FOTO: BOBO
Na področju kadra v zdravstveni negi so razmere vse slabše, podobno kot se slabša tudi epidemiološka slika. Obremenjenost zaposlenih narašča, zaradi tega tudi vse več odhodov.

Kakšno so trenutne razmere glede (pre)obremenjenosti medicinskih sester in tudi posledičnih odhodov smo preverili tudi v štirih bolnišnicah po Sloveniji.

V Splošni bolnišnici Murska Sobota največ odhodov iz enote intenzivne nege

Tudi Splošna bolnišnica Murska Sobota se v tem času že pripravlja na prihod prvih bolnikov okuženih s koronavirusom. Ob tem pa vse večjo težavo predstavlja pomanjkanje kadra.

»Trenutno bi v Splošni bolnišnici Murska Sobota potrebovali še 60 izvajalcev zdravstvene nege, da bi nadomestili vse odhode in pokrili potrebe po dodatnem kadru,« pravijo v murskosoboški bolnišnici. 

Veliki presežki mesečne obremenitve

Največ odhodov beležijo na oddelkih, kjer zdravijo najtežje bolnike, kamor spada tudi enota intenzivne terapije s kritično bolnimi pacienti.

Ti oddelki veljajo v času obravnave pacientov okuženih s koronavirusom za najbolj obremenjene.

Na posameznih oddelkih je mesečna obremenitev presežena tudi za 30 odstotkov

Primanjkljaj kadra poskušajo zapolniti s študenti zdravstvene nege

Razlog za odhod zaposlenih v zdravstveni negi na drugo delovno mesto je predvsem bolj prijazen urnika dela in manj zahtevno delovno mesto ob enakem plačilu. Dodatno težavo v tem času predstavlja tudi večje število upokojitev.

Soboška bolnišnica poskuša primanjkljaj kadra zapolniti s študenti zdravstvene nege.

Zaposlenim, ki se odločijo za izredni študij sofinancirajo plačilo študija, hkrati pa so razpisali kadrovske štipendije za študij zdravstvene nege.  

Za covid enoto v UKC Maribor nameravali zaposliti 39 izvajalcev zdravstvene nege, a neuspešno

Tudi v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor priznavajo, da dodatnega kadra za potrebe odprtja covid oddelkov na razpisih niso pridobili

V letu 2021 so načrtovali zaposlitev za potrebe covid enote v zdravstveni negi 39 izvajalcev zdravstvene nege, vendar so bili na ponavljajočih razpisih neuspešni.

»Kader zdravstvene nege smo za potrebe covid enot prerazporedili iz bolnišničnih oddelkov, s čimer smo okrnili redno dejavnost oddelkov,« odgovarja Hilda Rezar, pomočnica direktorja Univerzitetnega kliničnega centra Maribor za zdravstveno nego.

V letu 2021 je bilo 68 odhodov v zdravstveni negi, od tega 25 upokojitev, kažejo podatki na dan 31. julij 2021. 

Pojasnjujejo, da pa je bilo v zdravstveni negi sicer 72 prihodov medicinskih sester - nadomestila odhodov, bolniških odsotnosti, upokojitev in novih zaposlitev. 

Zaradi nenadnih izpadov razporejeni v delo preko polnega delovnega časa

Največje pomanjkanje zaznavajo na pediatrični intenzivni terapiji, nevrologiji, gastroenterologiji, kliničnem oddelku za abdominalno in splošno kirurgijo in infekcijskem oddelku. 

Trenutno je največ odhodov z oddelka za nevrološke bolezni in gastroenterologije

Razlogi za odhod so troturnosno delo, težavnost oskrbe, usklajevanje službenega in družinskega življenja, selitev, plača, odhodi v zdravstvene domove in domove za upokojence. 

Dodajajo, da so večkrat zaposleni v zdravstveni negi zaradi nenadnih izpadov, bolniških staležev, razporejeni v delo preko polnega delovnega časa. 

