Srce parajoča zgodba očeta kapetana hrvaške nogometne reprezentance

Veselje ob prvi zmagi hrvaške reprezentance na letošnjem evropskem prvenstvu se je prevesilo v žalost ob novici o smrti Uzeirja, očeta kapetana Darija Srne. Od Uzeirja Srne, za katerega je bil usoden rak, so se poslovili minuli ponedeljek v domačem Metkoviću.

Kot poročajo Slovenske novice, zaenkrat še ni znano, ali bo kapetan nadaljeval z nastopi na prvenstvu, strani hrvaških medijev pa medtem že polni tragična zgodba njegovega pokojnega očeta.

»Oče je v življenju prestal veliko stvari, bil je vojna sirota, odrasel je po sirotišnicah in se sam prebijal skozi življenje. Nikoli pa ni pustil, da bi se mi za vrat obesili slabi ljudje, tudi če zaradi tega ne bi nikoli več igral nogometa,« je svojega očeta pred časom opisal Darijo Srna. 

Odraščal kot sirota – tudi v Murski Soboti

Življenje Uzeirjeve matere je terjala druga svetovna vojna; ubili so jo četniki, zaradi nosečnosti namreč ni mogla pobegniti iz goreče hiše. Uzeir je medtem preživel le po zaslugi očeta, s katerim sta se skrila v gozdu. 

Kasneje je bil poslan v sirotišnico v Murski Soboti, kjer ga je posvojila družina Kelenc, za kratek čas pa je prevzel celo novo ime. Nekaj let je tako preživel v Sloveniji kot Mirko Kelenc, preden ga je izsledil brat in odpeljal v bosanski Šamac. 

V Metković, kjer se je poročil, ga je naposled privedel nogomet, tam pa sta se mu rodila tudi sinova Igor in Darijo. Da bi slednjemu omogočil uspešno nogometno kariero, je Uzeir opravljal več služb hkrati – tudi v tujini. Darijo tako ni odraščal z veliko denarja, a vse, kar je oče imel, je namenil njemu.

Požrtvovalnost se je obrestovala

Uzerijeva požrtvovalnost ni bila zaman, saj je Darijo naposled le prišel do preboja in si zagotovil status nogometnega zvezdnika. Oče je kljub njegovemu uspehu ostal zvest svoji skromnosti in še naprej živel v majhnem stanovanju v Metkoviću, čeprav bi si lahko privoščil več udobja. Sin ga je sicer v znak zahvale obsipal z darili – tudi z dvema prestižnima avtomobiloma – a največje veselje je našel v lastni lokalni pekarni.

Kljub tragičnemu otroštvu je svoja zadnja leta preživel spokojno in skrbel za Darijevega brata Igorja z downovim sindrom, ob tem pa ponosno spremljal nogometne uspehe drugega sina, ki se še danes dobro zaveda njegove žrtve in vsak svoj gol posveti svoji družini.

Foto: darijosrna (Instagram)

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
smrkci (nepreverjen)

Preberite si vi politiki in bogataši(tajkuni,mafija)kaj pomeni biti človek,človek pomeni biti to kar je bil uzeirj srna.

Gost (nepreverjen)

To je pa res pomembna novica za nas.

Donja Lendava (nepreverjen)

copy/paste:

"Međutim, njegov brat Safet nikada nije prestajao tragati za svojim mlađim bratom. Otišao je služiti vojsku u Niš i stalno je pričao o tome kako je već godinama u potrazi za nestalim Uzeirom. Njegov zapovjednik, Slovenac, kazao mu je da u Murskoj Soboti, odnosno u selu Donja Lendava, živi dječak iz BiH, da ima tri ili četiri godine i da je jedino što se zna o njemu to da je siroče, porijeklom sa istoka Bosne."

Pax (nepreverjen)

Zopet kradete članke. Bodite vsaj toliko pošteni in dodajte vir. Sramota!!!

Starejše novice