Fazanerija v teh dneh sameva, tako kot samevajo skorajda vse nogometne zelenice po svetu. Koronavirus je ohromil nogometno dogajanje, tekme pa še kako pogrešajo prav v Murski Soboti.

Prekmurje v zadnjih tednih pogreša tisto, kar morda kot regija najbolj občuduje. Nogomet. Na vseh ravneh. Preverili smo, kakšno je stanje v soboškem prvoligašu in kakšne ukrepe so sprejeli v klubu. 

"Tako kot vsi smo sledili priporočilom in odredbam NIJZ in NZS. Z 12. marcem se je dogajanje na Fazaneriji ustavilo, območje je zaprto za javnost. Naslednji dan je upravni odbor na izredni seji sprejel dodatne ukrepe, v sklopu katerih je bilo veliki večini zaposlenih odrejeno čakanje na delu doma," so sporočili iz klubskih pisarn na Kopališki 45. 

Veliko vprašanj je v tem trenutku odprtih glede nadaljevanja prvenstva in če bo do tega prišlo. Scenarijev je več, v Murski Soboti pa si prvenstvo seveda želijo končati na terenu.

"V klubu želimo, da se sezona odigra do konca, res pa je, da to ni vezano na naše želje. Trenutno nihče ne ve, kaj in kako bo z letošnjo sezono. Verjetno je v tem trenutku največ možnosti za normalno dokončno izvedbo pokalnega tekmovanja. Do finala nas ločita še dve tekmi. Morebitna zmaga v finalu bi pomenila nastop v kvalifikacijah za Ligo Europa, s čimer bi klub delno saniral izpad dohodkov, ki bodo izgubljeni v spomladanskem delu prvenstva".

O znižanju plač se še niso pogovarjali

Mura je poleg Maribora zagotovo klub, ki s prodajo vstopnic, gostinskega lokala in prodajo artiklov zasluži največ denarja. Tudi zato jih neigranje še bolj boli. Posledice bodo, a se bo potrebno prilagoditi.

"Zaradi nastale situacije bomo morali prilagoditi naš poslovni načrt. Mura je eden od redkih klubov v Sloveniji, ki z organizacijo prvenstvene ali pokalne tekme ustvari dobiček. Zaradi mirovanja vseh aktivnosti in brez vadnin bo klub ob skoraj tretjino prihodka. Dosedanje izpade nam v tem trenutku uspeva pokrivati iz akumuliranih sredstev preteklega obdobja. Dejstvo pa je, da klub dolgoročno ne more živeti in preživeti brez tekem, brez dogodkov".

Igralci, trenerji in zaposleni v klubu so 16. marca tako dobili izplačane vse pogodbene prejemke, za zdaj se o znižanju plač še niso pogovarjali, a spremljajo situacijo, ki jo prinašajo ukrepi.

"Vodstvo kluba bo preverilo in potencialno izkoristilo vse zakonsko skladne oblike pridobitve nadomestil za posamezne kategorije pogodbenih deležnikov, ki so zajeti v novih vladnih ukrepih. Preučujemo megazakon in vsekakor je dober za samozaposlene. Potrebno pa ga je spoznati še bolj podrobno, da lahko nato ocenimo, kaj to pomeni v konkretnem primeru za klub. Preverili bomo, kako zakon vpliva na posameznika, se z vsakim osebno posvetovali in poiskali najustreznejše skupne rešitve".

Če NZS ne bo pomagala, lahko klubski nogomet zabrede v ogromno krizo

Seveda pa pri tem pričakujejo tudi pomoč krovne nogometne organizacije pri nas. 

