Maraton treh src velja za eno izmed tekaških prireditev z najdaljšo tradicijo v tem delu Evrope, ki z gostoljubjem domačinov v idilično Pomurje vsako leto pritegne tekače, pohodnike in njihove spremljevalce iz vseh koncev Slovenije in tujine.

Na lov za dobrimi rezultati se bodo udeleženci podali v sproščenem vzdušju 18. maja že 39. leto zapored. Še zadnji štart pred jubilejno 40. obletnico bo v Radencih ponovno pričaral fantastično vzdušje, prinaša pa tudi nekaj zanimivih novosti. 

S prepoznavnim znakom Radenske, tremi srci, se najstarejši maraton v JV Evropi - Maraton treh src, podpisuje že skoraj štiri desetletje. Startna pištola le-tega je v Radencih prvič naznanila pričetek teka leta 1981, ki je s tem postal prvi maraton v Sloveniji in celotni bivši državi. Od takrat se je tekaški dogodek nenehno razvijal, rasel in do danes postal pravi tekaški praznik prebivalcev Radencev kot tudi pisane množice tekačev in pohodnikov. 

Tek, ki je prerasel v celostno doživetje 

Od prvotnih 800 udeležencev jih prireditev v zadnjih letih šteje krepko več kot 8.000. Razlog za to je pestra izbira raznolikih prog v dolžini od 5 do 42 kilometrov, posebej prilagojen tek za otroke, pohodniška pot in slikovita steza za ljubitelje nordijske hoje. Letos se je naboru prog pridružila še novost - kilometrska trasa, namenjena lastnikom kužkov in njihovim štirinožnim prijateljem. Za vse večji obisk prireditve pa je zaslužen tudi vse bogatejši spremljevalni program, ki ga je lani dodatno nadgradila testeninka.

Druženje ob okusnih testeninah bo na terasi hotela Radin na letošnji predvečer tekaškega dogodka ponovno poskrbelo za uvodno “ogrevanje”, po zaključku maratona pa bo udeležence dodobra razgrel koncert energične pevke Alye.

Vse tesnejše sosedsko povezovanje

S poslanstvom povezovanja sosednjih držav Maraton treh src tudi letos štirikrat prečka mejo in združuje dve državi – Avstrijo ter Slovenijo. Vse tesnejše sodelovanje organizatorjev z avstrijsko občino Bad Radkersburg je dokaz, da meje v srcih ne obstajajo.

Nov korak v tej smeri se nakazuje s “sosedskim paketom”, v katerem se Radenski maraton povezuje z avstrijskim tekom Parktherme Wüstenlauf, ki se bo letos v novi preobleki odvijal 29. junija. Če ste pripravljeni na dvojno dozo športa, zabave in druženja se le prijavite, saj bo štartnina za oba teka v paketu znašala 50 evrov.

K srčnemu vzdušju prispeva približno 1000 prostovoljcev

Najlepših doživetij v življenju se ne da kupiti. Tega se zavedajo tudi prostovoljci Maratona treh src, ki že od nekdaj veljajo za srce prireditve. Da bo tekaški praznik Radencev potekal brez težav, bo skrbelo okoli 1.000 prostovoljcev, ki z maratonom dihajo praktično čez celotno leto.

Njihova predanost, v kombinaciji s tradicionalno podporo lokalne skupnosti, Radenske in ostalih zvestih sponzorjev so morda tista skrivna sestavina, ki vsako leto pričara pristno, domače in srčno vzdušje ob progi in na njej. 

Pridružite se najbolj srčnemu maratonu v Sloveniji tudi vi! Spletne prijave so odprte do 7. maja 2019 na www.maraton-radenci.si.

NEPREKINJENA TRADICIJA OD LETA 1981

Prvi Maraton treh src so tekmovalci odtekli 30. maja 1981. Zmago sta slavila atleta Milan Kotnik in Tatjana Goleš. Od takrat dogodek povezuje vse številčnejše profesionalne in rekreativne tekače, kot tudi prijatelje, sosede in znance. Postanite del energičnega dogajanja  velja za dogodek, kjer se ljudje sprostijo in naredijo nekaj dobrega za svoje telo. 

Ali ste vedeli …

… da je najstarejši udeleženec Maratona treh src lani štel 84 pomladi? 
… da so v Radence pripotovali udeleženci iz 27 držav?
… da so se tekači odžejali z več 26.000 litri napitkov iz Radenske?
… da smo v enem dnevu skupaj pretekli in prehodili več kot 87.000 km? 

Starejše novice