»Nov kader iščemo tako, da smo aktivno povezani s fakulteto in srednjo zdravstveno šolo, delo s študenti zdravstvene nege, ki jim omogočimo praktično usposabljanje na različnih deloviščih v Univerzitetnem kliničnem centriu Maribor,« še pojasnjujejo.

Tudi na Ptuju manko diplomiranih medicinskih sester

Ptujska bolnišnica se bo v oskrbo bolnikov s koronavirusom vključila ob 500 hospitalizacijah. Glede na vsakodnevno slabšanje epidemiološke situacije, bo to zelo kmalu.

Že v tem trenutku pa se soočajo s pomanjkanjem kadra. Tako iščejo sedem diplomiranih medicinskih sester in eno babico. Zaenkrat kadrovski primanjkljaj zapolnjujejo s pomočjo študentov tretjih letnikov zdravstvene nege. 

V letošnjem letu je zaradi preobremenjenosti, predvsem pa velikega stresa ptujsko bolnišnico zapustilo osem diplomiranih in dve srednji medicinski sestri. Največ jih je bilo zaposlenih na enoti intenzivne terapije.

Vse več pa sestre zapuščajo tudi negovalni oddelek, terapijo bolečine in anestezijo.

»V času letnih dopustov je obremenitev medicinskih sester večja kot običajno. Tako imajo tudi do 20 nadur mesečno,« pravijo v ptujski bolnišnici.

Iskanje novega kadra poteka predvsem med študenti, ki so pri njih opravljali klinične vaje. Prosta delovna mesta pa so razpisana tudi na zavodu za zaposlovanje.

Univerzitetni klinični center Ljubljana v dveh mesecih zapustilo 222 medicinskih sester

Na polovici leta je Univerzitetni klinični center Ljubljana zaposloval 3870 oseb v zdravstveni negi. Do začetka avgusta je pogodbo o zaposlitvi prekinilo kar 222 oseb.

Največ kadra je zapustilo infekcijsko in interno kliniko pa tudi klinični oddelek za gastroenterologijo in žilne bolezni.

»Glavni problem, ki ga imamo, je pomanjkanje medicinskih sester, ki so ob posteljah, torej skrbijo za bolnike.

Pri izhodnem intervjuju sestre največkrat kot razlog za odhod navedejo novo zaposlitev, ki omogoča ob enakem ali boljšem plačilu manjšo obremenitev,« pravijo v ljubljanskem kliničnem centru.

Ker pa, kot pravijo, cenijo požrtvovalnost osebja so medicinskim sestram v intenzivni terapiji povečali urno postavko, na negovalnih oddelkih, kjer beležijo pomanjkanje pa izplačujejo dodatek za delovno uspešnost zaradi povečanega obsega dela.

Sprejeli pa so tudi dodatne ukrepe glede kadra

Tako je možno delo po podjemni pogodbi za upokojene medicinske sestre Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana ter izvajalce zdravstvene nege iz drugih zdravstvenih zavodov.

Za dijake srednješolskega in visokošolskega programa s področja zdravstvene nege so razpisali kadrovske štipendije z omogočanjem zaposlitve po končanem šolanju.

Podali so tudi predloge za zaposlovanje tujih zdravstvenih delavcev, prerazporeditve kadra zdravstvene nege iz ustanov, kjer ne zdravijo covida-19 ter sodelovanje z Zdravstveno fakulteto in Srednjo zdravstveno šolo Ljubljana. 

Foto: Bobo

Sicer pa so se po poročanju STA v petek začela pogajanja sindikatov zdravstva in socialnega varstva z vlado o sklenitvi aneksov za zaposlene v obeh dejavnostih. 

Komentarji (50)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Dohtarcek (nepreverjen)

Malo manj dodatka dohtarjem pa malo vec sestram pa bo.... Ne pa da eni hodijo stemplat, prejemajo dodatke pa jih sploh tam ni... Sestre pa beeee.....

