Nov krog v Prvi ligi Telekom Slovenije je prinesel novo razburjenje zaradi dela sodnikov. Mura je bila ponovno oškodovana, tokrat je prekipelo tudi Anteju Šimundži.

Mura se je ta konec tedna pomerila s kranjskim Triglavom in po vodstvu z 1 : 0 na koncu ostala praznih rok. Toda srečanje bi se lahko odvilo tudi drugače. Glavni sodnik srečanja Bojan Tkalčič je namreč kar dvakrat pokazal na belo točko v korist domačih, Kranjčani pa so na koncu slavili z 2 : 1.

Žal pa je potrebno ponovno pisati o tem, da je bila Mura grdo oškodovana. Druga enajstmetrovka za domače je bila dosojena, milo rečeno, smešno. Delivci pravice so s svojim tokratnim sojenjem dodobra razburili tudi Anteja Šimundže, ki se sicer komentiranja sodnikov redno izogiba. Tudi pri njemu so tokrat prestopili mejo.

"Za nami je izredno težka tekma, zavedali smo se zahtevnosti gostovanja. V prvem polčasu smo bili dosti boljši nasprotnik in imeli nekaj priložnosti. V drugem pa z pomočjo sodnikov nismo prišli do vseh treh točk. Iz preprostega razloga, zdaj sem si pogledal posnetek in čisti prekršek Majcna nad naši igralcem, ki je potem spotaknil njihovega. Sodnik je odločilno vplival na potek tekme," se po tekmi ni mogel zadržati Šimundža.

Klub stoji za besedami Šimundže

Praksa sodniških napak na Murinih tekmah se vleče že predolgo. Črno-beli so se pred časom oglasili tudi s sporočilom za javnost, ki se je nanašalo na sojenje v letošnji sezoni, toda tudi to ni pomagalo. Napake v škodo Mure se ponavljajo še naprej. Zato smo se za komentar obrnili tudi na predsednika črno-belih Roberta Kuzmiča.

"Stojimo za besedami, ki jih je neposredno po tekmi s Triglavom povedal naš trener Ante Šimundža. Ne moremo razumeti zakaj se takšne stvari tako pogosto dogajajo ravno Muri. Ne verjamemo v teorije zarote, ampak pomembno je, da dvigu kakovosti v prvi slovenski nogometni ligi sledi tudi raven sojenja. Zdi se nam, da temu velikokrat žal ni tako," je povedal Kuzmič, ki kot ključno izpostavlja medsebojno spoštovanje.

"Vsi na in ob igrišču, trenerje, igralce, strokovna vodstva, povezuje ljubezen do nogometa. Vse se začne pri medsebojnem spoštovanju, ne glede na to, za kateri klub igra določen igralec in na rang sodnika. Zato ne moremo razumeti arogance, ki so je na nekaterih tekmah s strani sodnikov deležni naši igralci," pravi Kuzmič.
 

Tisti, ki komentira sojenje je kaznovan, sodniki povsem zaščiteni

Nato se je dotaknil ponavljajočih se napak.

"V klubu menimo, da je bila Mura letos oškodovana že na več srečanjih, preračunano to znese lepo število točk. Trenerji in drugi funkcionarji so za to, če izražajo svoje mnenje o sojenju, lahko sankcionirani. Verjamemo, da ima NZS mehanizem spremljanja kakovosti sojenja, a zdi se, da včasih premalo vemo o ugotovitvah in zaključkih, ki sledijo. Ne moremo se znebiti občutka, da sodniki, ki s svojimi odločitvami večkrat neposredno vplivajo na izid tekme, za ta dejanja ne občutijo nobenih posledic.

Številni si prizadevamo biti konstruktivni del nogometne javnosti, včasih kritičen, ne pa tudi kritizerski. Naš cilj je skupen, delamo za dobrobit slovenskega nogometa in pri svojem delu storimo tudi napake. Vendar se je o tem potrebno odkrito pogovoriti in jih odpravljati, drugače so lahko naša prizadevanja kaj hitro zaman," je zaključil Kuzmič.

Ob tem lahko upamo, da stvari v slovenski ligi ne bodo šle tako daleč, kot v nekaterih drugih ligah, ko so igralci zaradi sodniških napak preprosto zapustili igrišče ali pa z igro niso želeli nadaljevati. Morda se bodo odgovorni morali pripraviti tudi na takšen scenarij, v kolikor ne bodo sankcionirali tistih, ki sami poskrbijo, da se o njih govori. Vemo pa, da tudi takšne rigorozne poteze niso dolgoročna rešitev.

