji četrtini sem tudi sam malce povzdignil glas med minuto odmora, saj smo preveč poudarka dajali igri v napadu in zanemarjali obveznosti v obrambi. Ko smo izboljšali še komunikacijo pri prevzemanju nasprotnih igralcev v obrambi, smo prišli do višje prednosti in zanesljive zmage, kar je bil tudi cilj te tekme,« je jasen Dragić. 

Luka Dončić kot prvi igralec, ki je na treh zaporednih tekmah dosegel mejo 30 točk

Luka Dončić se je znova vpisal v zgodovino evropskih prvenstev.

Potem ko je na prejšnji tekmi proti Franciji s 47 točkami postal drugi najboljši strelec na posamezni tekmi v zgodovini "eurobasketov" (pred tem je Nemčiji nasul 36 točk), je zdaj prvi igralec v zadnjih 30 letih, ki je na evropskih prvenstvih na treh zaporednih tekmah presegel mejo 30 točk.

Slovenski superzvezdnik je v 35 minutah na parketu dosegel 35 točk ob metu 11:25 iz igre (trojke 4:10). Temu je nato dodal po pet skokov in podaj za statistični indeks 33.

Klemen Prepelič je medtem zbral 13 točk (met 3:6, trojke 2:5), 12 jih je prispeval Mike Tobey, ki je igral 26 minut, 11 pa Goran Dragić (33 minut).

V uvodnem današnjem dvoboju osmine finala je Francija po podaljšku premagala Turčijo s 87:86. Danes sledita še obračuna Nemčija - Črna gora in Litva - Španija, v nedeljo pa so na sporedu Ukrajina - Poljska, Finska - Hrvaška, Srbija - Italija in Grčija - Češka.

Komentarji (4)

Yree (ni preverjeno)

ob metu 11:25 iz igre (trojke 4:10), porazno slab %.
Zakaj druge ne mecejo toliko, tako slab % ima lahko vsak. Prepeli trojke 2:5, ce bi tip vrgel 10 krat bi zagotovo tudi zadel 4x. In potem je 4:10 dobro. Se dobro da ni 8:20 in bi ga hvalili.
Kdo hoce biti dober v kosarki naj samo mece na kos, nekaj bo ze zadel.

Hassd (ni preverjeno)

Od 80 tock, koliko bi jih lahko dal, je tip realiziral 35. Niti polovico. Porazno slabo.

realnoo (ni preverjeno)

Debeli fuknjenec te pa tij idi na parkret.

In reply to by Hassd (ni preverjeno)

Tecumseh (ni preverjeno)

Ne modrujte toliko o teh procentih. Ni tako lahko zadeti, ko te celo tekmo suvajo, porivajo...
Da ne bom predolg, ker je nekaterim itak zaman kaj razlagati, samo to: njegov statistični indeks 33 pove vse. In ta se razlikuje od ameriškega, kjer samo beležijo razliko v koših za čas, ko je igralec na parketu. Evropski ima v sebi vse elemente: mete, skoke, podaje, ukradene žoge, skoke...

Starejše novice