*Fotografija je simbolična
Tradicionalni slovenski zajtrk se je lansko leto izvedel preko spleta, a 11. junija bo nadomestna izvedba vendarle potekala po šolah in učilnicah v Sloveniji.

Vsak tretji petek v novembru v vrtcih in šolah praznujejo dan slovenske hrane s tradicionalnih slovenskim zajtrkom, ki ga sestavljajo kruh, maslo, med, mleko in jabolko. Zaradi zaprtja vzgojno-izobraževalnih ustanov je lansko leto potekal preko spleta, šole in vrtci pa so na ta dan del pouka na daljavo namenili dnevu slovenske hrane in pomenu rednega zajtrkovanja.

Sodelujoči bodo lahko uveljavljali nadomestilo

Kot so sporočili s kmetijskega ministrstva, pa so se s vsemi partnerji, ki projekt skupaj pripravljajo, odločili, da še pred koncem letošnjega šolskega leta omogočijo njegovo nadomestno izvedbo, ki bo potekala v petek, 11. junija 2021.

V vzgojno-izobraževalnih ustanovah bo tako na ta dan potekal pravi Tradicionalni slovenski zajtrk. To pomeni, da bodo na ta dan otroci v šolah in vrtcih za zajtrk jedli kruh, maslo, med, mleko ter sveže ali suho sadje. Vsa živila bodo, kot vedno pri Tradicionalnem slovenskem zajtrku, slovenska. Vzgojno-izobraževalne ustanove, ki bodo zajtrk izvedle, bodo lahko uveljavljale pavšalno nadomestilo za nakup živil namenjenih zajtrku. 

Ozaveščanje o pomenu zajtrka in lokalno pridelanih živilih

Namen Tradicionalnega slovenskega zajtrka je izobraževati, obveščati in osveščati šolajočo mladino in vzporedno v določenem obsegu tudi širšo javnost o pomenu zajtrka v okviru prehranjevalnih navad, pomenu in prednostih lokalno pridelanih živil slovenskega izvora, pomenu kmetijske dejavnosti in čebelarstva za pridelavo, okolje, gospodarske dejavnosti in za širše okolje, o pravilnem ravnanju z odpadki, ki nastajajo pri vsakodnevnih dejavnostih ter racionalnem ravnanju z embalažo. Pomembno je tudi splošno osveščanje mladine o pomenu zdravega načina življenja, vključno s pomenom gibanja in izvajanja športnih aktivnosti.

Starejše novice