Slika je simbolična (Vir: Wikipedia, CDC's Public Health Image Library).
Po včerajšnjem preverjanju suma okužbe z virusom opičjih koz so prvo okužbo potrdili tudi v Sloveniji.

Na Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo v ponedeljek popoldan preverjali sum okužbe z virusom opičjih koz. Sum naj bi se pojavil pri moškem, ki se je vrnil iz tujine.

Pristojni so danes podali več informacij o okužbi in bolezni.

Mario Fafangel, predstojnik Centra za nalezljive bolezni na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje je v izjavi za javnost izpostavil: 

»Tudi v Sloveniji smo potrdili prvi primer okužbe z virusom opičjih koz. Zdravstveno stanje okužene osebe je stabilno.«

Dodal je: »Gre za uvožen primer, oseba je v času inkubacije dopustovala na Kanarskih otokih. Gre za moškega srednjih let.«

Moški ni hospitaliziran. Izvedli so iskanje stikov, obveščanje tesnih kontaktov, gre za bolezen, ki se prinaša s tesnimi stiki. Iščejo stike za nazaj in za naprej, kje je možnost širjenja okužbe.

»Moški ima lažji potek bolezni, lezije anogenitalno, zato je poiskal zdravniško pomoč. Brez temperature, povečane ingvinalne bezgavke, kar je značilno za to bolezen,« je povedala Tatjana Avšič-Županc, vodja laboratorija na Katedri za mikrobiologijo in imunologijo na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani.

Bolezen lažje obvladljiva kot koronavirus

»Bolezen je epidemiološko lažje obvladljiva kot covid, kužen si, ko imaš simptome, ne pred tem, oseba je simptome razvila po tem, ko se je vrnila v Slovenijo. 

Scenariji, kaj pričakujemo: Več držav se sooča s tem pojavom skupkov oziroma posamičnih primerov. Ne gre za nov virus, torej gre za povsem drugačno situacijo kot pri covidu,« je dejal Fafangel.

Poudaril je, da so pristopi torej drugačni kot pri covidu. Po zadnjih podatkih je 16 držav že poročalo o primerih. Tudi Slovenija je o prvem primeru že obvestila pristojne inštitucije.

Izpostavili so, da opičje koze niso nova bolezen in da gre v Afriki za endemično bolezen, da pa na stopnjo smrtnosti v Afriki vplivajo tudi okužbe z malarijo in virusom HIV.

»To je DNA virus, največji virus, kar jih poznamo. Njegove mutacije so zelo redke. Delež mutacij je zaenkrat minimalen, vsekakor pa ni primerljiv z RNA virusi, kar je koronavirus,« je poudarila Avšič-Županc.

Prenaša se s tesnimi stiki

Opičje koze se prenašajo prek tesnih stikov.

»Tesni stik pomeni dotik, direkten fizičen kontakt, tudi stik s predmeti, ki so okuženi, kot je recimo posteljnina. Prenaša se tudi s spolnimi odnosi, čeprav to ni spolno prenosljiva bolezen, ampak gre pri spolnih odnosih za tesen stik,« je dejal Fafangel.

Povedal je, da je mogoč tudi kapljični prenos, ampak da je v ospredju tesen stik, zato je ta bolezen lažje obvladljiva kot koronavirus, ni tako prenosljiva in omogoča, da se verige prenosa prekinejo.

Gre za bolezen brez latentnega obdobja, človek je torej najbolj kužen, ko se pojavi izpuščaj, pa tudi, ko se pojavita vročina in glavobol. Kraste običajno odpadejo v treh tednih, zato je pomembno, da se okužena oseba 21 dni izogiba tesnim stikom.

»Če je bolezen karantenska, mora oseba v karanteno, brez stikov v času inkubacije. Opičje koze pa niso karantenska bolezen, torej gibanje okužene osebe ni omejeno, kakor smo vajeni pri okužbi s koronavirusom,« je še izpostavil Fafangel.

Pristojni pričakujejo, da bolezen ne bo vodila v neobvladljivo epidemijo

Fafangel je nadalje izpostavil, da je pomemben dober način spremljanja okužb, ki ga imamo vzpostavljenega v Sloveniji. 

»Pričakujemo, da bomo verige prenosa hitro ustavili in da to ne bo vodilo v neobvladljivo epidemijo.«

Tatjana Lejko Zupanc, predstojnica Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja, je poudarila: 

»Doslej so bili primeri okužbe vedno povezani s potovanjem v Afriko, običajno so se okužbe pojavljale v Afriki. Pri tej različici, ki zdaj kroži, je smrtnost izjemno nizka. Lahko pa bolezen pušča grde brazgotine.«

Po njenih besedah se bolezen začne z vročino, bolečinami v mišicah, glavobolom, potem čez dva dni pa se začnejo pojavljati izpuščaji, začetek je torej podoben kot pri noricah. Najprej se pojavijo madeži, nato pa se pojavijo mehurčki, ki počijo. Nato se naredijo kraste, ki čez približno tri tedne po pojavu simptomov odpadejo, in takrat oseba ni več kužna.