Hrib (nepreverjen)

Pravilno sestram plače zdignoti pokvarjenim pohlepnim doktorjem pa znizati......kader z srednjo šolo je precenjen delajo pa vse samo operacij še ne.....ena sestra dela to ka je nekoč zdravnik delal plača pa nikakva

In reply to by Dohtarcek (nepreverjen)

co (nepreverjen)

Ni kriva preobremenjost, ampak plače,ne si zatiskati oči,zdravnik 20.000€,sestra pa 800€, a vse mora sama delat,v Avstriji zdravnik daje injekcije, dela preveze,pri nas pa so zviška gledajo.
Zakaj zdravniki ne odhajajo v Avstrijo,e tam bi morali delati I nebi samo štemplali prisotnost,tam nega čakalnih dob po 10 let,tam se dela

In reply to by Dohtarcek (nepreverjen)

ja rejsan je

Doktore so pred lejte non-stop štrajkale pod vodstvenen boton Koštruna. Ka pa medicinske sestre? Nišče se je nej potejgno za njij. Zdaj pa lepou v Afstrejo, pa še koma inan. Nej je somo plača problem, što de delo cejle dnejve, nika nema od živlenja, nika od družijne, tüde njin zdravđe trpij. Ale javnost se je nikdar nej potejgnola za njij se do zdaj, da je že paneka. Politeka? Pa nej me hecate! Kak ene, tak drüjge zdigavlejo plače šoulanen, pa "strokovnjakon", pa javnome sektore v pisarnaj, nevladnen organizacijan. Što v naše države pa rejsan dela, pa zna cvek zabiti v blonjo, skopate đarek, tej pa je dober za minemalca, ale pa še tou nej. Tüde brez tej država nemre funkceonejrate. Tak tou nejde!

corana (nepreverjen)

Ni kriva preobremenjost, ampak plače,ne si zatiskati oči,zdravnik 20.000€,sestra pa 800€, a vse mora sama delat,v Avstriji zdravnik daje injekcije, dela preveze,pri nas pa so zviška gledajo.
Zakaj zdravniki ne odhajajo v Avstrijo,e tam bi morali delati I nebi samo štemplali prisotnost,tam nega čakalnih dob po 10 let,tam se dela

In reply to by ja rejsan je

ffran

Sem slišal, da so koštruna zaklali in spekli ?! Samo vprašam če je res !

In reply to by ja rejsan je

tuncika

Globalizacija dela svoje. Tam kjer so boljši pogoji in plačilo, tja greš. Vsem delavcem v javnem sektorju (z učitelji vred) je potrebno dati samo minimalno plačo, vendar vemo čigava volilna baza so, zato take borbe kolesarjev.
Enkrat bo že potrebno ovrednotiti delo in ne izobrazbo.

ja rejsan je

Ne be pravo, ka glij sakše sijle vö, če ma doma slüjžbo, pa kelko telko normalno plačo, pa ka dela normalne delovne čas. Ajd, tü pa tan nadvöre in tou je tou. Ale prinas se je že dugo nazaj dosta stvarij spravelo doj. Pa mamo, ka mamo. Če do, mijslen ka do bolnece pune, sester pa malo, te de se komaj vidlo na drügeh oddelkeh, kak de kvaliteta dela spadnola. Ale po stare navade mo šimfale najbole nika krijve lidij. Takšne smo pač!

In reply to by tuncika

čarni vrag (nepreverjen)

Tvoja pamet je na žalost tudi minimalna.

In reply to by tuncika

. (nepreverjen)

Potem de tvoj otrok še bole čeden kak tij.

In reply to by tuncika

Proizvodnja (nepreverjen)

Spremeniti placni sistem. Tisti, ki delajo v turnosih naj dobijo vec, kot tisti, ki delajo samo v ambulanti.

solata (nepreverjen)

Malo manj dodatka dohtarjem pa malo vec sestram pa bo.... Ne pa da eni hodijo stemplat, prejemajo dodatke pa jih sploh tam ni... Sestre pa beeee.....

