V zadnjih mesecih smo priča enormnim podražitvam, skorajda na vseh področjih. Nič drugače ni tudi pri ceni pšenice, ki bo po pričakovanjih lahko letos, v primerjavi z lanskim letom, tudi do dvakrat dražja.

Kmalu bo na vrsti žetev pšenice, ki pa bo letos, kot kaže, zaradi številnih podražitev, najverjetneje tudi do dvakrat dražja. To bo posledično vplivalo tudi na cene kruha in ostalih pekovskih izdelkov. O točnih številkah podražitve za zdaj še ni mogoče govoriti. 

Višji stroški gnojil, energije in zaščitnih sredstev bodo vplivali tudi na ceno pšenice

Kmet Franc Küčan iz Tešanovcev letos na svojih njivah pričakuje od pet do šest ton pšenice na hektar. Lani je svojo pšenico prodal za okrog 200 evrov na tono, letos pa zanjo pričakuje vsaj od 350 pa do 400 evrov na tono pšenice. Le tako bo namreč lahko pokril občutno višje stroške pridelave.

»Vemo, da so se umetna gnojila podražila, da se je energija podražila, da so se zaščitna sredstva podražila in približno v tej smeri se bo tudi letošnja cena pšenice formirala,« razloži lastnik kmetije Küčan in predsednik komisije za odkup in prodajo žit.

Franc Küčan, lastnik kmetije Küčan in predsednik komisije za odkup in prodajo žit

Zaradi višje cene pšenice tudi dražji kruh

Višja cena pšenice pa posledično pomeni tudi dražji kruh, kar bo vplivalo tudi na potrošnike. Temu pritrjuje tudi direktor enega največjih kupcev pšenice pri nas. Močno so se namreč podražili tudi drugi stroški v pekovskem podjetju Mlinopek.

»Cene bodo sigurno višje, ker osnova je precej višja. To so umetna gnojila, semena so bila dražja, energija je draga. Plin v tem primeru sicer ne vpliva ampak naftni derivati absolutno, in lahko pričakujemo precejšnje pomike,« pojasni Karel Pojbič, direktor podjetja Mlinopek.

Kot še doda Pojbič, bo cena kruha, pa tudi ostalih pekovskih izdelkov, sigurno višja. Večji stroški pridelave in energije pa se v pekovskem podjetju že poznajo. 

»Ampak kruh če se bo zvišal za 10, 20, 30 centov to ni v tolikšni meri, da bi ogrožal nekomu obstoj. Tudi vsi ostali izdelki so se podražili. Kilogram kruha bo še vedno cenejši kot pa zavoj cigaret,« poudari Pojbič. 

S čimer pa se v veliki meri kmetje in predstavniki kmetov ne strinjajo. 

»Mogla bi se vzpostaviti neka normalna veriga, porazdelitev dejanskih stroškov. Jaz sem prepričan, da se podražitve končnih produktov, torej pekovskih izdelkov nebi smele zgoditi,« izpostavi Stanko Kapun, direktor KGZ Murska Sobota. 

Mlinopek Murska Sobota

Na enormne podražitve vpliva tudi stanje v Ukrajini

Kot še pojasni Kapun, bo na oblikovanje cene pšenice v veliki meri vplivalo tudi trenutno stanje v Ukrajini. Kar milijone ton pšenice je namreč obstalo v tamkajšnjih skladiščih in na železniških vagonih. Do te pšenice pa morda ne bomo morali dostopati.

»Če se nam zgodi ta scenarij, da bo ta pšenica prišla na naš trg, se lahko zgodi, da bodo cene ostale enake lanskoletnim. Če pa se to ne bo zgodilo, potem bo ostala cena takšna, kot je ali pa še mogoče kaj višja,« pove Kapun. 

Glede na vse podražitve, sušo in težave z dobavo, bi morala tako biti cena letošnje pšenice tudi za dvakrat višja

»Kar pomeni, da se lahko ponovno približamo tisti ceni, ki je bila spomladi na račun ukrajinske krize, torej čez 400 evrov na tono pšenice,« razloži Franc Küčan.