Težji potek bolezni za osebe z okvaro imunskega sistema

Pristojni so izpostavili, da težjega poteka bolezni pri okuženih ne gre pričakovati, do zapletov pa bi lahko prišlo, če bi se okužil bolnik s hudo okvaro imunskega sistema. Nevarnosti so bolj izpostavljene tudi nosečnice in majhni otroci.

»Priporočamo, da okuženi doma ostanejo tri tedne. Naj se izogibajo tudi druženju s hišnimi ljubljenčki, okužijo se lahko predvsem glodavci, ki bi lahko predstavljali rezervoar za nadaljnje širjenje,« je dejala Lejko Zupanc.

Kaj pa cepivo?

Glede cepiv je povedala: »Obstajata dve cepivi, eno je proti črnih kozam, ki ščiti tudi proti opičjim kozam, drugo pa je registrirano za cepljenje proti črnim in opičjim kozam. Smiselno bi bilo cepiti ljudi, ki so najbolj na udaru, torej laboratorijske delavce.«

Fafangel je dodal, da širša uporaba cepiva trenutno ni primerna. Cepiva v Sloveniji trenutno sicer še nimamo, saj je težko dostopno.

»Cepivo proti črnim kozam je 'živo cepivo', s tem pa tisti, ki imajo imunske bolezni, ne smejo biti cepljeni. Torej tistih, ki bi najbolj potrebovali zaščito, ne moremo zaščititi s tem cepivom,« je dejala Lejko Zupanc.

»Registrirano je eno zdravilo, ki ta hip v Evropi ni na voljo. Imamo na rezervi še eno protivirusno zdravilo in bomo zdravljenje torej lahko uvedli, če bo treba,« je dodala.

V Avstriji okužen 35-letnik

Bolezen so že potrdili pri 35-letniku v Avstriji, ki so ga na Dunaju hospitalizirali v soboto ponoči. Pri moškemu so zaznali tipične simptome opičjih koz, kot so vročina in gnojni mehurčki po obrazu. 

Da gre za sum prvega primera opičjih koz v Avstriji, so ugotovili že v reševalnem avtomobilu, s katerim so moškega prepeljali na infekcijsko kliniko, kjer so ga nato namestili v izolacijo.

Komentarji (16)

huehue (ni preverjeno)

ne bluzi novinare

carni vrag . (ni preverjeno)

A si ti vedno tak fuknjeni prokleti stvor levo fasisticnl komunisticni murgeljski pedercic neotesani

In reply to by huehue (ni preverjeno)

lujz (ni preverjeno)

Ejdi, "novinari", panika.

čarni vrag (ni preverjeno)

Pedri so imeli svoje srečanje, kjer so se pedrali vsepovprek. Tako so bolezen zanesli po vsej Evropi. Sicer je pa to bilo že prej načrtovano.

Falko (ni preverjeno)

Baje je Dejan svinskogglavi tudi zbolel. Družil se je s golobi

In reply to by čarni vrag (ni preverjeno)

2022a (ni preverjeno)

ne se...., teh iger se več ne gremo. Ma kakšne opice in koze, vse izmišljeno.

0333 (ni preverjeno)

Ukrajinski vojaki se nočejo več boriti proti Rusom.
Trdijo, da so topovsko meso in jih čaka gotova smrt.
in sedaj rabite novi nateg

738393 (ni preverjeno)

krivili so netopirje za bolezen ustvarjeno v laboratoriju in sedaj želijo, da verjamete, da so stranski učinki strupov v cepivih bolezen opičjih koz.

33393 (ni preverjeno)

ker so že podpisali sporazume z WHO in vse tiho po medijih, sedaj morajo testirati, kako ubogljiv je narod pod eno svetovno vlado, ki jo vodijo kitajci in gates v okviru WHO.
A potem boste pristal tudi na sistem kreditnih socialnih točk. v sužensjtvo zakleti??

nateg.1klase (ni preverjeno)

prej so dobili korona dodatke, sedaj pa opičje dodatke :)

mogoče bi kaj o inflaciji pisali in dvigu cen. a se ne sme?

Jgoghchh (ni preverjeno)

Pazi samo tisti so dobili dodatke v javnem sektorju za vse ostale prehlad NATEG dodatkov ni bilo!

In reply to by nateg.1klase (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

virusi do vedno. Ali jih sami v pistijmo ali pa se razvijejo. Ampak lejko be se nafcijle s prejsnjih epidemij itd . Ka se da pejnez v zdravstveno opremo itd. Pa se lejko komot dobro pripravimo. Cilau razvite drzave.

Jkjhjcjgh (ni preverjeno)

Iz NATEGA V NATEG Tak bi bil realen naslov tega članka.

54535drfsrferf4wr2r2 (ni preverjeno)

IZ NATEGA V NATEG PA KDO VAM VERJAME NOBEDEN! GNOJI NOVINARSKI LAŽNIVI SATANISTI! https://www.facebook.com/100055981178962/videos/527942368711212/

Jkkl.... (ni preverjeno)

Pred kratkim Baje na Kanarcih je bojda potekal 10 dnevni gej pride.
Za zdravje gre, odpovedat parado prenosa v lj.

Falko (ni preverjeno)

Dejan svinskoglaavi pa je že nabavil Roza gate za parado

In reply to by Jkkl.... (ni preverjeno)

Starejše novice