In reply to by Proizvodnja (nepreverjen)

NAREDITI PREMESTITVE (nepreverjen)

Medicinskih sester je po zdravstvenih domovih in po ostalih takih skrivališčih kjer ni potrebno delati vsaj 50 % viška, zdaj v času korone ko je bilo vse zaprto so se te dobesedno dolgočasile ZAKAJ SE VES TA KADER NE PRERASPOREDI V BOLNICE in tistim ki bodo delale v bolnici dati enkrat večjo plačo kot tem ki se skrivajo po ZD. Da ob vsakem doktorju dela medicinska sestra je največja bedarija tu bi lahko delala administratorka saj večino dela tak administracije, medicinska sestra v ZD pa bi lahko bila za 5 zdravnikov in bi opravljala delo medicinske sestre. EVO TO JE REŠITEV IN PO BOLNICAH BO TAKOJ VIŠKA MEDICINSKIH SESTER kolikor jih samo v Sloveniji na leto konča izobraževanje. POTREBNO JE NEKAJ NAREDITI NE PA SAMO KUKATI IN JOKATI IN ČAKATI DA SE BO PROBLEM SAM REŠIL.

ZD (nepreverjen)

Pravilno sestram plače zdignoti pokvarjenim pohlepnim doktorjem pa znizati......kader z srednjo šolo je precenjen delajo pa vse samo operacij še ne.....ena sestra dela to ka je nekoč zdravnik delal plača pa nikakva

Odgovori Prijavi komentar

In reply to by NAREDITI PREMESTITVE (nepreverjen)

Avstrija 123 (nepreverjen)

Večje plače pa bo
Večinoma gre v Avstrijo ker imajo enkrat večjo plačo

ffran

Veliko pomanjkanje medicinskih sester, rešitev, ustrezno korigirati plačo, hoteli smo tržno gospodarstvi in v po 30 letih še vedno ne vemo kaj je to !

In reply to by Avstrija 123 (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Če mnižiš z ena je isto, treba mnužiti z več.

In reply to by Avstrija 123 (nepreverjen)

grrgvds (nepreverjen)

Kak so te preobremenjene če že dve leti mamo prehlad NATEG!

aaT.... (nepreverjen)

Tukaj nekaj ne štima. Potem pa večina prekmurskih deklet ker ne more dobiti službe v rakičnaski bolnišnici, kot medicinske sestere, gre v LJ ali čez mejo.Letošnjiprimer iz prakse. Zaposlena po podgodbi za določen čas na intezivni, bi si želala podlajšati, vendar ker ni bila všeč ali se ni klanjala višji medicinski sestri (starim klanom) ji niso podlajšali pogodbe. KAndidatk je veliko, le zapslijo jih ne.

KOKLJA (nepreverjen)

Nej vsaka za delo..

In reply to by aaT.... (nepreverjen)

Ajaj (nepreverjen)

Preveč je lapala pa po svoje delala. Poznamo mi takšne.

In reply to by aaT.... (nepreverjen)

Sanjabilač (nepreverjen)

Veliko pomanjkanje medicinskih sester, rešitev, ustrezno korigirati plačo, hoteli smo tržno gospodarstvi in v po 30 letih še vedno ne vemo kaj je to !
Zastonj pa res ne bodo delate, ne nižje, ne srednje in ne visoke. ne čistilke in ne strežnice.

In reply to by aaT.... (nepreverjen)

llpapa... (nepreverjen)

Potem v drugi sapi, pa govborijo da jih bodo odpuščali. Spet zavajanje, totalno. NIč niso preobremenjen, ker lahko po pogodbi zaposlijo 20-30 novih za čas izrednih razmer, ker evrov imajo dovolj.

stroj (nepreverjen)

pa cel avtobus sester čaka, da pridejo delat; so še pred nekaj leti govorili oz. grozili nekateri vodilni kadri, če si slučajno na glas razmišljal in povedal resnico. Tega avtobusa še zmeraj ni. Odraz vodstva so tudi zelo slabi odnosi med "navadnimi" delavci in razno raznimi vodji, ki ji je čedalje več, za katere imaš občutek, da ne veš kaj sploh delajo, razen tega da modrujejo in zajebavajo in ravno te sestre, ki se imajo za vsevedne bi morale pomagati v intezivni enoti.Študent ne more nadomestiti sestre, to ni pošteno ne do njega ne do sodelavca, še najmanj pa do pacienta.