Muri, ki bo v sredo odigrala povratno tekmo Pokala Slovenije, bo tokrat sodil najboljši slovenski sodnik Damir Skomina. Zanimivo, tudi on je med tistimi, ki je letos na Fazaneriji že storil ogromno napako in se zanjo nato opravičil. Gre za gesto, katere se je poslužil kot edini in ki na nek način kaže njegovo veličino, toda tudi opravičila Muri izgubljenih točk ne bodo vrnila.

S spleta

Komentarji (24)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
DF-PUF-BUM (nepreverjen)

Kuzmič ima čisto prav, na sodniškem področju vlada mafija, težko si je namreč predstavljati, da bi sodniki, ki so vešči sojenja ne namerno delali toliko napak. In ker so sodniki tu zaradi sojenja nogometnim klubom in ne obratno, morajo vsi klubi 1 in 2 pa morda še 3 lige vkup stopiti pa enkrat za vselej povedati ZADOSTI VAS MAMO. Zamenjati vse balkance v vodstvu NZS in vse balkance v sodniških vrstah in ni vrag da se ne bi red napravo samo enotno in ostro je potrebno nastopiti in seveda vsi skupaj.

afta he (nepreverjen)

Za pokalno tekmo in prvenstveno z Mariborom bi zveza lahko kar določila glavnega sodnika Bojana Tkalčiča, za pomočnika pa Vinčiča. Lep pozdrav sodnijski srenji. Kje je njihov fer plej, če ga vsaj igralci upoštevajo????

radisemejmo (nepreverjen)

Vütro pa v nedelo j***mo mater Maribore, Skominan pa vsen ka nan napoti pridejo!!! Tudi keš p*čkan v vrstaj Mure!

Samo Mura (nepreverjen)

Sodniki so ze celo sezono proti Muri.Jutri še Skomina tretjič sodi v Ms,kar ni normalno.Maribor bo po mojem finalist,ko vidis tega Skomino ves da manjsi klub nima moznosti za uspeh.Kuzmič naj začenja malo kadrovat(podpisovat) za naslednjo sezono,saj se govori da Matko tudi gre brez odskodnine..

Kad (nepreverjen)

Ok kadrovati ja, ne se pa pustiti izsiljevati, če so enim zrasla krila in bi radi preveč denarja naj jih raje pustijo oditi, kot pa da zjebejo ravnovesje v ekipi.

Na trgu bo poleti ogromno prostih igralcev, ki bi komot za normalni denar prišli v urejeni klub.

In reply to by Samo Mura (nepreverjen)

Mojster sodnik (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Sodniki tudi delajo napake. Taka je pač realnost. Kolikokrat se je že zgodilo, da ste šele v posnetku videli, da niste imeli prav za kakšno sodniško odločitev. Ali pa ste večkrat videli počasni posnetek, pa še vedno niste bili prepričani kakšna bi bila "pravilna" odločitev. Tudi Murin gol v Kranju je mogoče dejansko padel iz ofsajda.

afta he (nepreverjen)

Če praviš da mogoče, potem ni padel z ofsajda.

In reply to by Mojster sodnik (nepreverjen)

afta he (nepreverjen)

Če praviš da mogoče, potem ni padel z ofsajda.

In reply to by Mojster sodnik (nepreverjen)

n (nepreverjen)

Padla ti je mamica z prepovedanaega položaja. malo pogledni posnetek, pa te komentiraj. Budalo

In reply to by afta he (nepreverjen)

Mojster sodnik (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

In reply to by n (nepreverjen)

friktrik (nepreverjen)

@mojster sodnik-ti imaš disleksijo? ali si včeraj začel gledat nogomet?

In reply to by Mojster sodnik (nepreverjen)

Vipko
Truplo

Komentirali tako ali drugače... prva enajstmentrovka je bila, o tem se verjetno strinjamo, druga pa je bila zelo, zelo, zelo, zelo..... "lesena"! Sodnik je bil blizu, nekaj igralcev se je prerivalo... in morebitno spotikanje je na nastalo ravno zaradi tega.

Če pa je že bila, pa morajo sodniki na tekmah, če imajo podoben kriterij, dosoditi vsaj dva, tri enajstmetrovke zaradi podobnih situacij! Znameniti italijanski sodnik Colina je nekoč izjavil, da je zanj vsak prekršek v kaznenem prostoru enajstmetrovka in tega se je držal. Pa tudi ekipe... so vedele za njegov kriterij in sodnik tudi ni imel na vsaki tekmi priliko, da dosoja enajstmetrovke zaradi raznih prerivanj in padcev.

Muri manjka enajstmetrovka na prvi tekmi proti Olimpiji, potem je dobila gol iz čistega offsideja v Mariboru, tam je sodnik prav tako spregledal prekršek v kaznenem prostoru, sedaj to, je še kje kaj...? Je dobila kaj poklonjeno nazaj? Težko bi rekel, da da!

friktrik (nepreverjen)

glede Coline: takša njegova sojenja več ne "uporablja" 99% sodnikov.