"Vsi nogometni klubi v Sloveniji smo del nogometne družine NZS-ja, ki se kot krovna organizacija mora zavedati, da brez nas v Sloveniji ni nogometa. NZS ni zgolj reprezentanca, ampak smo to tudi klubi, ki predstavljamo enega izmed bolj pomembnih deležnikov. S strani zveze tako pričakujemo pomoč, jasna stališča in konkretne odgovore. Izpostavili bi predvsem finančno področje, podporo pri urejanju pogodbenih razmerij z igralci ob zdaj močno spremenjenih okoliščinah in natančno opredelitev ob vprašanju, kaj se bo zgodilo s tekmovanji pod njihovim okriljem oziroma nadaljevanjem državnega prvenstva. 

Pomembno je, da se reševanja novonastale situacije lotimo skupaj in ne posamično. Če pomoči s strani zveze ne bo, nas skrbi, kakšna bo nadaljnja usoda tekmovanja na najvišjem in vseh nivojih klubskih tekmovanj v državi. Slovenski nogomet lahko zabrede v krizo večjih posledic, ki pa se ne bo končala v obdobju enega leta, ampak bo dolgoročna," pa so skupaj zapisali slovenski prvoligaši.

Sreča v nesreči bo vrnitev poškodovanih

Vse pa v tem trenutku vendarle ni tako črno. Sreča v nesreči je za Muraše to, da imajo v času, ko ni tekem, nekateri poškodovani igralci možnost, da povsem okrevajo. V kolikor se bo letošnji nogometni ples nadaljeval, bomo na zelenici do konca prvenstva skorajda zagotovo lahko spremljali tudi Matka Obradovića, Marina Karamarka in Fejsala Mulića. Kapetan Alen Kozar in Renato Simić bosta za vrnitev na zelenice potrebovala še nekaj več časa.

Klubu pa so v teh težkih trenutkih ob strani tudi tisti najbolj zvesti navijači, Black Gringosi. 

"Z navijaško skupino Black Gringos dobro sodelujemo, kar se je še posebej pokazalo v teh težkih trenutkih. Že na samem začetku so nam želeli priskočiti na pomoč in so predlagali, da bodo v primeru igranja pred praznimi tribunami zbirali denar in ga predali klubu. V tem trenutku sem jim lahko samo zahvalimo in verjamemo, da se bomo skupaj vrnili še močnejši," so še zapisali na Kopališki 45.

Na tekmah povprečno več kot 2800 gledalcev

Zgolj za predstavo, kaj bi neigranje pomenilo za soboškega prvoligaša. Črno-beli bi resda morda privarčevali nekaj denarja, ki gre sicer za organizacijo tekme, a ob tem ne bi bilo prihodka iz naslova kart. V Murski Soboti se je doslej povprečno na tekmo zbralo 2806 gledalcev.

V kolikor bi v kalkulacijo vzeli vstopnice po 8 evrov, bi ugotovili, da je prihodek od kart 22.453 evrov. Seveda so pri tej številki odstopanja zaradi različne cene kart in imetnikov letnih kart, a vseeno bi se številka najverjetneje lahko gibala okoli dvajsetih tisočakov. V kolikor se prvenstvo ne bi nadaljevalo, bi izguba lahko znašala med 150 in 200 tisoč evrov. 

S spleta

Komentarji (41)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Ne ga srat (nepreverjen)

Koga briga ena Mura pa njejne prihodki. Ljudje za geste nedo mele vij pa pišete o Muri pa o njihovih plačah. Malo se zresnite pa njajte zdaj nogomet pa pijšte o problemih, ki so bole pomembni.

Doomsday (nepreverjen)

Ce glih mi doj visi za fuzbal se ne strinjan s tebov. Tudi fuzbaleri in ostali zaposleni v fuzbali to delajo za prezivetje in ce de se to nadaljevalo tudi oni nedo meli za gesti. Vecina ostalih delavcov se vedno dela, storitvene dejavnosti delajo, javni delavci do itak doubili place.... ka pa profesionalni sportniki, glasbeniki, umetniki.... oni s svojo dejavnostjo nemrejo susmariti. In teh je fejst dosta in oni so verjetno prvi keri nedo meli za gesti. Pa ne spadan med nje ka nede sto pa naroube razmo.