Iygbbb (nepreverjen)

Ka se puni nindri nič bolnice prazne tak da ne lažite!

h2oh2o (nepreverjen)

dohtarjem ameriške plače, sestram pa minimalca, rezultat je tu

BaraČuča (nepreverjen)

Plače njim dajte banda pokvarjena !

tistianticep (nepreverjen)

Dokeč de plača za p.m., pa dokeč de odnos do delavcof v bolici od nadrejenih na takšon nivoje, nišče nede šau ta z volouf delat. Samo ka nega pejnez, pijzdo, za dodatke vsen poprek, pa za migrante pa ves ološ pa je.

Miki mali (nepreverjen)

Ni kriva preobremenjost, ampak plače,ne si zatiskati oči,zdravnik 20.000€,sestra pa 800€, a vse mora sama delat,v Avstriji zdravnik daje injekcije, dela preveze,pri nas pa so zviška gledajo.
Zakaj zdravniki ne odhajajo v Avstrijo,e tam bi morali delati I nebi samo štemplali prisotnost,tam nega čakalnih dob po 10 let,tam se dela.

🤮🤮🤮 (nepreverjen)

Gda je šef janšov človik vsi normalni idejo.

Pitanje (nepreverjen)

Kelko pa majo plače medicinske sestre v soboški bolnici ali keri drugi slovenski bolnici? Resno mislin, ka neman pojma kak so plače.

pct (nepreverjen)

z dodatki 1500 eur najmanj

In reply to by Pitanje (nepreverjen)

plača (nepreverjen)

pa ka je zdaj to dosta ali malo?!

In reply to by pct (nepreverjen)

Gostja890 (nepreverjen)

Srednja medicinska sestra ima 850 € osnove in to po 10 letih delovne dobe. Če prištejemo malico... 80€ in potne stroške, ki so od 15 do 100 € je to plača. Dodatki za oddelek pa so odvisni koliko delaš nočnih in nedelj ali praznikov. Nedelja je plačana okrog 25€ neto dodatka za 12 urni šiht. Praznik mogoče 30€.
To so moje osebne izkušnje, ne govorim na pamet.

In reply to by Pitanje (nepreverjen)

narod je čuda (nepreverjen)

San delo v bolnici pa to drži

In reply to by Gostja890 (nepreverjen)

100-100 (nepreverjen)

Kak prvo ne primanküvle samo medicinskij sester liki skora celotnoga kadra, razen tajnic pa ekonomistov. Lidi šteri bi delali, skora več nega, fsi bi samo neka petlarivali. Prva napaka je bila te da so minimalno plačo zdignoli, nejso pa zdignoli plač srednjomi kadri. Zgodilo se je tou, ka ma srednji kader minimalno plačo, po domače čistilka ma glij telko kak sestra , vzdrževalec, perica, hišnik. Po drujgon so odprli referenčne ambulante, ta ide diplomejrani kader sester , seveda za isto plačo. Kak tretje mlade smo napotili v tujino za bokšin krüjon, stari so šli v penziji ali so pa sami sebi v napoto, pa se jin več ne da delati. Kak štrto, či mislite ka de gratalo kaj bokše, se grdou motite, davkoplačevalci odprli te tošline pa dali več pejnez za zdravstvo.

soršaj (nepreverjen)

Ni kriva preobremenjost, ampak plače,ne si zatiskati oči,zdravnik 20.000€,sestra pa 800€, a vse mora sama delat,v Avstriji zdravnik daje injekcije, dela preveze,pri nas pa so zviška gledajo.
Zakaj zdravniki ne odhajajo v Avstrijo,e tam bi morali delati I nebi samo štemplali prisotnost,tam nega čakalnih dob po 10 let,tam se dela

medenjak (nepreverjen)

Še malo potrpite, pa jih bodo (pa še marsikaj/koga drugega) zamenjali roboti.

