Zakonsko zvezo je lani sklenilo 6672 parov, razvezalo se jih je 2476. Dan z največ porokami, in sicer 271, je bil 25. maj, mesec z največ porokami pa junij.

Število sklenitev zakonskih zvez je bilo lani za osem odstotkov nižje kot leto prej. Največ parov, in sicer več kot 1100, se je poročilo junija. Najmanj zakonskih zvez, in sicer 186, pa je bilo sklenjenih januarja, kažejo podatki Statističnega urada Republike Slovenije.

Največ parov se poroči na soboto, na ta dan se jih je lani poročilo skoraj 63 odstotkov. 79 ženinov in 87 nevest je sklenilo zakonsko zvezo na svoj rojstni dan. Ženini so bili ob sklenitvi zakonske zveze stari povprečno 36,9 leta in povprečno skoraj tri leta starejši od nevest.

Za nekaj manj kot 89 odstotkov nevest in prav tako 89 odstotkov ženinov je bila lani sklenjena zakonska zveza prva. V nekaj več kot 82 odstotkih je bila to tudi prva zakonska zveza za oba novoporočenca. Ženini, ki so se poročali prvič, so bili stari povprečno 32,8 leta; neveste, ki so se poročale prvič, pa povprečno dve leti mlajše.

Lani je bilo sklenjeno 54 istospolnih partnerskih zvez

Večina zakonskih zvez je sklenjenih med državljani Slovenije. Pri skoraj 81 odstotkih porok sta bila tako ženin kot nevesta slovenska državljana. Pri nekaj manj kot devetih odstotkih porok je bil ženin državljan Slovenije, nevesta pa državljanka druge države, največkrat Bosne in Hercegovine.

Pri nekaj manj kot osmih odstotkih porok pa je slovenska državljanka sklenila zakonsko zvezo z ženinom, ki je bil državljan druge države; tudi med temi so bili najštevilnejši državljani Bosne in Hercegovine. Pri skoraj treh odstotkih porok sta bila ženin in nevesta prebivalca s tujim državljanstvom.

V preteklem letu je bilo sklenjenih tudi 54 istospolnih partnerskih zvez, in sicer 25 moških in 29 ženskih.

Vir: Statistični urad Republike Slovenije

Razvezanih zakonskih zvez pa je bilo lani za 5,5 odstotka več kot leto prej. Njihove zakonske zveze so trajale povprečno 14,3 leta. 40 zakonskih zvez je bilo razvezanih že v prvem letu zakona, 17 parov pa se je razvezalo po 50 ali več letih zakona. Povprečna starost razvezanih mož je bila 46,8 leta, povprečna starost razvezanih žena pa 43,9 leta.

V dobri polovici razvezanih zakonskih zvez ni bilo mladoletnih vzdrževanih otrok, v preostalih 1215 razvezanih zakonskih zvezah pa je bilo ob razvezi skupaj 1980 vzdrževanih mladoletnih otrok. Večina jih je bila ob razvezi dodeljena materam (skoraj 68 odstotkov), dobrih pet odstotkov jih je bilo dodeljenih očetom, obema staršema pa dobrih 24 odstotkov.

Vir: Statistični urad Republike Slovenije

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
čarni vrag (nepreverjen)

boli me curac
na kateri dan se je poročilo največ pedrof

Starejše novice