Foto: BOBO
Začenja se ocenjevanje škode v gospodarstvu zaradi posledic grozovitega požara na Krasu.

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je na osnovi sklepa Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje zadolženo za pripravo ocene škode po požaru na Krasu med 17. julijem in 1. avgustom 2022 v gospodarstvu na območju prizadetih občin.

Kaj morajo storiti oškodovanci?

Oškodovanci morajo oceno škode poslati na gospodarsko ministrstvo do 29. avgusta 2022 na za to predpisanem obrazcu, so sporočili z ministrstva.

Ministrstvo bo morebitne nadaljnje ukrepe odprave posledic škode izvajalo, če bo vlada sprejela ustrezne pravne podlage in bodo zagotovljena finančna sredstva v proračunu.

Ocenjevanje neposredne škode v gospodarstvu zaradi posledic požara se začne z zbiranjem vlog oškodovancev (gospodarske družbe, samostojni podjetniki, posamezniki, zavodi, zadruge), ki so utrpeli škodo na strojih in opremi, zalogah in izpadu prihodka, v naslednjih prizadetih občinah: Komen, Miren – Kostanjevica in Renče – Vogrsko.

Katera podjetja ne bodo upravičena do pomoči?

Skladno s shemo državnih pomoči do pomoči ne bodo upravičena podjetja iz naslednjih dejavnosti:

  • Primarni sektor kmetijske proizvodnje,
  • sektor ribištva in akvakulture, kakor ju določa Uredba Evropskega parlamenta in Sveta Evropske unije številka 1379/2013
  • in predelava in trženje kmetijskih proizvodov, kadar je znesek pomoči določen na podlagi cen ali količine takih proizvodov, ki so kupljeni od primarnih proizvajalcev ali jih je dala na trg zadevna gospodarska družba, ali kadar je pomoč pogojena s tem, da je delno ali v celoti prenesena na primarne proizvajalce.

Kaj vse je treba vključiti v oceno škode?

Oceno škode morajo oškodovanci poslati na Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo do 29. avgusta 2022 na obrazcu, ki zajema naslednje podatke: naziv, matična in davčna številka oškodovanca, ulica, poštna številka, pošta, kraj, občina nastanka nesreče, ocena škode na strojih/opremi, zalogah in izpadu prihodka.

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Naklucjeuio (nepreverjen)

Vsi požari so bili ob meji z Italijo,kjer potekajo poti ilegalcev,tako da ne bi bilo čudno,da je to tudi njihovo delo.Spomnim se ,da so ob migrantskem navalu pred leti prav oni zažigali po sprejemnih centrih.

zvodnik milan (nepreverjen)

komaj zdaj
luzerji kaj so čakali tako dolgo

Starejše novice