In reply to by Ne ga srat (nepreverjen)

gasilec lojz (nepreverjen)

Saj bo dobil vsak po 700 evrov
tako kot dobi vsak državljan ki ne dela in ima staus sp ali samozaposlenega
jaz imam status samozaposlenega gasilca in grem gasit kadar pač kje gori
in zato pokasiram, Drugače pa če ne gori takrat pač delam kaj drugega. Tako imajo futbaleri status samozaposlenega ali pa sp in bodo dobili tudi po 700 djokov..

In reply to by Doomsday (nepreverjen)

Mura je večna (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Lojz kaj si ti bedak ali pa ti noge smrdijo
Ja ljuba duša kako pa naj futbaler preživi s 700 evri
Predlagam da bi nogometaši dobili krizni dodatek vsaj 2500 evrov

In reply to by gasilec lojz (nepreverjen)

AJAJAJAJAJAJAJ… (nepreverjen)

Če je bil nogometaš vsaj malo pameten, si je lahko pri teh plačah tudi kaj prišparal. Aja, se je bilo treba frajerisati prej, zdaj pa bi naj trda predla. Ja, mama je imela dva sina. E je bil pameten, drugi pa nogometaš.

In reply to by Doomsday (nepreverjen)

Ne laži (nepreverjen)

Ne ga srat Glavno ka si pa zašinfo, dosta nas je takšnih ka nas Mura briga, dosta je takšnih keri so pri Muri zaposleni, pa ne oglašaj se či nemaš kaj pametnoga za pijsati. Ka si sploj kaj pijso či te Mura ne zanijma ,še kak te zanijma.

In reply to by Ne ga srat (nepreverjen)

asasa (nepreverjen)

so what! v tem trenutku zadnja briga.

bistričan_71c (nepreverjen)

Istina. neven komi z zdravo pametjo je to gnes važno.

In reply to by asasa (nepreverjen)

Breskvica (nepreverjen)

Df pa koga briga tvoje mnenje, zblojenec???

Indigo1 (nepreverjen)

Čimprej vrniti nogomet in se rešiti natega 21.stoletja imenovanega koronavirus.

ajta (nepreverjen)

Sakši den nas natejgnejo, da nam javijo (nej samo RTV, tudi RAI, ORF... vsi so zgučani) ka je v Italiji, Španiji, Franciji, ZDA mrleo več tisoč lidij?

In reply to by Indigo1 (nepreverjen)

Indigo1 (nepreverjen)

Zaradi gripice, ki so jo prekvalificirali v korono.

In reply to by ajta (nepreverjen)

ajtabajta (nepreverjen)

Ja ajta, takše kak si tij nücajo za farbanje. Takše ka vrvlete vse kan van na televiziji pokažejo, pa če glih van kažejo posnetek iste bolnice v Italiji in v Ameriki. Ja ja, takšne nücajo...

In reply to by ajta (nepreverjen)

Sobočanc (nepreverjen)

Dokeč se tako imenovani murini fuzbalerji vozijo z avti, kak jih imajo v ton trenutki, jin nika nede. Če de pa sila pa avtoje prodat. Nej trebej šminkeraj špilati pa se obnašati kak če bi igrali za Barcelono nej pa muro. Zdaj de najpomembneje ka se gospodarstvo zalaufa pa ka se poveča potrošnja in ka nede dosti naroda brez dela ostalo. Da se to uredi pa lejko pride fuzbal na vrsto.

HusarG (nepreverjen)

Tudi tej avtoje so fuzbaleri negi mogli kupiti in je nesce zasluzo. Tudi s svojin sminkerajon punijo kase po gostilnaj, kaficaj, cota bautaj, frizerajaj.... tou ne spada med potrosnjo?

In reply to by Sobočanc (nepreverjen)

faušija (nepreverjen)

Majster, prle kak boš pa kaj takšoga pijsau, naj ti objasnin - tau so sponzorski avtoji in jih verjetno nemrejo odati samo tak. Ker na avto, ka si ga kujpiš san, si verjetno niti eden od tej nede na velko NŠ Mura gor lepo.