Stanko Kapun, direktor KGZ Murska Sobota

Lansko leto okrog 200 evrov na tono pšenice, letos morda tudi do 400

Če primerjamo pričakovane cene pšenice z lanskoletnimi, bi lahko bile tokratne cene tudi za dvakrat višje. V lanskem letu se je namreč tona najboljše pšenice, kakovosti A+, prodala za okrog 200 evrov.

»Lanskoletna povprečna cena je bila okrog 195 evrov, najnižja 175, najvišja kvaliteta pšenice A+ pa je bila okrog 205-210 evrov, kar je bilo približno za 15 odstotkov pod normalno ceno,« pojasni Küčan.

V tej sezoni pa bi se na podlagi vseh stroškov morale cene gibati od 350 pa vse do 400 evrov za tono pšenice. Dražja so bila namreč tudi semena in gnojila. 

»Če se zniža odkupna cena na lanskoletno raven, bodo kmetje delali z izgubo«

Brez občutno višjih cen v primerjavi z lanskimi, bodo kmetje letošnjo pšenico prodali z izgubo.

»Bo najverjetneje šlo za noht našim kmetom. Vseeno so zdaj ob teh podražitvah energentov in pa samih mineralnih gnojil, imeli izjemno visoke stroške s pridelavo. In če se seveda odkupna cena zniža na lanskoletno raven, potem bodo kmetje delali z izgubo,« še razloži Stanko Kapun. 

O končnih cenah letošnje pšenice je sicer še težko govoriti. 

»Vendar o končnih številkah je težko govoriti. Kajti iz dneva v dan se situacija spreminja in za teden dva, okrog 5. julija, prej se žetva ne bo začela, bo bolj znano kakšne so cene pšenice, rži in tistih žitaric, ki se žanjejo sedaj,« zaključi Pojbič iz Mlinopeka. 

Več o morebitnih podražitvah bo znano ob prvi žetvi, ki jo kmetje pričakujejo prvi teden julija. 

Komentarji (24)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CW3tt0 (nepreverjen)

Cene kruha ne bojo visje zaradi kmeta pac pa zaradi pozresnih preprodajalcev…

Gost55 (nepreverjen)

Točno to. Kmet jo je in jo bo vedno slabo odnesel Če na bodo poplavili tržišča z ukrajinsko pšenico/koruzo, ..., bo kmet letos sicer dobil več, ne bo pa mu od tega nič več ostalo. Samo cene škropiv so vsaj 10% višje, enako semena, naslednja setev bo še dosti dražja. Cena nafte je 80% večja kot leto nazaj. Cene delov, strojev, tudi potrošnega materiala so šle v nebo. Največji problem pa so gnojila, tu so cene že 1 eur na kg gnojila. Leto prej je bila cena cca 25 centov na kg. Zdaj pa računajte, ena majhna kmetija z recimo 5ha porabi cca 2 toni gnojila, to je po letošnji ceni cca 2000 eur, lani je bilo to cca 500 eur. Cene gnojil bodo verjetno še šle gor, drugi problem je pa da jih je že zdaj dokaj težko dobiti, kaj bo drugo leto pa nihče ne ve.

In reply to by CW3tt0 (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Gost55 kmetija z 5ha je nej kmetija tou so vrtičkari.

In reply to by Gost55 (nepreverjen)

Gost55 (nepreverjen)

Tudi to je kmetija, se da marsikaj narediti tudi na taki površini. Za popoldanca je čisto ok.
Ni potrebno da je 100+ ha.

In reply to by . (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Potem bomo pa rogljičke jedli.

In reply to by CW3tt0 (nepreverjen)

.mmmro (nepreverjen)

In plesali

In reply to by . (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Iz ukrajine vozijo sem pšenico vsako poletje s traktori?

Harariiiii (nepreverjen)

Zakoj pa ste več letos podražili vi kurvini sinovi sajavi!?

In reply to by . (nepreverjen)

Čakija Noris, (nepreverjen)

Bo golob zrikto, malo zaplešite pa bo.