čarni vrag (nepreverjen)

Janšovi kadri so razmontirali celo zdravstvo s to covid prevaro. Indija je z Ivermectinom stavila epidemijo. S čim te naši zdravijo? S čajčeki in lekadolom?

bonge (nepreverjen)

Čimprlej se sele v Indijo. Čaren se tak ale ovak ta ka glij ta pašeš. V našen zdravstve je bilou že marsikaj naroube pred janšon pa je nišče z prston nej mrdno... pogledne sa sami cejne repromateriala, zdravil. Opornic naprimer po večkratne cejne kak v razvitih državah tu se kradnejo stotine milijonof. Pa na primer doktore v bolnice plače in kovid dodateke vličejo prikažujejo dežurstvo , vače pa privat še dodatno sližijo. Ka nemo gučo od njihovega odnosa in obnašanja , če be bogouvge bilij se nebe smele tak arogantno in ošabno obnašate.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Opornic naprimer po večkratne cejne kak v razvitih državah tu se kradnejo stotine milijonof

Ne vem zakaj bi se jaz selo v Indijo. Pogledni si podatke ka pravijo. Ne pozabi, ka ma Indija 700 krat več prebivalcev kak Slovenija. Žalostno je samo, da Janša s temi ka kradnejo na stotine milijonof špila golf na Mavricijusi. Vse ti je to ista banda.

. (nepreverjen)

Mogoče je tu tudi kot v ukc lj ka doktori dobivajo dodatke pa delajo privat, sestram pa orlova muda.

Sobočanec123 (nepreverjen)

Dokler bodo imele sestre manjše plače od prodajalk v trgovini bo pač tako. Sestre bi morale dobiti vsaj povprečno slovensko plačo za svoje delo. S tem mislim na srednje medicinske sestre, ki delajo vse, med tem, ko diplomirane gledajo v zrak.

Kiki Riki (nepreverjen)

Ene diplomirane sestre imajo večje plače kot zdravniki

Sanjabilač (nepreverjen)

Dokler bodo imele sestre manjše plače od prodajalk v trgovini bo pač tako. Sestre bi morale dobiti vsaj povprečno slovensko plačo za svoje delo. S tem mislim na srednje medicinske sestre, ki delajo vse, med tem, ko diplomirane gledajo v zrak.

In reply to by Kiki Riki (nepreverjen)

sunja (nepreverjen)

ne nakladajte, srednje medicinske so kar dobro plačane s to plesno šolico

In reply to by Sanjabilač (nepreverjen)

Sablaccic (nepreverjen)

Je si fuknjeni sploj znas kelko dobi trgovec place

In reply to by Sanjabilač (nepreverjen)

Anticep (nepreverjen)

Ne žali prodajalk prosim,ka morejo(mo) tudi marsikaj skaus date, za minimalca!

In reply to by Sanjabilač (nepreverjen)

lucciana (nepreverjen)

prodajalka (uradni naziv), poleg tega še čistilka, administratorka, psihologinja, vedeževalka, ...
delala celi mesec, dvoizmensko, vsaki dan pol ure prej delat, pa eno uro pozneje domov, plača neto 808 eur z malico in potnimi stroški vred ...

In reply to by Sanjabilač (nepreverjen)

Karčii (nepreverjen)

Ni kriva preobremenjost, ampak plače,ne si zatiskati oči,zdravnik 20.000€,sestra pa 800€, a vse mora sama delat,v Avstriji zdravnik daje injekcije, dela preveze,pri nas pa so zviška gledajo.
Zakaj zdravniki ne odhajajo v Avstrijo,e tam bi morali delati I nebi samo štemplali prisotnost,tam nega čakalnih dob po 10 let,tam se dela

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice