Stopnja tveganja revščine v Sloveniji je primerljiva z Avstrijo in Madžarsko. V Sloveniji je relativno reven vsak sedmi prebivalec, v Evropski uniji pa vsak šesti.

Podatki o Sloveniji, Avstriji in Madžarski kažejo na to, da so imele vse tri države primerljivo stopnjo revščine. V Sloveniji je ta znašala 13,9 odstotka, v Avstriji 14,1 in na Madžarskem 14,5. 

V vsaki od teh treh držav torej vsak sedmi prebivalec živi pod pragom revščine. Drugi dve sosedi, Hrvaška in Italija, sta imeli približno 20-odstotno stopnjo tveganja revščine.

Vsak devetnajsti Slovenec materialno prikrajšan

V Sloveniji je bilo v lanskem letu 5,4 odstotka prebivalcev resno materialno prikrajšanih, v praksi to pomeni vsak devetnajsti Slovenec.

V Avstriji je bil ta odstotek eden najnižjih v Evropski uniji, saj je znašal tri odstotke oziroma vsak 33. prebivalec, medtem ko je bila na Madžarskem številka med najvišjimi. Tam je bilo resno materialno prikrajšanih 16 odstotkov ljudi, oziroma vsak šesti prebivalec.

Revščina ni povsod enaka

V državah z višjimi dohodki in zato tudi z višjim pragom tveganja revščine si tudi relativno revni prebivalci praviloma lahko privoščijo več in živijo bolje kot prebivalci v državah z nižjim pragom tveganja revščine.

Slovenski prag tveganja revščine je pri 7400 evrih, na Madžarskem pri 2900 evrih, na Hrvaškem pri 3300 evrih, medtem ko je prag revščine v sosednji Avstriji med najvišjimi v EU in znaša 14200 evrov.

Komentarji (8)

Tujec 2

Slovenski prag tveganja revščine je pri 7400 evrih. kako potem živijo tisti, ki zaradi razno raznih vzrokov ne dobijo dela ( invalidnost, bolezen, starost, ....... ) in morajo živeti in preživeti s socialno pomočjo z 3500 evri ???????? Ali tisti, ki delajo kot roboti za 7300 evrov ? O, ti prelepa EU, kam si nas pripeljana ? Tisti, ki so nas tja pripeljali, se pa tam mastijo z zelo velikimi plačami ali pa doma že desetletji in še kakšno leto zraven sedijo v parlamentu.

smrkci (ni preverjeno)

Reve sem zaradi politike in zakonodaje,25 let sem delal pošteno in nisem vedel kaj je biti reven,8 let pa vem kaj je revščina zraven tega sem pa še invalid tretje kategorije in sem bil že pri vse delodajalcih v Prekmurju in se me izogibajo kot hudič križa,ko jim pokažem odločbo zpiza.Sem miljon procenten da je za vse nas reveže kriva politika in zakonodaja nihče drug,politika in zakonodaja mi je vzela službo in mi jo more politika in zakonodaja tudi dati,vem da je nebom nikoli dobil službo, ker so politiki veliki lažljivci,hinavci in veliki kradljivci.

Mk (ni preverjeno)

Sam ne živim več potrošniško. Počutje 100x boljše.

BB

Točno tak, prva stvar ka jo moreš napraviti je ka vržeš TV skouz okno...

...ges san to napravo 91 leta ;)

In reply to by Mk (ni preverjeno)

vadbaš (ni preverjeno)

Ge več nikak ne živen. Se na slamico.

ttt (ni preverjeno)

Ale ostalih 6 pa žive komot

Morete gledati "na pol poln kozarec"

dr. (ni preverjeno)

Ovce ite vi samo dale volit Lopove kot je pahor,židan,kučan in njim podobnim. Vidim ka se vedno verjamete ovim lopovom kateri vas dalje ropajo,dan za dnem..!!! Važno ka vi ovce še dale verjamete v njihove prazne obljube...Beeeee

BAUG (ni preverjeno)

Ja vao, ka pa se te tij napravo zaradi toga ka nejdeš volit? Povej, kda so nazadnje bile volitve neupoštevane zaradi premale udeležbe?

Ali se politično-uporniško angažeraš, pa probas kaj spremeniti ale pa pač nej kak vsi ostali ka odijo volit/ne volit.

In reply to by dr. (ni preverjeno)

Starejše novice