Ne za čez e to… (nepreverjen)

Vse vas ko vas gledam in poslušam vidim in slišim le Laži,vi ste le navadni izdajalci svojoga naroda,zemlje in svojoga lastnega sina..,Sramota ste za človeštvo,Mrš!

poncij pilat (nepreverjen)

Jebote,,, kda gledaš te kmete,, ka se za vsaki kurac đoučejo, ka njin nika ne paše...nej vrejme ,nej cejna ....... pač nika
Tej par velkih je isto kak ovi ka so na podpori.....Eni dobijo podporo in vozijo ah in oh.... kmetovge pa majo v 8 mestnih številkah vrednost vseh zemljišč!!!!! Pa nej zdaj ka morete to v red jemati,za dobrobit NAS!!!

lukčev mesec (nepreverjen)

Eno samo špekuliranje !
Leta in leta eno in isto hamranje.
Te osebke vidim vsako leto, ko se bliža žetev.
In so jamrali, ko so bile obilne letine in nikjer vojne.
Vedno so jamral I negodovali od kar jih pomnim !

FRAP (nepreverjen)

Še vedno se najde preveč kruha odvržene ga v smetiščne kante. Najprej moramo spremeniti sami sebe, šele potem kazati s prstom na tiste, zaradi katerih bo kruh vedno dražji.

Ne za čez e to… (nepreverjen)

Frap vsaka medalja ima dve plati,ne si mislit da de én siromak odvrgel kos kruha,to ka ti vidiš so drugi sorte ljudi šteri mečejo marsikaj stran..!

In reply to by FRAP (nepreverjen)

FRAP (nepreverjen)

Se strinjam.

In reply to by Ne za čez e to… (nepreverjen)

Hujšan (nepreverjen)

Še dobro ka že duže časa ne jen kruha in ostalih izdelkov iz moke.

xyz123 (nepreverjen)

To te ne bo obvarovalo pred podražitvami ... razen če dejansko nič ne ješ ...

In reply to by Hujšan (nepreverjen)

Hujšan (nepreverjen)

Sigurno me nede tak prizadelo kak tiste ka sakši den kupijo kilo kruha in en kup ostalih nepotrbenih stvari, kere ne rabijo za preživetje. Še vedno lejko več kak pol stvari za prehranjevanje nabavin pri lokalnih proizvajalcih ge že zdaj dosti nabavlan in je vse preci ceneje kak v trgovini. Nekaj si lejko na vrti tudi sam pridelam in dejansko kupim v trgovini samo najnujnejše. Čistak vrejdi se da preživeti z malo denarja.

In reply to by xyz123 (nepreverjen)

Hruške in jabolka (nepreverjen)

Hahahahha... kdaj v Ukrajini žanjejo pšenico? To je navadna zajebancija, gonite se!

afta he (nepreverjen)

To je stalna praksa jamranja kmetov, ne vseh bolj Kučana. Če se s pšenico ne bi zaslužilo je ne bi sejali. K odkupni ceni se dodajajo tudi subvencije, pa vračilo trošarine za gorivo, vse to je možno pokasirat od države. Bolje jamrat, pa bodo mogoče še kaj dobili, kakšni draginjski dodatek, nove vrste bombončkov.

Nimas pojma (nepreverjen)

Nimas pojma od pojma...kaj mislis,da cene niso nic sle gor? Seme, nafta,skropiva, podrazila se bo ziher tudi zetev, njivo je za setev potrebno.pripraviti kjer tudi upprabljas stroj, ki trosi nafto... na koncu pa naj kmet prodaja po isti ceni kot prejsnja leta? Se hecas? A v trgovini pa se ne pizdis ko dvignejo ceno kruha? Gres do direktorja pa se pizdis zakoj je cena tak pa tak, zakoj neje ceneje? Ides drek... vedno van je vse kmet kriv, ka pa na konce koncov ma najmenje od vsega.. boj srecen ka se mas kaj za geste, ka pomale se tau neus meu, ka bos prosjaco, te se spomne na to ka si zapisal...

In reply to by afta he (nepreverjen)

afta he (nepreverjen)

Ne joči Peter, odkupna cena pšenice bo okoli 350 za tono, to je od lanske 75 % več. Malo bolje čitaj, saj nikjer ne piše, da bo cena enaka lanski. Da bom lačen, te pridem na tvojo njivo, pa ti krumple skopam.

Joooj (nepreverjen)

Kaj imate samo tega Küčana na fotografijah?
A drugi ne obstajajo?
Pa še grd je kak poziv za vojsko!

Nanisimi (nepreverjen)

Kruh podražu za 20 do 30 % ,ja pa ja

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice