Avto moto društvo Štefan Kovač Murska Sobota tudi letos v Mačkovcih znova organizira motokros dirko za državno prvenstvo. Na progi se je v različnih kategorijah pomerilo »mlado« in »staro«.

Na Goričkem znova hrumijo motokros motorji, saj Avto moto društvo Štefan Kovač ob 75. obletnici obstoja prireja dirko za državno prvenstvo.

V osmih različnih razredih je nastopilo okrog sto tekmovalcev, tako »mlado« kot »staro«, ki so se dvakrat podali na 1.380 metrov dolgo progo. V skokih in zavojih so lahko uživali tudi številni gledalci, ki imajo v Mačkovcih enega najlepših pogledov na progo.

Steza s specifično konfiguracijo ponuja edinstven pogled, ki je podoben tistemu v amfiteatru, zato je priljubljena tako pri tekmovalcih kot gledalcih. Slednji imajo izredno lep pregled nad dogajanjem na celotni progi, zato lahko v vsakem trenutku vidijo tekmovalca, za katerega stiskajo pesti.

Proga v Mačkovcih je sicer zelo razgibana, njena deloma peščena podlaga pa tekmovalcem z zelo dobrim oprijemom ponuja priložnost za hitro in atraktivno vožnjo. Tudi letos ni bilo nič drugače.

Nastopa tudi Gajser starejši

V Mačkovcih so v preteklosti že večkrat gostili tudi svetovnega prvaka v motokrosu Tima Gajserja, ki se v teh dneh po težjem zlomu noge pospešeno pripravlja na vrnitev karavano svetovnega prvenstva.

Med stoterico nastopajočih je v veteranskem razredu nastopil tudi Timov oče Bogomir Gajser, med prijavljenimi pa so bili štirje člani domačega društva. Prve tekmovalne vožnje so se po jutranjem treningu pričele ob 10:50, dirka pa se bo z drugo vožnjo tekmovalcev odprtega razreda končala okoli 18. ure.

V prvi vožnji odprtega razreda MX Open je bil po 20 krogih najboljši Žan Žaler, ki je z zmago osvojil 25 točk, na drugem mestu in 22 točkami mu je sledil Miha Bubnič, na tretje mesto za 20 osvojenih točk pa se je zavihtel Jaka Završan.

V razredu MX2 je bil v prvi vožnji razred zase Jaka Peklaj, saj je bil za več kot pol minute hitrejši od prvega zasledovalca Gala Hauptmana. Tretje mesto je osvojil Tilen Demšič.

Rezultate ostalih razredov najdete na tej povezavi. O končnih uvrstitvah bomo poročali po koncu zadnje vožnje.

Letos tudi 75. obletnica društva

Člani AMD Štefan Kovač Murska Sobota so tudi letos vložili veliko dela v pripravo tekmovalne proge, na kateri letos ni posebnih sprememb. V društvu razmišljajo, da bi jo nekoliko spremenili za naslednjo sezono. Proga bi z nekaj predelavami in spremembami omogočala še bolj atraktivne vožnje, hkrati pa bi se še izboljšali varnostni pogoji na stezi. 

Četrta dirka v letošnji sezoni državnega prvenstva - dirke so izpeljali že v Prilipah pri Brežicah, Semiču in Radizelu - sovpada s 75. obletnico Avto moto društva Štefan Kovač Murska Sobota. Društvo je najbolj aktivno prav na področju motokrosa, saj že vrsto let ohranja šport na stezi v Mačkovcih. 

Proga v tem goričkem kraju obstaja že skoraj 60 let, začetki motokrosa v Mačkovcih pa segajo v leto 1966, ko je tam 22. maja potekala prva mednarodna dirka. Tedaj se je v Mačkovcih zbralo okrog 6000 radovednežev, zatrjujejo pri AMD Štefan Kovač, ki ga že deveto leto vodi Tomaž Trajbarič.

Motokrosisti se bodo na Goričko vnovič vrnili 17. septembra 2023, ko načrtujejo še tekmo za pokalno prvenstvo.

Starejše novice