In reply to by Sobočanc (nepreverjen)

Indigo1 (nepreverjen)

Ne razlaga njemi, ka je plitvi kak stuba.

In reply to by faušija (nepreverjen)

brez fuzbala (nepreverjen)

falabougi ka nega fuzbala.kakši mir je.naj čimduže tak ostane.

Ne laži (nepreverjen)

brez fuzbala Zdaj se vijdi kak si čeden ,či se nebi trgo zaradi fuzbala bi meu sigdar mer. Enostavno ga ne glejdaš, ne štejš ka pijše o fuzbali pa maš mer. San si si krijf ka se čejšeš.

STOP PROFESIONALIZMU (nepreverjen)

Tudi po koncu tega virusa NIKOLI VEČ NE BO TAKO KOT JE BILO zato se Muraši zastonj tolažite, profesionalnega nogometa VEČ NE BO igralci, do morali igrati kot amaterji z minimalno povrnitvijo stroškov ZATO SE MURINI PAMETNJAKOVIČI PRIPRAVITE PRAVOČASNO NA TO OPCIJO, ker vsi ostali klubi v Sloveniji, ki bi se želeli iti profesionalizma in drago plačevati brezzvezne igralce, BODO PROPADLI, KER DENARJA NE BO ZA KRUH NE PA DA BI BIL ZA NOGOMET.

nosferato_ (nepreverjen)

"BODO PROPADLI, KER DENARJA NE BO ZA KRUH NE PA DA BI BIL ZA NOGOMET."
-
Evo ka nas čaka po janševo diktaturo.... že njegovi verniki napovedujejo ka nemo meli za kruh.

In reply to by STOP PROFESIONALIZMU (nepreverjen)

ZA norsferato (nepreverjen)

POD VLADO CIRKUSANTA ŠARCA, KI JE SAM DEZERTIRAL, KER SE JE USRAL V HLAČE IN LEVICO KI SAMO GOFLJA ČE BI ŠAREC VLADAL BI TI IN JAZ IN OGROMNO SLOVENCEV ŽE KREPNILO. ŠTEKAŠ TO IDIOT. NI POLITIKOV V SLOVENIJI KI BI IMELI JAJCA IN V TAKIH ČASIH PREVZELI VLADO, A POZNAŠ KATEREGA, MESEC RECIMO.

In reply to by nosferato_ (nepreverjen)

nkbakovci (nepreverjen)

ne nucamo nikšega profesionalnoga fuzbala naj špilajo za pijačo pa senvič kak včasi .

In reply to by ZA norsferato (nepreverjen)

Indigo1 (nepreverjen)

Točno tak! Trbej ka v bakovcaj majo na mesec eni obečano 400-500 eurov?!

In reply to by nkbakovci (nepreverjen)

njiva

Že pa mešate politiko cuj, ka resan nemrete enoga dobroga komentara napisati.
Mura de preživela zato ka je večna in tudi mi mo preživeli in zato tzrbej v toj situaciji vkup stopiti in pomagati vsem,ki zaradi toga virusa beležijo izpad prihodkov.Celo Prekmurje je z vami Muraši in skupaj smo močnejši.

Vipko
Truplo

Če bo to trajalo dolgo časa in mislim, da bo, bo Mura kot profesionalni klub zanesljivo propadla. Kdo bo igral? Denarja ne bo, boljši igralci si bodo poiskali, kolikor bo mogoče, druge klube. Ostali bodo igrali za drobiž, ali pa še to ne. S čim se bodo preživljali? Tu sedaj pride na plano, da je splošno znano, da je nivo izobrazbe večine nogometašev nizka... in bodo morali pač kopati jarke, nakladati kamione oz. sam ne vem, kaj še. Kdor bo hotel, ostali morda na kakšni sociali. Pri nogometni Muri bodo več ali manj morali začeti praktično od nule, torej z mlajšimi selekcijami: kolikor bo denarja ga bo za profesionalizem premalo in verjetno ravno dovolj, da se postavijo na noge pri mladih in počasi, kolikor bo raslo tudi gospodarstvo, postavijo klub spet na noge tudi pri prvem moštvu. Gospodarstvo bo v začetku vlagalo v oživitve dejavnosti, tkanja novih poslovnih vez in še kaj... in jim bo res financiranje nogometa in drugih športov sekundarnega pomena. Čisto normalno, prvo moraš sam preživeti, da lahko financiraš druge.
To, kar sem napisal je več ali manj najbolj črni scenarij, ni pa daleč, da se to vse resniči. "njiva" verjemi! In nisem mešal zraven politike, a?