In reply to by Truplo

Vipko
Truplo

No... saj je bil Colina dokaj redek med sodniki s takim kriterijem. Vendar... ekipe so njegov kriterij sprejemale in sodnika spoštovale. Četudi... ga je polomil in ga vmes tudi je, kajti nezmotljivega sodnika pač ni.

Mi pa vseeno ta druga enajstmetrovka ne gre iz glave: noben sodnik žargonsko rečeno ne dobi sodniškega znaka pri branjevki na sejmu, ampak se mora zanj potruditi, nekaj pokazati... In da nekako tako nasede, kakor je v Kranju? Nogomet glede točnosti podaj vendar ni košarka, četudi se igralec nekje izmuzne še ni rečeno, da bo podaja tako dočna, da bi z glavo dal gol! Saj kar gledam tudi nogomet... v takih primerih navadno sodnik zapiska in umiri igralce! Tule pa...? Saj skoraj ne moreš verjeti...?

In reply to by friktrik (nepreverjen)

regrat (nepreverjen)

Drugo nemre biti 11 metrovka, ker žoga ni bila v igri "!!!!! Eno od osnovnih pravil !!!

In reply to by Truplo

blek gringo (nepreverjen)

točno-letela je k drugemu kranjčanu in murašu in sta skočila za njo---ali to je sodil namerno!!!!!

In reply to by regrat (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Igralci se pri vsakem kornerju prerivajo. Ob padcu tega Majcena žoga še sploh ni bila v igri. Lahko bi kvečjemu Murinemu igralcu dal rumeni karton. Penal je izven pameti in tudi proti pravilom.

In reply to by regrat (nepreverjen)

friktrik (nepreverjen)

druga11m-najBIZARNA za SAJ NI RES PA JE! haha -KLOVNI in sodniki=isto

kapelčan (nepreverjen)

bom reka resnično, ka večina sodnikov sodi zaradi penez pa pika, bilo keri sodnik na sodišči ali na zelenici ne odgovorja, sramota za slovenijo ......

blek gringo (nepreverjen)

en velki HVALA pa bi lejko namenili Špiru, ka se je srčno boril za NŠ MURO!
Špiro, naj te spremlja uspešna KARIERA, kjer koli že boš!

iglic (nepreverjen)

Doj se sejste z predstavniki drugih klubov iz 1. in 2. lige pa zahtevati VAR v naslednij sezoni

Vipko
Truplo

Verjetno se bo to en dan zgodilo? Trenutno močno dvomim. Mi nimamo ne primerne infrastrukture za tako rešitev, o financah niti ni smiselno govoriti.

Kako poteka delo glede Var-a ne vem, domnevam pa, da vsako tekmo gledajo še dodatni sodniki, dva, trije? Že sedaj nimamo ravno najbolj kvalitetnega kadra za sojenje... kje bomo pa našli dodatne sodnike? Je pa Var po svoje poštena rešitev, niti Gvardiola vsled vsega razočaranja zadnjič ni imel nekih pripomb! Pa so bili dobro minuto... v polfinalu Lige prvakov in milijone kilometrov stran od Kranja!

Pri košarki, vsaj v nižjih ligah, kjer sem sam deloval so bile tudi težave glede sojenja! Nisem bil edini, sem pa bil eden "glavnih", kateri smo se zavzemali za to, da tisto poročilo o sojenju dobijo tako sodniki, kakor klubi. Trajalo je... en dan pa je bilo tudi to sprejeto. Morda imajo to že sedaj pri nogometu, bolj verjetno pa je, da ne! Tak korak bi veliko pripomogel k temu, da bi klubi in javnost vedela, kako neka "uradna" stran vidi sojenje... zanimivo bi bilo to v Kranju? Kontrolor sojenja je nekaj sigurno napisal! Točk to sicer ne bi vrnilo... javnost pa bi imela vseeno več vpogleda v sojenje. In morda velikokrat več ne trdila, da so sodniki zaščiteni kot "sibirski medvedje"!

In reply to by iglic (nepreverjen)

AJAJAJAJAJAJAJ… (nepreverjen)

In potem boste govorili, da Maribor dela pritisk na sodnike. KAJ PA TA PRISPEVEK OZIROMA IZJAVA KUZMIČA? To ni poskus pritiska na sodnike? Nehajte prosim in se ubadajte sami s seboj, ne sodniki. Če bi delali proti vam, bi bili danes na mestu, ki vodi v drugo ligo.

AJAJAJAJAJAJAJ… (nepreverjen)

Zapomnite si edino pravilo pri enajstmetrovki: ENAJSTMETROVKA JE TEDAJ, KO JO SODNIK ZAPISKA HAHAHAHAHAHA, čakam protikomentarje.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice