Slika je simbolična.
Bliža se poletje, dnevne temperature so višje. Vrstijo se že opozorila na številne nedovoljene primere odvzemov vode iz vodovodnega omrežja.

Javno podjetje Vodovod sistema B izdaja opozorilo zaradi zaznavanja nedovoljenih odvzemov pitne vode iz javnega vodovodnega omrežja.

»Gre predvsem za polnjenje bazenov in zalivanje zunanjih površin, kamor spadajo zelenice in vrtovi,« pojasnijo. 

Hidranti - DA ali NE?

Pri tem posebno opozorilo velja tudi za uporabo hidrantov. Ti so v vodovodnem omrežju namenjeni zagotavljanju požarne varnosti, zato morajo biti vedno dostopni in v brezhibnem stanju.

»Brez soglasja upravljavca se sme voda iz hidranta uporabiti zgolj za gašenje požarov in odpravljanja posledic elementarnih nesreč.

Nenadzorovan odvzem pitne vode iz omrežja namreč lahko povzroči prekinitve dobave pitne vode, motnost pitne vode, nihanje tlaka v omrežju, vodni udar, poškodbo hidranta in podobno,« je še zapisal Vodovod sistema B.

Pri nedovoljenem odvzemu vode iz hidrantov pa lahko pride do poškodbe in s tem posledično do onemogočanja gašenja požara.

Odvzem pitne vode za polnjenje bazenov in zalivanje zunanjih površin je dovoljen le preko internega vodovodnega sistema.

Kazen za prekrškarje

Uporaba hidrantov je dovoljena le v primerih, ko se voda iz javnih hidrantov uporabi za gašenje požarov in za odpravo posledic drugih elementarnih nezgod. O odvzemu je potrebno obvestiti upravljavca najkasneje v 24 urah.

Prekršek nedovoljenega odvzema vode iz hidrantov se kaznuje v skladu s določili občinskega odloka oskrbe s pitno vodo. 

V nekaterih občinah še vedno ni izvedenih polnilnic (ali pa jih je premalo), kar kršitve uporabe hidrantov še vzpodbuja. 

Polnjenje bazenov

Kot so še zapisali, so v preteklem letu na začetku kopalne sezone zaznali nedovoljeno prakso razvoza vode za polnjenje bazenov z gasilskimi cisternami.

To je povzročilo resne motnje v delovanju vodovodnega sistema.

Bazene je dovoljeno polniti le iz pipe preko internega vodovodnega omrežja, saj je je polnjenje počasno in ne povzročamo šokov na vodovodnem omrežju. Hkrati tudi zmanjšamo nevarnost preobremenitve vodovodnega sistema in prekinitev dobave vode.

Vse občane zato pozivajo k preudarnemu ravnanju z vodo.

Komentarji (5)

realnooo (ni preverjeno)

SOBINFO, "Hidranti - DA ali NE?."
KIRI TI ZNAS?

carni vrag . (ni preverjeno)

Pa če še odklopijo akomolatur je pa mera polna

Hidrant (ni preverjeno)

Oj, kaj je zmanjkalo tem, da se spravijo nad hidrante?

Pa to je praksa že nekaj let, da gasilci vozijo vodo za bazene.

Moj znanec jim je še dobro malico naredil in nekaj hladnih piv so spili pa še kak desetak za GD zraven.

Upravljavci vodovoda še pač bunijo, ker ne morejo pokasirat in zato bluzijo o nekih šokih in motnjah v sistemu.

Upravljavec je lahko srečen, da ima kaj upravljat !!!

slika (ni preverjeno)

Pri nas polnjenje bazenov z gasilskimi cisternami prepovedano, a v Mariboru po radiu oglašujejo, da naj ljudje pokličejo gasilce za polnjenje bazenov in ne polnijo bazene iz domače pipe. Halo??!! Kakšen vodovod te mamo mi, da eno - do nekaj cistern ne prenese vodovod in to povzroči prekinitev dobave pitne vode??

59 (ni preverjeno)

Se ne sekiram zaradi vode .Imam studenec voda je čista lahko polnim bazen po mili volji ter zalivam vrt in zelenico

Starejše novice