In reply to by njiva

Ne laži (nepreverjen)

Truplo Vej pa nede konec sveta, Mura pa si klubi do dale špilali kak so do zdaj. Kak de se gospodarstvo dale tiralo tak de se Mura dale tirala po domače. Delate dramo brez veze ,kriza de se prebrodila kak se je še sakša.

In reply to by Truplo

Kapitalist (nepreverjen)

Splosno je znano da je izobrazba nogometasov nizka? Res? Ne branin nogometasov ali resno me zanima od kec ti ta podatek? Znan za tvojega sina ka ma nizko izobrazbo ali za fuzbalere pa resno ne ven? Razsvetli nas?

In reply to by Truplo

Mura je večna (nepreverjen)

tvoja mati ima nizko izobrazbo
ali ta hudič babji kljub temu najde
tovornjakarski parkir platz na avtocesti

In reply to by Kapitalist (nepreverjen)

Hmmmmmmm (nepreverjen)

Logika na ton portali:
na člankaj o virusi se guči o ton, kak virus neje nevaren, kak se dela panika, ka se naj gleda na delavce in na podjetja, štera do zaradi toga šla v stečaj itd.
Na člankaj, ge se guči točno o problematiki propada davčnih subjektov (Mura) ali pa o problematiki gostincov: Koga briga to, trenutno so drugi problemi, sami so si krivi, itak služijo dobro, ščejo samo izsiljevati državo...

Beno6666 (nepreverjen)

Fusbal je firma kak sakšna druga, žal nan je lejko sakšnoga delavca ali nogometaša ali pucačice. Istina pa je, ka že itak dobi dosta podpore od države pa občine. Poleg toga pa težke miljone iz mutnih poslov.

12 (nepreverjen)

Se bo ze prezivelo.Tudi ostali moramo.Srecno vsem

Batman (nepreverjen)

Mura je zasebno podjetje. NOGOMETNI MANAGEMENT D.O.O. Tako, da bodo od države dobili denar. To ni nogometni klub kot društvo.

mojamura (nepreverjen)

Mura mora takoj prekiniti sodelovanje z Beltincami, da si že tu znižamo stroške. Nafta ima denar in bo ostala drugoligaš. Beltinci nimajo prihodnosti v drugi ligi.

Breskvica (nepreverjen)

Df kje danes kradneš wifi smrdljivec?

DF (nepreverjen)

na občini

In reply to by Breskvica (nepreverjen)

D&f (nepreverjen)

Breskvica, tvoja pupa je pri meni, v osebni negi, priklopljena na cevko, ki je vir novega življenja. Proces je dinamičen in rahlo glasen.

Mura je večna (nepreverjen)

evo vidite kaj naredi droga
prokljeta mularija

In reply to by D&f (nepreverjen)

AJAJAJAJAJAJAJ… (nepreverjen)

Pa koga briga Mura? HALO!!!!!!!!

revival (nepreverjen)

pa ka zaj, idioti fuzbalski, na vouže...... Glupost

mica kmica (nepreverjen)

nika ne piše ka več ne podpiramo markeče. nega smisla. markeči precednik dobro plačeni na naš račun. ka mo podperali tou bando markečo ge naše tak nika ne špilajo. itak majo samo 100 gledalcof.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice